Behajtó cégi követelés


gerbera317 # 2019.05.27. 08:03

Milyen lehetőségei vannak?
Vagy elfogadja a bank ajánlatát, és fizet; vagy pedig nem fizet, de akkor marad khr-es.

Marilla35 # 2019.05.16. 09:45

Tisztelt Szakértők!
Ismét az unokahúgom nevében kérek szakértői segítséget.
Hugi banki hitelt tervezett felvenni, életében először, vagyis még nem kért sosem. Az ügyintéző megnézte a KHR-ben az adatait. És kiderült, hogy tartozás van a nevén.
Lekérte a saját hiteljelentést.

Referenciaadat-szolgáltató: OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.
Kötés dátuma: 2004.12.18
Státusz: Fennálló
Törlesztés kezdet dátuma: 2005.01.06
Típus: Gépjármű vásárlási hitel
Lejárat dátuma: 2007.03.14
Szerződés összege: 849 108 HUF Megszűnés dátuma: -
Tőketartozás/hónap: 285 040 HUF / 2019-04
Átruházott szerződés?: Igen
Törlesztés összege: 1 110 365 HUF
Tárolhatósági nyilatkozat2: Nem
Törlesztés gyakoriság: Egyösszegű törlesztés
Törlesztés módja: Egyösszegű törlesztés

Hugi 2004-ben jogosítványt szerzett. Az édesapja addig fűzte, amíg aláírt egy gk vásárlási szerződést. Vagyis Hugi nevére vásárolt egy gk-t, amit az apa használt, és amit azóta már eladtak, más nevére át lett íratva. Viszont Hugi nem volt bankban, nem írt alá hitelkérelmet.
A behajtó céget felhívta, és azt mondták, hogy újra nyitják a szerződést. Elfogadják, ha a tőketartozást kifizeti.
Az édesapja 2005-ben meghalt. Eddig Hugi nem kapott levelet sem az OTP-től, sem az OTP Faktoringtól.

Milyen lehetőségei vannak?
Köszönöm.
Marilla

gerbera317 # 2019.05.09. 14:36

Kedves ezsuzsa! Én még a felézős mondatodat is értettem, pedig nem volnék rá köteles. Te viszont csak a hozzászólásom érdemtelen 25 százalékára cuppantál rá, az érdemi 75 százalékból nem értettél meg semmit. Még szerencse, hogy van drbj...

drbjozsef # 2019.05.09. 13:29

ezsuzsa,

Akkor nem jogszabályra kell hivatkoznod. Csak arra, hogy a tartozásodat megfizetted. Ahogy gerbera írta, igazold, hogy ez megtörtént, küldd el nekik a másolatát a befizetéseket igazoló dokumentumoknak.

De én inkább egyeztetnék az Intrummal, mert elő szokott fordulni félreértés, és ez eléggé gyakran az adós hibája szokott lenni, hogy finoman fogalmazzak. Persze, nem mindig.

ezsuzsa # 2019.05.09. 13:21

Kedves gerbera317!
Köszönöm a kioktatást, bár nem nyelvtani segítséget kértem. Úgy látom nem volt egyértelmű a kérdés. A tartozás összege ki van fizetve (bizonyíthatóan!), csak éppen ők azon felül akarnak követelni.
Megpróbálom magyarul leírni.
A részletfizetési szerződés nem tartalmazza a tartozás összegét, csupán úgy fogalmaz, hogy " az ön által elismert" tartozás. Az ami már ki lett fizetve. Eddig érthető?
A felsorolt részösszegek (részletek) összege viszont 60 ezerrel több, tehát azt a tartozás összegén felül követelik (és ez nem kamat vagy egyéb költség, mert azokat a tartozás összege tartalmazza).

gerbera317 # 2019.05.09. 07:55

@ezsuzsa
Nincs olyan jogszabály, amely kimondaná, hogy „ezsuzsa fórumozóval szemben jogtalan a követelés”, úgyhogy ilyenre nem tudsz hivatkozni. Annak azonban nincs jogszabályi akadálya, hogy bebizonyítsd (állítani nem elég!), hogy már nem tartozol.
A "jelezni" ige állandó határozója pedig nem "felé", hanem "-nak, -nek". Bocs.

ezsuzsa # 2019.05.09. 07:44

Segítséget szeretnék kérni. 2016-ban az Intrum átvette egy banki tartozásom (170 ezer), amelyet részletfizetésre kifizettem (194 ezer). A részletfizetési szerződésben az állt, hogy az "ön által elismert tartozás", de mint most kiderült a részösszegek 260 ezerre jöttek ki, ami úgye hozzátett még + 60 ezret, ami jogtalan.
Na, most a részletfizetési szerződés megkötése után egy hónappal még kiküldtek egy újabb engedményezési szerződést, amely szerint 170 ezer a tartozás, és abból még nincs levonva a befizetett részlet. Tehát ők is elismerték,hogy ez a tartozás összege.
Milyen jogszabályra hivatkozzak, hogy jogtalan a követelésük, és hogyan kényszerítsem ki, hogy a khr felé jelezzék, hogy már kifizettem a tartozásom?

BBarbara # 2015.03.17. 16:23

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítségüket kérném az alábbi ügyben.
Raiffeisen Bankkal kötöttem egy hitel szerzödést, amit jelenleg egy ideje nem tudok fizetni. A bank követeléskezelönek kiadta az adataimat szerzödéssel mindennel együtt. Èn ehhez nem járultam hozzá. A bankkal kötöttem korábban szerzödést, nem a faktoring céggel.
A mai napon a MKK Zrt.-töl kaptam levelet, melyben a tartozás egyösszegü megfizetését kérik, valamint a szerzödést is hozzá másolták. Továbbá a levélben taglalják, hogy tudnak róla, hogy egy másik banknál van számlaszámom és szükség esetén a számlámhoz hozzá is nyúlnak. Én úgy tudom, ez nem hatáskörük, ilyet nem tehetnek. Bírósági végrehajtás nincs ellenem.
Ùgy vélem, hogy a bank és a faktoring cég is jogtalanul jár el. Ùgy tudom, hogy a személyes adatkezelésröl szóló törvény szerint a bank nem adhatta volna ki az adataimat a beleegyezésem nélkül.
Továbbá én úgy gondolom, hogy a követeléskezelö cégnek nem volt joga a másik bankszámlámmal kapcsolatban semmilyen adatlekérésre, továbbá tudtommal nem is nyúlhat hozzá.
Valójában joga a van a banknak és a követeléskezelönek így kezelni az adataimat? Ha nem, mit tehetek ellenük?
Várom mielöbbi válaszukat,

Köszönettel

Barbara

oz82 # 2015.02.25. 11:26

Tiszelt Jogi fórum,

volt egy 21 napot meghaladó vaterás szla tartozásom (429 ft), lejárt a 2. fizetési felszólítás után befizettem. Utólag vettem észre, hogy előtte jött egy creditexpresses levél is, mielőtt befizettem volna a tartozást.

így volt:

febr 9. vatera 2. felszólitás, hogy rövidesen átadják az ügyet behajtónak

febr 13. levél a creditexpresstől, melyben semmi konkrét összeg nem volt. Csak egy ügyszám és telefonszám amit fel kell hívnom merthogy tartozásom van. A levél spam ben landolt ezért 16.-n ők kezdtek el hívogatni, egy nő volt elég arrogáns hangon hogy azonosítsam magamat (email és lakhely) után tud mondani bármit is. A telefonbeszélgetés elakadt...

febr 18. án rendeztem a tartozást a vatera felé.

Ma hívott egy srác "kedvesebb" hangon hogy fizessek 5100 Ft ot, mert behajtás miatt tartozásom van, de semmi havatalos magyarázó email, telefonba akarta bemondani a számlaszámot. Na ott elpattant a cérna. Mondom lerakom mert dolgom volt.

Most ez mi? Ha van behajtási igény akkor arra valamiféle hivatalos dokumentumot kellene kapnom, postán, vagy emailben pdf ként.

Jogalapja vélhetőleg van mert késve fizettem,aztán ott vége is a történetnek, mert az, hogy egy behajtó cég így viselkedik, nem küld semmiféle dokumentumot csak telefonálhat és számlaszámot akar közölni ez hogy van?

Vélemény, hogy reagáljak erre? Jogilag hogy védekezhetek?

Köszönettel!

végrehajtó1 # 2015.02.11. 20:20

igen,fizetni vagy részletet kérni,nem,
v

key2015 # 2015.02.11. 07:16

Tegnap megkeresett egy behajtócég banki tartozás miatt. Azt mondták, hogy megvették a tartozásom a banktól. Figyelmesen átolvastam a banki hitelszerződésem és sehol nincs benne, harmadik félnek kiadhatják az adataim. Követelheti tőlem a cég? Végül is nem velük szerződtem. Mi tudok tenni? Ha jól gondolom, ha ők megvásárolták a tartozásom, akkor a bank felé saját zsebből kifizették?
Olyan hirtelen letámadtak, hogy sajnos aláirta egy "firkált papirt" hogy elismerem a tartozást. persze, de a bank felé. Mit tehetek?

Előre is köszi!