Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 11:51

Ez az új Ptk. szerint már nem így van.

nonolet # 2017.06.17. 09:49

"utána szeretném eladni lányunk még csak 8 hónapos"

Akkor minden lépéshez, ami
a lányka örökölt vagyonát érinti
a gyámhivatal engedélye is kell.

Nem lesz sima ügy...

drbjozsef # 2017.06.16. 20:08

Angyalka,

keresd meg az önkormányzatot, és kérdezd meg tőlük, melyik közjegyzőt jelölték ki a hagyatéki tárgyalás lefolytatására.

Aztán keresd meg a közjegyzőt, általában segítőkészek, elmondják nagyjábol mikor és mire számíthatsz. Valószínűleg fel fognak kérni egy hagyatéki leltár elkészítésére is.

Örökölni a lányotok fog, alapesetben Te, mint élettárs nem örökölsz. Ha van olyan élettársi közös vagyonotok, ami csak egyikőtök nevén van, ott lehetnek gondok, annak érvényesítése nem mindig egyszerű.

Ha nem értesz majd egyet a hagyatéki végzéssel, akkor neked kell feltehetőleg perelned a lányodat, aki mivel kiskorú, és ellenérdekelt az ügyben, ezért ügygondnokot fognak kijelölni mellé, aki az ő érdekeit fogja nézni.

Ez azért számíthat, mert ha pl. a telek csak a párod nevén volt, és hagyod az egészet a lányodnak örökölni, akkor a gyámhivatal bármilyen változtatásba bele fog szólni, és nem fogja engedni csak úgy eladni, még ha szükségetek is lenne a pénzre.

kispajtás # 2016.11.23. 16:02

Tisztelt Szakértők!

Testvéremmel ketten örököltünk egy nem túl nagy (500.000 Ft) értékű autót. Mivel az autó gyakorlatilag az enyém volt, csak nem az én nevemen szerepelt, így abban egyeztünk meg mindannyian, hogy az én tulajdonomba kerüljön hivatalosan is.
A hagyatéki tárgyaláson közölték, hogy mivel testvérem 16 éves kiskorú, ezért nem mondhat le a rá eső tulajdonjogról, még a törvényes képviselő beleegyezésével sem.
Ha megvásárolnám a részesedését a járműből, akkor az a szokványos adás-vétel keretei között folyhat, vagy a gyámügytől engedélyt kell kérni rá?
Az új szabályzás értelmében már nem kell számlát nyitni a kiskorú gyermeknek, de ha a pénzösszeget elköltenék pl. egy új számítógépre vagy motorra akkor elegendő a számla/adásvételi szerződés a gyermek vagyoni helyzetének igazolására?
Előre is köszönöm a tisztelt szakértők válaszát!

kormika06 # 2016.11.13. 08:29

Akkor ilyenkor mi a teendő? Át se tudom a nevemre íratni? Van egy hagyatéki papírom,egy adásvételi, hogy valaki megvette a három örököstől, egy halotti anyakönyvi másolat és egy adásvételi, hogy én megvettem. A törzskönyv és a forgalmi is nalam van. Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2016.11.13. 07:45

A hagyatéki eljárás után adhatták el, de az örökösök nem lettek bejegyezve a forgalmiba, illetve a törzskönyvbe vélhetőleg.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.12. 21:09

a forgalmiban és a tőrzskönyvben az elhunyt neve szerepel.
Akkor nem "a hagyatéki után" "adták tovább".

kormika06 # 2016.11.12. 20:46

Tisztelt Hozzászólók!
Érdeklődni szeretnék a menet iránt. Van egy autó, a tulajdonosa meghalt és hárman örökölték. Ők továbbadták a hagyatéki után egy személynek. Az a személy kb. egy hétre rá tovább adta nekem. Az autó műszakija negyed éve lejárt, a forgalmiban és a tőrzskönyvben az elhunyt neve szerepel. Valószinűsítem, hogy akitől vettem az nem íratta a nevére az autót ezek alapján. Ilyenkor én a nevemre tudom íratni? Vagy mi a teendő? Műszakira csak átírás után vihetem? A választ előre is Köszönöm!

wers # 2016.10.14. 09:40

Még egy tanács, az üzembentartóihoz: ha ezt a jogodat az okmányirodán ismét érvényesiteni akarod, neked ismét kell vagyonszerzési illetéket fizetned, csak nem annyit, mint vásárlás esetén. Ha ér annyit az az autó, én a helyedben a tulajdonossal tulajdonjog átruházási szerződést köttetnék a te nevedre. Akkor kell hozzá az eredetiség vizsgálat is, de tényleg a tied lesz.

wers # 2016.10.14. 09:21

Az "ümbentartóinál" az okmányiroda nem fog elfogadni öröklést, újra fogja kérni a tulajdonos hozzájárulását. Ha ezt nem teszi meg, nem kerül az örökös nevére. Az egyéb úton kell érvényesítened. (gyanítom tulajdogjog átruházás, azaz vásárlás volt az, csak így "okosba" olcsóbb volt.)

A van is kocsi nincs is kocsi szintén hasonlónak tűnik.

Valóban, be kell ballagni a rendőrségre, és az általad leirtak alapján lopást kell bejelenteni. Mondjuk az, hogy még törzskönyv sincs, ciki, de nem tilos a törzskönyvet és a forgalmit is a kocsiban tartani, csak nem javasolt. Mivel a hugod nem jelentett be eladást, aki most használja nem, íratta a nevére, nincs sok kérdés.
Ezzel a jegyzőkönyvvel kell az okmányirodába bemenni, ami alapján ideiglenesen kivonják a forgalomból. Arra figyelj, hogy a jogerős hagyatéki után a 15 napot be kell tartani, különben még meg is birságolnak.
Azt nem tudom, hogy a rendőrségi jegyzőkönyv elég lesz-e, hogy az átírási eljárásodat felfüggesszék, vagy kérnek tőled pár soros kérelmet.

Egyébként öröklésnél az átírás nem kerül sokba, csak a törzskönyv és a forgalmi előállítási költsége, na meg persze biztosítás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 06:27

Talán köröztetni kellene. De az öröklését nem lehet megúszni.

Zsatesz # 2016.10.13. 21:33

Tisztelt válasz adók!
A következő a problémám.Húgom elhunyt, és a néven két gépjármű is volt, az egyik üzemben tartoival használtat alatt van, a másik viszont sehol! Se a papirjai sem pedig az autó nincs meg és nem is tudunk róla semmit. Ilyenkor mi a teendő, hisz hagyaték tárgya az is pedig se híre se hanva csak az okmanyiroda szerint az ő tulajdona volt. Egy autó átrási költsége elég magas, főleg ha nincs is meg! Köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2016.09.30. 15:03

"Az új Ptk. szerint az özvegy a leszármazókkal egy sorban örököl. (Kivéve az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlant.)"

Sajnos van még olyan közjegyző, aki ezt a szabályt még nem ismeri.

drbjozsef # 2016.09.30. 13:00

Jogos. Nekem nem volt evidens, hogy a "feleség"-ből következik, hogy az örökhagyó a férj, de jobban belegondolva ez a valószínű.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.30. 12:10

Az új Ptk. szerint az özvegy a leszármazókkal egy sorban örököl. (Kivéve az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlant.)

drbjozsef # 2016.09.30. 11:07

Ha a feleség örökös, akkor a fiai valószínűleg nem, csak akkor lennének, ha a feleség lemondana az örökségről.

De ez is megoldás lehet, a gyerekei örökölnek, a feleség nem, nyilván a végrehajthatóság miatt nem szeretné a nevére a vagyontárgya(ka)t.

Igaz, ekkor mindenről le kellene mondania, nem csak a gépjárműről, hanem a teljes rá eső hagyatékról.

lajcsó # 2016.09.30. 08:03

Osztályos egyezség köthető, ha a fiúk is örökösök.
Az egyezség az adótartozást nem szünteti meg!

Zsoltesz77 (Zsolt) # 2016.09.30. 06:26

Érdeklődöm, hogy a hagyatéki tárgyaláson a feleség a rá eső örökségről (személygépjármű) lemondhat-e a fiai javára, ha feleségnek van NAV tartozása.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Zsolt

angelcs # 2016.05.18. 12:08

Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben, hogy édesapám 2015. decemberében meghalt. Rendelkezett egy gépjárművel, aminek a biztosítása 2016.januárral lejárt, hiszen helyette én nem köthetek biztosítást. A biztosítási díj nem lett befizetve januártól, a gépjárművet senki sem használja. Továbbá a kocsi műszakija 2016. júniusban lejár.
Azzal hogy nem fizettük be a biztosítási díjat elhalálozás miatt, bejelentettük ugyan a biztosítónak de hagyatéki nélkül nem tudtunk intézni semmit, csak beadtuk a halotti kivonat másolatát, amikor végre meglesz a hagyatéki tárgyalás okoz e bármilyen gondot, kell-e ezért büntetést fizetni. Továbbá hogyan tudom a műszaki vizsgát megcsináltatni ha nincs hagyatéki tárgyalás? Mi lesz a gépjárművel így? Azt senki sem használja. Mi a helyes eljárás ilyen ügyben? Kell-e vagy kellet-e volna befizetnem bármit, hagyatéki után büntetés nélkül lehet-e attól a dátumtól intézni a kocsi ügyeit, illetőleg hagyatéki után esetlegesen eladható-e így a gépkocsi. Válaszukat köszönöm!

Seduxen # 2014.10.01. 06:26

Tisztelt Hozzászólók!

A biztonság kedvéért felhívtam a biztosítót, ott gyakorlatilag azt mondták, amit pappcs kommentelőtárs is: a jogerős hagyatéki végzésig használható jogszerűen az autó, a meglévő kötelező biztosítás az ilyen esetekben érvényes, sőt! Amennyiben a decemberben kiküldendő ajánlatban szereplő összeget befizeti az autó birtokosa, akkor ezzel meghosszabbodik a biztosítás tartama. A hagyatéki végzés után 30 nap áll rendelkezésre, hogy az örökös immáron a saját nevére "átkösse" a biztosítást, a hagyatéki végzés biztosítóhoz történő megküldésével. (ennek elmulasztása esetén van valamilyen díj, aminek asszem napi tétele van, ezt már nem jegyeztem meg :) ). Remélem ez segítség lehet a hasonló cipőben járóknak :)

pappcs # 2014.09.29. 11:57

A hagyatéki eljárás végéig a elhunyt nevére szóló kötelező érvényben van, amíg azt fizetik. Ha díjnemfizetés miatt megszünt,l akkor viszont már nem lehet újrakötni.

Seduxen # 2014.09.29. 10:14

Tisztelt Hozzáértők!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni: Édesapám 09.25-n meghalt, a tulajdonában lévő autót (üzembentartó is ő volt) jó ideje én használtam (egészségi állapota miatt).

A problémám leginkább az, hogy a gépkocsi biztosítása az Ő nevén volt (az ő "előélete" alapján megállapított B10 besorolással), a hagyatéki eljárás lezárultáig (egyetlen egyenesági örökösként gyanítom én öröklöm majd az autót, amit szeretnék is megtartani) használhatom egyáltalán az autót? Mi történik, ha balesetet okozok? Előre is köszönöm a válaszokat!

Adachale # 2014.09.26. 19:51

Tisztelt Szakértő!

Elhunyt édesanyám után örököltem egy gépjárművet. Megkaptam a jogerős hagyatéki végzést, én vagyok az egyedüli örökös és Kb 5 nap múlva eladom a gépjárművet (családban marad). Az Okmányirodában azt az infót kaptam, hogy nem szükséges átírnom a saját nevemre, hogy utána 5 nap múlva újra át legyen írva egy másik személyre. Más szóval a vevő az adás-vételi szerződéssel + a hagyatéki végzéssel azonnal a saját nevére tudja íratni a gépjárművet. Az a kérdésem, hogy ez tényleg így van e, vagy rossz infót adtak az Okmányirodában?

Válaszukat előre is köszönöm.

Esbusby # 2014.09.02. 17:16

Jó estét mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék, édesanyám halála miatt, hogy pl. Hagyatéki eljárásnál okozhat problémát az, hogy nem a nevemen vannak a temetéssel kapcsolatos számlák, hanem a testvére nevén, mert nélkülem intézkedett?
A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 18:08

Az nem jogi kérdés, hogy hogyan lehet megegyezni. Ahogy tudtok és akartok.