Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel


anyósülés # 2018.07.24. 08:00

Szóval nem érdemes ilyesmível próbálkozni.
Kösz a választ.

SaireyVMK # 2018.07.23. 15:45

Persze ha te nem laksz ott akkor ő máris lakhat ott. Tehát ez sem igaz. És ha kiadod bérbe máris átveheti a bérlő szerepét azonos feltételekkel.

SaireyVMK # 2018.07.23. 15:44

És ha úgy alakul a haszonélvezetedről is lemondhatsz. Akár pénzért is. De ennek már csak akkor lenne jelentősége,ha el akarnák adni az ingatlant. Vagy még az életed során lakni benne.

SaireyVMK # 2018.07.23. 15:44

És ha úgy alakul a haszonélvezetedről is lemondhatsz. Akár pénzért is. De ennek már csak akkor lenne jelentősége,ha el akarnák adni az ingatlant. Vagy még az életed során lakni benne.

SaireyVMK # 2018.07.23. 15:43

Ajándék visszaköveteléséhez nagyon speciális körülményeknek kell megfelelni. Az,hogy nem akar eltartani nem tartozik bele. Tippeket meg inkább nem adok,hogy mi az ami beletartozik.

Ha a cél az eltartás lett volna,akkor eltartási szerződés kellett volna legyen a célravezető(Bár feltételezem a gyermek úgysem ment volna bele úgyhogy lényegtelen). Az ajándékozás alapja pedig az,hogy nem vár cserébe semmit az ember. Már jogilag is. Az a követelmény,hogy cserébe nem kap semmit az aki elajándékozza.

A haszonélvezeted viszont még rajta van,tehát eladni nem,de lakni benne és egyéb hasznait még élvezheted. Tehát akár bérbe is kiadhatod.(Első körben a tulajnak,majd ha ő nem akarja bérelni akkor bárki másnak) Persze ugyanúgy vannak jogaid és kötelezettségeid is,ami a lakást illeti. Ha kárt okozol azt neked kell kifizetni. Az ott lakás alatt a rezsi is az ott lakót terheli.Meg hasonlók.

nonolet # 2018.07.23. 12:40

A választ már ekkor megkaptad.

2018.07.22. 18:11

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.23. 10:10

Hányszor ismételjem meg?

anyósülés # 2018.07.23. 08:23

Kedves KBS!
Ennél világosabban nem tudom leírni a tényállást.

Tényállás:
Apa elajándékozza lakását a fiának. Ebben a lakásban éldegél halála végéig mert a haszonélvezete megmarad.
A fia ezt az ajándékot továbbajándékozza (pár év múlva) a lányának. A fiú később nem hajlandó rászorúló apját anyagilag támogatni (a ház állagmegóvását viszont igen).

Kérdés:
Az apa visszakövetelheti e az ajándékot a fiáától vagy attól a személytől (jelen esetben az unokájától) akinek azt fia tovább ajándékozta?

Várom a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.22. 21:33

Különben is: mi a konkrét tényállás, mi a konkrét problémád? Nem szeretem, ha puszta kíváncsiságból csuklóztatnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.22. 21:31

Rosszul értelmezed a választ. Két kérdésed volt, de te a másodikat veszed kettőnek. (Pedig az csak egy.)

anyósülés # 2018.07.22. 18:21

Tehát az apa a fiától akkor is visszakérheti az ajándékát (pl. a fiú nem akarja apját eltartani...) ha azt a fiú már időközben tovább ajándékozta valakinek?
Ez biztos?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.22. 16:11

Ez két kérdés. Igen; nem.

anyósülés # 2018.07.22. 14:24

Kérem a tisztelt jogtudósokat mondják meg azt, hogy elajándékozható e az ajándék.

Példa: apa fiának (haszonélvezet megtartása mellett) elajándékozza lakását. A megajándékozott fiú pedig 1 év múlva tovább ajándékozza azt lányának.

Kérdés: Visszakövetelheti e az ajándékot az apa a fiától, vagy a fia lányától?

drbjozsef # 2018.07.06. 13:14

HajniB,

csak egyenes ági rokonok között illetékmentesek az ügyletek (ajándékozás is, adásvétel is), a testvérek nem azok.

De mindkét gyerek ajándékozhatja az apjának, és az apa fordítva visszaadhatja a gyerekeinek. Ez négy szerződés, költségesebb a szerződések elkészítése, de mindenkinek illetékmentes egyébként.

Ajándékozás akkor zavarhat be, ha gyaníthatóan fedezetelvonó jelleggel, rosszhiszeműen történik. Ha MOST nincs tartozása a testvérnek, akkor szó se lehet fedezetelvonásról, tehát nincs mitől félnetek. Ha később eladósodna, az az előtti ügyleteit nyilván nem vonhatják bele a rendezésébe.

Utolsó mondatod kicsit kevered.
Ha ajándékozás van, akkor nincs jövedelem nincs adó, nincs szja (szja=adó). Ha a testvérek csinálják, akkor illeték van, de nincs különbözet, mindkettő után a teljes értéke után kell fizetni.
Ha adás-vétel van, akkor mindkét oldalon lesz jövedelem, ennek 25%-a az adó, de illetéket csak a különbözet után kell fizetni.
Általában a két módozatban az összes fizetendő kb. hasonló nagyságrendre jön ki.

drbjozsef # 2018.07.06. 12:53

mici-mackó,

jellemzően ilyesmi miatt szoktak hasonlót csinálni, ezt is sejtettem, de el kell keserítselek : ez nem biztosíték semmire. Pár százezres tartozás talán menni fog levonással is, kicsi az esélye, hogy piszkálják az ingatlant, de nem lehetetlen, de ez ellen az ajándékozás mit sem ér. Ha a végrehajtó szerint fedezetelvonó jellegű az ügylet - és ez elég messziről, fél szemmel is az -, akkor kérheti bíróságon, hogy a megajándékozottnak tűrnie kelljen a végrehajtást az ingatlanon is.

Csak emiatt nem érdemes ezzel próbálkozni. Fizessétek valahogy vissza a tartozást, az menti meg biztosan az ingatlant.

HajniB # 2018.07.06. 08:14

Nonolet köszönöm a választ! Egyik ingatlan sincs 5 éve tulajdonban,szóval elkerülhetetlen az illetékfizetes. Sima adásvétel esetén is, csereadásvétel esetén is, bár akkor ha jól tudom a különbözet után fizet aki a nagyobb értékű ingatlant kapja. Jovoheten megyünk fogadoorara ügyvédhez, úgy fogunk tisztán látni ha ezt személyesen átbeszeljuk egy illetékesel. Köszönöm a gyors válaszát! Szép hétvégét kívánok!

nonolet # 2018.07.05. 23:12

HajniB

A biztonságos mód az, ha: adjátok-veszitek.

5 évnél régebbi tulajdonjog esetén adó ár nincs.
Csak az árkülönbség illetéke játszik.

mici-mackó # 2018.07.05. 22:27

drbjozsef

Köszönöm a választ.
Van egy párszázezres tartozás, amit nem tudok fizetni. Kikerülném, hogy a VH szemet vessen az otthonunkra. Elégedjen meg a fizetés letiltásával meg az inkasszóval.
Még nem tartunk itt, de, mivel nem tudom úgy fizetni, ahogyan várják, ez lenne a vége.

HajniB # 2018.07.05. 18:34

Adott 2 ingatlan(Győr-Moson-Sopron megyében) a páromé és a tesójáé (mindketten apukától kapták) Mi elkoltoztunk Bács-Kiskun megyébe, így apuka úgy döntött hogy a fiúk ajándékozás jogcímen cserélek meg az ingatlanokat,mert szerinte az illetékmentes, én úgy tudom csak egyenesági rokonaoknál van így. Nincs még semmiféle szerződés stb.
Párom háza 17m ft ért lett vásárolva, forgalmi értéke jelenleg kB 22m ft, tesója háza 5m ft-ért, jelenleg kB 13 m ftot ér. Próbáltam utána olvasni és azt bogoztam ki, hogy ha nem ugyanolyan értékű a 2 ingatlan akkor fizetni kell a különbözet után, bár ez úgysem minket érint.
Viszont ami aggaszt, hogy az ajándékozott ingatlan visszakovetelheto, tehát ha mi eladjuk az ottani ingatlant, vásárolunk itt, és idő közben a tesó pl eladosodik, jelzálog bármi miatt veszélybe kerül a megélhetése akkor a mi házunkat jogos úton ki tudja venni a fenekünk alól? Jól gondolom ugye hogy ez egy oltári rizikós dolog? Még az érdekelne hgy ha mégis ajándékozás lesz mekkora szja kötelezettség van, illetve ha adasvetelként történik a "csere" akkor milyen mértékű az adó. Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2018.06.26. 19:09

Nem. Ajándékozás esetén nincs elővásárlási jog.

zsirafzsu # 2018.06.26. 14:56

Üdv Mindenkinek ! Az lenne a kérdésem, ha osztatlan közös tulajdonu telkemet, oda ajándékoznám az asszonynak, kell-e a 2 tulajdonostárs lemondó nyilatkozat hozzá? Vagy bár mi?
Köszönöm a választ.

Lábnyom # 2018.06.25. 14:09

Köszönöm válaszát drbjozsef

drbjozsef # 2018.06.25. 09:07

Elég jól vannak kitalálva a jogszabályok, hogy nagyon ne lehessen ilyennel játszani. Az illeték 4%, az ajándékozással szerzett eladás utáni adó 25%x15%, vagyis 3,75%. Nincsenek nagy különbségek.

Tehát, ha neked ajándékozza, és az évben vagy a következőben eladod, akkor az eladása után kb. 700.000.-es adót fizetsz.
Ezután a vett lakásnál 35-17 után kell illetéket fizetni, kb. ugyanennyit. Minden ügyintézéssel, szerződéssel együtt ez kb. akkor 1,5 milla kiadás.

Ha eladja édesapád és 5 évnél reégebben a tulajdonosa most), akkor nem fizet adót, illetékmentesen tietek a pénz. Viszont a teljes 35millió után illeték lesz, kb. 1,4M, plusz az ügyintézés, ez is kb. masfél millió.

Mindegy, hogyan csináljátok. Talán az utóbbi egyszerűbb. De ha konkrét a szándék, keress egy ügyvédet, a szerződésekhez úgyis kötelező, és beszéld meg vele. Hátha tévedek valamiben.

Lábnyom # 2018.06.25. 08:14

Drbjozsef

Köszönöm válaszát! Apám lakása 15-17 M körül van. Mi ennek kb a duplájáért vennénk lakást, max. 35 M-ért.
Segítségét köszönöm.

drbjozsef # 2018.06.25. 06:38

mici-mackó,

gyermekednek illetékmentesen ajándékozol, keresel egy ügyvédi irodát, ahol ingatlan szerződéseket is szerkesztenek, ők megírják, a haszonélvezetet is, és a földhivatalba is beadják. Az ingatlan értékének 0,5%-tól, min. kb. 50.000.- Ft-tól indul (a haszonélvezet miatt inkább több lesz ez).

Ha a GYEREK később eladja az ingatlant, akkor az eladási ár 25%-ának a 15%-át fizeti adóba (illetve ezt csökkenti a haszonélvezet értéke, de ha azt is megszüntetitek rajta, mert idegennek adjátok el, akkor az után is kell adózni, szóvla ugyanott vagytok) az eladási és a következő évben, aztán sávosan csökken, az ötödik évtől már nem kell adót fizetni.

Ha olcsóbb ingatlant vesztek ennek eladása után 3 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetni (ha ugyanúgy a gyerek nevére kerül).

De tényleg igen ritka esetben van értelme haszonélvezettel kavarni valamit, bonyolít, de általában meg nem old problémát, viszont generál pár újat. Miért olyan sürgős ez?