Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

Vizorz # e-mail 2017.10.09. 20:45

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni berbeadás utáni adózásról. 95ezer+rezsiért(közösktg, fűtés,viz,villany) kiadom a lakásom, ami után negyedévente adóelőleget kell fizetnem.Értem a nem tételeset, ahol csak 10 százalék költséggel számolhatok, így lesz 12825 a havi befizetésem.
12825*3=a negyedéves befizetésem.
Mi van ha tételeset válaszatom és van extra kötlségem? Pl egy festésről számla ill. egy villanytűzhely vásárlás. A keletkezett számlákat az adott negyedévben használhatom fel? Vagy egész évre vonatkozik? vagy csak az adott hónapra? Mondjuk egy 100ezres villanytűzhely költsége csak mondjuk egy negyedévben vonható le? És akkor ne is fizessek be adóelőleget. Vagy fizessek be mindent negyedévente és az adóbevallásnál villantom az extra költségeimet, amik felmerültek és visszaigénylem majd a befizetett pénzemből?
EHO-t ha jól értlmezem nem kell fizetnem, ha külföldön vagyok biztosított.
Köszönöm.
Dorka

Anna_ #   2017.09.24. 23:19

Tisztelt Szakértő!
Magánszemélyként adok ki ingatlant, melyet lakáscélú hitelből vásároltam. Kérdésem, hogy tételes költségelszámolás esetén a törlesztőrészlet kamatait költségként elszámolhatom? Az értékcsökkenés elszámolásakor a beruházási költségbe beletartozik az üzembe helyezésig felmerülő valamennyi banki, ügyvédi, közjegyzői díj? Az üzembe helyezés időpontja a lakás megszerzésének időpontja, vagy a bérbeadás megkezdésének az időpontja?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Nagy Anna

drbjozsef #   2017.08.16. 13:39

Ezt találtam most az ado.hu-n :

Hivatali üzleti útnak tekinthető a bérbeadói tevékenységgel összefüggésben felmerült utazási költség is, így különösen a személygépkocsi használata címén felmerült kiadás azzal, hogy a megtett útról útnyilvántartást is kell vezetni, és a költségelszámolás miatt cégautóadót kell fizetni.

Szóval elszámolható... de hogy cégautóadó? Azt nemtom mi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vaspeti # e-mail 2017.08.16. 11:36

Köszi a válaszokat!

drbjozsef #   2017.08.16. 09:20

Ha a bérlőd nem kér számlát, akkor nem kell adószámot kiváltanod, adózhatsz "simán" (=összevont adóalap alapján önálló tevékenységként). Mármint a lakáskiadás után.

Garázs bérbeadásához adószám kell, bár lehetsz alanyi adómentes, de akkor is sok papírmunkával jár. A biztos az lenne, ha adószámot kérnél, és lepapíroznád, ugyanúgy 15% szja-t kell fizetni utána (6milliós bevétel alatt).

Beleírhatjátok a szerződésbe, hogy ingyen használhatja, de nemigen tudom, mit szólna ehhez a NAV (pedig ugyanúgy megfizeted az szja-t a bérleti díjban, és pont ugyanannyit).

Autóhasználat akár elszámolható is lehet, bár én csak laikus olvasó és lakásbérbeadó vagyok. A szabály szerint a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt, az Szja tv. 3. számú melléklete rendelkezései szerint elismert költség elszámolató. A 3. mellékletben pedig ez van : (3). A saját tulajdonú személygépkocsi esetében az üzemanyagköltségen kívül a 2. pontban foglaltak helyett és minden más költség (pl. fenntartás, javítás, felújítás) címén 15 Ft/km (általános személygépkocsi-normaköltség) elszámolása választható.

Én ilyet még nem csináltam, úgyhogy nem tudom mennyire működik.

Ezt olvasgasd :
https://www.nav.gov.hu/…20170116.pdf

meg ezt :

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vaspeti # e-mail 2017.08.16. 08:13

Tisztelt Fórumozók!

Bérbeadott lakás költségével kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy a lakóhelyem és a bérbeadott lakás helye közötti utazási költségét el lehet-e számolni, ha igen, akkor hogyan (a táv kb. 400 km. oda vissza, az utazás nem saját autóval, hanem családi tulajdonú autóval történne)? Továbbá a lakásbiztosítási díj, ügyvédi díj, közjegyzői díj, végrehajtási díj elszámolható-e, és ezeket csak az adott adóévben lehet elszámolni, vagy van lehetőség például tavalyi költség idei elszámolására? Valamint a lakáshoz tartozik egy teremgarázs, de bérleti szerződést csak a lakásra kötnék, a garázs nincs benne a szerződésben, a bérlő használhatja, nem kell bérleti díjat fizetnie érte, csak a lakás közös költség részeként kell fizetnie a garázs közös költségét, ami külön nevesítve is van a közös költségnél és kb. havi 2500 forint. Nav-nak lesz baja, ha simán adózok, vagy be kell jelentkeznem áfa alanyként?
Válaszukat előre is köszönöm!

Russel009 # e-mail 2017.08.01. 21:57

Tisztelt szakértő!

Lakhatási támogatást szeretnék igénybe venni, amihez havi szinten be kell nyújtani a bérelt ingatlan tulaja által kiállított számlát. A tulaj magánszemélyként adja bérbe az ingatlanját (adószámmal rendelkezik), számlatömböt nem tudott venni, mert a nyomtatvány boltban NAV igazolást kértek tőle.

A kérdéseim a következőek lennének:

  1. Milyen igazolást kell kérnie a tulajnak a NAVtól?
  2. Mi a számla helyes kitöltésének menete? Mekkora mértékű áfá-t kell feltüntetni? Fel kell-e tüntetni az ÁFA mértékét, vagy 0% áfával kell számolni, és a tulaj majd önbevallásban vallja be a bevételt és az ezután fizetendő adót?

Segítségét köszönöm!

Cilinke # e-mail 2017.07.25. 13:40

Szeretek időnként provokatív lenni. Imádom a reakciókat :D

drbjozsef : gyakorlat teszi a mestert. Az adózás (bevallás, járulék stb) nem könnyű. Soha nem volt a kedvencem, pedig érintőlegesen a munkámhoz kellett és akkor tudtam is, mit csinálok :D
ja : és nyugi, nincs olyan hiba, amit ne lehetne javítani.

drbjozsef #   2017.07.25. 08:14

Bocs, nem tudtam kihagyni, olyan magas labda volt.

Közben jogász sem vagyok, szóval valójában inkább semmit sem tudok.

Lakást speciel kiadok, ezért van róla valamilyen halvány segédfogalmam, bár, ha jobban meggondolom, éppen most küzdök a NAV-val a tavalyi bevallással, mert el is bénáztam (de a könyvelő tanácsadó hibájából, bár mind1). :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

SolnesM # e-mail 2017.07.25. 05:11

Bizonyos hozzászólást ill. annak gazdáját én hosszúnyelvnek nevezek !

wers #   2017.07.24. 18:42

Huuuuu, vigyázat, ha valaki alá ekkora lovat adnak, azt meg is kell ülni. ;))

nonolet # e-mail 2017.07.24. 18:31

Pontosítok: majdnem mindent is ... :-)

drbjozsef #   2017.07.24. 15:34

Mindent IS.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cilinke # e-mail 2017.07.24. 15:33

Köszönöm "drbjozsef" ! Olyan jó, hogy Te mindent tudsz és segítesz kiigazodni ebben a rengetegnagysötéterdőben :D (Sokat nyüzsgök, mert igyexem felelős döntést hozni ;) )

drbjozsef #   2017.07.24. 15:26

Az éves SZJA bevallásba be kell írni, hogy mennyi az önálló tevékenségedből a bevétel meg a költség, oszt mellé, hogy jövedelem nulla, és kész. Ha érdekli őket, megkeresnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cilinke # e-mail 2017.07.24. 14:57

Köszönöm.
Tehát, ha Mo-n más jövedelmem (bevételem) nincs és többet fizetek albérletre külföldön, mint amennyit Mo-n beszedek, akkor semmi dolgom, csak a bizonyítás, ha szükséges.

Rexor # e-mail 2017.07.24. 14:05

Szja 17. § (5) bekezdés. nem mentességről van szó, hanem a bérbeadásból származó bevételből le lehet vonni a más településen (akár külföldön is) bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját. Nem kell semmit sem kérvényezni, viszont ha a NAV jön akkor bizonyítanod kell (pl. banki kivonat, szerződés, nyugta, számla), hogy ténylegesen ennyit és ennyit fizettél bérleti díjra.

Cilinke # e-mail 2017.07.24. 13:28

Kedves Rexor! Mi a törvényi hivatkozása annak, amit Levelibékának válaszolt, a magyarországi lakás kiadás és külföldön bérlés tekintetében? Érdekelne, mert én is hamarosan ebben a cipőben fogok járni.
Kell ezt a tényt jelenteni a NAV felé? Vagy kérvényezni a mentességet, vagy ez így van törvényben lefektetve és nincs más dolgom, mint élem az életemet? Ha a NAV firtatja, hogy bizonyítom? köszönöm a választ

Rexor # e-mail 2017.07.19. 16:20

Az Szja 17. § (5) bekezdésben egy szó nincs számláról. Olvasd el mégegyszer. Egyébként számlán kívül másfajta bizonylat is létezik: pl. szerződés, átadás-átvételi elismervény, stb.

nonolet # e-mail 2017.07.19. 15:23

Nomeg kellhet a számla akkor is ha,

A bérlőnek lakhatási támogatáshoz szüksége van számlára.

A bérlő olyan bérlő, aki más városban saját lakását adja
bérbe és szüksége van számlára a kedvezményes adózás miatt SZJA 17. § (5) alapján.

nonolet # e-mail 2017.07.19. 15:19

"A társaság mint kifizető majd levonja az szja-t és az ehot a anyilatkozatod alapján."

Mármint, HA hajlandó erre az ügymenetre...
(sok cég nem hajlandó)

HA NEM hajlandó, akkor pedig inkább nem köt bérleti szerződést. Így a bérbeadó mégis inkább kér adószámot és ad számlát.

-

Egyébként tájkép a bérbeadásról...

http://www.ingatlankezeles.com/…bevallas.pdf

-

A jó hír, hogy jövőre már nem lesz az EHO :-)

Rexor # e-mail 2017.07.19. 09:37

Csak itt alapesetben nem kell számlát kiállítani és külön adószám sem kell, ha az alábbi feltételknek megfelel:

  1. nem egyéni vállalkozó
  2. tevékenysége kizárólag az adómentes ingatlan bérbeadás vagy haszonbérbeadás (tehát nem választotta az adókötelessé tételt)
  3. nem létesít kereskedelmi kapcsolatot az Európai Közösség más tagállamában illetőségű adóalannyal.

Ha ezek teljesülnek nem kell külön adószámot kiváltani. A társaság mint kifizető majd levonja az szja-t és az ehot a anyilatkozatod alapján.

nonolet # e-mail 2017.07.19. 01:35

Adószám nélkül... nem létezik számla.

lost # e-mail 2017.07.18. 17:49

Tisztelt Szakerto,

Erdeklodni szeretnek, hogy ha mint maganszemely adom ki a lakasomat egy jogi szemelynek, akkor kell-e valamilyen specialis adoszamot kivaltanom/igenyelnem, hogy "szamlakepes" legyek?

Koszonom szepen a tanacsat!

Rexor # e-mail 2017.07.18. 13:14

Nem, akkor nem kell adót fizetni.