Adózás bérbeadott lakás után


nonolet # 2018.08.16. 15:16

google a te barátod ...

kereső szó: lakás bérbeadás adózása 2018

A pontos válasz ugyanis sok más dologtól is függ.
Nem csak ezektől amit leírtál.

Bori80 # 2018.08.16. 14:22

Kedves Hozzáértők,

Olyan kérdésem lenne, hogy vettünk egy lakást, amit felujitottunk, igy kb 900.000 HUF ról számlás igazolható költségünk van. Szemptember 1.-től adjuk ki, a bevétel közel sem fogja elérni ezt az összeget.
Van valami mód, hogy átvigyük jövőre ezeket a költségeket? Megnövelni nem szeretném vele az ingatlan értékét.

Nagyobb tétel volt a konyhabútor, az összesen 140 ezer forint volt, de darabonként szerepel a számlán. Ezt esetleg tárgyi eszközként csak jövőre kezdett écs.-vel le lehetne irni? Illetve még a parketta volt 100 ezer forint fölött, azt esetleg valahogy át tudnánk vinni következő évre?

Rezsinél (mi nevünkön marad), a számlán szereplő teljesítési időszak számít, vagy a csekk tényleges befizetési időpontja? (esetleg a decemberi rezsiszámlákat csak januárban fizetném ki ebben az esetben)

Köszönöm,
Bori

Hitch42 # 2018.08.09. 11:09

Kedves szakértők!

Ingatlan kiadás utáni adózással kapcsolatban lenne a kérdésem az, hogy tételes elszámolás esetén érvényesíthető költségek között szerepel a bérbeadó másutt fizetett bérleti díja.
Ezzel kapcsolatban azt találtam, hogy csak akkor érvényesíthető, ha másik bérbe vett ingatlan egy másik településen található.
Ez hogy "másik településen található" pontosan mit jelent? Másik irányítószám is belefér? Vagy másik kerület?

A mi konkrét példánkban a 11. kerület egyik végéből költöznénk a másik végébe úgy, hogy kiadjuk a lakásunk és egy nagyobbat (drágábban) kiveszünk.

Esetünkben ha jól értem településen belül maradunk, de ez mégis számomra életszerűtlen, hogy nem lenne érvényes ránk a költség érvényesítés joga másutt befizetett bérleti díj alapján.
Ha belegondolok, hogy két 20 fős egymástól 1 km-re lévő falu közötti költözésnél már érvényes míg, itt a legnagyobb kerületről (200 000 fő kb) és 10 kilométerről beszélünk és ha jól értem akkor még sem.

Nagy segítség lenne számomra, ha a pontos szabályról, vagy állásfoglalásról tudna linket küldeni valaki.
Sajnos egyedül nem találtam.
Köszönöm

Rexor # 2018.05.11. 13:25

Igen, az ingatlan bérbeadásból származó tevékenységet magyarországon kell bevallani.

drbjozsef: hogy hol adózik egy jövedelem a kettős adóztatási egyezmény, ennek hiányában az szja. törvény határozza meg.

drbjozsef # 2018.05.11. 11:08

Tranel,

én nem vagyok szakértő, csak laikus olvasó, de szerintem a jövedelem után ott kell adózni, ahol szerzed, vagyis igen, itthon kellene, ha kellene, de nem kell, hiszen nem származik jövedelmed az SZJA törvény szerint.

Viszont, szerintem adóbevallanod kell, ha más jövedelmed nincs Magyarországon, akkor is.
Annyi lesz, hogy egy sort ki kell tölteni, beírod a bevételedet, a kiadásodat, és ha utóbbi több, akkor 0 jövedelmet.

De azt tudod ugye, hogy itthon azért adminisztrálnod kell a bérbeadást (legalább bevétel-kiadási nyilvántartás, attól függően milyen költségelést választasz, nyugtát kibocsátani a bérleti díjra, ilyenek), és a külföldi bérlésről is szerezz be igazolást. Ezeket csak vezetni és eltenni kell, az adóbevalláshoz nem kell csatolni, de kérhetik ellenőrzéskor.

Van még pár feltétel, hogy levonhasd a külföldi ingatlanbérlésedet, részleteket ld. itt :

https://www.nav.gov.hu/…20180115.pdf

Vagy az SZJA törvényben.

Tranel # 2018.05.11. 10:35

Kedves szakértők!
Spanyolországban élek, itt bérelek lakást, Mo-n pedig bérbeadom a lakásomat. Az előző hozzászólás alapján a Mo-i bevételből levonhatom az itteni lakásbérlést. Itt többet fizetek mint amennyit otthon kapok, vagyis nem kell fizetnem semmit. Mo-ról nem volt semmi egyéb jövedelmem a múlt évben. Az ingatlan bérbeadást a magyar törvények szerint mindenképp Mo-n kell bevallani vagy ilyen esetben abban az országban ahol élek?
Köszönettel.
L.

Rexor # 2018.02.26. 06:55

Igen, a külföldi lakás bérleti díja is figyelembevehető.

nonolet # 2018.02.25. 16:17

Magyarul van és 4.-ben már illik megérteni.
Mert ha nem, akkor értő olvasásból egyest kap a nebuló...

Szóval küzdj meg vele!

JazminZ # 2018.02.25. 15:38

Ez áll az SZJA-törvényben - számomra ebből nem egyértelmű, hogy továbbra is lehet külföldön bérelt lakás (szoba) bérleti díját levonni a Mo-on bérbeadásból származó jövedelemből? Vagy ez változott tavaly óta?

"(5)262 Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg."

Köszönettel:
Jazmin

nonolet # 2018.01.20. 16:35

Hátugye: leírjátok és aláírjátok, hogy

  • miért(azaz milyen jogcímen)
  • meddig
  • mennyi

illet téged a bérleti díjból az anya HELYETT.

Aztán e szerint jársz el az adózáskor...

Boreas # 2018.01.20. 12:01

Kedves Szakértők!

Egy olyan lakást szeretnék bérbe adni, aminek az édesanyámmal együtt 50-50%-ban vagyunk a tulajdonosai. A bérbeadásból származó jövedelem engem illet, és a teljes jövedelem után én szeretnék adóbevallást benyújtani.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 4. § (6) bekezdése értelmében, közös tulajdonban lévő ingatlan hasznosításából származó jövedelem után a magánszemélyt – a tulajdonosok eltérő rendelkezése, vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában – tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség.

A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a gyakorlatban a "tulajdonosok eltérő rendelkezése"? Hogyan tudok édesanyámmal közösen úgy rendelkezni, hogy az adókötelezettség teljes egészében engem terheljen?

Köszönöm:
Péter

drbjozsef # 2017.12.28. 10:26

Nyugodtan számold csak el, a lényeg, hogy a kifizetést is tudd bizonyítani (szelvény, bankszámlakivonat, etc).

Az ajándékozás és öröklés jogcímen szerzett ingatlan után nem lehet értékcsökkenést elszámolni, se most, sem később.

coolblue # 2017.12.28. 07:46

"Januárban örököltem egy lakást, ami Júniusban került a tulajdonomba a hagyatéki eljárás során."

Ha jól értelmezem, akkor az öröklés napjától minden rezsiköltséget elszámolhatok, akkor is ha a számlák még nem az én nevemen vannak.

Köszönöm szépen!

nonolet # 2017.12.28. 00:31

"Januárban örököltem egy lakást, ami Júniusban került a tulajdonomba a hagyatéki eljárás során."

Januárban került a tulajdonodba!
(a halál napjával)

Szeptembertől van kiadva...

Alapok.

http://ingatlanmuhely.reblog.hu/…berbeadoknak

coolblue # 2017.12.27. 20:32

Kedves Szakértők!

Januárban örököltem egy lakást, ami Júniusban került a tulajdonomba a hagyatéki eljárás során. A közüzemi számlák Június óta vannak a nevemen, de mindvégig én fizettem azokat. A lakás Szeptembertől van kiadva hosszútávra. Tételes költségelszámolást választottam.

El lehet-e számolni visszamenőleg a rezsiköltséget?
Ha igen akkor Januártól, Júniustól vagy csak Szeptembertől tudom ezt megtenni?

Olvastam, hogy értékcsökkenést öröklés vagy ajándékozás esetén nem lehet leírni.

  • Ez csak az öröklés évében van igy, vagy utána is?

Köszönöm szépen!

Rexor # 2017.10.10. 08:09

"EHO-t ha jól értlmezem nem kell fizetnem, ha külföldön vagyok biztosított.": jól értelmezed, de ezt igazolnod kell.

drbjozsef # 2017.10.09. 19:59

Vizorz,

ha a mérőórák a Te neveden vannak, akkor érdemes a tételest elszámolni, mert ekkor a bérlő elvileg neked fizet, és te fizeted a rezsit, tehát megjelenik bevételként a teljes rezsi. Ezt költségáltalányolni bukó.

Olvasd el a NAV 10.sz füzetét :

http://nav.gov.hu/…20170116.pdf

Eszerint tételes esetén 100e értékű tárgyat elszámolhatsz egyben, 200e alattit két év alatt fele-felében, egyébként meg beépíted a lakás értékébe, és az értékcsökkenés alapját növelheted vele.

Ilyen 100e alatti számlát elszámolhatsz elvileg menet közben is, tehát csökkentheted vele a negyedéves adóelőlegedet.

Én nem szoktam egyébként, mindig ugyanannyit befizetek SZJA+EHO előlegnek, aztán év elején az adóbevallásban visszakérem amit tudok. Háklisak az adóelőleg fizetésre, ha kevesebbet fizetsz, automatikusan büntetik, mérlegelés nélkül.

EHO fizetésről nem tudok nyilatkozni, ezt nem ismerem. Jövőre már nem is lesz.

Vizorz # 2017.10.09. 18:45

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni berbeadás utáni adózásról. 95ezer+rezsiért(közösktg, fűtés,viz,villany) kiadom a lakásom, ami után negyedévente adóelőleget kell fizetnem.Értem a nem tételeset, ahol csak 10 százalék költséggel számolhatok, így lesz 12825 a havi befizetésem.
12825*3=a negyedéves befizetésem.
Mi van ha tételeset válaszatom és van extra kötlségem? Pl egy festésről számla ill. egy villanytűzhely vásárlás. A keletkezett számlákat az adott negyedévben használhatom fel? Vagy egész évre vonatkozik? vagy csak az adott hónapra? Mondjuk egy 100ezres villanytűzhely költsége csak mondjuk egy negyedévben vonható le? És akkor ne is fizessek be adóelőleget. Vagy fizessek be mindent negyedévente és az adóbevallásnál villantom az extra költségeimet, amik felmerültek és visszaigénylem majd a befizetett pénzemből?
EHO-t ha jól értlmezem nem kell fizetnem, ha külföldön vagyok biztosított.
Köszönöm.
Dorka

Anna_ # 2017.09.24. 21:19

Tisztelt Szakértő!
Magánszemélyként adok ki ingatlant, melyet lakáscélú hitelből vásároltam. Kérdésem, hogy tételes költségelszámolás esetén a törlesztőrészlet kamatait költségként elszámolhatom? Az értékcsökkenés elszámolásakor a beruházási költségbe beletartozik az üzembe helyezésig felmerülő valamennyi banki, ügyvédi, közjegyzői díj? Az üzembe helyezés időpontja a lakás megszerzésének időpontja, vagy a bérbeadás megkezdésének az időpontja?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Nagy Anna

drbjozsef # 2017.08.16. 11:39

Ezt találtam most az ado.hu-n :

Hivatali üzleti útnak tekinthető a bérbeadói tevékenységgel összefüggésben felmerült utazási költség is, így különösen a személygépkocsi használata címén felmerült kiadás azzal, hogy a megtett útról útnyilvántartást is kell vezetni, és a költségelszámolás miatt cégautóadót kell fizetni.

Szóval elszámolható... de hogy cégautóadó? Azt nemtom mi.

vaspeti # 2017.08.16. 09:36

Köszi a válaszokat!

drbjozsef # 2017.08.16. 07:20

Ha a bérlőd nem kér számlát, akkor nem kell adószámot kiváltanod, adózhatsz "simán" (=összevont adóalap alapján önálló tevékenységként). Mármint a lakáskiadás után.

Garázs bérbeadásához adószám kell, bár lehetsz alanyi adómentes, de akkor is sok papírmunkával jár. A biztos az lenne, ha adószámot kérnél, és lepapíroznád, ugyanúgy 15% szja-t kell fizetni utána (6milliós bevétel alatt).

Beleírhatjátok a szerződésbe, hogy ingyen használhatja, de nemigen tudom, mit szólna ehhez a NAV (pedig ugyanúgy megfizeted az szja-t a bérleti díjban, és pont ugyanannyit).

Autóhasználat akár elszámolható is lehet, bár én csak laikus olvasó és lakásbérbeadó vagyok. A szabály szerint a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt, az Szja tv. 3. számú melléklete rendelkezései szerint elismert költség elszámolató. A 3. mellékletben pedig ez van : (3). A saját tulajdonú személygépkocsi esetében az üzemanyagköltségen kívül a 2. pontban foglaltak helyett és minden más költség (pl. fenntartás, javítás, felújítás) címén 15 Ft/km (általános személygépkocsi-normaköltség) elszámolása választható.

Én ilyet még nem csináltam, úgyhogy nem tudom mennyire működik.

Ezt olvasgasd :
https://www.nav.gov.hu/…20170116.pdf

meg ezt :

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

vaspeti # 2017.08.16. 06:13

Tisztelt Fórumozók!

Bérbeadott lakás költségével kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy a lakóhelyem és a bérbeadott lakás helye közötti utazási költségét el lehet-e számolni, ha igen, akkor hogyan (a táv kb. 400 km. oda vissza, az utazás nem saját autóval, hanem családi tulajdonú autóval történne)? Továbbá a lakásbiztosítási díj, ügyvédi díj, közjegyzői díj, végrehajtási díj elszámolható-e, és ezeket csak az adott adóévben lehet elszámolni, vagy van lehetőség például tavalyi költség idei elszámolására? Valamint a lakáshoz tartozik egy teremgarázs, de bérleti szerződést csak a lakásra kötnék, a garázs nincs benne a szerződésben, a bérlő használhatja, nem kell bérleti díjat fizetnie érte, csak a lakás közös költség részeként kell fizetnie a garázs közös költségét, ami külön nevesítve is van a közös költségnél és kb. havi 2500 forint. Nav-nak lesz baja, ha simán adózok, vagy be kell jelentkeznem áfa alanyként?
Válaszukat előre is köszönöm!

Russel009 # 2017.08.01. 19:57

Tisztelt szakértő!

Lakhatási támogatást szeretnék igénybe venni, amihez havi szinten be kell nyújtani a bérelt ingatlan tulaja által kiállított számlát. A tulaj magánszemélyként adja bérbe az ingatlanját (adószámmal rendelkezik), számlatömböt nem tudott venni, mert a nyomtatvány boltban NAV igazolást kértek tőle.

A kérdéseim a következőek lennének:

  1. Milyen igazolást kell kérnie a tulajnak a NAVtól?
  2. Mi a számla helyes kitöltésének menete? Mekkora mértékű áfá-t kell feltüntetni? Fel kell-e tüntetni az ÁFA mértékét, vagy 0% áfával kell számolni, és a tulaj majd önbevallásban vallja be a bevételt és az ezután fizetendő adót?

Segítségét köszönöm!

Cilinke # 2017.07.25. 11:40

Szeretek időnként provokatív lenni. Imádom a reakciókat :D

drbjozsef : gyakorlat teszi a mestert. Az adózás (bevallás, járulék stb) nem könnyű. Soha nem volt a kedvencem, pedig érintőlegesen a munkámhoz kellett és akkor tudtam is, mit csinálok :D
ja : és nyugi, nincs olyan hiba, amit ne lehetne javítani.