Jecke,
Én is keresgéltem a témában nemrég, gondolkoztam rajta sokat, de arra jutottam, hogy nemigen.
Én azt szűrtem le, hogy az adózás annak a feladata, akinél a jövedelem keletkezik, de az nem adható át olyan egyszerűen másnak, akinek van jogosultsága bérbe adni az ingatlant, annak kell adónia is.
Alapesetben a tulajdonos adja ki és adózik.
Ha van haszonélvező, akkor ő a törvény erejénél fogva jogosult bérbe adni az ingatlant, ha ő szerződik, akkor ő is fizet adót.
Kiszervezni a bérbeadást legfeljebb szerződés alapján lehet, itt is több lehetőség van.
Ha csak közvetítői a szerződés, akkor az ingatlankezelő csak küld bérlőjelölteket, akár intézi a megmutatást meg a papírokat is előre, de aláírni, szerződni, a tulajdonosnak kell. Nyilván adózni is.
Ha ingatlankezelőre bízod a lakást, és velük kötsz szerződést a kiadásra, akkor mindent intéznek, a rezsiket is, és nettó bérleti díjat fizetnek neked, de természetesen ez nálad jövedelem, adózni kell (praktikusan adószámot kiváltasz, és számlát adsz az ingatlankezelőnek).
Az, hogy azt mondod - vagy akár szerződést kötsz - egy magánszeméllyel, hogy adja ki ő a lakásodat, feléd "grátisz", vagyis megtartja a jövedelmet, és intéz mindent - beleértve az adózást -, az elvileg talán nem kizárt, de egy esetleges ellenőrzésnél sok buktatója lehet, amit megvizsgálnak.
Megjegyzem, idén is már csak 15% az adó, minden egyéb sallang (EHO) nélkül, még költségek széles köre is elszámolható, szóval egyszerűen már nem éri meg semmit kavarni szerintem.
Vagy van valami valós oka egy ilyen konstrukciónak?
József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.