Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

Rexor # e-mail 2016.06.17. 13:17

Nem a bérbeadásból származó jövedelem mindenképpen Olaszországban lesz adóköteles. Ha ismét magyar illetőségű leszel az ingatlanból származó jövedelmet ki kell venni a magyar adóztatás alól (tehát ez a jövedelem mentes lesz Magyarországon az adó alól).

Lessy69 # e-mail 2016.06.17. 13:04

Rexor, nem nem én vagyok nyugdíjas, hanem a férjem, ő olasz.
Otthonról jogdíjat kapok, mivel most itt az állandó lakcímem - otthonról hivatalosan kivagyok jelentve -, itt vagyok adóalany, azaz az illetősége itt van.. Ezt minden évben igazolnom is kell az otthoni adóhatóság felé.

Amikor hazatelepülünk otthon visszajelentkezem és a férjem is Magyarországon lesz állandó lakcímmel bejelentve. Ezért adózó is Magyarországon lesz. (Ez pl. azért jó, mert így a nyugdíja nem adóköteles....)

Viszont ha otthon lesz adóköteles, akkora a bérbeadásból származó bevétel is otthon adózik, nem?

Rexor # e-mail 2016.06.17. 12:56

"Az ingatlan vagyonból származó jövedelem, beleértve a mező- és erdőgazdasági üzemek jövedelmét, abban a Szerződő Államban adóztatható, amelyben ez a vagyon fekszik."

Tehát az olasz szabályok szerint fogsz adózni, de hogy hogyan megint érdekes lehet.

Fontos azt is tudni, hogy hol van az adójogi illetőséged, mert a kettős adóztatási egyezmény alapján ha csak Magyarországon van állandó lakóhelyed, akkor itt van az illetőséged is. Ezt azért kérdezem, mert ezt írod: "Jelenleg Olaszországban vagyok bejelentve, így az otthonról származó jövedelmem is itt adózik."

Mit értesz bejelentés alatt? Milyen jövedelmed van a nyugdíjon kívül, amely után Olaszországban adózol?

Attika: csak ennyire egyszerű ez :)

Lessy69 # e-mail 2016.06.17. 12:39

Rexor,
Olaszország.
Van kettős adóztatást elkerülőegyezmény.
Jelenleg Olaszországban vagyok bejelentve, így az otthonról származó jövedelmem is itt adózik.
De hamarosan haza szeretnénk települni, viszont nem ismerjük a jelenlegi otthoni adózási szabályokat, és nem szeretnénk hülye helyzetbe kerülni. Ezért kérdeztem.

A segítséget - esetleg, hogy hol nézhetek utána - nagyon köszönöm.

Rexor # e-mail 2016.06.17. 12:33

Attika,

Nem hiszem hogy az én adójogi tudásommal van a baj :) Azt írtam, hogy majdnem biztos, hogy a fekvés szerinti országban adózik. A "majdnem" azért van mert alapvetően kettős adóztatási egyezménytől függ. Ha nincs egyezmény akkor lehet a magyar szabályt alkalmazni. Slusz poén, hogy a kettős adóztatás elkerülésének is több verziója van pl. mentesíteni a jövedelmet a magyar adó alól vagy beszámítani a külföldön szerzett jövedelem adóját.

Lessy,

Konkrétan melyik országról van szó?

Lessy69 # e-mail 2016.06.17. 12:10

Bocsánat elfelejtette, írni, hogy EU-s országban.

Tisztelt Dr. Attika,
mivel az EU-n belül mindenki ott adózik, amelyik országban az állandó lakcíme van (két állandó lakcím az EU-n belül nem megengedett), ezért kérdeztem.

Én gratulálok a te jogi tudásodhoz. Mielőtt bárkit lehurrogsz, tájékozódj.
Köszönöm.

Zöldövezeti11 # e-mail 2016.06.17. 11:07

mmaja !
Ez egy ólcsón kiadott lakás..

40 -11 = 29 eft/hó.
A rezsit miért nem a bérlő fizeti ?

Amúgy az adó 16 % ,ami a 90 % -os ra számított kedvezmény miatt csak 14,4 lesz .

29 x 0 16 x 0,9 =4176 ft/hó, de csak negyedévente kell un- előleget fizetni, majd május elején bevallod és a hiányt pótolod.

Dr.Attika # e-mail 2016.06.17. 11:04

Rexor!
Minden elismerésem az adójogi tudásod vonatkozásában. Egy magyar lakcímmel rendelkező ember, külföldön fekvő ingatlana vonatkozásában kapott bérleti díj, hogyan lenne adóztatható Magyarországon? Szerintem sehogy.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Rexor # e-mail 2016.06.17. 10:59

Attól függ melyik országról van szó, de majdnem biztos, hogy az ingatlan fekvése szerinti ország szabályait kell alkalmazni.

Lessy69 # e-mail 2016.06.17. 10:48

Tisztelt Szakértő,
kérdésem:
magyar állandó lakcímmel rendelkező külföldi nyugdíjas hogyan adózik Magyarországon a külföldön kiadott üzlethelyisége után?

A választ előre is köszönöm.

mmaja # e-mail 2016.06.14. 11:22

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy ha havi 40.000 forintért adok bérbe lakást, ebből 11.000 forint a rezsi, akkor melyik adózást érdemes választanom. A tételes elszámolást vagy a 10%-kal csökkentettet? Illetve hogyan számoljam ki pontosan az adót a 40.000 forint után? 40.000-11.000= 29.000*0.15= 4350 Nem tudom hogy ez így jó e. Valamint hogyan kell ezt az összeget befizetnem? A NAV-tól kell kérnem csekket?

Rexor # e-mail 2016.06.09. 08:50

Alapesetben nem áfás a bérleti díj, kivéve ha ezt választod.

kaktus # e-mail 2016.06.09. 07:42

Köszönöm! Viszont azt még mindig nem tudom, hogy ha ÁFA körbe kerülünk, akkor a bérleti díj áfás lesz-e vagy sem? Most így néz ki a számla:
Bérleti díj: 60.000
rezsi: 40.000
AM

Bea1 # e-mail 2016.06.08. 16:02

mi van,ha 5 napra kiadom horgászoknak?

Rexor # e-mail 2016.06.08. 15:10

"szálláshely-szolgáltatás: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása"

Tehát szálláshely szolgáltatásról akkor beszélünk, ha nem tartósan adjátok bérbe az ingatlant, csak rövidebb időszakokra (pl. 1-1 éjszakára) adjétok ki.

kaktus # e-mail 2016.06.08. 11:49

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő: egy alapítvány vagyunk, szálláshely szolgáltatással is foglalkozunk. Egyik apartmanunkat bérlik tőlünk 60e HUF + 40e HUF rezsiért. Eddig nem voltunk benne az ÁFA körben, viszont a könyvelő azt mondta, hogy ahogy elérjük a 6 millió forintos bevételt, ÁFA körbe kerülünk. Azt mondta, hogy a terembérlet ÁFA mentes marad, azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi van az albérlettel? A könyvelőnk ezt írta: "Az az alaphelyzet, hogy a bérbeadások (nálatok terembérlet pl.) tárgyi mentes, tehát nem számít ÁFA-s bevételnek, nem számít bele a 6.000.000 Ft-ba.
Az albérlet számlázása egy szállásadónál eleve érdekes kérdés, hiszen meddig számít albérletnek és mikortól egyszerű, állandó szállás foglalás?
Ezt mi könyvelőként nem tudjuk megítélni, szállásadás jogszabályaiban nem vagyunk jártasak, ennek utána kellene nézni.
Az a kérdésünk, hogy miként kell minősíteni a huzamosabb ideig az ingatlanban lakónak nyújtott szolgáltatást? Bérlet vagy szállás?)

Köszönöm a választ előre is!

Bea1 # e-mail 2016.06.06. 10:45

Úgy néz ki, visszaigényelheted az adódat, ha a más városban történő bérlésről van számlád.

juli_11 # e-mail 2016.06.06. 08:54

Mivel ilyen témában sosem voltam érintett, ezért lenne szükségem tanácsra.
Régóta külföldön élek, ide is adózom, itt bérlek lakást, de magyarországi lakcímmel is rendelkezem. Egy bérbe adott lakás 1/3 részének tulajdonosa vagyok és ennek a bevételnek az adózásáról szeretnék informálódni.
Előre is köszönöm a segítséget!

Papiros # e-mail 2016.05.24. 11:29

Kedves partynet!

1. Akkor nem kell bejelenteni, ha az elszámolásokhoz a bérlőnek elegendő a számviteli bizonylat, nem ragaszkodik a számlához, és nem térsz el az Áfa általánosan alkalmazandó ingatlan bérbeadásra vonatkozó áfa mentes szabályától. Áfát is fizethetnél utána és kérhetnél a bérlőtől, de ez már bejelentési kötelezettséget von maga után. Saját magad készíted az elszámolást, fizeted az előlegeket, adod be a bevallást és nem küldesz mellé semmit."Ha akarják bekérik, és ennyi."
2.Értékcsökkenés szabályai részletezve az szja tv. 3.sz. mellékletének III. fejezetében található. Több részletet is kell tudni a válaszadás pontosságához, ezért hivatkoztam ezt. Vagy számla, vagy adásvételi szerződés kell az elszámolhatósághoz.
3. Erre is ugyanaz a szabály, mint a 2. kérdésedre.

partynet # e-mail 2016.05.23. 15:18

Kedves Papiros!

Köszönöm az eddigi segítséged.
Még felmerült pár kérdés.

  1. Ha jól értem, akkor a NAV-nál külön nem kell bejelenteni a lakáskiadást, ha nem érem el az EHO fizetési kötelezettséget. Minden évben a saját magam vezetett elszámolások és értékcsökkenések alapján elkészítem az adóbevallást, és befizetem az adóelőlegeket. Gondolom, így a számlákat, csekkeket sem kell nekik mellékelnem. Ha akarják bekérik, és ennyi.
  2. Értékcsökkenés mikor jár bútorok esetén? Akkor is jár valami, ha már nincs meg róla a számla?

3)A lakásba vásárolt háztartási nagygép elszámolható kiadásként?

Köszönöm előre is.

Papiros # e-mail 2016.05.19. 08:26

partynet
1.Ez így van? Igen
2.Így akkor csak az albérleti díj-értékcsökkenés után kell adózni? Többé-kevésbé igen, de a bevételek és a kifizetések eltérő időszaki dátuma miatt ez nem mindig egyértelműen bérleti díj-értékcsökkenés. Nem hagyható figyelmen kívül a rezsiből szerzett bevétel és annak kifizetése.
3. A NAv-nál milyen papíron kell az adózást jelezni? Nem minden esetben kell jelezni. Legpontosabb információt az előző kérdésnél leírt információs füzetben találsz. Ez részletes és mindenre kiterjedő.
Ha átolvasás után még mindig van kérdésed szívesen segítek.

partynet # e-mail 2016.05.18. 22:03

A kérdésem lakás bérbeadásával kapcsolatos lenne. Teljesen új téma ez számomra, így sok minden nem tiszta még.
A lakást 40 ezer forintért szeretném kiadni, a számlák az én nevemen vannak. Úgy néztem, a tételes elszámolás a jobb. Ha jól értelmezem: a bevételnek számít: az albérleti díj és a rezsi,kiadás: a rezsi, az értékcsökkenés és a felújítások. Ez így van? Így akkor csak az albérleti díj-értékcsökkenés után kell adózni? A NAv-nál milyen papíron kell az adózást jelezni? És milyen papírokat kérnek? Bérbeadási szerződés...?
Bármilyen tanácsot, segítséget szívesen fogadok, melyet előre is köszönök.

Papiros # e-mail 2016.04.27. 10:02

csave27
Az szja tv. 17. § ingatlan-bérbeadási tevékenységről beszél, idetartozik a garázs is. A választható adózási lehetőségekről és a költségek elszámolhatóságáról innen tájékozódhat:

http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Személyi jövedelemadó és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok, más közterhek:
10. Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai

csave27 # e-mail 2016.04.26. 19:25

Tisztelt Szakértő!
Garázst szeretnénk kiadni bérbe, de nem tudjuk az adózását.
Köszönöm válaszát. Üdv.

Bea1 # e-mail 2016.04.12. 14:59

Kiadott lakásod magyarországon 200 00/hó, de németbe bérelsz 1000 euróért, akkor nem keletkezik lakáskiadásból származó fizetési kötelezettséged, ha egyazon adóévben van, és számlád van a bérletről is.

Az adóelőleggel a jogkövető magatartásodat tudod bizonyítani.