szomszedok jogai


kedvesné # 2009.11.24. 18:32

Véleményt és segítséget, tanácsot szeretnék!
A gondom a következő:
Adott egy szomszéd, a létező legrosszabb. Az 50 cm-én, ami nincs elkerítve, udvar szépítés miatt, CSERÉPBE tujákat ültettem, kb. 60-70 cm magasakat. A mellék épülete mellett, ami lehet pont még az ő 50 cm-e, kerítést kezdtem csinálni, olyat, amit bármikor elvehetek, ha ő felújít. Feljelentett. Tavaly letérköveztettem az 50 cm-ét, a melléképülete mellett kb. 10 m hosszan betonteknőt csináltattam, mert csatornája az nincs.Akkor nem jelentett fel, csak most a kerítésnél. :-)
A hivatalból idézés jött, birtokvédelmi ügy. Ha nem jelenek meg elővezetnek. De én nem akarok vele egy időben ott lenni. Rettenetes szája van. Kötelezhetnek erre?
Ő tarthat méheket? Az nem birtokvédelmi ügy, hogy nem tudunk lemenni a kertbe, de az udvaron is sok van. (A férjem allergiás rá). Ráadásul felmegy a kazánháza tetejére, s onnan leselkedik hozzánk. Ez szabályos?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.14. 16:05

háháhá, ikerháznál drága efike

efi99 # 2009.11.14. 16:01

wenerb
OTÉK
37. § /../
(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.

siposgerda # 2009.11.14. 15:15

Kedves Fórumozók!
Családi házban lakunk, amit kb másfél éve vettünk. A szomszéd, utcáról nézve jobb kéz felőli, szintén nemrég vásárolta az ingatlan, még nem lakik benne, de felújítja.Az előző szomszédok közötti esetleges megállapodásokról nem tudunk, de azt hiszem jelen esetben már nem is érvényes.
Helyzet a következő. A telkek oldalsó beépítésűek, utcáról nézve bal kéz felőli oldalról, de nem közvetlen a telekhatárokra épülnek, hanem kb 1 m. távolságra. Helyi építési szabályozást nem találtam (azért nem kérdeztem rá a hivatalban, mert a problémát most észleltük, ugye hivatal meg most nincs), de valószínű lekerítési kötelezettség nem lehet, mert a többi ingatlanon is vagy van, vagy nincs kerítés. Nem is ez a probléma.
A telekhatáron végig orgonasövényt telepített az előző lakó, akitől mi vásároltunk. Tehát a szomszéd ház hátuljától kb egy méterre, ez már önmagában egy kérdés, hogy ilyet lehet-e, de a gondom az, hogy a felújítások miatt a szomszéd ad egy kiirtotta a sövényt, ad 2 a telekhatárunkon belül állványozott, sittet pakolt, majd végül valamilyen célra árkot ásott (ez a legutóbbi művelet amitől eldurrant az agyam) és az árokból kikerülő földet az udvarunkra hányta, mindezt a megkérdezésünk nélkül. Szóltunk neki, közölte, hogy azért nem szólt, mert mi csak este vagyunk itthon, majd ha végeztek rendet rak, és a sövény egyébként sem jó helyen volt.
Mit vagyok köteles eltűrni, illetve mikortól kérhetek és milyen mérvű kártérítést?
A válaszokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2009.11.05. 12:48

A válasz a másik topicban.

wenerb # 2009.11.04. 06:39

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy ikerházzal kapcsolatos kérdésem lenne. Az ikerszomszédom átépíti a tetőszerkezetét ,és azt tervezi, hogy a tető át fog nyúlni a közös telekhatáron a mi telkünk/házunk felé. Van jogi lehetősége ilyet tenni ikerház esetén? Én úgy tudtam, hogy ikerháznál nemcsak a "földön", hanem a levegőben sem nyúlhat át a szomszéd épülete a közös telekhatáron (ha jól emlékszem OTÉK alapján). Ő állítja, hogy 0,5 métert átnyúlhat!
Várom válaszukat!
Köszönettel!

Pjotr # 2009.10.31. 06:34

Ha jól veszem ki te úgy vetted a telket, hogy a területeden ott voltak a romok, ő is úgy vette, hogy a romok másik része az ő területén voltak.
Szerintem közösen kéne elbontatni a dolgot.

nanemaaa # 2009.10.30. 20:21

A szerkezet az övé, a parlagfű a tiéd. Ha nem tudtok megegyezni, akkor kénytelen leszel a bírósághoz fordulni. Lehet, hogy olcsóbb lenne, ha te elbontatnád, s a számlát neki benyújtanád. De ezt egy ügyvéd majd részletesen elmagyarázza neked.

Pedro_el_diablo # 2009.10.30. 19:39

Tisztelt Jogi Fórum !

A követekező problémám van. Idén nyáron vásároltam egy telket, rajta házzal. Egyik oldalról sem volt elkeritve, ezért kimérettem földmérővel. A korábbi téves mérésekről, illetve az épitkezés hibái már megoldódtak. A gond a jobb oldali szomszésom. Korábban az ingatlanom előző tulaja megvásárolt kb. 2 m-t az ő telkének előző tulajdonosától, hogy a minimum épitési szélesség meglegyen. A jelen gond az, hogy a szomszéd telkére korábban épült egy beton cölöpökön álló faviskó. Már az előző tulajok is vitáztak rajta, hogy belóg az általam vásárolt telekbe, de csak annyi történt, hogy eldöntötték az épületet, a romjainak egy része, illetve 4-5 betonpillér maradt a telkemen. Néhány hónapja ajánlott, tértivevényes levélben felkértem a szomszédomat, hogy távolitsa el ezeket, illetve lehetőség szerint az összes romot, mert parlagfű nő rajta és csak patkányoknak ad fészket. Megadtam elérhetőségemet, hogy keressen meg, legalább telefonon, illetve felajánlottam, hogy amennyiben személyesen nem tudja intézni, úgy a költségőre elpucoltatom. Nos, válaszra sem méltatott, a tértivevény szerint viszont a levelet kézhez kapta.
Sikerült a telefonszámát az előző tulajoktól megszereznem és megkérdeztem, hogy miért nem jelentkezett. Meglehetősen paprikás hangon vitatkozni kezdett, hogy ő ezt ebben az állapotban vásárolta, neki semmi köze ehhez, én bizonyára csak pénzt akarok kiverni belőle, neki ez elvi kérdés, nem mintha ezt nem engedhetné magának. Ha átlóg hozzám miért nem bontottam el én. Tudomásom szerint az ő általa megvásárolt telken található műtárgy az ő talajdonát képezi és ő is köteles gondoskodni annak eltávolitásáról. Erről ő hallani sem akart. Kérdés 1.-kinek a terhére kell a telkemre belógó műtárgyakat eltávolitani 2. Van-e lehetőség arra, hogy a szomszédot kötelezzék a rom saját telkén levő részének eltávolitására? - sajnos allergiás, asthmás van a családban és az abban növekvő parlagfű és penészgombák komoly egészségkárositó tényezők.

Köszönettel

Andi10 # 2009.10.27. 07:25

Köszönöm a választ!
kadaj01-nek viszont válaszolnék:
Gondoltam, hogy kissé félre érthető lesz a levelem, ami így meg is történt. N4em a teljes sztorit írtam, talán ezért.
Nem vagyok egy dübörgő zenét és tv-t hallgató őrült, nem szokásom.
Másrészt pedig már több éve élek társasházban, eddig mindenki csak kedvesnek és CSENDES-nek nevezett, soha nem volt gond. Többször voltam albérletben is, mindenhol meg voltak velem elégedve, a főbérlőnek csak dícsértek a szomszédok. Nem hangoskodom, még a háztartási gépekre vagy bútorok összeszerelésére is figyelek, hogy ne hétvégére vagy estére essen. Ezt nem öntömjénezésnek gondoltam, csak a realitás kedvéért.
Én kb ugyanúgy zavarom a másik estéjét (félévente kb 1x), mint ahogy AZ a kedves szomszéd reggel 8-kor hétvégén szögel valamit( majdnem hetente zavarja meg a vasárnapi pihenőm), minden nap tangóharmonikázik, ja és dübörögteti a zenét.
Ezeket mind persze nem akartam bele írni, mert nekem nem ez volt a gondom, mivel társsasházban lakom, és tudom, hogy vannak zajok, amiket le kell tudni viselni, ezért nem fogok naponta csöngetgetni.
Csak mivel kadaj01 ennyire kikelt magából, gondoltam egy kicsit kiegészítem a történetet, hogy valós képet láthasson az egészről.
És kicsit téves a megfogalmazása, ugyanis érdekel, hogy mi van a szomszédokkal, és a mélynyomó egyébként is ki van kapcsolva...de ez is lemaradt az előzőről...

kadaj01 # 2009.10.26. 12:05

Andi10, azt, hogy te mit tartasz hangosnak senkit nem érdekel. Gondolom nem gondolsz arra, hogy miközben a dübörgő mélynyomód dolgozik hány családnak teszed tönkre az estéjét. Nyilván kihasználod a "házmozid", ugyebár. Este, valamit társasházban NEM házimozizunk! Ha ezt képtelen vagy megérteni, vagy képtelen vagy az együttélés szabályait betartani, akkor költözz vidékre egy tanyára. Nekem a pofámról leszakadna a bőr a helyedben.

nanemaaa # 2009.10.26. 11:08

Jelentsd az esetet a kábeles szolgáltatónak, kérd, hogy oldják meg, hogy illetéktelenek ne tudjanak a rendszerbe avatkozni. Alkalmasint talán ők is tudnak valamit kezdeni az illetéktelen "szerelő" ellen, hisz a vezeték és a kiépített rendszer az övék.

Andi10 # 2009.10.25. 22:02

Tisztelt Társaság!
A mai napon (vasárnap) este tv-t néztem házi mozi rendszeremen, nem először. Ám a mai nap szokatlan dolgot tapasztaltam, nevezetesen azt, hogy az adás megszűnt.
Sajnos nem a kábelszolgáltató a bűnös, hanem az egyik szomszéd önkényesen kihúzta a kábel tv csatlakozásunkat (a többi lakóét is egyben).
Mivel már máskor is néztem tv-t ezzel a hangerővel, nem hiszem, hogy túl hangos lett volna, nem beszélve, hogy tégla házban lakunk.
Szó szó, kérdésem az lenne, hogy ehhez van-e joga? Illetve mit tegyek hasonló helyzetben.
Nem a bajt keresem, eddig sem volt összetűzésem senkivel, és nem is ezt szeretném, csak azt, hogy ha szeretném, meg tudjam nézni az esti filmet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.25. 16:54

A jegyzőnél kérhetsz birtokvédelmet.

Egyébként, ha felszólítottad a szomszédodat és nem tett eleget a kérésednek, nyugodtan levághatod azokat az ágakat, amik áthajlanak és zavarnak téged. Ptk. írja nem keresem elő.

beglerbég # 2009.10.25. 16:08

T.Társaság!
Segítsen Valaki!Problémám:
Hatlakásos angol sorház közepén lakom,a hátsó telekszélesség 7m/lakás.Szomszédom az épülettől 2,a telekhatártól1,5 méterre kettő,ma már kb.15m.magas nyírfát telepített.Az egyik fa gyakorlatilag a mi kert-és tetőrészünk fölé nőtt,barkázása miatt nem tüdunk szellőztetni,kint lenni,a múltkori szélviharban az ágak a tetőt súrolták,a közös esőcsatorna rendre eltömődik.Felszólítottam,semmit sem reagált,az önkörmányzat helyi rendelet hiányában nem illetékes.Lenne esélyem egy bíróság előtti birtokvédelmi eljárásban?

nanemaaa # 2009.10.22. 19:52

A ptk szerint köteles vagy beengedni. De nem bármikor és nem bármi áron. Nyilván egyeztetett időpontban és a legszükségesebb mértékig. Az okozott károkat pedig köteles megtéríteni. Lsd ptk szomszédjogi fejezete.

a szomszéd # 2009.10.22. 18:23

Szép jó estét mindenkinek. Meg tudná valaki mondani, hogy ha a szomszédomban építkeznek a telekhatártól kb.60 cm.re, akkor köteles vagyok-e beengedni az építőket a telkemre? És ,hogy a kerítést mennyi időre bonthatja ki, és hogy egyáltalán kibonthatja-e?A kerítés azŐ telkén jobbra, Nekem balra van a határon.Köszi előre is a választ.

nanemaaa # 2009.10.22. 12:06

Minez kell a szomszédok hozzájárulása?
Ha a fák a szomszédos ingatlan használataát veszélyeztető méretűre nőnek, akkor úgyis a ptk szabályai érvényesülnek. Ha meg sikerül úgy telepíteni, hogy ne zavarjon senkit, akkor kinek mi köze hozzá?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 08:27

Ha nem gyümölcsöst telepítesz, hanem hatalmas fákkal zavarod a szomszédidat, csökkentve a szőlőjük benapoztatását, azt megállapodással sem tudod kivédeni.

:):) # 2009.10.21. 09:02

Szép napot!!!

Szőlőskertben szeretném a tulajdonomban lévő telket befásítani.
A szomszédok már szóba beleegyeztek.
DE a biztonság kedvéért szeretném ,ha írásba is adnák ,hogy beleegyeznek.
Kérdésem: mi legyen az iromány címe
és mik a legfontosabb mondatok ,hogy később se legyen gond. /személyes adatok, hrsz meg ilyenek egyértelmű/
a válaszokat előre is köszönöm
ÜDV! :)!

nanemaaa # 2009.10.19. 14:34

Hááát eléggé kétélű a dolog.
Az hogy tetőt szereltél fel az osztatlan közös tulajdont képező homlokzatra csak abban az esetben szabályos, ha ehhez előzetesen beszerezted a társasház hozzájárulását.
A szomszéd viszont a te tulajdonodat rongálja, amiért viszont kártérítéssel tartozik. És akkor mégnem beszéltünk a kér okozásának minősítéséről, ami lehet az önbíráskodástól akár a garázdaságig terjedhető.

Teendőd? Először is tisztázod, hogy mit szól a tetőhöz a társasház. Utána pedig a tetőd védelmében elkezded gyűjteni a bizonyítékokat az atrocitásokról. Annak függvényében gondolkodhatsz feljelentésben, illetőleg birtokvédelmi és kártérítéási perben.

reedy # 2009.10.16. 20:22

Sziasztok!
A következő problémám megoldásához kérnék segítséget:
A felettem lakó szomszéd rendszeresen vizet és az erkélyén lévő virágtartóból sarat öntött az erkélyemre, néha sikerült a lakásba is. Többször szóltunk neki, nem törődött vele. Ma délelőtt egy előtetőt szereltettünk fel az erkélyünk fölé. A szomszéd megjelent, üvöltözve megfenyegetett minket, és megígérte az új előtető leverését. Mikor becsukta párom az ajtót, kívülről belerúgott. Próbáltam kicsit később beszélni a szomszéddal, sajnos nem jártam sikerrel. A fenyegetések miatt értesítettem a rendőrséget. Meghallgattak, jótanácsot nem nagyon tudtak adni, felmentek a szomszédhoz majd elmentek. Ezután levittük a kutyákat sétálni ,és akkor láttuk, hogy ez a marharépa seprűnyéllel üti az előtetőt. Erős szerkezetű, de ha sikerül egy darabot kitörni belőle az komoly sérülést tud okozni az utcán lévőknek. Megint hívtam a rendőrséget, azt ígérték visszaküldik a járőrt. Hozzánk azóta nem jöttek a rendőrök.
Mit tegyek, hogy nyugtom legyen? Meddíg vagyok köteles tűrni a zaklatást?

nanemaaa # 2009.10.15. 19:38

marcsi97
Kártérítést csak a bíróság ítélhet meg. Próbálj közös nevezőre jutni a szomszéddal. Ha nem megy, akkor bíróság.

nanemaaa # 2009.10.15. 19:35

ÉvaSz
Ha a közös képviselő a tulajdonosok tulajdoni hányadának 1/10-ének kezdeményezésére nem hívja össza a lakógyűlést, akkor nem kell mindjárt a jegyzőhöz szaladni. Ugyanezek a tulajdonosok, illetve a megbízottjuk ugyanis ilyen esetben önmaguk is összehívhatják a lakógyűlést.

nanemaaa # 2009.10.15. 19:33

spalne
Meglévő üzlet újbóli megnyitásához ugyanúgy nem kell a társasház hozzájárulása, mint a megüresedett lakásba az új lakó beköltözéséhez.