Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés


Toth998 # 2017.10.22. 07:38

Nem vagyok járatos nagyon az illeték-kérdésben ezért szeretnék tanácsot kérni :

Van egy családi házam aminek egyedüli tulajdonosa vagyok. Párommal és két kisgyermekünkkel szeretnénk nagyobb házba költözni. Ezt a házat kb. 6 millióért vennék meg, az új ház pedig 10 millió lenne, de az már közös tulajdon lenne a párommal. CSOK-ot is szeretnénk igénybe venni a vásárláshoz. Ilyen esetben hogy alakul a vagyonszerzési illeték ?

Komesz # 2017.10.19. 15:40

Ezért kérdeztem a sorrendet. Úgy tudom egyenes ági rokontól vett ingatlannál nem feltétel, hogy első lakástulajdon legyen, akkor is illetékmentes ha van már a nevemen ingatlan.

Rexor # 2017.10.19. 12:59

Nevében is benne van: első lakástulajdon szerzése. Ha korábban már veszel egy lakóingatlant ez már kizárja a másodiknál a kedvezményt.

Komesz # 2017.10.19. 12:48

Tiszteletem!
Vagyonszerzési illetékkel kapcsolatosan lenne kérdésem. Házvásárlás előtt állok, megkapnám a 35 év alatti első ingatlan után fizetendő illetékkedvezményt. Viszont édesapámtól most vehetnék egy kis lakást jó áron, ugyebár illetékmentesen. Ha így teszek ez kizárja a későbbi kedvezményt?
Ha az első ingatlan a ház és utána venném a lakást, akkor mindkét kedvezményre jogosult vagyok?
Válaszát előre is köszönöm!

lajcsó # 2017.10.16. 07:00

"Nincs valami mod ezen költseg csökkentesere, hivak azt illeteknek vagy adonak?"
Igen, ha az adásvétel során nem a bevétel után adózol, hanem a jövedelem után!

drbjozsef # 2017.10.16. 07:00

MIGE,

az ajándékozás jogcímen szerzett ingatlan eladásakor a vételár 75%-ával lehet csökkenteni a bevételt.

Tehát az eladási ár 25%-ának a 15% lesz az adó.

Három millió forintnál ez 112.500.- Ft.

MIGE # 2017.10.16. 05:30

Köszönöm a valaszt.
Tehat mindenkepp adas-vetelit kell kötnöm?

De ez esetben a vetelar 15%a lenne ado ami pedig 3000.000-nal 450.000 Ft lenne ami nagyon sok.

Nincs valami mod ezen költseg csökkentesere, hivak azt illeteknek vagy adonak?

Köszönöm

ObudaFan # 2017.10.16. 05:13

Az átruházásnál neked illetéket biztosan nem kell fizetni, legfeljebb személyi jövedelemadót adásvételi szerződés esetén. Az pedig meglehetősen fontos, hogy az a jogügylet kerüljön a szerződésbe, ami ténylegesen megtörténik.

MIGE # 2017.10.16. 05:08

Üdv,

Segitseg kellene.
2017 marciusaban ajandekozas utjan a tulajdonomba került egy csaladi haz 1/3-a melyet most lenne lehetösegen ertekesiteni (nem egyenesagi rokonnak)

Az atruhazas melyik modja (ajandekozas, adas-veteli) az amellyel a legkevesebb illetekfizetesi kötelezettsegem keletkezik?

Az összeget sajnos nem tudom valtoztatni az okiraton.

Köszönöm a valaszt.

ÜDV
M

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.13. 16:10

Izabella53, az ilyen ügyekben kötelező az ügyvédi közreműködés, a kolléga mindezt tudni fogja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.13. 16:09

most azt hallottam, hogy a nyaralónak 10% az illetéke. igaz ez?
Nem. (4%, ha ajándék, akkor 18%.)

Izabella53 # 2017.10.13. 13:47

Tisztelt Jogi Fórum!
Az első férjem halála után fiam megörökölte a lakásuk 50%-át. A másik 50%-a a volt férjem özvegyének a tulajdona, haszonélvezeti joggal. Most az özvegy felajánlotta a fiamnak, hogy megvehetik tőle az ő 50%-át.Mire kell odafigyelni az adásvételi szerződésnél, hogyan kell lemondania az özvegynek a haszonélvezeti jogáról, milyen illetékek terhelik az adásvételi ügyletet, ki lehet a vevő: ( a fiam vagy a fiam felesége), és még egy megjegyzés a menyem tulajdonosa egy lakásnak, ahol most laknak, ezt a megörökölt lakást pedig el akarják majd azonnal adni.
Előre is köszönöm a válaszát.

BALA T. # 2017.10.13. 12:48

most azt hallottam, hogy a nyaralónak 10% az illetéke. igaz ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.13. 10:34

A törvényszöveget idéztem.

BALA T. # 2017.10.13. 10:06

Köszönöm megint. Kicsit kurta, de azt hiszem értem. Nekem nem volt ennyire tiszta, mert itt-ott "első ingatlan"-ként is emlegették, vagy csak én zavarottam már meg a sok fogalom között. Mindenesetre akkor ez az első lakó ingatlanra vonatkotik, bármilyen más ingatlan is van már azon kívül a 35 év alatti személy tulajdonában. - ha jól veszem ki a szavait.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.13. 08:51

"Első lakástulajdon..." Lakás...

BALA T. # 2017.10.13. 07:21

Köszönöm a válszt ügyvéd Úr.

Akkor tovább megyek: A 35 év alattiak első ingatlan vásárlásra járó illeték kedvezmény jár-e nyaralóra?

Amennyiben nem, ha egy 35 év alatti személy nyaraló tulajdont szerez, amire nem veheti igénybe az illeték kedvezményt, akkor ha e mellé az ingatlanja mellé vásárol egy lakó ingatlant még mindig 35 éves kora előtt akkor arra érvényesítheti-e ugyanezt a kedvezményt, vagy elesik tőle, mondván, hogy nem az első ingatlanja? Tehát végső soron előfordulhat-e, - ebben a sorrendben vásárolt ingatlanok esetében - hogy egy 35 év alatti személy egyáltalán nem alkalmazhatja a az illeték kmérséklésének rá vonatkozó szabályait?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.12. 18:35

Csak lakóingatlanok cserepótló vételére van kedvezmény.

BALA T. # 2017.10.12. 16:19

Kedves hozzáértők, tapasztaltabbak!

Ha a lakó ingatlanom eladásából szerzett pénzen egy éven belül hétvégi házat veszek, az illeték alapját ebben az esetben is az eladási és a vételár különbözete jelenti majd?
Vagy nyaraló esetén nem beszámítható az eladott lakó
ingatlan?

uriember # 2017.10.09. 18:33

"Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?"
Szerintem igen, de ezt a kérelmed során igazolnod kell.

Befizetem a fizetési meghagyáson lévő számlaszámra, gondolom az a NAV 521 adónemen a számlámon megjelenik, így látja az ügyintéző, ha jelzem neki a kérelmen, hogy ekkor meg ekkor befizettem az illeték felét...

lajcsó # 2017.10.09. 17:29

"Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?"
Szerintem igen, de ezt a kérelmed során igazolnod kell.
A fizetési meghagyáson található számra hivatkozva lehet kérned a részletfizetést. A határidőket nem tudom fejből, de minél előbb terjeszd elő a kérelmedet! Postán is feladható, gondolom te is úgy kaptad.

uriember # 2017.10.09. 17:21

Újra én...Be kell fizetnem a lakásvásárlás után az illetéket. Ez rendben van. Törvény írja elő. De mivel én is bérből, fizetésből élek, mint még sok mindenki, így készpénzben, egy összegben csak úgy tudnék fizetni, ha hitelt vennék fel, ami nem férne bele a fizetési meghagyás fizetési határidejébe. Egy bizonyos összeget be tudnék fizetni(felét), a másik felét viszont csak részletekben. A kérdésem az lenne, hogy hol tudom a részletfizetést kérni, telefonon, interneten (ügyfélkapun) vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatnál, illetve az ügyintézőnél, aki az illetéket kiszabta és a fizetési meghagyást kiküldte?
Van-e valami hibázási lehetőség, ami elutasítást von maga után? Mennyire bonyolult kitölteni a kérelmet? A kérelem halasztó hatályú-e a fizetési határidőre? A 15 napos fizetési határidő a fizetési meghagyás átvételétől számít-e, illetve 15 nap vagy 15 munkanap? Ha befizetem az illeték felét, az kedvezőbb-e az elbírálásnál, mint ha az egész összegre kérném a részletfizetést?
Köszönöm, ha válaszolnak...

uriember # 2017.10.09. 14:17

Dr. Szücs Lajos, Szűcs vagyok én is, László, üdv...
"Jogorvoslati lehetőséged van, amivel ha nem is adnak helyt neked, hivatkozási alapod lehet a kártérítési perben."
A NAV az illetékmentességet elutasító határozatában megindokolta, hogy mi az elutasítás oka, le van szépen írva. Ha fellebbeznék (költsége kb. 16.000Ft) megkapnám ugyanezt pepitában, szerintem hivatkozási alapnak elég a fenti dokumentum is. De köszönöm a tanácsot.
"Azt én nem értem, hogy miért nem a végleges adásvételi szerződést kötöttétek meg?" -> "Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára valamely okból, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek fel, abban az esetben nem lehetett végleges szerződést kötni." Ezért. Deviza- és forint hitel is volt jelzálogként a házon, de mivel már fizettem, benn voltam a csőben, vissza nem tudtam volna már kérni a pénzemet, csak egyedül előre lehetett menekülni.

Köszönöm a tanácsot, kérek részletfizetést és befizetem az illetéket, majd visszaperlem.

lajcsó # 2017.10.09. 06:54

"van-e itt valami reklamálási lehetőségem(a bírósági ügyre való hivatkozással) a NAV felé,"
Jogorvoslati lehetőséged van, amivel ha nem is adanak helyt neked, hivatkozási alapod lehet a kártérítési perben.

"vagy fizessem be és pereljem az eladót az illeték összegére, mert véleményem szerint ezt a pénzt azért kell befizetnem most, mert az ő mulasztása miatt nem kötöttünk 2011-ben adásvételi szerződést(véglegest) ?"
Ez lenne inkább a járható út. De, de....
Azt én nem értem, hogy miért nem a végleges adásvételi szerződést kötöttétek meg? Önmagában a terhelt ingatlan nem lett volna akadálya a végleges szerződés megkötésének, mivel fizettél is az eladónak, ez lett volna a célszerű.
(Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára valamely okból, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek fel, abban az esetben nem lehetett végleges szerződést kötni.)

uriember # 2017.10.08. 15:01

Tiszteletem! Az ügyem a következő: 2011-ben eladtam egy ingatlant, kinéztem(még szintén 2011-ben) egy másikat, megalkudtam a házra az eladóval a vételárban. Később-a foglaló letétele után-közölte az eladó, hogy vannak a házon terhek, amiket a vételárból fog rendezni. Ügyvédet kerítettünk és az ügyvéd ellenjegyzésével több részletben átadtam neki készpénzben a vételár 80%-t. Itt hibáztam, tudom, de mivel ügyvéd előtt történt, így gondoltam jól jártam el...Beköltöztem az ingatlanba, de a terhek törlése csak nem akart megtörténni. Az eladó hitegetett, hogy már csak ez, már csak az hiányzik a végleges törléshez, illetve a végleges adásvételi megkötéséhez. Közben telt-múlt az idő, 2013. tavaszán elfogyott a türelmem, és ügyvédhez fordultam. Ő küldött neki felszólítást, amit semmibe vett, hozzá kell tennem, hogy az eladót sehol sem találtam már, a bejelentett címén nem volt elérhető...Lényeg a lényeg, hogy ne nyújtsam sokáig, polgári pert indítottam ellene és büntetőfeljelentést is tettem ellene. Ez a két ügy 2017 tavaszára ért véget, a bíróság ítélettel pótolta az ingatlan adásvételi szerződését, így be lett jegyezve a tulajdonom. Egy kő le...Ügyvédemmel beadtunk egy B400-as nyilatkozatot, miszerint kérjük az illetékmentességet az ingatlanszerzésre. Jött a válasz a NAV-tól, hogy elutasítják az illetékmentességet, mert a régi és az új ingatlan eladása-vétele között nem 1 év, hanem 6 telt el.
Én meg voltam győződve róla, hogy mivel bíróságra került az ügy és voltak előszerződéseim még 2011-ből, a bírósági procedúra az illeték szempontjából is halasztó hatályú. De ezek szerint mégsem... A NAV elutasító leveláből egyértelműen az derül ki, hogy az 1 év az 1 év, nem érdekli őket, hogy nekem pereskednem kellett, fizessem be 15 napon belül az illetéket.
Kérdésem: van-e itt valami reklamálási lehetőségem(a bírósági ügyre való hivatkozással) a NAV felé, vagy fizessem be és pereljem az eladót az illeték összegére, mert véleményem szerint ezt a pénzt azért kell befizetnem most, mert az ő mulasztása miatt nem kötöttünk 2011-ben adásvételi szerződést(véglegest) ?
Mi a véleménye a szakembernek?