Adózás bérbeadott lakás után


Csetepaté # 2016.10.10. 11:35

Üdvözlöm!

Igen,így van.
Köszönöm válaszát.

drbjozsef # 2016.10.10. 11:01

Igen.

A családi kedvezmény nem adó, hanem adóalap kedvezmény, abba pedig beletartozik a bérjövedelmen kívül az egyéb jövedelmek is, az önálló tevékenységből származó jövedelem is.
(Feltéve persze ha magánszemélyként, önálló tevékenységként adsz bérbe ingatlant)

Csetepaté # 2016.10.10. 10:44

Üdvözlöm!

Amennyiben jól tudom a családi adókedvezmény érvényesíthető a bérbeadásnál,ugye?

Köszönöm

drbjozsef # 2016.10.10. 08:08

Viragdoktor,

(szomszédok rlz :o))

A NAV 10. számú füzetkéje a barátod :

"Az említett szabály nem támaszt megszorító feltételt a tekintetben, hogy az így bérbevett
lakásnak belföldön kell lennie. Így nem kizárt az sem, hogy valaki a külföldön megfizetett
bérleti díjjal csökkentse ily módon a bérbeadásból származó bevételét.
"

https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

A módja egyszerű : Ugye vezetsz egy nyilvantartast a kiadott lakas beveteleirol. Ide koltsegkent beirod a berbevett lakasod berleti dijat. Ha a beveteled es a kiadasod kulonbsege pozitiv, azt beirod onallo tevekenyseg rubrikaba min jovedelem, es megfizeted utana az SZJA-t (es az EHO-t).
Igazolni nem kell semmit, elteszed a berleti szerzodeseket es a nyugtakat amit a berbevetel utan kapsz amikor kifizeted a lakbert. Ezt kapnod kell, ahogy adnod is kell.

Mondjuk meg pontosabban negyedevente ado es eho eloleget kellene fizetned, es csak a kulonbozetet elszamolnod jovo ev elejen az adobevallasodban.

Tanulmanyozd at pontosan azt a NAV fuzetet.

Viragdoktor # 2016.10.10. 07:10

Koszi szepen a valaszt! Akkor ha jol ertem beadott egy nullas bevallast a szamlakat meg keznel tartotta ha kerik?

Bea1 # 2016.10.10. 07:05

A számlát, vagy a számlának megfelelő "papirost" kell bemutatnod, ha kérik.

Én angliában voltam, ott ez gyakorlatilag sorszámozott papirfecniket jelent, én bementem a nav-hoz, negyed óra volt, megmutattam nekik, azt mondták, ok.

Ha van egy kis időd, javaslom, menj be te is, vagy küldj be valakit, hogy 100% legyen, hogy elfogadják.

"nincs meghatarozva konkretan hol legyen a telepules, hogy fennaljon az adocsokkento tenyezo...magyarul teljesen mindegy, hol van a tulajdonos altal berelt lakas belfoldon vagy kulfoldon, amennyiben bizonyos feltetelek teljesulne"

Csupáncsak MÁS településen kell lenni a a bérbevett ingatlannak, mint a kiadott ingatlannak.

Viragdoktor # 2016.10.10. 05:52

Mar csak annyi kerdesem maradt, hogy igazolnom kell e, hogy berlek mashol ingatlant. Vagyis bevallaskor ki kell e toltenem a bevallast teteles elszamolassal es ahhoz csatolni a berleti dijam igazolasat? Pl banki atutalasokat vagy ez hogyan mukodik? Vagy be sem vallok semmit? (Ismet elnezest ha tul zoldfulu a kerdes)

Viragdoktor # 2016.10.10. 05:42

Koszonom a valaszt! Idokozben ezt is talaltam a neten :http://ado.hu/…m-adozasarol A 3.5 pont alatt irja, hogy nincs meghatarozva konkretan hol legyen a telepules, hogy fennaljon az adocsokkento tenyezo...magyarul teljesen mindegy, hol van a tulajdonos altal berelt lakas belfoldon vagy kulfoldon, amennyiben bizonyos feltetelek teljesulnek

Bea1 # 2016.10.10. 03:04

Más településen bérelt ingatlanra vonatkozik ez a passzus.

Úgy tudom, nincs eus korlát, az elég diszkriminatív is lenne.

Például mi lenne a helyzet most Angliával kapcsolatban, ha csak eus országokban bérelt ingatlant lehetne minuszolni?

Viragdoktor # 2016.10.10. 02:23

Kedves Szakertok! Ha jol tudom az EUban berelt lakas koltsege levonhato a magyarorszagi kiadott lakas adojabol amennyiben a tulajdonos kulfoldon lakik( elnezest ha pongyolan fogalmaztam) Mi a helyzet ha a tulajdonos EUn kivul lakik es ott berel ingatlant mikozben a magyarorszagi lakasat kiadja? Koszonom szepen a valaszukat elore is!

drbjozsef # 2016.10.04. 05:28

László 53,

sajnos nem tudom a választ a kérdésedre, mert én nem számolok amortizációt.
Azért nem, mert örököltem a lakást, és öröklés és ajándékozás esetén már nem lehet értékcsökkenést leírni.

A másik kérdésre sem tudom a választ, de én úgy csinálom, hogy a négy negyedéves adóelőleget befizetem a bérleti díj alapján (tehát a rezsivel nem számolok), de minden más költséget, ami előfordul (egy-egy bútor, vagy javítás a lakásban), azt év végén az adóbevallásnál érvényesítem, és mind az SZJA-ból, mind az EHO-ból visszaigénylem a többlet befizetést.

Legalábbis így fogom, mert idén adtam ki a lakást, és így tervezem az adóbevallást megcsinálni jövőre.

drbjozsef # 2016.10.04. 05:22

habfarago,

azért lásd be, ez egy elég eccerű kiskapu lenne. DE!
Nem vagyok biztos én se benne. Az egyik ingatlan
bérbeadós oldalon ez szerepel :

" Az évi 1M Ft-os EHO mentes jövedelemhatár az ingatlanra vonatkozik, nem a tulajdonos(ok)ra. Közös tulajdonú (pl. házassági vagyonközösség) lakóingatlan bérbeadása esetén, ha a tulajdonosok ettől eltérő szerződéssel, vagy megállapodással nem rendelkeztek, akkor az adókötelezettség a tulajdoni hányad arányában terheli őket. Pl. házastársak esetében hiába osztják el a bérbeadásból származó jövedelmet egymás között a tulajdoni hányaduknak megfelelően, a jövedelem az ingatlanra vonatkozik és évi 1M Ft felett EHO-t is kell fizetniük a saját tulajdoni hányaduk arányában, ahogyan az SZJA is aszerint fizetendő."

Most jön a DE. Ez logikusan hangzik, csak egy probléma van vele. Hogy nincs ilyen rubrika az adóbevallásban. Ha kiadtok egy lakást évi 1.6 millió forintért (jövedelem), és 50-50%-ban osztoztok rajta, akkor az adóbevallásba csak azt lehet beírni, mennyi a jövedelmed az önálló tevékenységből, és ha a NAV programjával csinálod ezt például, akkor mást nem is írhatsz be, a program számolja a fizetendő SZJA-t, és ha a rubrikában több van, mint 1 millió, akkor az EHO-t is.
Nincs olyan, hogy az ingatlanból mennyi a jövedelem, és hogy rám csak a fele tartozik, mert csak a fél lakás az enyém.

Szóval elvileg ingatlanonként, és nem tulajdonosonként van az 1milliós határ. De páldául több ingatlan kiadásakor már nem ingatlanonként van, hanem összeadandó, és ha három pici lakás kiadásából összejön az 1 millió, akkor is kell EHO-t fizetni. Szóval ez a logika meg ellentmond az előbbinek.

Kérdeztem könyvelőt, ő is megnézte az adóbevallást, és azt mondta, hogy nem lehet beleírni, hogy csak a fele jövedelem esik rám, ami kevesebb 1 milliónál, de mégis szeretnék EHO-t fizetni. Azt mondta, írjam be amit kérdez a program, és kész. Ne fizessek EHO-t ilyen esetben.

László 53 # 2016.10.03. 16:00

T.Szakértők!
Testvéremmel közös tulajdonú lakást adunk ki bérletbe,
meghatalmazással én intézem és fizetem a szem.jöv.adót.
Tételes elszámolást választunk,ebben az esetben az értékcsökkenési leírást csak 50 százalékban lehet érvényesíteni? A értékcsökkenési leírást illetve a lakásbiztosítást időarányosan az adóelőlegnél is le lehet írni vagy csak év végén?
Köszönettel: László

habfarago # 2016.10.03. 11:45

Tisztelt Szakértők!

Bérbeadnék egy ingatlant, de nem szeretnék a tételes elszámolással vacakolni, sem pedig az órákat a bérlő nevére íratni. Csakhogy így ugyebár könnyen 1 millió fölé kerülhetek, ami maga után vonja a plusz 14 % eho fizetési kötelezettséget.

Kérdés: Ha a bérbe adandó ingatlan két tulajdonos nevén van, akkor az egy millió forintos összeghatár mind a kettőre külön külön érvényes-e?
(egyszerűen bérbe adnám a saját részemet én, a saját részét a feleségem, szép egyszerűen, költségátalánnyal... így egyikünk sem kerülne az 1 millió fölé, kifizetnénk az szja-t és mindenki jól járna.)

Köszönettel: SzZ

drbjozsef # 2016.09.30. 15:46

Egyébként a 7%-os EHO-dat nem a munkáltató fizeti, csak neked tűnik úgy : amit tényleg a munkáltató fizet azok a bruttó béreden felüli terhek. A munkáltató csak levonja neked - helyeteted -előlegként és megfizeti havonta a NAV-nak, de azt valójában Te fizeted, csak nem egy nagy összegben kell így az év végén az adóbevallásban.

Egyébként ha a lakáskiadás vagy akarmi egyéb révén túlfizeted (lásd az én kérdésemet, például ha lesz nagyobb költséged a lakással egy felújításkor), és több megy be mint a 450.000.- forint, vagy befizetted, de a később jelentkező költségek miatt visszajár belőle, akkor azt simán visszaigényelheted magadnak.

drbjozsef # 2016.09.30. 15:43

Szerintem nem jól gondolod.

Az MJP a munkaerő piaci járulék, az itt nem szamit.

A "normal" EHO amit a fizudbol vonnak az 7% : A termeszetbeli 4%, és a pénzbeli 3%. Mindkettő számít itt.

Ez jön le a bruttó béredből, és ha ebből meg a lakáskiadás után (meg mindenféle más jövedelem után amiket a torveny eloir, osztalek, vallakozasbol kivett jovedelem, meg ilyenek) fizetett eves össz EHO-d eléri a 450.000. Ft-ot, akkor többet nem kell fizetned - se a bérjövedelmed után, se az ingatlankiadás után.

A másik kérdésre biztosat nem mernék mondani, de szerintem eleve rossz a kérdés. A közös költség után nem kell EHO-t fizetni, ahogy a többi rezsi után sem, mert EHO-t a jövedelmed után kell fizetni.

Ugye kétféle képpen adozhatsz, 10% koltseghanyaddal, vagy tetelessel. Elobbinel (jellemzoen amikor a meroorakat atiratod a berlo nevere) nem szamolhatsz el koltsegeket, de a rezsi (es a kozos koltseg) nem szamit bevetelnek. Ahol a meroorak a kiado neven vannak, ott a rezsi is bevetelnek szamit, de koltsegnek is egyben, ezert erdemes itt a teteles elszamolast valasztani. Itt lehet, hogy a kozos koltseg (aminek nincs "szerzodoje" mint a rezsikoltsegeknek, hanem a tulajdonost terhelik) nem szamit bevetelnek, de ekkor koltsegnek sem. Tehat egyik esetben sem szamolhatsz vele. Ilyen szempontbol kivetel a tobbi rezsikoltseghez kepest, de az EHO szamitashoz sajnos semmi koze. Megegyszer : EHO-t a jovedelmed utan fizetsz.

iimre # 2016.09.30. 07:54

Tisztelt szakértő fórumtagok!

Amennyiben lakást adok bérbe EHO-t is kell fizetnem. Viszont mivel alkalmazotti munkaviszonyban vagyok ,a munkáltatóm is von járulékokat. A kérdésem az ,hogy az évi 450.000 Ft -os EHO keretbe a munkabérből vont járulékok közül mi számít bele. Ott ugyanis az EHO címszó alatt vont járulékot a munkáltató fizeti. Mint munkavállaló azt gondolom ,hogy a következő két tételt kellene figylembevennem: Pénzb.eg.bizt.jár 3% és MPJ 1,5% (5164+5185). Jól gondolom?
A másik ,hogy valahol mintha azt olvastam volna ,hogy a közös költség után nem kell EHO-t fizetni ellentétben a többi rezsiköltséggel.

drbjozsef # 2016.09.23. 12:54

Rosszul tettem fel a kerdest, de a lenyeg jo, szoval nem az az erdekes, hogy a fizetett szja-nal tobb lesz a felujitasi koltseg, hanem, hogy a felujitas utan, ha azt koltsegkent elszamolja, akkor a jovedelme joval az 1 millio alatt lesz, ezert a teljes befizetett EHO, es jo resze - talan az egesz - szja is visszajarna neki.

De a kerdes maradt, ugyanugy lehet visszaigenyelni EHO-t, mint az SZJA-t lehet?

drbjozsef # 2016.09.23. 12:52

Bár az előbb én adtam itt tanácsot, most én sem találtam valamit.

Egy barátom ad ki egy lakást, 110.000 Ft/hóert. Teteles elszamolassal, de eddig nem volt koltsege (a kozuzemi dijakon kivul, amik bevetelek is).

Az elso harom felevben tehat a teljes osszeg utan fizetett szja-t, es, mivel az evi egy millios hatart atlepi, a eho-t is (a harmadik negyedevet most fogja utalni nemsokara, ahogy kell).

Viszont felmondta a szerzodest a berlo, novemberig el fog koltozni. A baratom azt tervezi, hogy felujitja a lakast, teljes koruen, a kiadas elott ezt nem tette meg, de most koltene a lakasra egy komolyabb osszeget.

Annyira komolyat, hogy feltehetoen tobbet, mint az altal egesz evben fizetendo szja.

A kérdés : ha több szamlaval igazolt költsége lesz, mint a befizetett szja-ja, akkor az eho-bol is lehet visszaigényelni pénzt?
Értelemszerűen, ha a felújítás költségét is figyelembe veszi az adobevallaskor, akkor összességében át sem lépi az 1milliós jövedelmet, tehát nem is kellett volna egyáltalán eho-t fizetnie, de ezt eddig ugye nem tudhatta, hogy lesz felújítás.

Vissza tudja a teljes eho-t is igényelni jövőre az adóbevallásakor?

drbjozsef # 2016.09.19. 05:15

SZJA 10. fuzet

"A bérbeadónak lehetősége van arra, hogy a lakás bérbeadásából származó bevételéből levonja
az általa más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját.
A bevétel ilyen címen azonban csak abban az esetben csökkenthető, ha a bérbeadás, illetve a
bérbevétel időtartama meghaladja a 90 napot és a bérbevett lakással összefüggésben a
magánszemély más tevékenységből származó bevételével szemben nem számol el költséget,
vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítik meg."

Tehát a bevételetekből kell levonni, de nem kell adót fizetni, mert a többi költséget (vizgázáramközösktsg) is levonhatod, ez után pedig már nem marad adóköteles jövedelmed. (feltételezve, hogy a 100.000 Ft-ból több mint 20.000 Ft a bérleti díj rész)

nostradamus # 2016.09.18. 09:07

Tisztelt szakértő! November 1-től szeretnénk magánszemélyként kiadni örökölt lakásunkat. A mérőórákat nem szeretnénk a bérlő nevére íratni, tehát a tételes adózást választanánk.
A bérlő fizetné az általunk megadott összeget:

  • bérleti díj
  • áram, víz, fűtés, közös tg. azámla szerint

ez lenne összesen kb. 100 000 ft - bevétel.
A tételes ktg. elszámolásban szerepelne:

  • víz, áram, fűtés, közös ktg, számla
  • lakásbiztosítás (ez szerepelhet-e függetlenül attól, hogy nem fizettetjük ki a bérlővel).

Így jövedelemként kb. a bérleti díj maradna, ami után 15 % szja fizetési kötelezettség keletkezne.

De: bérelünk egy lakást másik városban 80 000 ft/hó bérleti díjért, amiről szerződésünk van, utaljuk a bérleti díjat.
Ha ezt vonnánk le a bérbeadott lakás 100 000 ft-os bevételéből, akkor csak 20 000 ft után kellene fizetni az szja-t? Vagy a költségek csökkentése után vonnánk le a bérelt lakás díját és akkor nem kellene fizetni?
Köszönöm válaszát.

gabe.lenard # 2016.07.05. 23:35

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kiadni a lakásomat és a bérlő számlát kér támogatás miatt .Áfa mentes kívánok lenni (erről külön kell nyilatkoznon a Navnál vagy csak ráírom a számlára , hogy TAM), ez miben befolyásolja a költségként elszámolt rezsi afájának levonását?

Őstermelő vagyok van adószámom csak még új tevékenységet kell hozzáadnom

Köszönöm a választ

Zöldövezeti11 # 2016.06.17. 18:18

Ja akkor értem , hogy miért van adó többletem.
Még a 16 % -nál tartok, de már hallottam ,hogy 15 %.

Erre gondoltál ?

big_tits # 2016.06.17. 17:25

Zöldövezeti11
Időnként nézzél rá a naptárra, és az SZJA törvényre.
mmaja
Fenti nick szorzatában a 0,16 helyesen 0,15.
Magánszemély után te fizeted, kifizető pedig levonja tőled és ő fizeti be. És ad róla igazolást.

Lessy69 # 2016.06.17. 11:25

Köszönöm, Rexor.
Nem jó hír, mert többek között az enyhébb adóztatás miatt akarunk hazatelepülni. De jobb most tudni, mint később meglepődni.