Ingatlaneladás, jövedelem


nemo # 2004.01.28. 17:28

Üdv!

A következő problémával fordulok önökhöz:
2002.12. hónapban ingatlan adásvételi szerződést kötöttünk (mint eladók). A vevő jelzáloghitel felvételével kívánt fizetni.
A vevő nevére a hitelt folyósító bank tulajdonjogot jegyzett be ingatlanunkra, részünkről tulajdonjog fenntartással.
A vételár kifizetése 2003.02. hónapban történt banki átutalással.
Ekkor írtuk alá a beleegyező nyilatkozatot a tulajdonjog bejegyzéséhez.
Az APEH szerint azonban már 2002. dec.-ben jövedelemhez jutottam, hisz az adásvételi szerződés akkor kelt, igaz pénzkifizetés ekkor nem történt. Álláspontom szerint a jövedelemszerzésem időpontja 2003, ezért csak a 2003-as adóbevallásban kell feltüntetnem az összeget.

Bubó # 2004.01.28. 18:48

Kedves Nemo!
Figyelmedbe ajánlom az 1995. évi CXVII. törvény 59. §-át (szja-törvény).
Sajnos, az APEH-nek (mindig) igaza van: csak akkor lehetne most bevallani az eladást, ha a szerződés 2003. január 1-után érkezett volna be a Földhivatalhoz.
Ha még nem kezdődött meg az adóellenőrzésed, javaslom, sürgősen készítsd el és nyújtsd be az önellenőrzésed!
Ha az ellenőrzés tárja fel a mulasztásod, bírságra, s kétszeres késedelmi pótlékra számíthatsz.
Üdv.

nemo # 2004.01.29. 08:05

Köszönöm.
Már fel vagyok derítve, önfeljelentés által...
:(
Írtam egy kérvényt az Adóeljárási osztálynak, hogy mentesítsenek az adófizetési kötelezettség alól, elküldtem a használatbavételi engedély másolatot, számlákat, stb... (ezt a nagyszerű tanácsot az APEH ügyfélszolgálata adta...) persze behívtak elbeszélgetésre... most szerezzük be a nyomtatványt az önellenőrzéshez, a kérdés már csak az, hogy be kell-e csengetnünk a pénzt és aztán visszaigényelni, vagy elengedik, hisz ingatlanépítésre fordítottuk, úgyis visszaigényelnénk... Minden pénzünk elment az építkezésre, nem tudunk befizetni ~ 1,5M forintot...

Rexor # 2004.01.29. 09:15

Nem nagyon kell beszerezni a nyomtatványt, elég ha felmész az APEH honlpara, és onnan letöltöd, gyorsabb is, és segít a program, hogy pontosan tölts ki. Ha egyszer bevallottad az adóhiányt, akkor az önellenőrzési pótlékot is rá kell számolni. Ezután javaslom, hogy irjatok egy kérvényt az APEH-nek amiben kéritek az önell. pótlék elengedését, illetve részletfizetési kedvezményt az adóra (az adót 100 %, hogy nem fogják elengedni, de részletfizetésre van esély).

nemo # 2004.01.29. 10:03

A befizetés után azonnal vissza is igényeljük, a használatbavételi engedélyünk megvan, a befizetésnek nem sok értelme van, de lehet, hogy ragaszkodnak hozzá...
Inkább kézzel töltöm ki a papírt... lélektani szempontokból.. ha géppel töltöm ki, azt mondhatják: k...a anyját, felvág itt a géppel kitöltött adóbevallással, ennek biztos van pénze, nosza, csapoljuk meg... a helyességét persze ellenőrizhetem a programmal...

Bubó # 2004.01.29. 17:36

Kedves nemo!
Szerintem nem kell befizetned az adót, ha már fel is használtad lakáscélra.
Az önellenőrzési lapon - ha még nem indult meg az ellenőrzés - be kell vallani az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet, ezzel egyidőben az Adóeljárási osztálynál el kell számolni a jövedelem lakáscélú felhasználásáról.
Az önellenőrzési pótlék 2003. március 20-tól ketyeg, addig a napig, amíg az Adóeljárási osztály határozatban, jogerősen el nem fogadja az elszámolásotokat.
Önellenőrzés esetén mulasztási bírság nincs, csak önellenőrzési pótlék (jegybanki alapkamat 1 x), amit viszont nem fognak elengedni! :-(
Ha most befizetnétek az elmulasztott adót, valamennyivel kevesebb lenne az önellenőrzési pótlék.
Szerintem, most nem a befizetés a lényeg, hanem az elmulasztott bevallás pótlása, az önellenőrzés, amíg meg nem indul az adóellenőrzés!
Üdv.

nemo # 2004.01.30. 10:49

Jövő héten megyek az oroszlánbarlangba ismét... akkor kiderül, hogy fel akar-e falni, vagy csak megkóstol... :(
Tárgyalni sajnos ők izomból tárgyalnak, amikor értetlenkedtem legutóbb, majdnem elzavart a hölgy...

gyulla # 2004.02.03. 13:36

Nemo problémája új változatban:

1. 2003.04.28-án bekövetkezett haláleset miatt örököltem egy romos házat egy Tolna megyei kisvárosban. A szekszárdi közjegyző augusztusban kiszámlázta a munkadíját, októberben elküldte végzést nekem és: nem az illetékes (helyi) földhivatalnak, hanem a szekszárdinak. A házat azóta eladtam, a közjegyző által becsült értéknél valamivel drágábban. Közben eljött 2003 vége. Február 4-ére beidézett az illetékhivatal helyszíni szemlére. Ennek aléapján fogják MAJD valamikor kiszabni az illetéket, de nekem MOST kell adóbevallást készítenem 2003-ról. Ha nagyon kekec az APEH, az is előfordulhat, hogy a teljes eladási ár után kell SZJA-t fizethetnem, mert még nem tudom hogy(hivatalosan) mennyit ér az örökségem...??

Én nem szeretnék MOST félmilliót elkölteni adóra azért, hogy 2005 májusban a nagy részét utánajárással kérvényezgetéssel visszakönyörögjem kamatmentesen. Ha én késnék egyszer pár nappal egy határidőt, megnézhetném magam. MIT TEGYEK? NEM fogadom el azt a választ, hogy "Tűrj békességgel".

Két Lotti # 2004.02.03. 16:59

Kedves Gyulla,

Az ingatlan eladásból származó jövedelmet az szja törvény szerint az alábbiak szerint kell kiszámítani (a TE esetedben):

eladásnál szerződés szerint kapott vételár

minusz

bekerülési érték (hagyatéki eljárásban önkormányzat által kiadott adó - és értékbizonyítványban foglalt összeg).

Szóval szerintem még ha az illetékhivatal meg is emeli a hagyatéki eljárás tárgyának értékét a szemle alapján, Te akkor is számohatsz a közjegyzői eljárásban foglalt hagyaték értékével mint beszerzési érték.

üdv.
Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Bubó # 2004.02.03. 22:29

Kedves Két Lotti!
Gyula problémájával kapcsolatban kérdezném: mivel öröklés esetén az ingatlan megszerzésére fordított összeg az, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek, nem kell-e Gyulának, a március 20-i, tanácsod szerinti szja-bevallását utólag, az illetékkiszabás kézhezvételét követően, ha az nem azonos a hagyatéki jkv-ben feltüntetettel, önellenőrzéssel módosítania?
Üdv.

Két Lotti # 2004.02.04. 16:55

Kedves Bubo,

Teljesen igazad van. Az szja szerint ugyanis a megszerzésre fordított összeg öröklés az az összeg, amit az illetékkiszabáshoz figyelembe vettek.

Tehát, ha véletlen az illetékhivatal eltérne az adó és stb bizonyítványban foglaltaktól, akkor bizony - elvileg - önellenőrzésre kerülhet sor.

Hogy viszont ez ki és mikor ellenőrzi....
Esetleg még ki lehet számolni azt a verziót is, amikor a törvény szerint "nem állapítható meg a megszerzésre fordított összeg", és ilyenkor a bevételt 75%-kal kell csökkenteni. Lehet, hogy Gyula ekkor jobban jár, és ez már egy teljesen védhető álláspont az apeh-hal szemben.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

blossom # 2004.02.04. 19:43

Gyulla! Illeték alapja, mértéke független az SzJA-tól, vagy bármely más adónemtől (és fordítva)! De: illeték alapjából (vityilló forgalmi értéke) a közjegyzői díjak és a temettetés költségei teherként levonhatók -> tiszta érték.

gyulla # 2004.02.05. 07:37

Kedves Luise és Lotte! Éppen az a bajom, hogy az illetékhivatal valószínüleg többet fog megállapítani mint a közjegyző. Ez nekem nem is lenne rossz, hiszen nagyobb összegre kellene kisebb %-t fizetnem (illeték) és kevesebbre nagyobb %-t(SZJA). De ha ezt nem tudom meg 03.20-áig (és a falmérő nem sok jóval biztatott), akkor az alacsonyabb "beszerzési érték" miatt több SZJA-t fogok fizetni, mint amennyit akkor kellene, ha a tisztelt Pénznyelőhivatalok időben cselekedtek volna. Az APEH-től pedig már befizetett pénzt visszaszerezni nem mezei állampolgárnak való (nem jogász vagyok, csak egy buta matemati-kuss:), és az sem mellékes, hogy én nyelem le a kamatveszteséget, pedig nem én vagyok a hibás (mert mire visszajön (ha 1általán visszajön) a többlet az APEH-től, addigra jóval kevesebbet ér, mint most, amikor másra fordíthatnám). Ha pedig hagyom az egészet, akkor úgy járok, mint aki a boltban belenyugszik, hogy a pénztárban 60 Ft-t blokkolnak a kólásüvegért, de csak 35-t kap érte az üvegvisszaváltóban.

gyulla # 2004.02.05. 13:39

Első kérdésemmel egyidőben az APEH Ügyfél(nem)szolgálatánál is megkíséreltem érdeklődni. MA (két teljes nappal később) kaptam az alábbi "választ":

Tisztelt Ügyfelünk!

Az APEH internetes ügyfélszolgálathoz elküldött levele beérkezett. Ez egy - a fogadó gép által küldött - automatikus visszaigazolás, erre a levélre ne válaszoljon!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy honlapunkon "Internetes ügyfélszolgálat" menüpont alatt az ügyfélszolgálati tájékoztatásnyújtásunk ezen módjáról informáló anyag (http://www.apeh.hu/i_ugyf.htm) 2003. december 11-én megváltozott.
Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az ott kért adatok hiányosak vagy nem valósak, semmilyen formában nem áll módunkban a megkeresésre érdemben válaszolni, elektronikus levelét figyelmen kívül hagyjuk.

Amennyiben tehát levelében nem adta meg hiánytalanul:

  • nevét
  • lakóhelyét / telephelyét (irányítószámot is!)
  • adóazonosító számát (adószámát vagy adóazonosító jelét)

levelét töröltük!
....

Ha én két napig le se tojom az ügyfelet, holnap már nem kell bejönnöm dolgozni. Pedig nem vagyok automatikus válaszgeneráló gép.

Bubó # 2004.02.06. 19:37

Kedves Gyulla!
Az adófizetés senkinek sem öröm, de még nagyobb a bosszúság, ha piti hiba miatt kell bírságot fizetni.
Javaslom ezért - ha március 20-ig nem kapnád meg az illetékkiszabásról a határozatot (bár szerintem valószínűleg megkapod!) - mindenképpen készítsd el a bevallást úgy, ahogy azt Két Lotti 3-án leírta.
Az önellenőrzés nem problematikus, megoldja azt minden matematikus :)
Ha igyekszel, a visszakapott adóból fizetheted ki az illetéket.
Üdv.

Katus # 2004.02.09. 12:25

Állásfoglalást szeretnék kérni arról, hogy a megvont adókedvezmény adónak számít-e?
Anyósom eladta lakását 2003-ban, s mivel férjem az apai rész egyik tulajdonosa tavalyi 108 eFt-os alkalmazotti kedvezményét elveszíti, vissza kell fizetnie. Hiába másik lakást vettek, s férjemnek nincs tényleges jövedelme a lakáseladásból mégis oda a kedvezmény. A lakásárak az égig szöktek, így papíron jövedelme keletkezett.
Az alkalmazotti kedvezményt a kisjövedelmű emberek azért kapják, mert alacsony a jövedelmük. Ha 2 MFt fölött keres valaki attól mit vesz el az SZJA törvény egy lakáseladás kapcsán?

gyulla # 2004.02.09. 13:09

Kedves Katus, ezt mi is megszívtatuk egy lakáscsere alkalmával. Igaz, akkor még "csak" 2x36000-t buktunk a feleségemmel. Ez is az Adat-és PénzElvonó Hivatal egyik Xtra szolgáltatása.

Amúgy az egész alkalmazotti kedvezmény-rendszer úgy rossz, ahogy van. Annak elkenésére szolgál, hogy vannak, akik tudnak csalni, és vannak akik nem -de erre nem ez lenne a megoldás. Amúgy az sem igazságos, hogy most (az alkkedv-et is figyelembevéve igen furcsák az elvonások:

adó: 0%->18%->36%->26%->44%->56%->38%

Látható hogy a legfelső sáv jóval alacsonyabb, mint az alatta lévő kettő (tavaly még nem volt ennyire hepehupás, csak ott tovább bonyoította a nyugdíjjárulék miatti 2,125% kedvezmény:

0, 17.875, 27.875, 55.875, 37.875,40 %.

Kilóg a lóláb. a lista elején a %-ok nőttek, a tetején csökkent!

Bubó # 2004.02.09. 20:59

Kedves Katus!

Igazad van, az inflációnak az ingatlanárakra gyakorolt hatásából is jelentős hasznot húz az állambácsi.
Ez a 15 évnél régebben vásárolt ingatlanoknál nem áll fenn, a 6-15 év közöttieknél pedig csak részben.

Gondolom, a szerzési idő figyelembe vétele után is maradt annyi számított jövedelem, ami miatt jogosulatlanná vált férjed az alkalmazotti adókedvezményre.

Sajnos, ebben az esetben a munkáltató által év közben figyelembe vett adókedvezmény nem jogos, azt az szja-bevallás benyújtásával egyidejűleg, legkésőbb 2004. március 22-én meg kell fizetni.

Üdv.

Bubó # 2004.02.09. 21:11

Bocs, Katus, az utolsó kérdésedre nem válaszoltam:
2 milliós éves jövedelemnél az szja: 600 000 Ft, a nyugdijjárulék 230 000 Ft. Az ember az évi 2 millióból havonta legfeljebb 97 500 Ft-ot visz haza.
Tőlük azért nem vonják vissza az adókedvezményt, mert ők ilyent már eleve nem is kapnak!
Üdv.