KATA fizetés


Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.13. 11:09

Most látom, nyertem. :) A címem tudod, Doktor Úr.

fladnag # 2019.12.13. 09:23

Arra figyeljetek oda, hogy míg a bevétel számolás pénzforgalmi szemléletű (a 2019 decemberében kiállított, 2020 januárjában kifizetett számla a 2020-as bevételt növeli), addig az ÁFA alanyi adómentesség esetén a számla kiállítási dátuma számít. Azt a számlát amivel a 12 milliós göngyölített értéket átlépem már ÁFA-val kell kiállítanom, be kell jelentkeznem ÁFA körbe, bevallást kell csinálnom.

2017. évi CXXVII. törvény 188§
"Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege"

Szomorú örökös # 2019.12.03. 06:31

Sherlock

Elismerem tévedtem ebben a kérdésben!

De valljuk be, ha valaki nem szünetelteti soha a vállalkozását, akkor az általad írtak is értelmetlenek - még ha igaz is - mivel ha minden hónapban befut az államkasszába a havi fizetendő összeg, akkor miért is lenne érdekük, hogy belekössenek egy ilyen pontba:

Ha nem csak készpénzes számláid vannak, a bevételi nyilvántartáson viszont csak a számla kiállítása szerepel, az meg teljesen értelmetlen, mert nem felel meg a Kata tv. 12. § (3) bek. követelményeinek, így mulasztási bírsággal bármikor bírságolható vagy.

Nekik az a lényeg, hogy havonta fizess, a többivel szerencsére nem nagyon foglalkoznak és békén hagynak. Én akkor láttam legjobban, hogy tökéletesen döntöttem KATA ügyben, amikor az első KATA éves adóbevallásomat készítettem. Ez már valóban majdnem „söralátét”. :-)

Sherlock # 2019.12.02. 19:20

Az a baj, hogy az ember ilyenkor hagyhatná a hülyeséget szó nélkül - az engem még csak nem is zavarna, hogy azt gondolod te tudod jól -, de akkor mikor idetéved valaki, látja a helytelen választ, majd a cáfolat hiányát ezért azt gondolja, hogy helyes - ez még már nem tetszik, mert elég sok helyen hivatkoznak a fórumra.

(3a) * A bevételi nyilvántartás vezetésével összefüggő kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni, ha a kisadózó vállalkozás az általa kiállított nyugtákat, számlákat teljes körűen megőrzi akkor, ha e dokumentumokból a bevétel megszerzésének időpontja hitelesen megállapítható.

Szomorú örökös # 2019.12.02. 18:10

Sherlock

ha csak készpénzes számláid vannak, akkor külön nem is kell bevételi nyilvántartást vezetned

No ez sem igaz, ugyanis ebben az esetben is kell nyilvántartást vezetni mindamellett, hogy magát a bizonylatokat (számlákat) is meg kell őrizni a NAV által megadott időpontig.

Sherlock # 2019.12.02. 09:19

Szomorú örökös, nem teljesen értem a hozzászólásodat, mert ha csak készpénzes számláid vannak, akkor külön nem is kell bevételi nyilvántartást vezetned. Ha nem csak készpénzes számláid vannak, a bevételi nyilvántartáson viszont csak a számla kiállítása szerepel, az meg teljesen értelmetlen, mert nem felel meg a Kata tv. 12. § (3) bek. követelményeinek, így mulasztási bírsággal bármikor bírságolható vagy.

Conti: kell. A kata pénzforgalmi szemléletű.

Szomorú örökös # 2019.12.02. 05:09

Continental

Én is KATA-s vállalkozó vagyok. A bevételi nyilvántartást, amelyet úgy alakítottam ki, ahogy azt neten több helyen található formulákban láttam, kizárólag a számla kiállítási dátuma szerepel, így kétlem, hogy a pénz beérkezése számítana, még ha az át is csúszik a következő hónapra.

Az már más kérdés, hogy vállalkozói számla esetében ez mennyire látszik a NAV-nál, mert special én eleve - mivel nem vagyok ÁFA-körös - nem is tartok vállalkozói számlát, ami ugyebár ez esetben nem is kötelező. 2 évig volt csak anno vállalkozói számlám, amikor ÁFA-körös voltam, de ezt meg is szüntettem, ahogy a két év lejárt. Rajtam egyetlen bank se gazdagodjon.

Continental # 2019.11.30. 18:24

pontosítok az előbbi hozzászólásommal kapcsolatosan:

*novemberi dátummal került kiállításra a számla.

Alanyi adómentes vagyok.

Continental # 2019.11.30. 18:13

Kedves Csoporttagok,

Kell-e Katát fizetnem december hóra (azaz január 12.-ig), ha november hónapban folytatott munka után még november kiállításra került a számla, dec. 1.-től szünetetel az egyéni vállalkozás, azonban az összeg december folyamán fog megérkezni a számlámra?

Átolvastam a fórumot, de nem találtam pontosan olyan kérdést, mint az én esetem.

Köszi előre is.

wers # 2019.11.14. 08:10

Na jó, nem szoktam fogadni, de ha 80 lesz a nyugdíjkorhatár, és akkor nyugdíjba vonulhatok, akkor jövök nektek egy-egy villányival. Tehát még egy érv, hogy érdemes addig élni.

drbjozsef # 2019.11.14. 08:00

Legyen kettő, és akkor vegyük bele a 80 nyugdíjkorhatárt is.

Mindkettő csak idő kérdése... :D

wers # 2019.11.14. 07:51

Egy üveg szekszárdi vörös!” Jó tudni. Akkor a villányi nem jó?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.14. 06:26

Egy üveg szekszárdi vörös!

drbjozsef # 2019.11.14. 05:36

https://kiszamolo.hu/…a-szabalyok/

Ahogy a végén szerepel, felröppentek a hírek, de a pénzügyminisztérium cáfolt, nem lesz szigorítás.

Bár ha jól emlékszem a lakástakarékok beszántását is tagadták még két nappal a statáriális egy napos kivégzése előtt is, szóval én fogadnék rá, hogy de, lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.13. 18:26

Igen, a nyugdíj-korhatárt pedig felemelik 80 évre.

kovacsszandra # 2019.11.13. 17:30

Üdv Mindenkinek!
Hallottatok a pár napja belengetett KATA-törvénymódosításról? Azt hallottam, szigorítani fognak jövő évtől...


Kovács Alexandra egyéni vállalkozó, Budapest

Szomorú örökös # 2019.04.03. 12:32

lajcsó

Szerintem ezt írtam én is korábban. Viszont KBS korábbi hitetlenkédese miatt jutottunk el odáig, hogy szerinte csakis közvetlen utalással fizethet a vállalkozó a NAV részére, ami alapból nettó valótlanság. A vállalkozó ezt kp-ben fizeti ki, még ha nem is közvetlenül a NAV részére. Ez az ő szemszögéből soha nem lesz átutalás. Ennyi!

lajcsó # 2019.04.03. 06:37

"tehát az ő számára ez továbbra is készpénzes fizetés marad."
Az adózó a Postának fizet kp.ban. A posta pedig átutalja az összeget a címzett számára. Ez pont úgy működik mintha te nekem átadnád a kp-t és én utalnám azt a megfelelő helyre.
Akkor történne kp-ban az adófizetés ha vagy az adózó, vagy Posta közvetlenül kp-ban teljesítene az adóhatóság felé.

Szomorú örökös # 2019.04.03. 03:35

lajcsó

Mi is a sárga csekk hivatalos neve?

"Készpénzátutalási megbízás"!!!!

Na, így lesz átutalás a kp.-ben való fizetésből.

A tisztelt kérdező vállalkozó ettől még készpénzben fogja akkor is befizetni a postán, ő nem utal senkinek semmit, mivel nem is kell, hogy legyen hozzá bankszámlája, tehát az ő számára ez továbbra is készpénzes fizetés marad. Úgyhogy KBS hitetlenkedése akkor is meddő hülyeség maradt ezzel kapcsolatban. Ez megint az a bizonyos ügyvédi gittrágás, amikor lovagoltok a szavakon. Lehet ezt rágni tovább nyugodtan, csak nem érdemes. :-)

lajcsó # 2019.04.02. 20:33

"Nos, ha a KATÁ-s vállalkozó bemegy a csekkel a postára és készpénzben befizeti a havi összeget, akkor az vajon az ő részéről hogy is lesz belőle „átutalás”, amikor kp-ben fizetett?"

Mi is a sárga csekk hivatalos neve?

  • "Készpénzátutalási megbízás"!!!!

Na, így lesz átutalás a kp.-ben való fizetésből.

Szomorú örökös # 2019.04.02. 17:22

drbjozsef

Hogy neked mennyi időd van szart rágni...csak irigyelni tudlak érte!
Nem a tevékenységért, hanem hogy ennyi időd van rá. :-D

drbjozsef # 2019.04.02. 17:17

Ja, hogy KBS a kérdező.

Így persze értem.

Szomorú örökös # 2019.04.02. 17:08

No akkor még egyszer KBS kérdése, ahonnan a vitánk indult:

Mert a KATÁ-t nem átutalással kell fizetni?

Nos, ha a KATÁ-s vállalkozó bemegy a csekkel a postára és készpénzben befizeti a havi összeget, akkor az vajon az ő részéről hogy is lesz belőle „átutalás”, amikor kp-ben fizetett? Ezt még mindig nem értem, de tudom, úgyis el fogjátok magyarázni. :-D

Bevallom, én élvezem, ahogy megpróbáljátok elmagyarázni azt is, ami nem igaz.
De valljuk be, nem is ügyvédek lennétek, ha ez nem így lenne. :-D

De akárhogy is akarjátok belemagyarázni, ha egy vállalkozó nem ad ki átutalásos számlákat, nem ÁFA körös, akkor nem kell számlát fenntartania. KBS igazából ezen csodálkozott el, hogy miként lehet valaki vállalkozó, ha nincs semmilyen bankszámlája, úgy gondolta, ha valaki így tud létezni, akkor csakis a holdról érkezhetett. Holott gyakorlatilag a vállalkozás összes költségét tudja csekken fizetni, amit kézségesen küld neki a NAV egy ABEV programmal elküldött igénylés alapján, jóformán be se kell mennie. :-)

Bori Bori # 2019.04.02. 10:26

Készpénz és számlapénz fogalmakat csak félve említem.

drbjozsef # 2019.04.02. 07:30

Elég gyakran tartózkodsz az alternatív valóságban, de ha neked könnyebb így az élet, én nem próbállak meggyőzni.

Csak ne menj túl közel a Föld széléhez, még leesel róla.