Csatornázás, mit tehetek?


Szomorú örökös # 2018.07.04. 02:50

F.Laca

Az anyósomnál pl. - a "hátsó szomszédok mind az ő vízaknájában kötnek be (még az ő vízórája előtt) a központi vízhálózatra, így aztán persze logikusan nem kellett 2x párhuzamosan végigásni a terepet!

Ezt ikermérőnek hívják, amelyhez egyrészt nagy valószínűséggel anyósod engedélye is szükséges volt, másrészt megfelelő méretű vízóra-akna. Ha bármelyik hibádzik, akkor ugrott a lehetőség. Sőt mivel ez az akna ugyebár telken belül van, így ezt egy későbbi tulajdonos az anyósod házát megvásárolva is kérheti, hogy mindenki saját maga oldja meg külön aknában, mert teszem azt ő át akarja a telkét alakítani - pl. a telken belül más elrendezésben új épületet szeretne felhúzni - és a továbbiakban nem járul hozzá, hogy az ő aknájából legyenek lekötve.

Vadsuhanc # 2018.07.03. 18:55

Kedves F. Laca!

Nem mondom, hogy nincs igazad, de a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 76. § (1) bekezdés alapján:

a víziközmű-törzshálózat mentén fekvő ingatlanok bekötését külön-külön bekötő vezetékekkel kell megvalósítani.

Vannak kivételek.... de ez az alapszabály.

Vadsuhanc # 2018.07.03. 13:52

Kedves Gyuri49!

Meg kellene értened már amit írtam. Addig nem vagy kötelezhető a rákötésre még a telkeden belül egy méterre nincs bent a bekötővezeték.

Ott a bizonyíték a kezedben a " címzetes főjegyző " által megírt "levél". Ezt azért írta Neked mert a 2013. évi LXXXIX. számú törvény 11.§. /1/ bekezdésben foglaltak szerint csak azt terheli a talajterhelési díjfizetési kötelezettség aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá. Ezzel elismerte egyben azt is, hogy műszakilag nem áll rendelkezésedre a csatorna mert,ha az lenne bizony behajtották volna rajtad a talajterhelési díjat.

nonolet # 2018.07.03. 12:25

"Te mit tennél a helyemben, ha nem lenne pénzed,"

Már írtam...

Nem kötelező ott lakni.

Vélhetően az a kiút, hogy eladod a házat és szabadulsz a sok szar adósságtól.

Költözz a lehetőségeidnek megfelelő helyre.
A jóval olcsóbb helyeken is van élet :-)
Tipikusan kellemesebb is mint ez.

Ha még elég ideig élsz, akkor úgy is ez lesz a vége...
Mert a mostani életedhez nincs elég jövedelmed!

Jobb ezt időben belátni és lépni, amíg még van mit pénzzé tenni.

Mert, ha nem lépsz akkor is elviszik a vagyont és jövedelmed is a végrehajtók és mások, hamarosan.

gyuri49 # 2018.07.03. 12:06

Kedves Nonolet!

Mivel úgy sem ismersz és talán senki nem jön rá arra, hogy valójában ki is vagyok, ami mellett a legfontosabb volt számomra a becsületem, ezért azt amit nem akartam eddig leírni, most mégis leírom.
2008-ban kiderült, hogy nejem (40 év házasság után) akkora adósságot halmozott föl (soha nem derült ki, hogy mire is, mert, hogy nem magára, az biztos, talán a testvérét segítette?), hogy kénytelenek voltunk devizahitelt fölvenni az akkor kb. 3 milliós adósság kifizetésére, amit nyögni fogunk 2042-ig! Majd az elmúlt évben kiderült, hogy még pár millió adósság van, amikor érkezett a végrehajtó és közölte velem: "nem számít, hogy ön nem írt alá semmit, nem tudott a dologról, akkor is közös a felelősség, ezért vagy fizetnek, vagy elárverezzük a házat". Mivel a ház az én szülői örökségem, ebben éltem le az életem, ezért kissé ragaszkodom hozzá, ami miatt nem volt más választás, fizettem, méghozzá az addig megtakarított összes pénzemet, plusz a barátomtól kaptam kamatmentes hitelt (amit ugye vissza kell fizetni). Ezek után mondhatod, hogy én baltáztam el a dolgokat. Mert nem én, mert most már 50 éve vagyunk együtt és a megszokás az bizony nagy úr! (az, hogy már vén szar vagyok, az csak hab a tortán). No akkor jön a hivatalnok, akinek egyetlen szavába kerülne csak (miután két hivatal is azt igazolta a vizsgálatok után - szóban - , hogy nem köthető be) és neki csak ezekre hivatkozva kellene nem foglalkozni az üggyel, ahogy nem foglalkozott vele senki sem az elmúlt három évben amióta megvan a településen a szennyvízhálózat! Érted végre? Te mit tennél a helyemben, ha nem lenne pénzed, ha örülnél annak, hogy az eddig is fizetett rezsit (fűtés, világítás, szemétszállítás, helyi adók) ki tudod fizetni?
Mond meg nekem, ha te olyan tapasztalt vagy és tudod mi a megoldás? Kössem föl magam, vagy mit tegyek, mert egyetlen élő rokonom sincs aki kifizetné helyettem az adósságot, de legalább a kb. 50 ezerbe kerülő összeget amibe kerülne a szolgalmi jog megszerzése, vagy a feltört kapualj lebetonozása!
Érted végre, hogy ez a "22-es csapdája"! Már hónapok óta nem alszom, mert nem tudom mi a kiút ebből a helyzetből és ha azt nézem, hogy emberek élnek hajléktalanul, ettől sokkal nagyobb nyomorban, akkor én még ne is szóljak semmit! Tehát itt tartok 2018. július 3-án, majd 50 év tisztességes munkával letöltött év után! Azzal szúrtam el mindent, hogy nem loptam, csaltam, hazudtam, de ugye "én nem olyan családbú származom", ahogy az Indul a bakterházban mondta az a kissrác!

Eszembe jutott egy hivatalos irat, amit még tavaly kaptam. Idézem a nevek kihagyásával:
"Tájékoztatom, hogy ….. Kft az adatszolgáltatását 2017.03.31-én pontosította, mely alapján megállapítottuk, hogy Önnek a 2016. évi talajterhelési díjra vonatkozóan sem bevallási, sem fizetési kötelezettsége nem áll fenn.

aláírás: címzetes főjegyző"

Vagyis mi ez ha nem bizonyíték a megépítés lehetetlensége mellett? Igaz, közvetett! Ilyenkor szokták kiadni az iratot, (vagy nem foglalkozni a témával!) hogy nem kell semmit építtetnem, ahogy kapott más is ezen a településen, ahol hasonlóan nem volt megépíthető házon belül a rendszer!

nonolet # 2018.06.29. 22:05

"abba nem menne bele a hivatalnok, hogy
a szennyvízcsatornámat közvetlenül
bekössem a szomszéd telkén"

Vazze!!!

De hát éppen EHHEZ KÉNE A SZOLGALMI JOG!!!

Amit NEM kaphatsz meg, HA belehet kötni saját telkeden át is.

Érted ezt?!!
Felfogod végre?

- -

Tisztázd már, hogy:

A szolgálató szerint!!!!!!
a saját telkeden belehet e kötni?!

Azaz ad be VÉGRE azt a kibaszott igénylést!!!!!!!!!!

Aztán.....

Ha a szolgálattó szerint igen,
akkor a büdös éltben nem fogod bekötni a szomszédon át.
Tehát kösd be a saját telken.

Ha a szolgálattó szerint nem,
akkor meg szerezd meg a szolgalmi jogot és kösd be a szomszédon át.

Ennyi a feladat.

De képtelen vagy felfogni...

A gondolkodás+megértés és a tettek helyett csak gondolsz
és irkálsz faszságokat az életedről, politikáról.

Okosnak tartod magad de még a fenti egyszerű megoldást se fogod fel...

Mert nem akarod! a fejedbe vett marhaságok okán.
Mivel kifogást keresel, hogy miért ne kelljen bekötnöd.

nonolet # 2018.06.29. 21:54

Ne találgass rólam... úgy se jön be.

Egyébként már megértem az öregkort.
Csak nem lettem egy hozzád hasonló elkeseredett ember aki mindig másokban keresi a hibát...
Mert elkúrta a saját életét.

Ennyi, végeztem veled.

Na pá!

gyuri49 # 2018.06.29. 19:50

nonolet!
Neked meg mi bajod van? Elmentek otthonról?
Ja, hogy nem vagy hozzászokva az őszinte beszédhez? Igen, ez az ország, ez a világ nem a tisztességes embereknek való, hanem azoknak akik áttaposnak másokon.
Nem mondom, hogy te ilyen lehetsz, de biztos ilyenek a tapasztalataid. Valószínűleg még fiatal lehetsz és amit megéltél annak alapján ítélsz. Neked csak hazug emberek vannak, meg olyanok akik betegek, ha nem férnek bele az általad felállított kategóriákba.

Majd ha megéred az öregkort, akkor talán rájössz, hogy bizony félreismerted az embereket. Azt vélted betegnek aki őszinte és azt vélted egészségesnek aki végig hazudja az életét.
De a lényeg. Ezt meg honnan szedted, mert én ezt nem írtam le sehol sem (idézlek)
"meg kell szereznem a szolgalmi jogot, de ugye a hivatalnok nem fog belemenni,"
Te fogtad és egy hosszú mondatomból kivágtad a neked tetsző részt, amivel éppen megváltoztattad a mondatom lényegét! Nem vagy te véletlenül politikus? Az általad alkotott mondat, tipikus féligazság, vagyis hazugság! Úgy látom, hogy kettőnk közül neked lehet beteg az agyad és nem nekem.
Mielőtt válaszolnál, kérlek olvasd el ismét azt a részt ahonnan átalakítva a bővített mondatomat, kiemeltél szavakat.
Egyébként ha válaszolsz, ha nem, a továbbiakban nem vagyok kíváncsi az mocskolódásodra sem és arra sem ha valóban hasznos dolgokat írnál le! Én tisztességes módon beszélek mindenkivel és nem vagyok hajlandó tűrni, hogy valaki ennek ellenére ordenáré módon írjon nekem.
De, hogy ne halj meg hülyén, leírom utoljára: abba nem menne bele a hivatalnok, hogy a szennyvízcsatornámat közvetlenül bekössem a szomszéd telkén, a kerítésemtől másfél méterre levő vezetékbe! Pedig mivel a teljes költséget a város állja, ezért ők ebben az esetben tízezreket takarítanának meg és éppen a hozzánk tartozó vízmű szabályzatában találtam a következőt: (idézem) "egy ingatlan ellátására több szennyvíz-bekötővezeték csak műszakilag indokolt okból a víziközmű-szolgáltató hozzájárulásával létesíthető." Tehát a saját szabályzatuk szerint is van lehetőség arra amit én is javasoltam már többször is. De mivel be akar tartani nekem, szinte nulla az esélye annak, hogy ez ilyen módon, sokkal olcsóbban megvalósuljon. De hagyjuk, neked én agybeteg vagyok. Köszönöm a diagnózist!

nonolet # 2018.06.29. 13:22

gyuri49

"meg kell szereznem a szolgalmi jogot, de ugye a hivatalnok nem fog belemenni,"

Bizony nem!

Mert a TÖRVÉNY szerint !!!!

Szolgalom csak SZÜKSÉGBŐL létestíhető.

Azaz csak akkor létesíthető szolgalom
HA NINCS!!!! mód
a saját telken való bekötésre.

ÉS!!!!!

Csak addig tartható fent, amíg nem lesz mód a saját telken való bekötésre.

Amint mód van rá a szolgalmat meg kell szüntetni.

Ennyi.

Szóval ne akarj szolgalmat
HA
van mód bekötni a saját telkeden át.

Ilyen egyszerű ez.

oligaliga # 2018.06.29. 06:41

gyuri49

A te ügyedben csak te járhatsz el. Az igénybejelentést nem a helyi vízműkezelő bírálja el, még csak nem is látja. Minden szolgáltatónak megvan erre a külön embere, akit nem érdekel, hogy te kivel vagy jóban vagy haragban. Csak és kizárólag az számít, hogy ott, nálad a műszaki feltételek milyenek, megvalósítható-e a rákötés.

Ha nem indulsz el, sosem érsz oda - ezt szoktam mondani mindenkinek, aki már előre problémázik valamin és még a kezdés előtt feladja, mondván, úgysem megy ez, úgyis keresztbe tesznek, úgysem nyerhetek.

gyuri49 # 2018.06.29. 06:37

Kedves oligaliga!

Miközben én lassan az egész életemet kiteregetem, te írtál nekem.
Tudod, lehet, hogy nem az, de mint említettem valahol, aki támogatna, annak jobb ha kussol, a többinek meg mindig is szálka voltam a szemében, így tőlük nem várhatok semmi jót. Próbálkoztam már segítséget kérni a volt kisgazda városvezetőtől (vele baráti viszonyban vagyok, sőt a családjaink már a II.VH. előtt is jó viszonyban voltak), de őt is elhajtották.

gyuri49 # 2018.06.29. 06:30

Kedves nonolet!
Csak írok neked még (ha benézel még egyáltalán ide?!)

Idézet tőled:
"Ha nincs rá pénzed nem kötelező ott lakni.
Költözz olcsóbb lakóhelyre... húzd össze jobban magad.

Vagy szerezz több pénzt.

A döntés tiéd."

A házat amiben lakunk a szüleimtől örököltem, ha ezt a települést nem veri szét a fideszes önkormányzat, akkor az én házam akár 25-30 milliót is érhetne, így a településen (kb. 8000 lakója van már csak, mert mindenki elmenekült innen)sokezer ház eladó, nincs értéke semminek, tehát ha akarnám sem adhatnám el:
1: a banké, 2. nem kapnék érte annyit mint a hitelem.
3. ha lenne pénzem, akkor már régen elköltöztem volna és nem csak erről a településről, hanem ebből az élhetetlen országból is (mármint a létminimumon élőknek élhetetlen)

A szerezz több pénzt-re: 48 év tisztességes munka, munkaviszony után 80 ezer Ft a nyugdíjam és mivel beteg vagyok, ezért ha akarnék sem tudnék dolgozni.
Egy lehetőségem persze lenne: fölkötni magam, de mivel az unokámnak és persze a lányomnak is szüksége van rám, így van némi értelme az életemnek. (éppen eléggé szörnyű számomra az, hogy én aki egész életemben saját erőből értem el mindent, nem akartam soha senki segítségét kérni, kénytelen vagyok a lányomtól elfogadni a segítségét, miközben neki nem velem -velünk- kellene foglalkozni, hanem a saját életével!)
Akkor azt hiszem, hogy a kör bezárult.
Azt az általad említett levelet meg fogom írni (szerencsére fogalmazni azt még tudok) és utána lesz ami lesz. Pattogjon az ő oldalán (oldalukon) a labda.

oligaliga # 2018.06.29. 06:19

gyuri49

Megnyugodhatsz. A bekötési igényedet nem a "jóember" fogja megvizsgálni, és elbírálni.

gyuri49 # 2018.06.28. 22:21

de, van családom, sőt a nejem cukorbetegen dolgozik (injekciózza magát), pedig már ő is 67. éves. Ha a lányunk nem segítene anyagilag minket, akkor talán ezeket leveleket sem írnám, mert nem lenne pénzem előfizetni a netre, mert ugye ez nem létszükséglet.
Ahogy az ikszedik előző levelemben már írtam: nem írhatok le mindent, nem tárhatom ki a "szennyest".
A lényeg az, hogy nagy szarban vagyok, akárhogy is nézzük a kérdést és ahogy mondani szokták: ez a csatornaügy csak hab a tortán, de legalább ezt tudnám megnyugtatóan lezárni, de ugye nem voltam valaha elvtárs, most (1990. óta) nem vagyok a hatalom kegyeltje és ha kis hazánkban nem lenne még egy kevéske demokrácia, akkor az a bizonyos fekete autó ami az 50-es években divat volt, az már régen elvitt volna és nem túlzok! Így aztán vannak barátaim akik nem mernek szólni és a többi az csak azért nem tapos el, mert azért nem vagyok én akkora "hal", de ilyen apróságokban (nekik apróság!) igyekeznek keresztbe tenni (és hidd el, nincs üldözési mániám!). Nekik ez csak egy pici "csínytevés", de biztos élvezik, hogy találtak rajtam fogást, mert másban nem tudnak.
Ahogy 6 évvel ezelőtt írtam az adóhivatalnak, amikor oda érkezett a "felhívás" az "illetékesektől", hogy egy bűnöm van: soha életemben nem csaltam, nem loptam, tisztességes voltam. Miután nem tudták rámbizonyítani az adócsalás vétségét, így leszálltak rólam. Így aztán ahogy mondani szokták: "a kis öröm is jobb mint a semmi", ezzel a témával izélgetnek, pedig csak egy icipici jóindulat kellene részükről és már régen nem lenne téma ez a csatornaügy, már évekkel ezelőtt megoldódott volna, de nem, az istenért sem. Érdekes módon amikor a településen építették ki a csatornahálózatot, itt nem is készítettek bekötővezetéket, nincs meg a szükséges tisztító, ahogy minden más háznál megvan ahol józan paraszti ésszel meg lehetett csinálni. Még olyan hely is van itt pár házzal mellettem, ahol nincs is bent a víz, de a csatorna csatlakozási pontja bent van az udvaron. Tehát maguk a mérnökök is látták, hogy lehetetlen bekötni, mert nincs meg a vízóraakna és a fal melletti megfelelő távolság, ami itt kb. 3/4 méter! (máshol nem is lehet bekötni, mert ott lakóépület van és ahogy már írtam, még pince sincs amin keresztül meg lehetne oldani)
Tehát neked egyértelműen igazad van, de az olyan helyen alkalmazható ahol értelmes emberek vannak és nem f..fejek!

gyuri49 # 2018.06.28. 18:14

Kedves oligaliga!

Én tudom, hogy ha beadom az igényemet, akkor mi lesz a válasz (már az elején leírtam).
Azt fogja mondani: be lehet kötni, hajlandó vagyok beleegyezni, vagy nem?!
Ha te ismernéd ezt a rohadékot, akkor nem is kételkednél az általam leírtakban.
Kénytelen vagyok egy 10 évvel ezelőtti esetet leírni: akkor még a kisvárosunknak saját vízműve volt, tehát önállóan működött (azóta a fidesz alakíttatta át vagy iksszer az egész rendszert, hol egyik, hol a másik városba helyezte a központot). 2008. szeptemberében elegem lett abból, hogy bár alig fogyasztunk vizet (nem mosom az autóm, nincs mit locsolni, stb.) és mégis 36 m3-re jön ki a kéthavi fogyasztás, miközben hasonlóan négytagú családoknál átlag a fele volt a fogyasztás, miközben ott még locsoltak is. Elmentem a vízműhöz és kértem, hogy vizsgálják meg az órát, mert valami nem stimmel. Ez a "jóember" közölte velem: ha fizetsz 15 ezer forintot, akkor bevizsgáljuk és ha valóban az óra rossz, akkor visszakapod a pénzed. No nekem sem pénzem nem volt és nagyon jól ismertem az ilyen "bevizsgálásokat". Nem egyeztem bele. Majd egy hónap múlva lejárt a kihordási ideje az órának, ezért lecserélték és mit ad isten? Attól kezdve 25 m3 lett a fogyasztásunk. Reklamáltam a jóembernél, aki közölte: nem jeleztek a beméréskor semmi hibát, de majd utánanéz. Egy hónap múlva ismét érdeklődtem amikor is közölte velem: nem volt hibás az óra! (szerintem ahogy te bevizsgáltad, így ők is!), de örülj neki, hogy most már kevesebbet kell fizetned! Mondom: már elnézést, de egy éve minimum egyharmaddal többet fizettünk, azt nekem ki téríti meg? Vállrándítás volt a válasz! No, ezek után mit várhatok ettől a rohadéktól? Vagy viszem a paragrafus számot, vagy elmehetek a "sóhivatalba". Esélyem egyenlő a nullával.
Vele szemben csak és kizárólag a törvény betűje, paragrafus, törvénycikk (vagy mittudomén mi a neve) a hatásos. Ha lenne pénzem, akkor tojnék az egészre, de mivel be kell osztanom a kevéske nyugdíjamat (gyógyszerek tömege, közüzemi díjak, devizahitel, stb.) így nem tudok egy ügyvédet fogadni aki kiharcolja azt amiben tudom, hogy igazam van. Ha nem lenne igazam, akkor miért vannak az előzőleg idézett szabályok? Csak dísznek?

oligaliga # 2018.06.28. 13:41

gyuri49

Sokadszorra is ugyanaz a válasz: Add be az igénybejelentésedet, és a szolgáltatód fogja megmondani, hogy a rákötés lehetséges-e MŰSZAKILAG (ebben benne vannak az általad kérdezett paraméterek is).

gyuri49 # 2018.06.28. 08:48

ui. még egy talán egyértelműbb szöveget találtam, szintén rendeletszám megjelölése nélkül. Idézem:

Az építésügyi előírásokat, melyek az épület állékonyságát, a szomszédos telekhatártól való távolságot meg­határozzák, be kell tartani. (erről írják, hogy minimum egy méterre lehet)

Csatorna és egyéb közmű egymástól mért vízszintes védőtávolságait be kell tartani, melyek a következők:

  • ivóvízvezetéktől legalább 1,5 m
  • elektromos kábeltől legalább 1,0 m
  • telefonkábeltől legalább 1,0 m
  • gázvezetéktől legalább 1,0 m
gyuri49 # 2018.06.28. 08:40

Kedves Barátaim, akik válaszoltatok nekem a szennyvízbekötéssel kapcsolatos kérdésemre!

Mivel a sok információ közben magam is megfeledkeztem az általam vélt leglényegesebb kérdésről, ezért megkérdezem tőletek (vagy aki tud rá választ adni):
Hol található az a jogszabály ami kimondja a bekötés feltételeit, értem alatt azokat amiket a neten felleltem, de csak szabályként írják le, mindenféle konkrét paragrafus, stb.szám megadása nélkül.
Tehát milyen törvényszám, paragrafus mondja ki az alábbiakat:
Csatorna és egyéb közmű egymástól mért vízszintes védőtávolságait be kell tartani, melyek a következők:
ivóvízvezetéktől legalább 1,5 m
elektromos kábeltől legalább 1,0 m
telefonkábeltől legalább 1,0 m
gázvezetéktől legalább 1,0 m

illetve, épülettől minimum egy méter távolságra lehet kiépíteni a szennyvízcsatorna rendszert (gondolom, nehogy esetleg aláázzon).

Tehát a fentieket milyen törvényi számú rendelkezések
határozták meg?

Előre is köszönöm ha ebben is tudtok segíteni.

Vadsuhanc # 2018.06.27. 08:04

Műszakilag akkor áll rendelkezésre, ha a házi szennyvízhálózatomat, amely a telekhatáron belül véget ér ott és nem máshol rá tudom csatlakoztatni a bekötővezetékre, amely a törzshálózat részét képezi, Ti értelmezitek félre és veszitek külön a törvény ellenére
a törzshálózatot és a bekötővezetéket. A törvény egyértelműen leírja, hogy a bekötővezeték az a törzshálózat része azaz a törzshálózat.
T

oligaliga # 2018.06.27. 07:38

Vadsuhanc

Ne mosd össze. A bekötési kötelezettség terhel, ha a műszakilag elérhető víziközmű-rendszer. Műszakilag elérhető, ha csak bekötővezetéket kell kiépíteni.

A felhasználói igénybejelentésre írja meg a szolgáltató azt, hogy a műszakilag elérhető törzshálózat rendelkezésre áll-e, és ha nem áll rendelkezésre, akkor a bekötővezeték kiépítésének milyen műszaki és pénzügyi feltételei vannak. Az igénybejelentés akkor utasítja el, ha a bekötővezeték kiépítésének a költségeit a felhasználó nem vállalja vagy egyébként műszaki szempontból nem lehet kiépíteni.

gyuri69

Az eredeti tanácsom továbbra is fenntartom:

Add be az igénybejelentésedet. Ha a szolgáltató azt a választ adja, hogy a te telkedhez nem lehet bekötővezetéket építeni, akkor a dolog letudva. Ha azt a választ kapod, hogy a szomszéd bekötésére rá tudsz csatlakozni, akkor készíttesd el a házi szennyvízhálózatot, és csatlakozz rá a hálózatra.

Vadsuhanc # 2018.06.27. 06:50

Kedves olialiga! Kedves nonolet!

Ugye azon nem vitázunk, hogy a bekötővezeték a törzshálózat részét képezi? A a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2.§. 18. pontja az alábbiakban a szennyvíz-bekötővezeték:

.." a szennyvízgyűjtő-hálózat és a házi szennyvízhálózat vagy a csatlakozó szennyvízhálózat között a szolgáltatási pontig kiépített, a szennyvíz-törzshálózat részét képező vezeték a tartozékaival, amely a felhasználási helyen keletkező szennyvizeknek, továbbá egyesített rendszerű csapadékvíz-elvezetés esetében a csapadékvizeknek a szennyvíz-törzshálózatba történő bebocsátására szolgál...”"

a 2013. évi LXXXIX. számú törvény 11.§. /1/ bekezdésben foglaltakra, amely kimondja, hogy.... " A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá..."

Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1. § 27. szerint műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatorna:
az ingatlant határoló közterületen található szennyvízelvezető törzshálózat, amelybe a házi szennyvízhálózat bekötése gravitációsan,kényszeráramoltatású szennyvízelvezetés esetén házi beemelő vagy vákuumszelep közbeiktatásával biztosítható...

2011. évi CCIX. törvény 2.§. 10. pontja alapján a házi szennyvízhálózat:

.." a felhasználási helyen keletkező szennyvíz összegyűjtését szolgáló - az ingatlan alkotórészét képező - vezeték, valamint annak kiegészítő elemei (így különösen szennyvízmennyiség-mérő, szennyvízminőség-ellenőrző akna, szennyvíz-előkezelő mű)..."

Összegezve:

A bekötővezeték a törzshálózat részét képezi azaz törzshálózat.

Ezt kell elérnem bekötés esetén a házi szennyvízhálózatommal, amely a jogszabály szerint az ingatlanomon belül lévő általam kiépített hálózat.

Tehát, ha a törzshálózat ( bekötővezeték a törzshálózat része ) számomra nem elérhető a háziszenyvízhálózatommal az ingatlanomon belül, akkor számomra nem érhető el a törzshálózat, így talajterhelési díj fizetésére sem vagyok kötelezhető.

Tisztelettel:

Vadsuhanc

gyuri49 # 2018.06.26. 20:06

Vadsuhanc!

Abszolút őszinte leszek, ahogy vagyok azokkal is akikkel személyesen találkozom (talán ez is volt életem fő tévedése!?)
Mivel iszonyú anyagi helyzetben vagyok (ne kérd, ne kérjétek, hogy elmeséljem, mert nem tehetem, csak annyit írhatok le: soha nem ittam, nem dohányoztam, nem nőztem, stb., vagyis amivel el lehet verni az embernek a pénzét, azt én nem tettem, de sajnos rajtam kívül álló okok miatt jutottam oda ahol vagyok 69-ik évemre) ezért valóban az lenne a jó, ha nem kellene beköttetnem a csatornát, de ahogy a dolgok állnak, nincs kibúvó, legfeljebb a segítségeteknek köszönhetően, nem kell sok tízezer forintot kifizetnem azért, hogy a kapualjam felvert betonozását ki kelljen fizetnem.
Tehát elhúzni el tudom a törvények adta lehetőségeknek köszönhetően a dolgot, van a "kezemben" adu amivel a hivatalnoknak "be tudok mutatni", de hosszú távon majdnem biztos, hogy meg kell szereznem a szolgalmi jogot (pedig ahogy már leírtam: a szomszédot nem érdekli, már csak azért sem, mert kb. másfél, két méteren kellene a telkét "használnom"), de ugye a hivatalnok nem fog belemenni, hogy a hivatal szakemberei (megbízott vállalkozó) csak úgy bekösse, pedig azzal éppen ők is pénzt takarítanának meg, mivel nem mindegy, hogy 15 méteren kell végigvinni a csatornát, vagy pedig 40 méteren, amihez még hozzájön az is, hogy nincs a közterületen sem kialakítva csatlakozás, tehát fel kell bontaniuk az utcát, az árkot, elvágni a központi szennyvízrendszer jó ég tudja milyen vastag csövét (aminek ideje alatt senki nem mehet a környéken WC-re!)Tehát a józan paraszti ész is azt diktálná, hogy úgy csinálják meg ahogy én már évekkel ezelőtt elmondtam, nincs más lehetőségük. Olcsóbb is lenne a hivatalnak (ők állják az összes bekötés költségét, leszámítva a felvert betont, az nem kötelességük!) és a végén nekem is, mert csak a 272 Ft-os vízdíj helyett a 610 Forintos szennyvíz-ivóvíz díjat kellene majd fizetnem!
Megjegyzem: az összes környező településen, akár kevesebb a lakója, vagy éppen sokkal több, lényegesen olcsóbb a csatornával megemelt köbméterenkénti díj!
Miután a fidesz hozott egy törvényt még 2013-ban ( a járási vízműtől kaptam róla hivatalos levelet!), ezért nem lehet csökkenteni sehol az országban a díjakat, ennyit a "rezsicsökkentésnek" nevezett átverésről!
Remélem kielégítő választ adtam?

nonolet # 2018.06.26. 19:13

Vadsuhanc

oligaliga már idézte 1X, hagy

"Vhr. 1.§ 27. pont:

műszakilag elérhető:

az a törzshálózat, amely a víziközmű-bekötővezeték!!!
(ivóvíz-bekötővezeték, illetve szennyvíz-bekötővezeték)

kiépítésével elérhető, és az igényelt kapacitás rendelkezésre áll"

Azaz a jegyző tévedett... szerencséd van.

Ennyi.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 17:44

Kedves gyuri49!

Közben jelentkeztél. Nézd....

Én a helyedben a vízmútól kérnék egy olyan állásfoglalást, amely alapján meghatározzák, hogy a telkedre szabályszerúen , hogyan lehet bevezetni a szennyvizet.

Azt írtad van egy ilyen vélemény a kezedben, de kérd a vízmúvet, hogy jogszabály szerint jelölje meg a bekötés
akadályait.

Ezt dugd a polgármesteri hivatal orra alá.

Egyébként úgy őszintén.... Mi a célod? A csatorna bevezetése vagy a talajterhelési díj fizetésének elkerülése a csatorna bevezetése nélkül? Kérlek ne félre beszélj a kérdés egyértelmű...

Vadsuhanc # 2018.06.26. 17:37

Kedves nonolet.....

Az előbb azt írtad a telkeden belül kötöttél rá a közcsatornára.....

Nyeívbotlás volt?

Ahol Te bekötötted a csatornádat addig ki vezette be a csatornavezetéket?

Nem kötözködöm. Mint írtam én ezt végigcsináltam és igenis a a jegyző határozata alapján a bekötővezeték a csatornarendszer része ezért nekem mint adókötelezettnek nem kell talajterhelési díjat fizetnem mert műszakilag nem áll rendelkezésemre a hálózat tekintettel arra, hogy a telkemen nincs bent a " csonk ".

Itt lezártam mert én tudom mit tettem ezért tudom kivel harcoltam és tudom, hogy megérte.

A kérdező nem jelentkezett, de ha hagyja magát akkor fizessen.

Örökös tisztelettel irányodban.

vadsunac.