KATA fizetés


Majordomus # 2022.08.21. 18:10

A Parragh mondjon le....

jani65 # 2022.08.21. 17:25

Itt, olvashattok érveket és javaslatokat is, a KATA-val kapcsolatban.

https://bkik.hu/…-vonatkozoan

Rövid idézet:
A jogalkotóknak szóló szakmai javaslatok a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt, saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, miközben ezen tevékenységével súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is.

Szomorú örökös # 2022.08.21. 15:32

jani65

Eddig nem igen találni olyan érvet, vagy módosítási javaslatot, mely alátámasztaná a KATA megmaradását.

Mi értelme is lenne? Eldöntötték ezt már, mi itt kis halak vagyunk.

jani65 # 2022.08.21. 15:26

Abba kellene hagyni az egymás elleni küzdelmeket, és értelmetlen ötleteket a KATA fennmaradása érdekében.

Hozzászólások kezdenek kocsmai bekiabálásokra hasonlítani, ahol isznak még két üveggel és hazamennek.

Ilyen hozzászólásoknak nincs értelme egy olyan fórumon, melyen sokan a KATA megmaradásáért érvelnének.

Eddig nem igen találni olyan érvet, vagy módosítási javaslatot, mely alátámasztaná a KATA megmaradását.

Én felhoztam néhány érvelési példát, de úgy látom sok értelme nem volt.

• Több választási lehetőség, (PL: 100000 – 125000 – 150000) ezzel is növekedik az állami adózásba beáramló összeg, és a katások nyugdíjalapja.
• Céges számlázások, csak azok választhassák, melyek legalább a 75 ezrest fizetik
• Vagy, céges számlák után, egy meghatározott plusz összeget keljen befizetni, ez alól kivételt is tehetnének, például az oktatás területén, stb.
• Meghatározott cégek, nem alkalmazhatnak KATA vállalkozókat.
• Nyugdíj mellett, mint kiegészítő tevékenységet folytató, választhassa a KATA formát.
• És még sorolhatnám.

Szomorú örökös # 2022.08.21. 12:16

KBS

Lehet, hogy hülyének nézel, de azért tudok számolni. Jelenleg úgy fest, hogy szeptembertől én átalányadózni fogok.
(remélem, hogy miután egy rakás átalányadós lesz az ex-KATA-s vállalkozókból, nem fogja azt is átalakítani drága kurmányunk)
Csináltam egy jó kis elemzést az utolsó teljes, nem KATA-s évemről,.
amellyel kapcsolatban most csak azokat a fizetnivalókat számolom, amelyeket a NAV felé csengettem.
Eddig KATA-s vállalkozóként fizettem évi 600 ezret évente, ami havi 50 ezer ugyebár.
Ezek után ha hasonló lesz az árbevételem, akkor fizetni fogok évi 1 400 ezret, ami havi bontásban nagyjából 117 ezer.
Mivel ugyebár az átalányadózóknál évi 1 200 000 Ft adóalap SZJA mentes ugyebár.

Ha felemelték volna a KATA összegét duplájára vagy egy kicsit többre, akkor kb. ugyanez a helyzet lenne a fizetnivalók tekintetében. És akkor még mindig csak az eltöltött évem 0,54 %-a számítana csak bele a szolgálati időmbe. Azonban átalányadózás alatt továbbra se kell majd számlákat gyűjtögetnem és a teljes évem beszámít. Szerintem ezzel a döntéssel special velem jót tett a NAV. Ugyanis nem kell már 15 évet vagy akár többet is dolgoznom még, hogy nyugdíjba mehessek, hanem kb. 8-10 év múlva nyugdíjba megyek és onnan kezdve már csak SZJA fizetési kötelezettségem lesz úgy, hogy dolgozom tovább mellette - ráadásul már nem kell mindenáron minden munkát elvállalnom - azonban lesz egy fix összegű havi alapom állam bácsitól, ami mégsem hasonlít a jelen helyzethez, bármelyik oldaláról nézzük. Szóval lehet hülye vagyok, de gondolkodni még mindig tudok.

Feltételezem, hogy ettől a helyzettől te még fényévekre lehetsz, ezért irigykedsz és nyilvánosan leadócsalóztad te is az összes eddigi KATA-s vállalkozót, akik törvényesen adóztak eddig is, bármelyik oldaláról nézzük a tényeket. Kíváncsi lennék, hogy mikor fogsz tőlük ugyanígy nyilvánosan bocsánatot kérni. De ez már nem az én bajom.

Majordomus # 2022.08.20. 19:38

Azért választották Elnöknek hogy mindent aláírjon.

jani65 # 2022.08.20. 09:27

Szomorú örökös.

Nem akarom a hozzászólókat eltéríteni a KATA véleményektől.

Megemlítettem a határvédelmet.
Határvédelemmel egyetértek és az költséggel is jár.
Én a tájékoztatást hiányolom, mely költséghatékonyabb és eredményesebb lenne, mint a további védősávok kiépítésének költségei, és a rendszeres fogócska játék.
( Vízumról nem hallottál - elkapunk, visszaviszünk, próbálkozz újra.)

Elnézést kérek, ha ezzel a véleményemmel, megzavartam a KATA megmaradjon – módosítsák – megszüntessék véleménnyel foglalkozókat.

Köztársasági Elnökünknek mi a véleménye KATA megszüntetése vagy módosításával kapcsolatban, van-e értelmes felvetése, vagy minden törvényt indok nélkül elfogad és aláír?

Szomorú örökös # 2022.08.20. 04:53

KBS-nek meg még csak annyi hozzáfűzni valóm volna, hogy amíg neki jóformán a teljes árbevétele munkadíj - maximum az irodabérlet vagy a fénymásolópapír számíthat költségnek, meg esetleg a használt eszközök értéke - addig esetleg gondolkodjon el azon az aprócska tényen, mi szerint ha a megrendelő kap egy számlát a vállalkozótól - mert nyilván nem szeret ezer különféle számlát ugyanarról a munkáról kapni - akkor abban legtöbb esetben lényegesen több az anyagköltség, mint maga a valós munkadíj, amiért az adott vállalkozó dolgozott. Ez pl. az én tevékenységemben is sokszor így van. Ahol lehet, ott én is szétválasztottam és csakis a munkadíjamról írtam én a számlát, de sajna ez nem mindig lehetséges. Nyilván a KATA ezt túlzottan nem vette figyelembe, de ott volt a 12 millás alanyi ÁFA mentes bevételi határ, amibe többnyire bele is fértem mindig.

Szomorú örökös # 2022.08.20. 04:41

jani65

A déli határ védelmére mennyit költenek értelmetlenül

Na ez az, amit nem kéne ledegradálni, inkább beszélgess egy kicsit azokkal a rendőrökkel, akiknek ez a feladatuk ott. Én eléggé sokat autókázom egy évben az 55-ös úton. Ha valaki, akkor én látom, hogy ez még mindig komoly és valós probléma. Gyakorlatilag Hercegszántótól egészen Horgosig szükség van a védelemre, mert rengetegen jönnek át még mindig ellenőrizetlenül. Nagyon sokan sétálgatnak az út melletti kerékpárúton fényes nappal is, kétlem, hogy az ellenőrzött határon át jöttek be. A múltkor pl. késő éjjel kaptak el egy csoportot az Ásotthalmi erdőben. Fényszórók kereszttüzében gyűjtötték be őket az út mellett, ezt én mind személyesen láttam. Sőt még ott nagyon az út szélén leállva sem érdemes megállni vezetés közben egy kis alvásra, ha az ember fáradt, mert arrébb tanácsolják a rendőrök az embert, hogy ne akadályozza a munkájukat.

Szomorú örökös # 2022.08.20. 04:33

KBS

az iparűzési adó alapja a bevétel. Egyáltalán nem befolyásolja, hogy mennyi költséget számolsz el.

Hát ez az, amit nagyon rosszul tudsz. Néha nem ártana elolvasni ilyen beszólás előtt a törvényt is.
Ugyanis az iparűzési adó alapja a nettó árbevételed, nem pedig a bruttó, szóval eléggé sokminden levonható belőle:

  • Eladott áruk beszerzési értéke
  • Alvállalkozó teljesítés értéke
  • Anyagköltség

Az, hogy neked ügyvédként ilyen nem nagyon van, hát az pech. Én inkább a soraid között alapvetően a sárga irigységet olvasom azokkal a vállalkozókkal szemben, akik kétkezi munkából élnek és több mindent megtehetnek, számolhatnak el költségként, mint te. De egyre jobban hasonlítasz arra a Parraghra (vagy akár Semjénre is) aki több milliós Rolex órával a karján osztotta az észt ebben a témában. Gyakorlatilag az összes KATA adózót adócsalónak minősítette, holott törvényesen adózott mindannyiunk. Utána meg már ő is magyarázkodott, hogy „kicsit túltoltuk ezt elvtársak” De azért bevallom, egyszer én megnézném az ő adóbevallását is úgy éves szinten. Lehet ő jóval többet hazudik benne évente, mint az összes kis pitiáner, valóban adócsaló ebben az országban. Csak ő (is) nyilván minden egyes ellenőrzést valahogy meg szokott úszni, mert időben szólnak neki. :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.19. 22:01

IPA fizetésem is nem nagyon keletkezett, mert sikerült mindig úgy kihozni,
Az csak úgy megy, ha eltitkolod a bevételt, ami bűncselekmény. Ti. az iparűzési adó alapja a bevétel. Egyáltalán nem befolyásolja, hogy mennyi költséget számolsz el.

Csalni pedig most ugyanúgy csalhatsz, ezen az új törvény semmit nem változtatott.

Majordomus # 2022.08.19. 19:46

Elegendő az a pénz ha nem szavazatvásárlásra fordították volna.

jani65 # 2022.08.19. 19:31

Lefelejtettem egy hozzáfűzést legutóbbi bejegyzésemnél.
Kevésnek tartják az adókasszába lévő összeget, ezért kell a KATA formát megszüntetni.
Tájékoztassák becsülettel a lakosságot, mennyit költenek külföldi szervezetekre, és olyanokra, akik és amelyek semmi adót nem fizetnek a Magyar Kasszába.
Mennyibe kerültek és kerülnek egyes állami rendezvények, mint például Augusztus 20.

A déli határ védelmére mennyit költenek értelmetlenül.
Egy szakaszon megemelik a kerítés magasságát. Aki például Szíriától idáig eljutott, annak nem gond néhány kilómétert tovább sétálni.
Jobban szeretnek fogócskázni, minthogy tájékoztatnák Őket reklámtáblán vagy az újságírók személyesen, hogyan lehet szabályosan belépni az UNIÓ területére.
Menjenek vissza arra a nagykövetségre, mely ország területére szeretnének utazni, és kérjenek ott, vízumengedélyt.
Ha ott nem kapják meg az engedélyt, akkor nem a magyart szidnák a belépés akadályozásában, és belátnák, hogy nincs rájuk szükség.
Jó a NÉMET politika, hogy befogadunk mindenkit, majd kiválogatják a munkára foghatókat, a többit meg visszatoloncolják abba az országba, melynél az UNIÓ területére belépett.

Majordomus # 2022.08.19. 19:19

"A KATA formát nem kivégezni, azaz, megszüntetni kell.
A KATA bizonyos feltételeit kell módosítani úgy, hogy az elvárt szabályoknak megfeleljen, ne lehessen drasztikusan visszaélni vele"

Bölcs gondolat!
Teljesen egyetértek!

jani65 # 2022.08.19. 18:44

Egyedi vélemény:
Összegezzünk.

Sok-sok hozzászólás, de lesz ennek eredménye, észrevételezik ezeket valahol, eljut a miniszterekhez akik tehetnek a katások érdekébe?

A KATA formát nem kivégezni, azaz, megszüntetni kell.
A KATA bizonyos feltételeit kell módosítani úgy, hogy az elvárt szabályoknak megfeleljen, ne lehessen drasztikusan visszaélni vele. Ja, nincs is olyan vállalkozási forma, melyben ne lehessen visszaéléssel manipulálni.
Nem beszélve azokról a vállalkozásokról, önkormányzatokról, melyekben mentelmi joggal rendelkezők is vannak.
Mi van azokkal a szervekkel, melyek nem létező munkavégzésről számlát állítanak ki, és meghatározott összeget szednek be.

Hozzászólásoknál olyan érvekkel kell előállni, melyekkel védhető lenne a KATA fentmaradása.

Továbbá, Orbán Viktort is figyelmeztetni kellene:

  • Söralátét nem éli meg a 10 évet, hogy bízzunk benne a jövőt illetően.
  • Fordítva ül a lován, ezt a lovat mások irányítják (kamara) vegye már észre, hogy rossz irányban ül, melyet mások kihasználnak.

Sztrájkoltak a KATA megszüntetése ellen, de kevesen voltak. Kevesen, mert sok katás előzetesen nem is tudott az akcióról.
Nincs aki összefogja a katásokat, és érdemben is kiállna mellettük.
Akinek képviselni kellene a vállalkozókat, az a katások ellen van, a többi miniszter meg elvan mint a tök, fizetésüket és prémiumukat így is meg úgy is megkapják.

Nézzünk egy múltbéli példát, mely a katásokat is érinteni fogja.
Nem is oly régen, Lázár úr tönkretette a TRAFIKOKAT egyik napról a másikra, és létrehozta a dohányboltos vállalkozóit, melyek nagy részét egy év elteltével 25 millióval kisegítette.

Röviden és tömören, egy miniszter kivégezte a trafikos vállalkozókat. Kata vállalkozók is így járnak, egy szervezet javaslatára kivégzik a KATA vállalkozókat is.
A TAXI vállalkozóknál engedtek, de, 50 ezerre korlátozták őket, mely után szinte semmi nyugdíjuk sem lesz a mai megélhetéshez, ha nem gondoskodnak magánnyugdíjról.

A KATA bizonyos feltételeit kellene módosítani, és minden mehetne a régi rendben söralátéten.

Néhány példa, melyet mindenki saját elképzelései szerint módosíthat, azaz javasolhat.

  • Több választási lehetőség, (PL: 100000 – 125000 – 150000) ezzel is növekedik az állami adózásba beáramló összeg, és a katások nyugdíjalapja.
  • Céges számlázások, csak azok választhassák, melyek legalább a 75 ezrest fizetik
  • Vagy, céges számlák után, egy meghatározott plusz összeget keljen befizetni, ez alól kivételt is tehetnének, például az oktatás területén, stb.

Kívánom KATA vállalkozóknak, hogy sikert érjenek el a kata megszüntetésében.
Engem szeptembertől már nem érint a változás, mert nyugdíjba megyek, de még akkor is a katások mellett fogok érvelni, hogy ne szüntessék meg, ezt a vállalkozási formát.

Amikor sok munkanélküli volt, jól jött ez a vállalkozási forma, minisztereink nem győztek világszerte dicsekedni, hogy sikerült a munkanélküliek létszámát csökkenteni.

Szomorú örökös # 2022.08.19. 15:11

KBS

Nagyon leragadtál az ügyvédeknél. Márpedig azon kívül még nagyon sokféle szakma használta a KATA adózást.
Pl. én is, előtte meg orrba-szájba gyűjtögettem a mindenféle számlákat, hogy minél kevesebb adózandó jövedelmem legyen a végén. És elárulom halkan csendben, hogy pl. jóval kevesebb személyi jövedelemadót fizettem akkoriban éves szinten, mint a KATA alatt. Nyilván a járulékteher nagyobb volt, de ha belegondolok, hogy IPA fizetésem is nem nagyon keletkezett, mert sikerült mindig úgy kihozni, hogy ne kelljen fizetnem, akkor éves szinten alig fizettem többet. És most, hogy átalányadózni fogok, megint jóval kedvezőbb adózási formában leszek, mint a sima vállalkozói jövedelemadózás. Számlákat így se kell majd gyűjtögetnem (azt gyűlöltem az egészben legjobban), a maradékra pedig éves szinten kedvezményem lesz, tehát azután se fogok sokat beperkálni. Az egyetlen, ami ismét képbe lép, a havi járulék-bevallás készítése - ezt is nagyon utáltam - amiért kénytelen leszek könyvelőt alkalmazni - hopp, ismét egy havi 18 ezres tétel pluszban - hogy ne maradjon el havonta, mert én képes vagyok úgy belefeledkezni sokszor a feladataimba, hogy lecsúszok a határidőkről.

És hidd el, ezt befizette mindenki, nem volt annyi kintlévősége a NAV-nak a KATA-sok körében, mint a többi vállalkozói formáknál, mert ha itt éves szinten elérted a 100 ezer tartozást, azonnal repültél belőle. Tehát nem érte meg nem fizetni. És márpedig ha befizetted éves szinten a dolgaidat, akkor békén is hagytak.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.19. 11:49

Akkor most melyik ügyvéd is a hülye?
Az aki képes ezzel a blöffel az Alkotmánybírósághoz fordulni. (Ha azt hiszi helyt adnak neki, akkor azért hülye; ha pedig tudja, hogy úgysem fog helyt, mégis beadja, akkor azért.)
Az már nem hülyeség, hanem pofátlanság, hogy komolyan gondolja, hogy neki most már örökké jár, hogy egymilliós havi bevételből 7-800 ezer nettó jövedelme legyen, csak mert eddig így volt. (Más aspektusból: szerzett jognak tekinti, hogy 8-900 ezer forint nettó bevétel után az összes közterhe 50K legyen. 75, ha nagyon rendes, és önként megemeli.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.19. 11:43

Kifejezetten a kata-törvényről volt szó. Kérlek, maradj a témánál!

efi99 # 2022.08.19. 11:27

kbs
Ne reklámozd a hülyeséged.
Nem, nem normális hogy a jogszabályaik többsége úgy születik, hogy vagy OV kitalálja reggel a WC-n kv után, vagy pedig valamiért tűzoltás kell éppen, lényeg, hogy mindkét esetben 2 nap alatt átnyomják. A szokásos eljárás általában:
este 11-kor hozzáférhetővé teszik a képviselőknek, 610 oldal, holnap reggel 9-ig lehet észrevételezni, mert 10-kor már "vita";
10-kor "vita": a fidesznyikok áradoznak, az ellenzék hüledezik, aztán 10:37-kor megszavazzák, mint a gép (mármint előbbiek), hogy éjféltől érvényes;
23:58-kor felteszik a Magyar Közlönyt, hogy a pórnép is tudja, hogyan viselkedjen 0:01-től (ezt a 3 percet hívják ők, meg te, elegendő felkészülési időnek). És ez nem költői túlzás, valamelyik benzines szabályozás is így volt pl a közelmúltban.
2 nappal később sorra dőlnek ki a csontvázak, ahogy a sajtóból (!) megtudjuk, hogy újfent a törvénybe oda nem illő (értsd:teljesen más témájú) f..ságokat rejtettek el, hogy nehogy ideje korán feltűnjön valakinek, hogy ott valami sunyiság készül.
És szerinted ez a normális. Akkor most melyik ügyvéd is a hülye? Akinek ez nem tetszik, vagy aki védi.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 23:13

Doktor, amit efinek írtam, azt nem látod?

Majordomus # 2022.08.18. 19:36

Sajnos igazad is van!

De itt nem törvényalkotás van,hanem "királyi" rendeletek.

drbjozsef # 2022.08.18. 19:29

Persze alkotmáyjogilag nyilván alaptalanok, hiszen ha nem lenne az, akkor az elmúlt évtized törvénykezését ki kellene dobni a kukába. (szerintem ki kellene, de ez most mindegy).

Hiszen igaz-e?

  • társadalmi egyeztetés hiánya
  • előzetes hatásvizsgálat hiánya
  • kellő felkészülési idő hiánya

"Az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta fokozott ellenőrzések útján kiszűrni a »bújtatott« munkaviszonyban eljárókat, nem alapozza meg, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet"

Jogilag ezek nyiván nem számítanak, attól még "megalapozottak" (nem jogilag).
Így megy ez.

Majordomus # 2022.08.18. 19:26

Én is teszek rá egy üveg bort bár nem vagyok boros.

Ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt akkor megiszom örömömben,ha nem akkor bánatomban.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 17:06

Persze, hogy elkaszálják. De nem a hozzá nem értés vagy az elfogultság miatt, hanem mert megalapozatlan. (Nem téged minősítettelek demagógnak és cinikusnak, hanem azt a kijelentést. Éppenséggel nem passzolt hozzád.)

drbjozsef # 2022.08.18. 16:28

Közbizalmat? És én vagyok cinikus. Muhahaha.
Mersz fogadni nagy tételben, hogy a beadványt - amely főbb hivatkozásai teljességgel megalapozottak - elkaszálják mint a sicc...?
(Bár igaz, ami igaz, egy üveg borral még tartozom Neked... :D)