Külföldi árfolyamnyereség


Madar # 2004.01.12. 17:28

Ha magyar adóalany külföldi részvényeket vásárol és eközben árfolyamnyeresége és -vesztesége keletkezik, akkor hogyan kell ezután adózni? Azt tudom, hogy 20%, de elszámolhatom-e az árfolyamveszteséget is? Milyen devizaárfolyamot kell alkalmazni a forintosításnál? Van-e jelentősége annak, hogy a tőkét és a hozamot nem repatriálom? Kell-e adózni a nem realizált nyereség után? Előre is kösz

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.01.14. 14:03

Kedves Madar!

Ha a külföldi részvényvásárlás befektetési társaságon kereesztül bonyolította, akkor a Társaság az év végén köteles Önnek az APEH-hez benyújtandó adóigazolást kiadni, amelyben az árfolyamanyereséget és veszteséget kimutatják; a fennmaradó nyereség különbözet az adó alapja, ha tőkeszámlája van akkor más a helyzet, mivel visszafizetési kötelezettség áll fenn az adóhitel tekintetében.
A devizaárfolyam a vétel-eleadás napján aktuális MNB hivatalos árfolyam, feltéve ha nem egy banki "brókercégnél" folyt az üzlet, mert akkor az adott bank által adott napra jegyezett árfolyam lesz az aktuális.

A nem realizált nyereség alatt mi ért ? -vesztséget vagy mást

Üdvözlettel

Madar # 2004.01.15. 06:22

Kedves Lilla!

Pontosítok: külföldön, brókernél vezetett számlám terhére veszek-adok részvényeket a külföldi brókeren keresztül és így keletkezik árfolyamnyereség, -veszteség. Tehát nem kapok az év végén az APEH-hez benyújtandó igazolást, bár elszámolást természetesen igen.

Így is áll az, hogy a "nettó" nyereség képezi az adó alapját? Valóban minden tranzakció után forintosítani kell a nyereséget, veszteséget, vagy elég az év végén a "nettó" forintosítása?

A nem realizált nyereség az árfolyamkülönbözet a portfóliómban lévő részvények év végi záróára és bekerülési ára között.

Még egy apróság: LIFO vagy FIFO értékelést kell alkalmazni?

ebern # 2004.02.16. 04:23

Hazatelepültnek külföldről folyósított nyugdij adózás alá esik-e?
Betegbiztositás a 11% -a min. bérnek. őstermelőként adókártyaval alkalmazottat tartva változik-e a nyugdij jellege vagy egyéb adózáshoz tartozó kötelezettségek. Uj munkavállaló, vagy huzamosan munkanélküli alkalmazására kedvezményre jogosult vagyok?