Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 18:09

most azt hallottam, hogy a nyaralónak 10% az illetéke. igaz ez?
Nem. (4%, ha ajándék, akkor 18%.)

www.kbs-ugyved.hu

Izabella53 # e-mail 2017.10.13. 15:47

Tisztelt Jogi Fórum!
Az első férjem halála után fiam megörökölte a lakásuk 50%-át. A másik 50%-a a volt férjem özvegyének a tulajdona, haszonélvezeti joggal. Most az özvegy felajánlotta a fiamnak, hogy megvehetik tőle az ő 50%-át.Mire kell odafigyelni az adásvételi szerződésnél, hogyan kell lemondania az özvegynek a haszonélvezeti jogáról, milyen illetékek terhelik az adásvételi ügyletet, ki lehet a vevő: ( a fiam vagy a fiam felesége), és még egy megjegyzés a menyem tulajdonosa egy lakásnak, ahol most laknak, ezt a megörökölt lakást pedig el akarják majd azonnal adni.
Előre is köszönöm a válaszát.

BALA T. # e-mail 2017.10.13. 14:48

most azt hallottam, hogy a nyaralónak 10% az illetéke. igaz ez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 12:34

A törvényszöveget idéztem.

www.kbs-ugyved.hu

BALA T. # e-mail 2017.10.13. 12:06

Köszönöm megint. Kicsit kurta, de azt hiszem értem. Nekem nem volt ennyire tiszta, mert itt-ott "első ingatlan"-ként is emlegették, vagy csak én zavarottam már meg a sok fogalom között. Mindenesetre akkor ez az első lakó ingatlanra vonatkotik, bármilyen más ingatlan is van már azon kívül a 35 év alatti személy tulajdonában. - ha jól veszem ki a szavait.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 10:51

"Első lakástulajdon..." Lakás...

www.kbs-ugyved.hu

BALA T. # e-mail 2017.10.13. 09:21

Köszönöm a válszt ügyvéd Úr.

Akkor tovább megyek: A 35 év alattiak első ingatlan vásárlásra járó illeték kedvezmény jár-e nyaralóra?

Amennyiben nem, ha egy 35 év alatti személy nyaraló tulajdont szerez, amire nem veheti igénybe az illeték kedvezményt, akkor ha e mellé az ingatlanja mellé vásárol egy lakó ingatlant még mindig 35 éves kora előtt akkor arra érvényesítheti-e ugyanezt a kedvezményt, vagy elesik tőle, mondván, hogy nem az első ingatlanja? Tehát végső soron előfordulhat-e, - ebben a sorrendben vásárolt ingatlanok esetében - hogy egy 35 év alatti személy egyáltalán nem alkalmazhatja a az illeték kmérséklésének rá vonatkozó szabályait?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.12. 20:35

Csak lakóingatlanok cserepótló vételére van kedvezmény.

www.kbs-ugyved.hu

BALA T. # e-mail 2017.10.12. 18:19

Kedves hozzáértők, tapasztaltabbak!

Ha a lakó ingatlanom eladásából szerzett pénzen egy éven belül hétvégi házat veszek, az illeték alapját ebben az esetben is az eladási és a vételár különbözete jelenti majd?
Vagy nyaraló esetén nem beszámítható az eladott lakó
ingatlan?

uriember # e-mail 2017.10.09. 20:33

"Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?"
Szerintem igen, de ezt a kérelmed során igazolnod kell.

Befizetem a fizetési meghagyáson lévő számlaszámra, gondolom az a NAV 521 adónemen a számlámon megjelenik, így látja az ügyintéző, ha jelzem neki a kérelmen, hogy ekkor meg ekkor befizettem az illeték felét...

lajcsó # e-mail 2017.10.09. 19:29

"Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?"
Szerintem igen, de ezt a kérelmed során igazolnod kell.
A fizetési meghagyáson található számra hivatkozva lehet kérned a részletfizetést. A határidőket nem tudom fejből, de minél előbb terjeszd elő a kérelmedet! Postán is feladható, gondolom te is úgy kaptad.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

uriember # e-mail 2017.10.09. 19:21

Újra én...Be kell fizetnem a lakásvásárlás után az illetéket. Ez rendben van. Törvény írja elő. De mivel én is bérből, fizetésből élek, mint még sok mindenki, így készpénzben, egy összegben csak úgy tudnék fizetni, ha hitelt vennék fel, ami nem férne bele a fizetési meghagyás fizetési határidejébe. Egy bizonyos összeget be tudnék fizetni(felét), a másik felét viszont csak részletekben. A kérdésem az lenne, hogy hol tudom a részletfizetést kérni, telefonon, interneten (ügyfélkapun) vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatnál, illetve az ügyintézőnél, aki az illetéket kiszabta és a fizetési meghagyást kiküldte?
Van-e valami hibázási lehetőség, ami elutasítást von maga után? Mennyire bonyolult kitölteni a kérelmet? A kérelem halasztó hatályú-e a fizetési határidőre? A 15 napos fizetési határidő a fizetési meghagyás átvételétől számít-e, illetve 15 nap vagy 15 munkanap? Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?
Köszönöm, ha válaszolnak...

uriember # e-mail 2017.10.09. 16:17

Dr. Szücs Lajos, Szűcs vagyok én is, László, üdv...
"Jogorvoslati lehetőséged van, amivel ha nem is adnak helyt neked, hivatkozási alapod lehet a kártérítési perben."
A NAV az illetékmentességet elutasító határozatában megindokolta, hogy mi az elutasítás oka, le van szépen írva. Ha fellebbeznék (költsége kb. 16.000Ft) megkapnám ugyanezt pepitában, szerintem hivatkozási alapnak elég a fenti dokumentum is. De köszönöm a tanácsot.
"Azt én nem értem, hogy miért nem a végleges adásvételi szerződést kötöttétek meg?" -> "Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára valamely okból, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek fel, abban az esetben nem lehetett végleges szerződést kötni." Ezért. Deviza- és forint hitel is volt jelzálogként a házon, de mivel már fizettem, benn voltam a csőben, vissza nem tudtam volna már kérni a pénzemet, csak egyedül előre lehetett menekülni.

Köszönöm a tanácsot, kérek részletfizetést és befizetem az illetéket, majd visszaperlem.

lajcsó # e-mail 2017.10.09. 08:54

"van-e itt valami reklamálási lehetőségem(a bírósági ügyre való hivatkozással) a NAV felé,"
Jogorvoslati lehetőséged van, amivel ha nem is adanak helyt neked, hivatkozási alapod lehet a kártérítési perben.

"vagy fizessem be és pereljem az eladót az illeték összegére, mert véleményem szerint ezt a pénzt azért kell befizetnem most, mert az ő mulasztása miatt nem kötöttünk 2011-ben adásvételi szerződést(véglegest) ?"
Ez lenne inkább a járható út. De, de....
Azt én nem értem, hogy miért nem a végleges adásvételi szerződést kötöttétek meg? Önmagában a terhelt ingatlan nem lett volna akadálya a végleges szerződés megkötésének, mivel fizettél is az eladónak, ez lett volna a célszerű.
(Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára valamely okból, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek fel, abban az esetben nem lehetett végleges szerződést kötni.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

uriember # e-mail 2017.10.08. 17:01

Tiszteletem! Az ügyem a következő: 2011-ben eladtam egy ingatlant, kinéztem(még szintén 2011-ben) egy másikat, megalkudtam a házra az eladóval a vételárban. Később-a foglaló letétele után-közölte az eladó, hogy vannak a házon terhek, amiket a vételárból fog rendezni. Ügyvédet kerítettünk és az ügyvéd ellenjegyzésével több részletben átadtam neki készpénzben a vételár 80%-t. Itt hibáztam, tudom, de mivel ügyvéd előtt történt, így gondoltam jól jártam el...Beköltöztem az ingatlanba, de a terhek törlése csak nem akart megtörténni. Az eladó hitegetett, hogy már csak ez, már csak az hiányzik a végleges törléshez, illetve a végleges adásvételi megkötéséhez. Közben telt-múlt az idő, 2013. tavaszán elfogyott a türelmem, és ügyvédhez fordultam. Ő küldött neki felszólítást, amit semmibe vett, hozzá kell tennem, hogy az eladót sehol sem találtam már, a bejelentett címén nem volt elérhető...Lényeg a lényeg, hogy ne nyújtsam sokáig, polgári pert indítottam ellene és büntetőfeljelentést is tettem ellene. Ez a két ügy 2017 tavaszára ért véget, a bíróság ítélettel pótolta az ingatlan adásvételi szerződését, így be lett jegyezve a tulajdonom. Egy kő le...Ügyvédemmel beadtunk egy B400-as nyilatkozatot, miszerint kérjük az illetékmentességet az ingatlanszerzésre. Jött a válasz a NAV-tól, hogy elutasítják az illetékmentességet, mert a régi és az új ingatlan eladása-vétele között nem 1 év, hanem 6 telt el.
Én meg voltam győződve róla, hogy mivel bíróságra került az ügy és voltak előszerződéseim még 2011-ből, a bírósági procedúra az illeték szempontjából is halasztó hatályú. De ezek szerint mégsem... A NAV elutasító leveláből egyértelműen az derül ki, hogy az 1 év az 1 év, nem érdekli őket, hogy nekem pereskednem kellett, fizessem be 15 napon belül az illetéket.
Kérdésem: van-e itt valami reklamálási lehetőségem(a bírósági ügyre való hivatkozással) a NAV felé, vagy fizessem be és pereljem az eladót az illeték összegére, mert véleményem szerint ezt a pénzt azért kell befizetnem most, mert az ő mulasztása miatt nem kötöttünk 2011-ben adásvételi szerződést(véglegest) ?
Mi a véleménye a szakembernek?

nonolet # e-mail 2017.10.08. 10:24

kutyu77

"Vásároltunk egy ingatlant (építési telket)"

Csak te szánod építési teleknek?
VAGY már
Építési telekként volt eladva és megvásárolva?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.07. 23:48

Csak azért, mert benne marad? Hiszen azzal nem is szerez tulajdont.

www.kbs-ugyved.hu

molly1961 # e-mail 2017.10.07. 23:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Válással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Ha a közös lakás a férj nevén van bejegyezve a tulajdoni lapon, és a feleség marad a lakásban, kell-e neki vagyonszerzési illetéket fizetnie? Ha a férj viszont másik lakást vesz magának akkor neki mi után kell majd fizetnie?

kutyu77 # e-mail 2017.10.03. 16:03

Rexor! Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást. Közben megírtam a fellebbezést és ahogy Te is írtad, belefogalmaztam, hogy a telekalakítás folyamatban van, hiszen felvettük a kapcsolatot egy földmérővel, aki segít ebben.

Rexor # e-mail 2017.10.03. 13:20

Próbáljátok meg szerintem, de hivatkozzatok arra, hogy a telekakítást kezdeményeztétek, vagy kezdeményezni fogjátok. Célszerű az ezzel kapcsolatos dokumentumokat is eljuttani a NAV-nak.

kutyu77 # e-mail 2017.10.03. 12:33

Tisztelt Fórumozok, Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Vásároltunk egy ingatlant (építési telket) 2017.06.16-án. Az adásvételi szerződésben jeleztük, hogy 4 éven belül lakóházat kívánunk építeni rá és szeretnénk igénybevenni az illetékkedvezményt.
Megjött a NAV határozata, mely szerint az illetékkedvezményre vonatkozó kérelmünket elutasítják azzal az indokkal, hogy "a „beépítetlen terület” megnevezésű ingatlan a vásálás időpontjában, vagyis 2017.06.16-án lakóépületek elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet volt, azonban az ingatlan útszabályozással érintett és a telekalakítás még nem történt meg." Az önkormányzat egy kb 4 m-es sávot kíván leválasztani útszabályozás céljára, ez benne van a község rendezési tervében, de a telekalakítást nekünk kell kezdeményeznünk. Ezt a a területileg illetékes járási földhivatalnál tehetjük meg és ez 2x 21 napot vesz igénybe.
Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e fellebbeznünk vagy fizessük be az illetéket. A fellebbezés határid
eje a holnapi nap :(

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2017.09.24. 00:52

Mamupi

Lakóházépítési szándékáról az örökös legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál, tehát ez ügyben sajnos nincs mit tenned.

A cserét pótló vétel kedvezményénél (tehát hogy egy éven belül eladtatok egy másik ingatlant) az a probléma, hogy ez a kedvezmény csak akkor él, ha az eladott és a vásárolt ingatlan is lakás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mamupi # e-mail 2017.09.23. 07:00

Kedves Ügyvéd Úr!
Előző kérdésemhez még annyit, hogy a telket egy eladott lakás árának egy részéből vásároltuk, amit a telek vételekor az adásvételiben fel is tüntetett az ügyvéd.
Ezt esetleg figyelembe kellett volna a NAVnak vennie az illeték kiszabásakor?
Ha a B400 nyomtatványon az építkezés miatti illetékmentességet nem tüntette fel az ügyvéd, lehet, hogy a NAV hibázott az illeték kiszabásakor?
köszönettel
Mamupi

Mamupi # e-mail 2017.09.22. 11:51

Jó napot!

Telek vásárlásakor az ügyvédem nem közölte, hogy amennyiben 4 éven belül építkezünk, kérhetünk illetékfizetési mentességet. (B400 5B lap) Nem vásárolok hetente telket, nem volt tudomásom erről az opcióról.
Ezért amikor tavaly 2016. novemberben kirótták a vagyonszerzési illetéket, mi befizettük, holott 2 héten belül kérhettük volna a megfizetés alóli mentességet.
Jogerőre emelkedett, nem igényelhető vissza, a házunk meg már kész is, 1 hónap múlva költözünk.
Tanácsot kérnék, hogy ilyen esetben mi a teendő illetve mit tehetek? Közel 500.000 Ftról van szó...

Köszönettel,
Mamupi

drbjozsef #   2017.09.17. 14:34
  1. Ha az egyéb feltételeknek (személyi, veendő lakás) megfeleltek, akkor azok után a gyerekek után, aki után még nem vettek fel szocpolt, azok után jár.
  2. Itt többféle variáció van:

2a. Ha vállalkozó által, értékesítés céljára épített új lakást vásárolnak, ÉS nem számítanak be eladott lakást, akkor csak a 15M fölötti részre kell 4% illetéket fizetni, tehát 40.000.- Ft-ot.

2b. Ugyanezen új lakás esetén, ha beszámítanak 1 éven belül (előbb vagy később mindegy) eladott másik lakást, akkor a különbözetek után kell 4% illetéket fizetni.

Mondjuk a 16M vételárból tippre nem új lakásól lesz szó.

2c. Ha használt lakást vásárolnak, és nem számítanak be eladott (1 éven belül) lakást, akkor a 16M-et lehet csökkenteni a CSOK-kal (16M-1.43M), és az után 4% illetéket kell fizetni, tehát 342.800.- Ft-ot.

2d. Ha használt lakást vásárolnak, de az eladott lakást beszámítanák, akkor nem számolható el a CSOK, a 16M teljes vételárból kell levonni az eladott lakás eladási árát, és a különbözet után kell 4% illetéket fizetni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.