adóköteles képzések?!


Rexor # 2004.02.25. 17:52

Kedves enigma!

Szerintem semmi akadálya nincs annak, hogy a munkaadó a munkaköri leírást utólag kibővítve az adott képzés bekerüljön a jövedelemnek nem minősülő juttatás kategóriájába.Ugyanakkor lehet egy olyan megoldás is, emennyiben a munkaadó mindenkinek azonos módon vagy feltételekkel biztosítja et, hogy természetbeni juttatásnak minősüljön, és így az adóterhet a munkaadó viseli (SZJA tv. 69/d).

Szóval nem kell elkeseredni, van lehetőség azért az adófizetési kötelezetség elkerülésére. A törvény célja valószinű az volt, hogy ha munkaadó biztosítja a tandíjat, akkor az kapcsolódjon a munkaadó tevékenységéhez is.

enigma # 2004.02.25. 15:57

Tisztelt szakemberek! Megdöbbenve vettem tudomásul az 1995. évi CXVII. a szja tv. változást, mely szerint 2004. 01.01-től az iskolai, vagy tanfolyami rendszerű képzések után igénybe vett munkáltatói támogatás adóköteles jövedelmet képeznek ha a munkakör betöltéséhez nem szükséges ismeretek megszerzését szolgálják. !!! Nekem ez a törvény nem egészen egyértelmű. Ezért közreadom a törvényt, hogy más is értelmezhesse.
„Bevételnek, illetőleg költségnek nem számító tételek
7. § (1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket:
felsorolás: a)….b)….c)….d)….e)….f)…h)….i)….j)….k)…..l)….m)…stb…és

  1. a munkáltató által elrendelt, a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését szolgáló képzés költségét (akkor sem, ha azt nem a munkáltató viseli), továbbá a kifizető által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve tevékenységében személyesen közreműködő tagja képzésének költségként elszámolt értékét, feltéve, hogy a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza, továbbá a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély (például üzleti partner, szakértő) e feladatának ellátásához szükséges felkészítésének költségként elszámolt értékét, ide nem értve az iskolai rendszerű képzést, azzal, hogy egyebekben a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni” (megállapította a 2003. évi XCI. Törvény az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról 6 §.4.pontja)

Tehát a munkáltató által elrendelt…, és ha nem elrendelt, de javasolt, elfogadott, sőt a cég által támogatott!!! (50%-os képzési ktg. átvállalással), a munkakör betöltéséhez szükséges….ha a munkakörhöz nem feltétlenül szükséges de, a munkakörhöz kapcsolódó felsőfokú szakképzés, melynek elvégzésével a munkát jobb rálátással, jobb szaktudással tudja a munkavállaló elvégezni, akkor MIÉRT KELL EZT MEGADOZTATNI????????????? Hol van az a reklámpolitika, mely szerint támogatni kell a felnőttképzést!!!! Ez a támogatás?????????

Továbbá egy már megkezdett képzést, utólag elrendelhetik, lehetséges? Munkáltatom a munkaköri leírást, nem módosíthatja, nem bővítheti?

Mind ezek után elolvasva az alábbi iránymutatást, még jobban értetlenkedek:
„1997/90. APEH iránymutatás Munkáltató által átvállalt tandíj (Szja tv. 7. §)
A munkáltató által átvállalt tandíj senkinél nem keletkeztet adókötelezettséget, ha a magánszemély munkájának elvégzéséhez szükséges ismeretek megszerzését célozzák a tanfolyam a közép-, vagy a felsőfokú tanulmányok.”

Akkor most mi van? Ezt, hogy lehet bizonyítani? Ki jogosult erre?

Sok-sok kérdés, de gondolom, nem vagyok egyedül velük, sőt ezek után sokakat érintő kérdések ezek, csak még talán nem tudnak ezekről a dolgokról! Kérem segítségüket, fenti kérdésekre.
Segítségüket előre is köszönöm.