Fórum adózás, illeték és pénzügyek újabb elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

drbjozsef #   2018.09.27. 14:47

Szerintem az utolsó öt évi adóbevalásaidat önellenőrzéssel módosíthatod.

Ha öt év alatti túlfizetésidet mind visszakéred, az feltételezem két lakásnál elég vaskos összeg lesz, úgyhogy készülj fel, hogy esetleg bekérnek Téged és az iratokat ellenőrzésre.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jecke # e-mail 2018.11.28. 19:50

Kedves Fórumozók!

Van e lehetőség arra, hogy egy a tulajdonomban lévő lakást más adja ki, ezáltal az adózási kötelezettség is rá háruljon? Pl. haszonélvezőnek vagy független harmadik személynek.

Segítségeteket előre is köszönöm

drbjozsef #   2018.11.29. 08:23

Jecke,

Én is keresgéltem a témában nemrég, gondolkoztam rajta sokat, de arra jutottam, hogy nemigen.
Én azt szűrtem le, hogy az adózás annak a feladata, akinél a jövedelem keletkezik, de az nem adható át olyan egyszerűen másnak, akinek van jogosultsága bérbe adni az ingatlant, annak kell adónia is.

Alapesetben a tulajdonos adja ki és adózik.

Ha van haszonélvező, akkor ő a törvény erejénél fogva jogosult bérbe adni az ingatlant, ha ő szerződik, akkor ő is fizet adót.

Kiszervezni a bérbeadást legfeljebb szerződés alapján lehet, itt is több lehetőség van.

Ha csak közvetítői a szerződés, akkor az ingatlankezelő csak küld bérlőjelölteket, akár intézi a megmutatást meg a papírokat is előre, de aláírni, szerződni, a tulajdonosnak kell. Nyilván adózni is.

Ha ingatlankezelőre bízod a lakást, és velük kötsz szerződést a kiadásra, akkor mindent intéznek, a rezsiket is, és nettó bérleti díjat fizetnek neked, de természetesen ez nálad jövedelem, adózni kell (praktikusan adószámot kiváltasz, és számlát adsz az ingatlankezelőnek).

Az, hogy azt mondod - vagy akár szerződést kötsz - egy magánszeméllyel, hogy adja ki ő a lakásodat, feléd "grátisz", vagyis megtartja a jövedelmet, és intéz mindent - beleértve az adózást -, az elvileg talán nem kizárt, de egy esetleges ellenőrzésnél sok buktatója lehet, amit megvizsgálnak.

Megjegyzem, idén is már csak 15% az adó, minden egyéb sallang (EHO) nélkül, még költségek széles köre is elszámolható, szóval egyszerűen már nem éri meg semmit kavarni szerintem.

Vagy van valami valós oka egy ilyen konstrukciónak?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jecke # e-mail 2018.11.29. 12:27

Köszönöm a választ!
Tegyük fel, hogy a haszonélvező adja ki az ingatlant, a bérleti szerződés az ő nevére szól, nála van a bevétel, ő adózik utána.
Mi a helyzet ilyenkor a kozuzemi számlákkal? Maradhat a tulajdonos néven? Át kell írni a haszonélvező, esetleg a bérlő nevére?

drbjozsef #   2018.11.29. 13:09

Haszonélvező esetén én eleve átíratnám a nevére az órákat, ha én lennék a tulajdonos. Halmozzon a saját nevén tartozást, ha akar.

Hogy kell-e? Érdekes kérdés. Ugye ha a tulaj (vagy haszonélvező) nevén van az óra, és ő ad bérbe, akkor neki az tételes elszámolásnál bevétel és kiadás is. Ha az óra a bérlő nevén van, akkor se nem bevétel, se nem kiadás. Előbbire jó a tételes elszámolás, utóbbinál lehet akár költséghányados is (ha nincs más elszámolnivaló).

Egyébként nem gondolom, hogy gond lenne a tulaj nevén lévő órákkal sem : legfeljebb az adóbevallásba beírja az X bevételt és az X kiadást, nulla adóval.

Az biztos, hogy amortizációt pl. csak a tulajdonos írhat le, a haszonélvező vagy 3. személy nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.05.30. 14:49

Ingatlan bérbeadása során a bevétel csökkethető 2-6%-os amortizációval az Szja tv. 11. melléklete szerint. Ez az áfa nélküli vételárra vonatkozik vagy az áfával növeltre?

drbjozsef #   2019.05.30. 17:08

Ha mint magánszemély vetted a lakást, és az ÁFÁ-t így megfizetted, és nem igényelted vissza semmilyen jogcímen, akkor szerintem a bruttót.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.06.11. 06:54

Köszönöm az eddigieket!

Azon beszerzésekre, melyek meghaladják a 200000 forint egyedi értéket, lehet vagy nem lehet értékcsökkenést elszámolni a magánszemélynek? Ha igen hogyan, magánszemélyekre is a 14,5%-os kulcs érvényes?

drbjozsef #   2019.06.11. 08:32

oroszt2,

Lehet, és igen, 14,5%, ha nem tartozik az eszköz az Szja tv. 11.sz. melléklete szerint kivételnek.

Olvasd el a NAV 10.sz. füzetkéjét, és az Szja törvényt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.06.13. 06:42

drbjozsef

Van aki úgy értelmezi ezt a részét a törvénynek, hogy az csak az egyéni vállalkozókra és mezőgazdasági őstermelőkre igaz, magánszemélyekre nem.

drbjozsef #   2019.06.13. 07:40

Hülyeség.

Magánszemélyként ingatlan bérbeadásra ugyanezek vonatkoznak. A 11.mellékletben pontosan tizenkilencszer fordul elő a "magánszemély" szó, és így kezdődik :

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Noé 54 # e-mail 2019.06.28. 09:09

Tisztelt Ügyvéd úr !

Adózással kapcsolatos kérdésem a következő. Eddig Fiam Magyarországon dolgozott és voltak kiadó ingatlanjai amik után szintén adózott itthon.

Most viszont kapott Németországba egy komoly állásajánlatot. A munkabére után akkor kint adózna. Kérdésem az ,hogy a bérleti díjak mivel nem munkabérből származnak hol lesznek adókötelesek ? Illetve erre is vonatkozik a kettős adózás szabálya ?
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.06.28. 09:17

Noé 54,

A magyarországi ingatlanjai után - ami önálló tevékenységből származó jövedelem - csak Magyarországon kell adóznia, bevallást benyújtania. Ahogy eddig.
Adózni főszabály szerint ott kell, ahol a jövedelem keletkezik.

Esetleg, az lehet még jobb, hogy ha kint hivatalosan bérel lakást, akkor annak a költségeit el tudja számolni kiadásnak.

(Szja tv. 17§(5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 15:34

Kedves József!

"Az értékcsökkenési leírás alapja az ingatlan beszerzési ára, növelve a beszerzéshez kapcsolódó járulékos kiadásokkal"

Járulékos kiadásnak számít az:

  • ügyvédi díj
  • földhivatali bejegyzési díj
  • közműfejlesztési díj
  • ingatlan szerzési illeték

ha hitelre lett vásárolva:

  • folyósítási díj
  • közjegyzői díj
  • földhivatali bejegyzési díj

Köszönettel!

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 15:37

Lemaradt a kérdőjel a végéről.

drbjozsef #   2019.07.24. 17:03

oroszt2,

Sajnos nem tudom. Ráadásul te idézel, de nem tudom honnan.

Én a vételár alapján számolom el az amortizációt, nem növeltem semmivel.

Hitelt nem tudom, nem volt.
Amennyire tudom, a hitel nem számít főszabály szerint, de ezek amúgy sem nagy tételek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 22:59
drbjozsef #   2019.07.25. 07:04

oroszt2,

Tételesen biztos nem ír ilyet az Szja törvény.

Én ilyet találtam benne :

c) Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának számbavétele során a vonatkozó számlában (okmányban) szereplő és levonható áfa összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható áfa az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít.

A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók - az áfa kivételével -, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.) a beszerzési ár részét képezi.

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe. Ezt az összeget növelni kell az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után értékcsökkenési leírás nem számolható el.

  1. * A tárgyi eszköz bővítésével, rendeltetésének megváltoztatásával, átalakításával, az élettartam növekedésével kapcsolatban felmerült kiadás, továbbá az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítással kapcsolatban felmerült kiadás (mindezek együttesen: felújítási költség) a felmerülés évében elszámolható, vagy választható, hogy az értékcsökkenési leírás alapját növeli.

Ez alapján, kb. azt mondanám, hogy amiket írtál, az mind elszámolható.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Wili_8504 # e-mail 2019.08.16. 16:35

Kedves Szakértő!

Adószámot kértem, hogy a bérlőmnek tudjak számlát kiállítani, de az áfamentességet választottam.

Az áfa elszámolhatóságával kapcsolatban nem értem, hogy a vételárra számolt értékcsökkenésnél miért vehető figyelembe, ha utána a vásárolt berendezési tárgyakkal kapcsolatban már nem. PPT 8. oldal:
https://nav.gov.hu/…kent_UTF.ppt

Köszönettel:
Wili

Őszikék57 # e-mail 2020.09.13. 13:00

Kedves Fórumozók!
Elég régen volt már az utolsó bejegyzés, azért reménykedem, hogy valaki elolvassa a hozzászólásomat.

Szeretném kiadni a lakásomat. Többé-kevésbé tisztában vagyok az elszámolás menetével.
A tételes költségelszámolást választanám, adószám kiváltása nélkül.
Egy dolog nem egészen világos a számomra. Ha a közös költséget is megfizeti a bérlő, akkor azt bevételként is szerepeltetni kell és kiadásként (számlával igazoltan) is? Vagy 2019. után a bevételek között sem kell feltüntetni és a kiadások között sem?

Itt találtam rá példát:
https://elemzeskozpont.hu/…tan-2020-ban

Ezt én úgy értelmezem, hogy bevétel csupán a bérleti díj, költség pedig a lakás értékcsökkenése.
Erősítse, vagy cáfolja meg ezt nekem valaki!
A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek!

rigoz # e-mail 2020.09.13. 13:26

Szerintem a közös költség egyértelműen kiadásnak minősül.

drbjozsef #   2020.09.13. 17:41

Őszikék57,

Úgy csinálod ahogy akarod, nem tilos bevételként ÉS kiadásként is lekönyvelni, de már nem kötelező.

2019 előtt nemcsak a közös költséget, hanem minden olyan közüzemi díjat is le kellett könyvelni bevételként és kiadásként is, ahol a szerződő nem a bérlő, hanem a bérbeadó. Ritka felesleges hülyeség volt, szerencsére megszüntették.

Ha nem akarod, nem kell kiadásként vezetni (ez esetben természetesen bevételként sem).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Őszikék57 # e-mail 2020.09.14. 11:25

Rendben, Köszönöm a válaszokat.

Őszikék57 # e-mail 2020.09.18. 12:01

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban már írtam, hogy szeretnék kiadni egy lakást teljesen hivatalosan, közjegyző előtt aláírt bérleti szerződéssel.
Ehhez azonban szükség lesz egy energetikai tanúsítványra is.
A kérdésem az lenne, hogy ha a tételes költségelszámolást választom, akkor költségként elszámolható a közjegyzői díj és az energetikai tanúsítvány díja?

Válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2020.09.18. 12:26

Őszikék57,

Igen, mindkettő, természetesen. A lakás kiadásával kapcsolatos költségek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.