Lízingtartozás. Mi a teendő?


Grafi # 2004.06.03. 15:28

Sziasztok!

A következő próblémával fordulok a szakértőkhöz:Lízingeltem egy autót 2000.januárjában. Ezt eladtam 2000 év végén előszerződéssel, amiben a vevő vállalta a járművel kapcsolatban felmerülő terheket. Természetesen a papírt ügyvéd készítette, hitelesítette. Ez a bank felé is jelezve lett. Kértem vegyék le a nevemről a kocsit, és írják át a lízinget a vevő nevére. Nem történt meg. Az vevő bizonyos idő után nem fizette, sőt tovább adta a járművet. A nevemről a kocsi nem került le, és most a bank bejelentkezett, hogy eladták a kocsit 290 ezerért, ezáltal az én tartozásom még 500 ezer, amit 15 napon belül kéne kifizetnem. Kérdésem a következő:

1. Jogos-e a bank követelése, ha ügyvédi papírom van mindenről?

the big cat # 2004.06.03. 15:32

A banknak volt valamilyen joga a gépkocsi eladásának jóváhagyásával kapcsoltaban? ha igen, és nem hagyták jóvá, úgy jogos a követelésük, neked fizetned kell, de a közted és a vevő közötti szerződés alapján ezt követeleheted a vevőtől.

Grafi # 2004.06.03. 16:00

Szia Nagymacska!

Átkell olvasnom a szerződést, mert dunsztom sincs. Ha volt is jóváhagyási joga a banknak, az ügyvéd nem hunyó ebben az esetben, hogy elkészítette a papírokat? A bank volt a tulajdonos, én az üzembentartó. A bank felé jelezve lett az adásvételkor a dolog, de a fülük botját sem mozdították.
Ha jogos a követelésük, akkor gondolom végrehajtást fognak kérni, mivel nem vagyok hajlandó fizetni. Itt felmerül a kérdés, hogyha a végrehajtónak eljuttatom az összes papírt az üggyel kapcsolatban, akkor is tőlem hajtják be?

szajbertattila # 2004.06.03. 17:52

Sziasztok,

a vázolt esetben két megoldás lehetett volna biztonságos:

  1. a "vevő" "átveszi" a lízinget, azaz: a megszünteted a bankkal a lízingszerződést, és a bank a "vevővel" köt egy másik lízingszerződést - ennek az a hátránya, hogy a bank az átírásért felszámol külön díjat - de legalább tiszta a helyzet
  2. "kiváltod az autót" - megveszed a banktól (nem tudom mennyi volt hátra a lízingből) - elszámolsz a bannkal, és a mint a saját tulajdonodat eladod a vevőnek, vagy elszémolsza bannkal és "úgy veszed meg", hogy a vevőt jelölöd meg ledvezményezettnek - szóval rá váltod ki az autót - ha van ilyen lehetőség a szerződésben.

Amit ti csináltatok, azt én nem javasoltam volna: 1. kötöttetek egy előszerződést, ami arról szólt =csak erről szólhatot), hogy ha majd lejár a lízing, akkor te megveszed az autót, és egyból eladod nek, ő meg megveszi tőled (szóval kötelezettséget vállaltatok arra, hogy későbbi időpontban adásvézeli szerződést köttök)

2. addig is amíg ez bekövetkezik (lízing lejár), ő fizeti helyetted a részleteket a bank felé (ettől még a te neveden fut tovább a lízing).

Eszerint tehát: a bankkal továbbra is te maradtál jogviszonyban - te tartozol a bank felé felelősséggel, viszont egymás között elszámolhatjátok az összegeket... Tehát lényegében ugyanoda lukadunk ki, mint ahova the big cat is - egy biztosnak látszik: az előszerződés amit kötöttetek, nem volt alkalmas a kívánt joghatás kiváltására (feltéve, hogy jól gondoltam a tényállást) -és szerintem elvileg az ügyvéd felelőssége is felvethető. És itt lehet a megoldás is: ha elismeri a felelősségét fizethet az ügyvédbiztosító. Én ezt próbálnám meg.

(azt azért hozzáteszem: sok minden függ a szerződés fogalmazásától, és esetleges egyéb apróságoktól, de: próba-szerencse)

Szajbert Attila

a lízingszerződés alapján a lízingbe vevő nem rendelkezhet az autó tuéajdon

Grafi # 2004.06.03. 18:19

Szia Attila!

Az előszerződés arról szól, hogy a felmerülő költségek a vevőt terhelik, és mikor lejár a lízing, akkor átírásra kerül a vevő nevére, illetve az elő adás-vételi szerződés, végleges szerződéssé minősül. Máshogy nem is működhetett volna, mivel a gépkocsi törzskönyv a banknál van a mai napig. Továbbá, hogy a szerződés minden egyes pontját ismeri mindenki, ami anno köztem, és a bank között létrejött.
Akkor most várjam, hogy mi fog történni, vagy vegyem fel a kapcsolatot a bankkal én, és "tárgyalgassunk"? Igazsághoz hozzátartozik, hogy én vonattam ki az autót a forgalomból idén márciusban, mert szinte az összes megyei rendőrkapitányságról kaptam büntetést. Plusz kölcsönadási szerződést is hamisítottak a nevemben. Az ügyvéd felelősségével kapcsolatban hol tudok panaszt tenni, illetve emelni? (Nem akarok, csak ha muszáj lesz.) Keressem fel személyesen? Elvileg vethető fel a hibája, vagy gyakorlatilag is? A szerződést megcsinálta, szárazbélyegzővel ellátta.
Válaszokat előre is köszönöm: Grafi

szajbertattila # 2004.06.03. 18:26

Akkor nagyjéból tiszta az a tényállás, amit gondoltam...

A bank felé neked kell helytállnod - az összeget pedig követelheted a vevőn ... ha végrehajtás van, az a te vagyonod ellen megy...

Szerintem az a leghelyesebb, ha megkeresed az ügyvédet, elemzed a helyzetet, és megkéred - nem kiköveteled - hogy segítsen megoldani neked ezt a problémát ... ha mindenki konstruktívan együttműködik (szerintem mind a ketten hülyeséget csináltatok), akkor megoldaható a dolog úgy, hogy mindenkinek jó legyen ...

ha úgy néz ki, hogy van esély megoldani az ügyet, akkor én tartanám a kpcsolatot a bankkal is, hogy várjanak egy kicsit a végrehajtással - hátha nem lesz szükség rá....

és persze keresném a vevőt - a végső hunyú ő lesz itt...

sok sikert

Grafi # 2004.06.03. 19:08

Megpróbálok okoskodni az ügyvéddel valamit. Nem csak szerinted csináltam hülyeséget. Nem kell a vevőt nagyon keresni, mivel történetesen a barátom volt. Ezért is mentem bele abba, hogy ne írjuk a nevére a lízinget, és spóroljak Neki 70 ezret. :-((
Nagyon szépen Köszönön Nektek a válaszokat mégegyszer:Grafi

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.06.08. 16:54

Kedves Garfti!

Tekintettel arra, hogy a lízingelt gépkocsi a Bank - illetve a lízingcége - tulajdona, ezért -sajnos - előzetes jóváhagyás és az új tulajdonos hitelképességének bevizsgálása előtt nem volt joga értékesíteni. Többek között egy lízingcéget is képviselünk és látjuk azt, hogy folyamatosan ezt a hibát követeik el az ügyfelek- tehát rosszul "okoskodtatok". Vegyétek fel a kapcsolatot a bank, vagy a lízingcég kockázatkezelési részlegével velük próbáljatok egyezkedni, bár mostmár lehet, hogy késő. A lízing 1984-óta joggyakorlat Magyarországon, bár még a Ptk. azóta sem "fodagta be". A lízing lejárata előtt - sajnos - sikerült a lízingbe adó tulajdonát értékesítened.

Sürgősen intézkedj. Más tulajdonának az értékesítésével nem lehet spórolni.

Sok sikert:

Grafi # 2004.06.10. 19:38

Tisztelt Csomós Csilla!

Köszönettel fogadtam a válaszát. Időközben felmerültek kérdések, amit Ön valószínűleg megtud válaszolni.

  1. Mi a helyzet, akkor ha bizonyítani tudom, hogy a bank felé jelezve lett az adás-vételi szándék, de semmi reakció nem érkezett Tőlük? Magyarul magasról...
  2. A gépjárművet eladta időközben a bank. (290 ezerért!!! Egy 1994-es opel omegáról van szó, full extrával!!!) Ezzel semmi baj nincs is, de nem kellett volna felszólítást küldeniük nekem, hogy itt az autó, fizessem ki a fentmaradó tartozást egy összegben, vagy eladják ( ez történt), és az ezután fentmaradó összeggel maradok adós irányukba? Ebben a helyzetben csak nekem vannak kötelezettségeim Velük szemben, a banknak semmi velem szemben?

Köszönettel: Grafi

Grafi # 2004.06.10. 19:40

Elnézést nem Csomós Csilla, hanem Csomós Lilla!
Már olvasni sem tudok rendesen.:-)

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.06.14. 14:46

Kedves Grafti!

Ha tényleg bizonyítani tudja, hogy értesítették a Bankot és ha tényleg nem küldtek semmiféle felszólítást, akkor ez egy kártérítést megalapozó per lehetne, természetesen a per kimenetélét így "látatlanban" nem látom, de esélyes a nyerésre. Az Opel 290.000 Ft-os ára, tényleg elég alacsony, bár tudnia kell, hogy a kényszerértékesítésnél igeny nyomottak az árak. Egy ilyen perben esetleg még az is kiderülhet, hogy valakinek pont egy ilyen kocsira lett volna szüksége „jó áron”. Persze vádaskodni nem akarok. Írásban fel kellene venni a Bankkal a kapcsolatot és jelenzi, hogy ezen eljárásból kára származott, remélhetőleg ere már válaszolni fognak.

Üdvözlettel:

Grafi # 2004.06.23. 16:26

Üdv Mindenkinek!

Újabb kérdés merült fel. A banki követelést befizettem, nehogy tovább dagadjon az összeg, illetve ne legyenek további vonzatok. Viszont, aki a gépjárművet megvette tőlem, az csak 1 éven belül "tudja" részemre kifizetni az összeget. ( ha akarja egyáltalán) A tartozását felém elismerte ügyvéd előtt írásban a múlt héten. A kérdésem a következő lenne. Milyen módon tudom majd behajtani Tőle a pénzt, ha nem fizet? Mi a helyzet, ha nincs semmi a nevén, illetve ami jelenleg a nevén található, azt "eltünteti"? Családtagtól (családtagoktól) belehet hajtatni a pénzt?
Válaszokat előre is köszönöm:Grafi

the big cat # 2004.06.23. 16:30

Javaslom, hogy követelésed fedezetére tegyél jelzálogot az ingatlanjára vagy a családja ingatlanjára. Ez közös megegyezés kérdése, de ha nem engedi, akkor indíts azonnal végrehajtást, hacsak már írásban nem egedélyeztél halasztást.

Grafi # 2004.06.23. 16:36

1 év haladékot kapott. Írásban vállalta, hogy fizet a lejárat előtt 1 összegben, kamatostól. Mivel erősen kételkedek mostmár az emberben, ezért kérdeztem, hogy utána mit tudok tenni. Ezek szerint az anyjától is belehet hajtatni majd?

szajbertattila # 2004.06.23. 17:19

ha az adósnak nincs vagyona, azon a jog nem tud sajnos segíteni - legfeljebb a legősibb módszer használható kicsit finomítva: ledolgoztatod.

ha az adósnak van vagyona - a helyzeted jelentpsen megkönyíti, ha közjegyző előtt tette volna a nyilatkozatot az ember - akkor egyből indíthatnál vágrehajtást, ha nem fite, és kiválthatnál vele egy pert. A bankok is ezért közjegyzőztetik meg az összes szerződést...

úgyhogy - vidd el egy közjegyzőhöz, ennél jobbat nem tudok

the big cat # 2004.06.23. 17:24

Természetesen senki mástól nem hajtahatod be, csak az adóstól. Elvileg lehetséges perben az esetleges vagyontárgyak elidegenítését fedezetelvonó szerződésként megtámadni, de ehhez bizonyítanod kell, hogy a célja kifejezetten az volt, hogy meghiusítsa a teljesítést. Ha volna fedezetként lekötött vagyontárgy, akkor nem lenne iylen probléma, mert azt nem is idegeníthetné el.

Jelzálog, jelzálog, jelzálog.

És hát én azt hittem, hogy tartozáselismert közjegyzői okiratba foglalatátok, hogy közvetelnül végrehajtható legyen. Nem a te ügyvéded volt, aki az iratot készítette? mert akor nagyon béna tanácsot adott, ha a tiéd volt.

Grafi # 2004.06.23. 18:37

Nagyon köszönöm a válaszokat. Csak bementem egy útba eső ügyvédhez. Az igazat megvallva, a hócipőm tele van az ügyvédekkel mostmár. Az ember, ha h.lye a joghoz, akkor kiben bízzon meg, ha nem egy ügyvédben? Ugye a pénzért a legjobb tanáccsal kellene szolgálnia, és az én érdekeimet néznie. Mostmár csak reménykedni tudok, hogy fizetni fog az ember. 5 évente kap egy felszólítást, nehogy elévüljön, egyszer úgyis örökölni fog. Legfeljebb 10-15-20 év múlva lesz egy kertes házam.:-)
Köszönöm mégegyszer Nektek a válaszokat: Grafi

the big cat # 2004.06.24. 04:12

Végrehajtást nem csak a vagyonára, de a jövedelmére is lehet vezetni.

És még mindig összeszedheted az adósod, és elviheted közjegyzős elé egy tartozáselismerést csinálni, plusz valami fedezetet kérni. lehet valaki más ingatlanja is, csak akkor őt dologi adósként be kell vonni.