örökösödési illeték változás


Kovica74 # 2012.11.22. 17:59

Tisztelt Szakértők!

Idei év nyarán nagyapám halála miatt (édesanyám révén, aki pár éve szintén elhunyt) nővéremmel és édesanyám testvérével közösen megörököltük nagyapám vidéki házát. A közjegyző előtt nem mondtunk le egymás javára az örökségről, de 2 hónappal a tárgyalás és a végzés megérkezése után keresztanyám felajánlotta a ház megvételét nekem és nővéremnek. Nővéremmel elfogadtuk és fejenként 700ezer Ft-ot kaptunk adásvételi szerződést kötöttünk és idén augusztusban a Földhivatal be is jegyezte őt tulajdonosnak. A házat a közjegyző 6 Millió Ft-ra értékelte és nagyapám, amire még vissza tudok emlékezni (30 év távlatáról van szó) mindig ott lakott. Az SZJA törvényt próbáltam értelmezni és nem tudom, hogy most kell-e majd az ingatlan eladás szabályai szerint SZJA-t fizetnem a 700ezer Ft után, mivel a ház örökség útján került a nevünkre és rövid időn belül adtuk el.
Ha kell adót fizetni, akkor a pontos %-ról is tudnának informálni? Előre is köszönöm válaszukat!

Askalot # 2012.11.22. 13:09

Kérem, amennyiben lehetséges az én kérdéseimre is szeretnék kérni valamilyen reakciót, hiszen nem vagyok nagyon jártas jogi témákban és nemsokára aktuálisak lesznek a levélben leírtak. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 19:11

Igen. Vagy előzetesen írásban is be lehet neki jelenteni.

hattyúdal # 2012.11.19. 19:08

Köszönöm a választ KBS!
De még lenne kérdésem....
Ezt az osztályos egyeszséget a közjegyzőnél kell megtenni amikor a hagyatéki tárgyalás történik?
Bocsánat, de teljesen járatlan vagyok ez ügyben.
Minden képpen azt szeretném, hogy ház maradjon a testvéremé, mert ezt megígértem édesanyámnak a halálos ágyánál....

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 18:50

Nem tudsz lemondani - visszautasíthatod az örökséget. De ha van leszármazód, akkor így ő lép a helyedbe. Célszerű lenne osztályos egyezséget kötni, de akkor legalább valami jelképes értékűt csak örökölnöd kellene. (Pl. az amúgy leltárba nem vett ingókat.)
Ha a hagyatéki eljárás költségét te kifizeted, akkor az öcsédnek már nem lesz mit fizetnie.

hattyúdal # 2012.11.19. 17:30

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben.
Édesanyám a közel múltban elhalálozott.
Egy kis családi ház, és kb 1 ha szántó maradt utána, amit a testvéremmel öröklünk.
Én a tesvérem javára lekívánok mondani az örökségemről, mert ő lakott édesanyámmal, és azt szeretném, hogy továbbra is ott élhessen...
A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezt ilyen formában megtehetem-e, illetve lesz-e nekem valamilyen fizetési kötelezettségem?
Továbbá, a testvéremnek milyen kiadások várhatók az örökséggel kapcsolatban, mert sajnos neki semmi jövedelme nincs. Eddig ápolási díjat kapott édesanyánk után.
Köszönöm válaszukat!

Askalot # 2012.11.13. 14:49

Kedves fórumozó Ügyvéd Urak!

A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni.

Édesapám nagynénje szeretné, hogy a jelenlegi folyószámláján lévő körülbelül 5 millió forint értékű összeg átkerüljön az én bankszámlámra. (Az indoka, a saját bankszámlájának megszüntetése, illetve, hogy a jog szerinti örököse is én vagyok a közjegyző által hitelesített végrendelete szerint)

A fenti átutalási műveletet ugyanazon bankon keresztül, szintén megtakarítási számla formájában képzeljük el.

Ebben az esetben van-e illeték-fizetési, illetve az adóhatóság irányában bejelentési kötelezettségem?
Ha az ügyben számít, 35 év alatti vagyok.

Illetve érdekelne még, a fentiekkel kapcsolatban, hogy várható-e változás az illetékfizetéssel kapcsolatban 2013-ra, mert előfordulhat, hogy az összeg két részletben (decemberben, illetve januárban) kerülne átutalásra?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.23. 14:37

Ha osztályos egyezséget kötnek, akkor itt nem kell illetéket fizetni, mert az örökhagyó egyenes ági rokon.

agiii_ca # 2012.09.23. 10:47

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Nagyon szépen köszönöm válaszát. A szülők évekkel ezelőtt elváltak, így gondolom az édesapa nem kap szerepet ebben az ügyben?! Az osztályos egyezség is illeték köteles?

Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.23. 09:39

Lemondani nem tud. Visszautasíthatja az örökséget. De akkor sem a "párod" örököl helyette, hanem az ő leszármazói. Ha vannak. Ha nincsenek, akkor az édesapjuk. Ha az édesapa sem él, na akkor örököl a testvér a visszautasítás folytán.
S ha mindez tisztázódott, akkor jön az illeték. Méghozzá elég magas: ajándékozási.

Inkább osztályos egyezséget kellene kötni.

agiii_ca # 2012.09.22. 22:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz!

Párom édesanyja tavaly télen meghalt, párom a közösen használt lakásnál az édesanyja mellett adóstárs volt (banki hitel van a lakáson). Páromnak van egy húga, aki 20 éves, s már munkavállaló.A lakást így ketten örökölték. Párom adóstárs is, a húga csak örökös. Kérdésem az lenne, hogy ha a húga lemond az örökségéről, akkor kell-e valamilyen illeték fizetnie ezután a páromnak?!

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.13. 17:45

Ahogy ObudaFan írta.

sunshine01 # 2012.08.13. 17:42

ObudaFan,
köszönöm. Mint törvényes örökösök (gyerekei) eleve nem kell hogy illetéket fizessünk. Ebben az esetben is küldeni fog a NAV 0-ás papírt róla? Ezek szerint várnunk kell? Már 2 hónap eltelt a hagyatéki óta, de még semmi papírt nem kaptunk. A közjegyzői határozat jogerős volt a kihirdetés napján.
Ha most szereztünk tudomást az önkormányzat hasraütés szerű értékbecslésének mikéntjéről, akkor azt hagyjuk a francba?

ObudaFan # 2012.08.11. 11:32

Ha a NAV-tól kijön a nullás fizetési meghagyás, azzal szemben lehet jogorvoslattal élni a megállapított érték tekintetében.

sunshine01 # 2012.08.10. 10:14

Tisztelt Dr. Attika!

A segítségét szeretném kérni. Ez év tavaszán mindkét szülőm szinte egyszerre elhalálozott. Testvéremmel együtt örököltünk. A hagyatéki tárgyaláson részletesen elmondta a közjegyző, hogy a törvény szerint nem kell fizetnünk illetéket a hagyaték után. Most szeretnénk eladni a házat, és elkezdtem komolyabban foglalkozni vele, hogy hogy is van ez. A helyzet az, hogy csak most tudtam meg a szomszédoktól, hogy a hagyatéki eljárás előtti héten voltak kinn az önkormányzattól és a házat az utcai front felől "nézve" (ami nem sokat mutat ugye a belsejéről) értékelték fel 5 millió Forintra. Ez nonszensz összeg egy nagyváros belvárosi részén fekvő 100 négyzetméteres, kertes, garázsos családi házért. A tényleges értéke valahol 15 millió Ft körül lehet.A közjegyzői papíron az áll, hogy a NAV értékeli fel az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy a NAV még ezután értékeli fel, vagy az ök értékelése már az általuk elfogadott? Ha ez utóbbi, akkor hová kell fordulnunk, hogy ez teljesen elfogadhatatlan értékbecslés volt mind összegszerűségben, mind kivitelezésben. A tudtunk nélkül történt és a ház belsejét így meg sem nézték, holott tavaly lett felújítva a ház belülről.Ha eladnánk 15 millióért, akkor 10 millió után kellene illetéket fizetnünk, ahogy olvastam.
Előre is köszönöm a segítő válaszát.

zenokutya # 2012.07.31. 00:21

Tisztelt Attila! Koszonom a valaszat!
En is igy remelem, hiszen evek soran ossze gyujtott penzrol van szo, nem pl oroklesrol vagy mas hirtelen szerzett osszegrol (marmint a szulok vagyona).

De hogy "on" is legyek - ha NEADJISTEN elhalalozna, mig az ajandekozasra sor kerulne (mert kicsit beteges es en jelenleg kulfoldon tartozkodom), akkor az oroklesre is ervenyes lenne ez az illetekmentesseg?

Dr.Attika # 2012.07.29. 06:36

Tisztelt zenokutya!
Vagy illeték vagy adó. A kettő együtt nem követelhető. Az illetékmentesség, egyben adómentesség is. Tehát jelen esetben adót sem kell fizetni.
Elvileg vizsgálhatja a NAV, hogy adózott, adómentes jövedelemből származott a 6 millió, de szerintem ettől nem kell tartani. A "vagyonosodási" vizsgálatokat az ellenőrzési szempontok idei közlése szerint a "nagykutyákra" vonatkozóan folytatják le.

zenokutya # 2012.07.29. 02:58

Bocsanat, rossz helyre irtam a kerdesemet!

zenokutya # 2012.07.29. 02:55

Tisztelt szakertok!
Erdeklodni szeretnek roviden, nehany kerdesben:
1 - Ha szuleim szeretnenek nekem ajandekozni 6 millio forintot, mely jelenleg Kincstari Takarekjegyben van, akkor az utan en illeteket nem fizetek, csak bejelentem, DE kell-e utanna nekem adot fizetnem vagy sem (illetve be kell-e vallani a bevallasban)?
2 - A szuloket, akik mar regota nyugdijasok, eloveheti meg a NAV az ajandekozott penzuk eredetet faggatva?

Koszonom megtisztelo figyelmuket es valaszukat erdeklodessel varom!

gyongyver8 # 2012.06.12. 19:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örököltem egy ismerőstől egy 50 m2-es panellakást Budapest X. kerületében, jövő hónapban lesz a hagyatéki tárgyalás. Eléggé le van pukkanva a lakás és a rezsije is nagyon magas, ezért minél előbb szeretnénk megszabadulni tőle. Valószínűleg csak áron alul fogjuk tudni eladni, ezt az ingatlan értékének a felbecslésénél is figyelembe fogják venni vagy jellemzően milyen értékre becsülik fel a lakást?

Ugye az örökölt lakás után egyszer kell öröködési illetéket fizetni, ami a jelen esetben 8 % (III. csoport, azaz minden más örökös terhére, 0-18 m Ft közötti lakásra), majd pedig az eladás után 16 % adót a jövedelemre (lakás szerzési értéke és eladási értéke közötti pozitív különbözet) vagy van egyéb fizetendő tétel?

Lenne még ezzel kapcsolatban kérdésem: ha kifestetem, felújíttatom a lakást, amit el akarok adni, akkor azt a jövedelemalapból le tudom vonni?

Az igaz, hogy ha a pénzen lakást veszek, akkor a vásárolt (első) lakásnak csak a többlete után kell illetéket fizetni? Ilyenkor (első lakás vétele) el szokták engedni az öröködési illetéket és/vagy adót, valamit a vásárlás lakásnál a vagyonszerzési illetéket vagy legalább egy részét? Azt is figyelembe veszik, hogy első lakásom lenne, illetve édesanyámmal egy háztartásban élek, aki hátrányos helyzetű (50 év feletti) és nincsen munkája?

Mennyi idő telhet el minimum/maximum az eladás és a vétel között? Csak 1 év múlva fog lejárni a fudamentám, amit szintén jó lenne felhasználni a vételkor.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget: H.Gy.

Bérmedve # 2012.02.10. 21:27

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megtudni,hogy örökölt gépkocsi után mennyi visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnem a jelenleg hatályos jogszabályok szerint.
Hallottam már a rendes adás-vétel felét is, de a kétszeresét is.

mzolweb # 2011.07.05. 06:02

Üdvözlök mindenkit.

Olyan kérdésem lenne, hogy a párom papája meghalt és 2 fia van, akik a törvény szerinti örökösök, úgy tudom.
Ők ketten lemondanak a párom javára, mindenről (ingó-ingatlan), mert a temetést is mi fizettük és mi gondoskodtunk a papáról, Ők pedig nem tartanak igényt semmire. Egy olyan papírunk van, hogy "Hagyatéki hitelezői igény bejelentése"

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor van-e hagyatéki illeték fizetés majd és ha igen, akkor milyen százalékban.

Esetleg egy link, ahol ezt megtudhatjuk konkrétan.

Köszönjük szépen a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.21. 17:49

Kell. Nem kormányrendelet, illetéktörvény. Itt oldalt a "törvénytár" abban jobbra fent "legfontosabbak" legördülő menü , válaszd ki az Itv-t.

dorka11 # 2010.09.21. 17:39

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő:

Meghalt a férjem, utód egyik részről sincsen. Kelle-e örökösödési adót/illetéket fizetnem közös, 1/2-1/2 arányu családi házas ingatlanunk után?
Ha igen, akkor mennyit? Ha lehet, kérem a törvény/rendelet számának beirását.

A válaszokat előre is köszönöm.

unokahúg # 2010.09.17. 14:38

Kedves Fórum!
Nagynénénk egyedül élt, lakására 1991-ben öröklési szerződést kötöttünk. 2010 februárjában nagynénénk elhunyt, így lakását hárman örököltük. A hagyaték átadása 2010.május 31-én megtörtént a közjegyzőnél. Kérdésem, hogy jelenleg kell-e illetéket vagy adót fizetnünk erre vonatkozóan? Mennyi ennek mértéke? Azóta semmilyen fizetésre vonatkozó értesítést sem kaptunk.Kell-e nekünk tenni lépéseket ebben az ügyben?
Segítségüket nagyon köszönöm.