Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


Gyné.Andrea # 2011.02.04. 07:20

Köszönöm a választ!

Dr.Attika # 2011.02.04. 07:13

Tisztelt Andrea!
Természetesen használhatja, mert a halál pillanatában Ön a tulajdonos függetlenül attól, hogy a hagyaték átadása vagy a gépjármű nyilvántartásba bejegyzésre került e.

A rendőrnek alapvetően nincs köze hozzá, hogy milyen jogcímen használja. Ezt abban az esetben firtathatja, ha a gépjárművet körözik vagy alapos gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy nem jogszerű a használat.
Nyugodtan autókázzanak.

Gyné.Andrea # 2011.02.04. 07:08

Tisztelt Hozzáértő!

Nagyapám sajnálatos halála után mint egyenesági örökös használhatom-e úgy az autóját hogy nincs róla kölcsönadási szerződés? Vagy a feleségével ha iratok egy kölcsönadás szerződést azt is elfogadják tőlem igazoltatáskor? A hagyatéki tárgyalás még nagyon messze van, az autóra pedig szükségünk lenne szinte napi rendszerességgel.
Válaszát előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.12.18. 19:26

Az autó mint ingósági vagyontárgy az örökség része, azt használni az örökösök (= az uj tulajdonosok) beleegyezésével lehet, illetve nem ha erre esetleg nem adnak engedélyt akkor egyenlőre nem. A hagyatéki tárgyalás után valamelyik örökös majd megkapja (= magához váltja), nevére íratja.

Azt hogy az üzembentartói jog a továbbaikban miként is alakul, nos ebben a kérdésben érdekes lehet ha az anyós még él és özvegyi haszonélvezeti jogot örökölt a kocsira.

monaLuis
laikus hozzászóló

Marica8800 # 2010.12.17. 17:40

Tiszteletem!

a párom apukája meghalt, de viszont a kocsi amit használunk az elhalálozott nevén volt.
Üzembetartó viszont a párom.
Érdeklődni szeretnék arról, hogy amig el nem kezdődik a hagyatéki eljárás, addig lehet használni az autót?
Mert a párom azt mondta hogy addig amig ez az egész ügymenet nem indul el addig le kell adni.

Segitségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 13:51

Nem kell kivenni a leltárból - nem is lehet. Viszont el lehet adni.

anettx # 2010.06.17. 12:18

édesapám halála utáni hagyatéki tárgyalás jelenleg folyamatban van a közjegyzőnél. A leltárban többek között szerepel egy kb. 150ezer ft értékű autó. most úgy néz ki a hagyatéki tárgyalás még kb.2hónapig el fog húzodóni, viszont az autóra lenne egy vevőnk, van-e arra vmilyen mód, hogy ezt az autót a hyatéki leltárból a közjegyző kivegye és tárgyalás nélkül át tudjuk irattatni?
segytségüket köszönöm.

pink zambak # 2010.03.03. 10:44

Megvettem tőle az autót, viszont nem írattuk át a nevemre, csak egy meghatalmazást írtunk,hogy használhatom.

Aztán sajnos hirtelen meghalt, de a kocsit ugyanúgy én használom, a család tudja, hogy az enyém és nem is fognak keresztbe tenni nekem. (szerencsére nem olyanok).

Apósom úgy tervezi (elvileg ő az örökös), hogy a hagyatéki tárgyaláson lemond a férjem vagy az én nevemre az autóról. Nyilván tudjuk, hogy örökösödési illetéket kell fizetni, ez nem is volt kérdés.

Viszont mivel így elhúzódik az ügy, és áprilisban esedékes lenne a műszaki vizsga és a következő 3 havi biztosítás befizetése, nem tudjuk, mit tegyünk, még minden a papa nevére jön, tehát a csekk is.

Fizessük be, és ez élni fog majd akkor is, ha átkerül valakinek a nevére, vagy várjunk, míg lezajlik a hagyatéki tárgyalás, addig ne is használjuk.

Egyjogász # 2010.03.01. 08:47

Kicsit ellentmondásos amit írsz, vagy lehet, hogy én értek félre valamit.

Ha a kocsit megvetted a papától, akkor az már nem volt az övé az elhunytakor, azaz nem a hagyaték része, így a hagyatéki eljárás sem terjed ki rá.(Így pl. örökösödési illetéket sem kell fizetni utána.)

Intézd az átíratást az adás-vételi szerződés alapján.

Ha viszont azt írod, hogy a hagyatékit várjátok, meg öröklési illetéket kell fizetni a kocsi után, ezzel azt állítod, hogy nem vetted meg a kocsit, mert a papa elhunytakor még az ő tulajdona volt.

És ebben az esetben (ha a törvényes öröklés rendje érvényesül) a kocsit biztos nem te fogod megkapni (legalábbis a hagyatékátadó végzés szerint), hanem a papa törvényes örököse, mert a párod nagypapájának valószínűleg nem te vagy a törvényes örököse.
(Aztán majd a törvényes örökössel köthetsz egy szerződést, hogy tényleg a nevedre kerüljön a kocsi.)

pink zambak # 2010.03.01. 07:27

Tisztelt szakértők!

Párom nagypapája tavaly októberben halt meg.
Van egy személygépkocsija, amit még életében megvettem tőle és azóta is én használok, de nem írattuk át, csak meghatalmazásom van róla.
Most természetesen tudom,hogy majd örökösödési illetéket kell fizetnünk, nem is ezzel van a probléma. (a család is tudja, hogy kifizettem az autót, tehát nincs visszaélésről szó).

Viszont még mindig nem kaptunk papírt a hagyatéki tárgyalás időpontjáról. (az elhalálozás októberben volt).
Az autónak lejár a műszaki engedélye április elején, és szintén április elején kell a következő kötelező biztosítást is kifizetnem. (ami még a papa nevén van).

Attól félek,hogy ha befizetem a következő biztosítást és az autót is elviszem műszakiztatni, akkor majd a közelgő hagyatéki tárgyalás után ÚJBÓL meg kell ezeket csinálnom, csak az én nevemen?

Tehát Önök szerint ha majd a biztosítást át kell kötnöm az én nevemre, akkor a biztosító újból kifizetteti velem a negyedéves költséget, vagy egyszerűen névátírás fog történni és érvényes lesz amit befizettem?

A műszaki vizsgával ugyanez a helyzet.
Ha most elvisszük leműszakiztatni az autót és bekerül a pecsét a régi forgalmiba, akkor ha az én nevemre kerül az autó és új forgalmit kap, attól még a régi műszaki vizsga érvényes lesz?

Kérem válaszoljanak, mert nagyon össze vagyok zavarodva...

Előre is köszönöm!