Hol fizetik az AFA-t es adot?


Osborn # 2003.11.20. 10:12

Üdv!

A következo dologban kernek segitseget, mint teljesen kezdo.

Egy magyar kft. alkalmazottja nemeto.-ban dolgozna egy nemet kft.-nel egy evig.

A magyar kft. minden honap vegen szamlat allitana ki az elvegzett munka utan a nemet kft.-nek.

Fel kell -e tuntetni a szamlan az AFA-t? Ha igen, melyiket a magyart vagy a nemetet?

Kell -e adot fizetni nemeto-ban? Szerintem igen, mert 180 napnal tobbet tolt ott az alkalmazott, de akkor mennyit?

A valaszokat elore is koszonom!

udv,
Andi

Rexor # 2003.11.20. 13:18

Kedves Andi,

Az első kérdésre a válasz, hogy nem kell Áfát feltüntetni a számlán, mivel az Áfa tv. 15 paragrafus 5. bekezdés értelmében személyzet átadásánál, munkaerő kölcsönzésénél a szolgáltatást megrendelő székhelye az irányadó (tehát ebben az esetben ez nem Magyarország, tehát nem tartozik a magyar Áfa tv. hatálya alá). A számlán tüntessék fel azt, hogy "mentes az adó alól". Természetesen a számlán is személyzet átadásnak kell szerepelnie szolgáltatásként.

A második kérdésnél célszerű megnézni a német-magyar kettős adóztatási egyezményt, de valószinű nem lesz honos Németországban 180 napig, tehát magyar szja-t kell fizetnie az ottani fizetés után is.

Rexor # 2003.11.20. 13:25

Végre sikerült megnyitni az egyezményt is. Igen, valóban nem kell adózni Németországban, ha 183 napnál kevesebb időt dolgozik ott (1979. 27 tvr., 15. cikk 2. bekezdése).

Rexor # 2003.11.20. 13:32

Most látom, hogy félreolvastam, 183 napnál többet fog dolgozni No-ban... Elnézést :(. Igy bizony kell adózni No-ban is, viszont 183 napig maradhat a magyar szja alatt. Ha tovább marad, már a német szabályok szerint kell vonni az szja-t, ami valószinűleg kedvezőbb mint nálunk, de hogy pontosan mennyi, azt ott kellene megkérdezni (esetleg célszaerű a céggel beszélni, akinél az adott személy dolgozni fog, biztos tudnak tájékoztatást adni erről). A Németországban megfizetett adó 90 %-val a teljes jövedelem után fizetendő számított adó csökkenthető.