Csatornázás, mit tehetek?


Jerryko # 2011.11.26. 17:57

Üdv Mindenkinek!

Amiatt kerestem fel ezt a fórumot, hogy mit lehet tenni abban az esetben ha az önkormányzat ki akar a lakosokkal fizettetni 300e ft-ot csatornázás címén, hivatkozik különféle jogszabályokra hogy adók módjára be fogják hajtani ha nem kötünk szerződést adott céggel. És őszintén megmondom én nem szeretnék csatornára csatlakozni, mert sokkal több anyagi teher, mint ami jelenleg van (emésztő és ülepítő). Arról nem is beszélve hogy miből tudnám kifizetni a 300e ft-ot?! Ebben szeretném a véleményeteket kérni.

végrehajtó1 # 2011.11.27. 16:20

Kötelező rákötni és fizetni.

Kenderice # 2011.11.27. 16:55

Nem kötelező, nálunk sem az. Viszont igazolni kell számlával, hogy a fogyasztott víz 80-90 százalékát elszállíttatják mint szennyvizet. Meg valami talajterhelési díjat kell fizetni.

végrehajtó1 # 2011.11.27. 18:47

A vízgazdálkodási tv szerint kötelező.

C a s a b l a n c a # 2011.11.29. 13:17

Bizony, kötelező!

Rácsatlakozni ugyan nem kell, de fizetni azt akkor is kell, ha nem veszed igénybe a szolgáltatást vagy ha nem is csatlakoztál rá.

Igen, adók módjára behajtható köztartozás, akár a hulladékszállítási díj. (Közös kockázatvállaláson alapuló szisztéma, olyan, mint a társadalombiztosítás: Te fizeted, pedig nem vagy beteg, de abból finanszírozzák Laci bácsi szürkehályog műtétjét, aki ugyebár beteg, de ha ki kéne fizetnie azt a kb. egy millió forintot a műtétért, akkor bajban lenne...)

Kérjél részletfizetést. Nyilván nem úgy gondolta az önkormányzat, hogy mindenki készpénz penget...

wers # 2011.11.29. 14:00

Nálunk 2 év alatt kellett kifizetni, és rácsatlakozni akkor lehetett, ha nem volt elmaradás. De fizetni addig is kellett, ameddig nem voltunk rácsatlakozva.

Érdemes rácsatlakozni, mert szigorítani fogják a környezetvédelmi előírásokat és jelentősen növelik a talajterhelési nemtudomhogyhívjákot.
Olyanokat is hallani, hogy felülvizsgálják az ülepítőket, ahol szivárgás esetén újraépíttetik.

Sünvadász # 2011.11.29. 14:02

Előbb utóbb nem lesz olcsóbb maradni a derítőnél, mert a talajterhelési díjnak az összege majdnem megegyezik a csatornadíjjal, azzal fűszerezve, hogy évente egyszer, egy összegben kell kicsengetni azt az 50 - 100 EFt-ot. Persze lehet csökkenteni, ha bizonyítod, hogy elszállíttattad a szippantóssal, akkor azt leveszik belőle, de valahol ott vagy, ahol a mádi honpolgár.

lmanci # 2012.02.25. 18:25

Segítséget kérnék, mert már belefáradtam a szócsatába.
Dunakeszin egy állítólag társasház egyik lakásában (házrészében) lakom. Sajnos az eladó ezelőtt 5 éve elfelejtett szólni, hogy rendszeresen eldugul a társasház területén átfutó csatornavezeték, és mivel a lakásom alacsonyabban van, mint a bekötési pont - mindenféle védelem nélkül! - , ezért ezt én garantáltan észreveszem, mert el kezd a fürdőben feljönni a szennyvíz. Ez évente 1-2szer előfordul.
A csatornások és az önkormányzat is a közös képviselőre mutogat, akivel csak egy a baj. 5 éve lakom itt, de gőzöm sincs ki az. Ezenkívül többször ha az asszonnyal összeveszik, akkor elköltözik. Ezenkívül, mivel nem az ő háza előtt ömlik a kaki, így baromira nem érdekli.
Tavaly mivel majdnem szétázott a szennyben a fürdőszobám, beszereltettem egy visszacsapót, de a problémát ez sem oldja meg. 1. ilyenkor nem lehet használni a fürdőszobát, sem vizet, és azért ez igencsak kellemetlen.
2. a szenny a lakásom elé ömlik a csatornafedélen keresztül, ami a 21. században a vicc kategória, csak a fertőzésveszély miatt nincs kedvem nevetni.
Folyamatos levelezésben voltam az önkormányzattal, ÁNTSZ-el, de azon kívül, hogy a társasházi törvényre hívatkoznak nem történt semmi.
Mit tudok tenni, panaszommal hova fordulhatok.
Azt ugye anyagilag nem tudom bevállalni, hogy kb 100m csatornát újraterveztetek és kivitelezem ajándékba a társasháznak.
Sajnos tele vagyunk munkanélkülivel és segélyből élővel. 2 ft-ot nem tudnék összeszedni, nem egy szippantás árát.
Hova lehet ilyenkor fordulni, ha sem az önkormányzat, de még csak az ÁNTSZ sem tesz semmit.
Válaszotokat várom

gyorgye # 2012.02.25. 19:21

Szavaidból kivéve megtaláltad hogy hol lakik a közös képviselő.Következő szenyvíz feltörésnél fogsz egy szivatyút egy drb slaggot a végét pedig bedugod a képviselő úr ablakán.Hidd el hogy utána pár napon belül meg oldja a problémát.

hellborz # 2013.03.04. 09:55

Kedves fórumozók,
Gondom a következő: mint mindenkinek, számunkra is kötelezővé tették a csatornára való rákötést. A mi helyzetünk annyiban cifra, hogy egy hegyről van szó és a csatorna a háztól felfele van, tehát nekünk átemelőt kell építetni, ami durván növeli a költségeket, vagy 50 métert ásatni keresztbe a szomszéd telkén, ami szintén költséges és senki nem örül neki.
Tehát amíg egy normál esetben a csatornára való rákötés 150-200e ft, nekünk 500-700e ft lenne, amit az önkormányzat szerint saját pénztárcából kell fizetni.
Másrészt édesapám halála után én örököltem a házat, tehát mindez az én dolgom, csakhogy én külföldön élek, tehát nincs időm és lehetőségem arra, hogy ezt elintézzem a következő 1-2 évben.
A talajterhelési adót nálunk megtolják egy 3x-os szorzóval és még azt is a 10x-es büntetéssel, tehát úgy tűnik nemsokára a gatyánk is rámegy, ha nincs csatorna.
Kérdeném: érdemes-e pert indítani az önkormányzat ellen, aki elzárkózik mindenféle engedménytől és méltányosságtól, hogy megkönnyítse helyzetemet, az anyagi hozzájárulásról nem is beszélve.

Mikulás74 # 2013.03.09. 08:04

Helyzetem hasonló, mint Hellborz esetében, kíváncsi lennék, országos szinten mennyi háztartást érint majd ez a megemelt összeg. Viktorka úgy látszik csak a devizahiteleseknek segít, másokat a nyomorba dönt rendesen...
Nekem most 230 Ezret kellene kifizetni az eddigi 25 ezer helyett, én is hasonló okból nem tudok rácsatlakozni a közös csatornára. Az egész házat alatt fel kellene túrni mindent, kb 1 millió Forint lenne az összeg. Persze, hitelt kellene felvenni...
Én mindezt az EU-t érintő s.ggnyalás miatt, mert köteleztek minket arra, hogy 90%-ában rá kell csatlakozni a lakosságnak a hálózatra. Különben elesünk valamilyen díjtól. Gondolom amit most küldözgetett szét viktor, hogy átvállalja a települések adósságát...
Amit a jöttment polgármesterek többsége lenyúlt, tudomásom van irreális összegből felújított művelődési házról, EU összegből...
Nem kicsit dühítő dolog.
Ugyanakkor meg füstmérgezést kapok lassan a szomszédtól, mert minden szarral tüzel, őt nem kötelezik környezetvédelemre, írtja a fákat az erdőben, stb...én meg fűtök gázzal.
Hol itt az igazság?
A jogban....

hellborz # 2013.04.02. 11:28

Jómagam külföldön vagyok, de édesanyám aki a haszonélvező az ingatlanban lakik. Tehát egy nyugdíjas szennyezi és terheli a talajt olyan mértékben, hogy nekem a most megkapott árajánlat szerint 880e forintot kell befektetnem, hogy békénhagyjanak.
Amit tudni szeretnék, hogy az önkormányzat kötelezhető-e a méltányosság jogának gyakorlására, mert ez a mi esetünkben igencsak aktuális lenne.
Most olvastam, hogy Székesfehérváron a csatornázásnál az önkormányzat telepíti az átemelőket, és nem a végfelhasználóval fizettetik ki.
Másik kérdésem: ha a szomszéd megengedi, miért nem köthetek bele az ő csövébe, miért kéne nekem feltúrnom az egész kertjét, hogy még egy külön csatornát lefektessek? Ugyanis ezt mondja a helyi vízművek...

hellborz # 2013.04.02. 11:28

Jómagam külföldön vagyok, de édesanyám aki a haszonélvező az ingatlanban lakik. Tehát egy nyugdíjas szennyezi és terheli a talajt olyan mértékben, hogy nekem a most megkapott árajánlat szerint 880e forintot kell befektetnem, hogy békénhagyjanak.
Amit tudni szeretnék, hogy az önkormányzat kötelezhető-e a méltányosság jogának gyakorlására, mert ez a mi esetünkben igencsak aktuális lenne.
Most olvastam, hogy Székesfehérváron a csatornázásnál az önkormányzat telepíti az átemelőket, és nem a végfelhasználóval fizettetik ki.
Másik kérdésem: ha a szomszéd megengedi, miért nem köthetek bele az ő csövébe, miért kéne nekem feltúrnom az egész kertjét, hogy még egy külön csatornát lefektessek? Ugyanis ezt mondja a helyi vízművek...

Zoye # 2013.08.22. 09:21

Jó magam és a családom (7 személy abból 3 kiskorú gyermek) egy, szerintünk életveszélyes házban élünk és az Önkormányzat a szomszéd folytonos feljelentései után kötelezett a csatorna rákötésére. Ezzel nem is lenne gond , mert már kész a tervrajz engedélyeztetve is lett, de sajnos nem találtunk olyan szakembert aki elvállalná mivel nincs az ingatlan alatt alap. Azt szeretném kérdezni, hogy ez elég ok-e, hogy az Önkormányzat a csatornázás alól mentességet adjon?

wers # 2013.08.22. 09:31

keress más kivitelezőt, biztosan találsz

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.22. 09:50

hellborz, megérne egy pert indítani az önkormányzat ellen. Persze konkrétan kellene ismerni, hogy mire szerződtetek. Bár, ha az ingatlan helyzeténél fogva nem ugyan olyan feltételeket szabott az önkormányzat, mint a helybelieknek, arra az esetre is lehetne pert indítani.

Én nem könyörögnék tovább méltányosság miatt. A perben kérd a számlázások felfüggesztését és a már kifizetett büntetések visszafizetését.

Az, hogy miért nem köthetsz a szomszéd csatornájába, az a Vízműveken múlik. Ha szakmai okokból nem megengedhető, akkor ezen az úton nem érdemes tovább erősködni. Azonban, ha a csatornát kizárólag úgy lehet megoldanod, hogy ahhoz szolgalmi jogot kell kérned a szomszédtól, akkor minden költséget az önkormányzattal fizettetnék meg.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.22. 09:58

Imanci, neked is ügyvédhez kellene fordulnod.

Tudni kellene, hogy a csatorna előbb készült, mint az épület, vagy az épület megépítése után csatornáztak. Most már csak egy megoldás van, hogy a csatornát újra ki kell építeni, csak nem mindegy, hogy kinek a költségére. Ezért kellene tudni, hogy ki követte el a hibát.
A baj ott van, hogy figyelni kell az elévülési határidőkre. A tervezőnek, a kivitelezőnek is van felelőssége, csak nem az idők végezetéig.

A társasház az nem sokat tud tenni. Itt nem elég egy felszínes javítás.

wers # 2013.08.22. 10:02

Nekem nem áll össze a kép, Imma, te úgy érted, hogy van már csatorna, csak máshol kell rácsatlakozni? Mert akkor mi köze van az alaphoz? (egyébként sincs az alaphoz)

wers # 2013.08.22. 10:03

ja, bocs, most nézem, nem zoeynak válaszoltál

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.22. 10:10

Ha egy háznak nincs alapja és aláásnak, akkor először megreped és végül összedől a ház.

Nincs az a kivitelező, aki ezt elvállalja és majd utána helyrehozza az épületet.

Mindenképpen kérném az önkormányzatot, hogy szakértővel állapíttassa meg, hogy a ház csatornabekötésre alkalmatlan.

wers # 2013.08.22. 10:14

jajj már, nem ásnak a ház fala alá

A csaronát a bejárati ajtó alatt viszik ki a házból

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.22. 10:26

:) Ha volt a háznak vizes helyisége, és emésztőgödre, akkor van kivezető nyílás, és a csatornát arra kötik rá, ha nem volt, akkor ásnak.

wers # 2013.08.22. 10:35

nekem is ez jutott eszembe, hogy eddig is ki kellet jönnie valahol a szennyvíznek

Egyébként egy csomó házat ismerek, aminek nincs alapja, és évek óta be vannak kötve a csatornára. Régi tömésfalú házak mind ilyenek, és állnak. (az enyém is ilyen)

Azt viszont el tudom képzelni, hogy a ház eleve olyan állapotban van, hogy azért nem mer hozzá nyúlni senki, nehogy épp akkor omoljon le. (akkor viszont életveszélyes)

wers # 2013.08.22. 10:41

Egyébként van arra is módszer, hogy nem kell kiásni a csö nyomvonalát végig, lehet a mélyben fúrni is. Ha jól emlékszem nálunk is az előszobából úgy furtak ki a fal és a terasz alatt, az sem lett feltörve.

Zoye # 2013.08.22. 19:14

Sziasztok! Sok kivitelező volt már nálunk, de senki sem vállalta el! Kénytelenek vagyunk mellé illetve alá ásni mert a szennyvíz akna a telek végén van, a csőig ami kijön a házból az az ingatlan mögött van! A ház eleje salakblokk a többi része meg kitudja! Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy nézessék meg, de erre az volt a válasz ha csatornára nincs pénzünk akkor a szakértőt miből fizetnénk ki, mert hogy a drága hivatalnak nem áll módjában kifizetni!