Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés


q13579 # 2011.08.29. 19:17

Üdvözlök mindenkit.

A következő a helyzet.

6 éve adtunk el egy ingatlant, amelyre az adót befizettük.

Most, hogy vettünk helyette 6 év múlva egy ingatlant az ehhez szükséges illetéket szintén megfizettük.

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetőség lenne-e valamilyen módon az adót visszaigényelni, vagy egyéb kedvezményt igény bevenni?

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.29. 21:39

Nincs.

lajcsó # 2011.08.30. 09:29

A kérdés túl általános ahhoz, hogy arra érdemben válaszolni lehessen. Az "ingatlan" mmegnevezés gyűjtőfogalom. Tehát tudni kellene, hogy milyen ingatlant adtál el(lakóház, telek, termőföld stb) és milyen ingatlant vásároltál (lakóház, telek, termőföld, stb)? Ennek tudatában is további kérdések merülnek föl.Ha pl. korábban nem lakásnak minősülő ingatlant (pl. termőföldet, garázst stb.) adtál el, most pedig lakást vásároltál, és 35 év alatti első lakást szerző vagy akkor még jogosult lehetsz illeték kedvezményre. Telekvásárlás esetén amennyiben azt 4 éven belül beépíted, illetékmentességre vagy jogosult.Termőföld vásárlás esetén - egyéb feltételek megléte esetén - az őstermelő jogosult illetékmentességre.

q13579 # 2011.08.30. 10:19

Először is köszönöm a válaszod!

Tehát pontosítok.

Földterületet adtunk el (szerintem termőföld volt) 6 éve. Most pedig egy társasházban vettünk lakást. Ennek a tulajdonjoga viszont már a gyermeimé, tehát az ő nevükre történt a vásárlás, tehát ez eltér a korábbi termőföld eladójáétól.

Mellesleg megjegyzem, ezt földi halandóként elképesztő nehéz követni és utánajárni. A rendszer igen komolyan túl van bonyolítva sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 10:42

Dehogy. Lajcso fontoskodik. Mindezeknek nincs jelentősége. Nem lehet a hat évvel ezelőtti adót visszaigényelni.

lajcsó # 2011.08.30. 12:06

Adót visszaigényleni szerintem sem lehet. Azonban ha a vevők 35 év alatti első lakást szerzők, akkor az idei lakásvásárlás után illetékkedvezményre lettek volna jogosultak (Itv. 26.§ (6) bek. alapján).Mivel az illetéket már megfizették kétséges, hogy ezt a kedvezmény érvényesíteni lehet. A kedvezmény igénybevételéről az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kellett volna nyilatkozni (Itv. 26. § (9) bek). A törvény nem mondja ki egyértelműen a jogvesztést,ezért talán egy igazolási kérelemmel meg lehetne próbálkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 13:55

Ha valóban 35 éven aluliak, és valóban ez az első lakásingatlanjuk, akkor szerintem visszaigényelhetik. De a kérdésben még az életkorra sem volt adat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 05:11

Van ennek bármi jelentősége?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 10:49

???
Mi lenne az a nyilvántartáson kívüli szerzési jogcím? Házassági vagyonközösség? Élettársi?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 12:43

Alaposnak látszol, de a jogi helyzetet kissé félreérted.
Nem követelhetsz tulajdonrészt a volt élettársad - már meg sem lévő - különvagyonából arra hivatkozva, hogy az 1/2 arányban közös ingatlan vételárát te fizetted ki.
Először is a vagyonközösségben nincs olyan, hogy "én fizettem". Csak technikai kérdés, hogy konkrétan ki nyújtotta át a bankókat, vagy ki indította az utalást. A kiadás az mindenképpen a közös vagyon terhére történik.

Az lehetséges, hogy e vételárat a különvagyonod terhére fizetted meg. Ezt azonban először is bizonyítanod kell, másrészt még akkor is ott van, hogy az 1/2 hányadot ajándékoztad. Annak visszakövetelésre nem megfelelő ok, hogy a megajándékozott meghalt.

Summa summarum: annak az adóbevallásnak semmi jelentősége, nyugodtan elfelejtheted.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 11:39

Szerintem döglött ügy. Amíg élt az illető még csak megpróbálhattad volna visszakövetelni az ajándékot, de a két öröklésen túli harmadik tulajdonostól...

Panini # 2011.09.14. 09:54

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám szeretné nekem ajándékozni a kizárólagos tulajdonában lévő családi házat, melyben jelenleg is élek. Azonban szeretné ,,bebiztosítani" magát egy holtig tartó haszonélvezeti jog alapításával a nevezett ingatlanon.
Milyen illeték és egyéb adó (pl. SZJA) vonzata van a fenti tranzakcióknak ránk nézve?
Laikusként úgy gondolom, hogy az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás mentes az ajándékozási illeték alól, tehát nemcsak édesanyám ajándékozhatja nekem az ingatlant illetékmentesen, hanem én is - majd tulajdonosként - illetékmentesen ajándékozhatom neki a haszonélvezeti jogot (mint vagyoni értékű jogot). Az SZJA-ről viszont sejtésem sincs :(
A válasz(oka)t tisztelettel köszönöm!

lajcsó # 2011.09.14. 10:57

Egyenesági rokonok között az ajándékozás mentes az illeték alól. Neked nem szükséges édeanyádnak "ajándékozni" a haszonélvezeti jogot, hanem az ajándékozás során édesanyád fenntartja magának a haszonélvezeti jogot az ajándékozás tárgyát képező ingatlanon. Ez ilyen tartalommal kerüljön bele az ajándékozási szerződésbe! SZJA-t akkor kell fizetni, ha jövedelem képződik. Az ajándékozás ingyenes jogügylet, ezért ebben az esetben a jövedelem képződés fogalmilag kizárt. Tehát az ajándékozásnak nincs SZJA vonzata.

domcsa12 # 2011.09.24. 10:44

Tisztelt Tanácsadó!

A következő lenne a problémám. 1993-ban meghalt nagypapám és egy belvárosi ingatlan 50%-át örököltem meg aminek az illetéke be is lett fizetve. (ekkor még kis korú voltam. 2010.10.07-én meghalt nagymamám is igy az ingatlan másik felét 50%-át is megörököltem egy örökösödési szerződés keretében.Hivatalos Közjegyzővel ellenjegyezve.Emellett ha jól tudom az unoka egyenesági leszármazott.

Kérdéseim:

1: Kell e az 50% után számítanom esetleg adó illetve illeték befizetésre. (Jelenleg az 50% piaci értéke,9 millió forint)

Továbbá szeretném ezt az ingatlant eladni Kb 16 M ft ért) és igy egyedüli tulajdonos vagyok és egy másikat venni ami kB 12,5M ft)
Mi után kell adó fizetnem a teljes vételár után vagy a különbözet után ?
Milyen költségekkel kell számolnom?(adó,illeték,Ügyvédi díj stb vagyonosodási adóra?)

Kérem ez ügyben segítsen eligazodni a jogi dolgok világában.

Köszönettel:domcsa12

ObudaFan # 2011.09.24. 11:37

Illetéket nem fognak kiróni.
Az eladás után személyi jövedelemadót viszont igen, a teljes eladási ár felének és a hagyatéki eljárásban megállapított érték 50%-ra eső hányadnak a különbözete után. A másik 50% szerzése olyan régi, hogy annak a vonatkozásában szja sem merül már fel.

gabor__ # 2011.09.30. 08:59

Üdvözletem!

2006-ban vásároltunk egy telket és 2007-ra fel is épült rá a lakóinagatlan. Miután tudtuk, hogy így illetékmentesek vagyunk, ezért be szerettük volna mutatni az illetékhivatalnak a használatbavételi engedélyt. DE az önkormányzatnál lebeszéltek róla minket mondván, hogy majd ők továbbítják. De ha mégse úgy lenne, akkor is a 4 év leteltével az illetékhivatal maga ellenőrzi a használatbavételi engedély meglétét.

Nos, ez nem így történt, mert ebben a hónapban megkaptuk a NAV-tól az illetékre jutó pótlékösszesítést.

Most akkor hogy is van ez?

Köszönöm a válaszokat

Üdv:

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 09:08

Nem kellett volna hinni az önkormányzati ügyintézőnek. Lehet, hogy félre is értettétek.

mogyorocska # 2011.10.19. 06:28

Szép jó napot kívánok!

2010. januárjában vásároltunk egy új építésű lakást, melyről kaptunk egy illetékfizetésről szóló határozatot, melyben nem vették figyelembe, hogy új lakásról van szó, fellebbeztem, törölték (ez 2 hónapig tartott, kiküldték az új összeget, de közben sikerült eladni a régi lakást, ezért ismét beadtam egy kérelmet, hogy csak a különbözet után kelljen az illetéket megfizetni. Az erről szóló határozatot is megkaptam, be is fizettem z összeget. Idén nyáron pedig kaptam egy folyószámla egyeztetőt a NAV-tól, hogy késedelmi pótlékot kell befizetnem, több mint 9000.-, az eltörölt illetékek után!!!! Erre kértem, hogy mivel az illeték törlésre került, töröljék a késedelmi pótlékot is! Megkaptam a választ tegnap, miszerint ők a törvényes határidőn belül bírálták el a kérelmemet, és az első határozattól a törlés jogerőre emelkedéséig vonatkozó időre nekem igenis ki kell fizetnem a késedelmi pótlékot!!!! Mit tudok tenni?????

Köszönettel!!!mogyorocska

lajcsó # 2011.10.19. 08:02

Szerintem neked nem az eltörölt hanem a meg nem fizetett illeték után kell késedelmi pótlékot fizetned. Nyilván a jogorvoslati eljárások alatt illetéket nem fizettél, így ezáltal az állam pénzét használtad, ezért kell késedelmi pótlékot fizetned.

mogyorocska # 2011.10.19. 11:12

Köszönöm a választ. Na de miért? Amint kézhez kaptam a levelet, felhívtam az ügyintézőt, elmondtam, hogy új lakás vásárlás stb... Ő azt mondta adjam be a fellebbezést és nem kell befizetni, majd jön az új összegről határozat. Akkor most??? Mit tegyek ezek után???

Panini # 2012.12.05. 18:53

Tisztelt Tanácsadók!
Szeretném a szakértő véleményüket kérni az alábbiakban:
2012. márciusban édesanyám nekem ajándékozta a lakását, melyet a NAV 12,0 M Ft-ra értékelt. Ezt a lakást 2012. december közepén adom el (kötöm meg az adásvételi szerződést) 11,5 M Ft-ért, mely vételárból vásárolok a közeljövőben egy kisebb lakást 8,5 M Ft-ért. Kérdésem az lenne, hogy milyen illeték és egyéb adó (pl. SZJA) vonzata van a fenti adásvételi tranzakcióknak, figyelembe véve az ingyenes ajándékozással történt eredeti vagyonszerzést? Mi után kell vagyonszerzési illetéket, ill. SZJA-t fizetnem? A médiában hallottam, hogy 2013-tól nem kell az eladottnál kisebb értékű ingatlan vásárlása után adózni? Ez az én esetemben releváns? Azaz érdemes a vásárlást áttenni jövő évre? Válaszukat tisztelettel köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 19:01

A megvásárolt ingatlan értéke után visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetsz. Nincs kedvezmény.
És adót is fizetsz vagy 8 millió után. 16%-ot. Az olyan 1 millió 200 ezer. Szóval fájni fog.

Nem ez egy jó ötlet. És későn kérdeztél.

2013-tól nem kell az eladottnál kisebb értékű ingatlan vásárlása után adózni?
Az alighanem igaz. Merthogy vásárlás után adózni teljesen értelmetlen lenne - ezért nem kellett eddig. A szerzés után illetéket kell fizetni - de tartok tőle, hogy az jövőre is úgy lesz.

vi555555 # 2012.12.30. 11:30

Van egy öröklakásom,amelynek a fele 2000.május óta az én nevemen van. A másik fele édesanyám nevén volt,aki 2007. dec. 31-én elhunyt. A hagyatéki tárgyalás 2008. áprilisban volt,ahol a testvérem örökölte az anyu nevén volt fél rész 1/2-ét.Vagyis most a lakás 3/4-e az én nevemen,a lakás 1/4-e pedig az ő nevén van. Az 1/2 részt 4.900.000 Ft-ra értékelték a hagyatéki tárgyaláson.Most 2013. januárban szeretnénk eladni a lakást 9.450.000 Ft-ért. Kérdésem az lenne,hogy mennyi adót vagy illetéket kell fizetnem,ha a lakás eladása után rögtön szeretnék venni egy garzont 6.500.000 Ft-ért?Válaszát előre is köszönöm szépen!!!!!!!!

ObudaFan # 2012.12.30. 12:27

Ebben a felállásban sem szja, sem illeték nem lesz.

krol # 2013.01.04. 12:13

Üdvözlök mindenkit!

Jelenleg, egy kertes házban élünk, ami a 1/2-ed részben feleségem, 1/2-ed részben anyósom tulajdonában van. Mennyi illeték terhelné az ügyletet, ha én megvásárolnám anyósom részét 4 millió Forintért? Talán az is fontos lehet, hogy az APEH néhány évvel ezelőtt 20 millió Forintra értékelte az ingatlant és, hogy más személynek van rajta haszonélvezeti joga.
Válaszukat előre is köszönöm!