Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel


Vica2100 # 2017.11.01. 10:08

Tisztelt Ügyvédek!
Érdeklődnék, hogy testvérem tulajdonában lévő lakóingatlant megszerezhetem-e oly' módon, hogy azt ő odaajándékozza édesapámnak, majd édesapám nekem ajándékozza?! Szeretnénk kikerülni az oldalági ajándékozás illetékkötelességét. Jogilag aggályos lehet ez a művelet? Van esetleg valamilyen időbeli korlát, mely szerint nem lehet ugyanazon lakóingatlant többször - jelen esetben kétszer - ajándékozni?!
Válaszukat előre is köszönöm!!!

nonolet # 2017.10.01. 16:16

Akkor őket már ne hívd újra...

De mindenhol lehet tudni, hogy
a környéken kik a"normális" ügyvédek.

Szemre is elég jó lehet választani, ha megnézed az irodáját.

Látszik az iroda helyén az igényszint és a kívánatos ügyfelek szintje is.

Az irodai környezeten (rend, munkamódszer)
pedig a munka végzés igényessége szokott tükröződni.

A modor is sokat elárul, ahogy szóba az emberfiával.

vierzo # 2017.10.01. 15:38

Sajnos nincsen saját ügyvédem, akikkel én kapcsolatba kerültem, mind vétettek hibákat, pl a legutóbbi esetben 3 hibát vétett egy ügyvédnő a szerződésben, majd a tulajdonjogom bejegyzése is elutasításra került, mert nem fizette be a 6600 ft-ot, pedig én kifizettem neki. (képzelheted a fejem, amikor kifizettem minden hitelét az eladónak, majd 3 hónappal később jött az elutasító levél a tulajdonjog bejegyzésről azzal a az indokkal, hogy az ügyvéd nem fizette be az eljárási illetéket (ő volt meghatalmazva a papírok beadásával)

Holnapra kéne nekem egy ügyvéd, de megint max a netről tudnék hívogatni ismeretlenül, ha megbízható az ügyvédet légyszi küld el az adatait és felhívom, hátha ráér.

nonolet # 2017.10.01. 15:17

" (az eladó ügyvédje készíti a szerződést "

Komoly kockázat, főleg ilyen előzmény után...

-

Hát akkor ne csak az eladó ügyvédje készítse!!!
Jómagam eleve mindig viszem a SAJÁT ügyvédem!
Akkor is, ha éppenséggel a másik fél ügyvédje szerkeszti az iratot és bonyolítja az ügyet.

De TIPIKUSAN a vevő ügyvédje szokta ezt csinálni és nem az eladóé!

Szóval, szerintem a minimum, hogy:

Mutassátok meg a SAJÁT ügyvédeteknek IS az aláírás előtt.

De, legjobb vinni az aláírása,
hátha még kavarni akar valaki, akkor is.

Aztán csak azt írjátok alá amit ő IS jóváhagyott.
(egy betűben sem térhet el attól az aláírt példány)

nonolet # 2017.10.01. 14:02

"a tulajdoni lapon ilyen estben mi kerül feltüntetése a tulajdoni hányadot illetően, tehát érték 17,2 M amiből 400 e ft értékig én vagyok a tulaj és 16,8M ft értékig édesapám."

17200/400=43

Így

  • apádé lesz 16800/17200=42/43 rész >> 97,675%
  • a tiéd lesz 400/17200=1/43 rész >> 2,2325%
vierzo # 2017.10.01. 08:32

az utolsó hozzászólást nem nagyon értem, de akkor az összegek, az eladott fél lakás értéke 16,8 MFT. (ezt ugyebár mind édesapám lakásvásárlásra fordítaná) . A vett lakás 17,2 M ft. (tehát az én részem maradna 400 e ft)
bevallom azt nem tudom, hogy a tulajdoni lapon ilyen estben mi kerül feltüntetése a tulajdoni hányadot illetően, tehát érték 17,2 M amiből 400 e ft értékig én vagyok a tulaj és 16,8M ft értékig édesapám. Így ahogy én értelmezem apunak nem kell illetéket fizetni, nekem pedig 400 e után. (vagy megy az egész apu nevére, és fizeti ő a 400 e után az illetéket, és majd idővel nekem ajándékozza a lakást (ami illetékmentes))

viszont SOS segítségre lenne szükségem, mert persze ez sem tűnik olyan sima adásvételnek, mint ahogy a hirdetésben mondták.

Tehermentesnek hirdették az ingatlant, erre kiderült a tulajdoni lapról, hogy van rajta egy frissen bejegyzett 14 M ft-os jelzálogjog egy magánszemélynek. (az eladó ügyvédje készíti a szerződést és ma kaptam meg a tervezetet)
A tervezet szerint az ügyvédi letétbe utaljam a teljes összeget, az ügyvéd kifizeti a 14 m ft-ot és a fennmaradó részt az eladónak adja, az ügyvéd az adásvételi szerződéssel együtt beadja a földhivatalba a törlési kérelmet amit ellenjegyez, én a vételár kifizetésével birtokba kerülök és kulcsot kapok. (apukám szerint ez véd minket - de azért nem olyan sima ügy mint egy tehermentes ingatlan))
a nullás igazolásokat a szerződés aláírása után 8 napon belül kell bemutatni az eladónak(viszont mivel én már mindent kifizetek ezt hogyan követelem be az eladón?)
ill nekem az ügyvéd telefonon azt mondta, hogy alá íratja az eladóval a szerződést (vidékre leutazik hozzá), ellenjegyzi és apu meg én az irodájába menjünk be és ott már nem lesz az eladó csak mi vevők ketten meg az ügyvéd.

Hát ilyen adásvételen még nem voltam, ez lehet? Nem előttünk kéne az eladónak is alá írni? vagy az ügyvédnek lennie kell meghatalmazásnak amit kérjek el aláírás előtt ?

Amit leírtam fenn abban van valami "gyanús" vagy ez elfogadható így?

Itt a jelzálog kedvezményezettjének nem kéne ott lenni vagy valamit látnom róla/tőle? Én mg azt is kifogásolni fogom, hogy csak a neve szerepel a szerződésben (se anyja neve, se szl idő, lakcím)és igencsak gyakori neve van pl mint egy Kovács Zsolt .

lajcsó # 2017.10.01. 07:11

"az eladott és vett lakás értékek miatt szinte nulla lenne apukám illetéke,"
Tévedés! Az 50 % nem egyenlő a 90 %-al! Az illeték kedvezény/mentesség szempontjából csak az eladott és a vásárolt 50 %-os vételár rész vehető figyelembe. A vásárlás során fennmaradó 40 % vételár rész után illetéket kell fizetni.

drbjozsef # 2017.09.30. 21:36

A közművek miatt felesleges a tulajdonszerzés : az annak a nevére kerül, aki szerződést köt velük. Az lehetne akár egy egyszerű bérlő is. Ön is a nevére veheti a mérőórákat, ehhez csak a tulajdonos beleegyezése kell. Bár ha tulajdonos, akkor valóban egyszerűbb a dolog, bár a másik tulaj beleegyezése persze akkor is kell az átíráshoz.

Mivel az ingatlan vétele és az ajándékozás is ügyvédkényszeres ügy, ezért azt javasolnám, keressenek fel egy ügyvédet, aki a szerződést szerkesztené, és beszéljék át vele ezt a dolgot. Elvileg nem lehetetlen. Hívják fel a figyelmét az eladott lakásra, az illetékkedvezmény érvényesítéséhez kitöltendő papírt is az ügyvéd készíti.

vierzo # 2017.09.30. 18:18

bocsánat elnézte a nevét, dr bjozsef!

vierzo # 2017.09.30. 18:17

dr dobosjozsef!

Köszönöm a tájékoztatást és igen, úgy van nagyjából ahogy írja. Az eladott fél lakástulajdon és a most vett lakás szinte azonos értékű, gondoltam nekem azért legyen már tulajdonjogom benne, hogy a közműveket a nevemre lehessen íratni. Apukám a lakásáért kapott pénzt a testvéremnek és nekem kívánta adni, a testvéremnek már hónapokkal ezelőtt oda is adta. Mivel én tudtam , hogy lakást szeretnék venni, mondtam neki, hogy majd amikor találok, akkor adja a lakásba ami összeget nekem szán. Tehát kvázi én nem a pénzt kérem ajándékba, hanem a vett lakás tulajdonjogát. Gondolom ebben nincsen semmi kivetni való. És elnézést, valóban nem illetékmentesség lenne a vásárlás, hanem az eladott és vett lakás értékek miatt szinte nulla lenne apukám illetéke, az én részem pedig be lenne fizetve.
Később az ajándékozással pedig illetékmentes.

Gondolkodom, hogy legyen-e egyáltalán tulajdonrészem, vagy inkább az egész apué legyen, és majd idővel elintézzük az ajándékozást.

drbjozsef # 2017.09.30. 17:27

Talán az eladott lakás 50% értéke van kb. azonos értéken mint a most veednő lakás 90%-a.

Ha így van, és egy éven belül veszik, akkor lehet a szülőnek illetékkedvezménye (nem illetékmentes) a vásárláskor, ami pont nullára kihozza a fizetendő illetéket (vagy akörüli).
És igen, továbbajándékozhatja a fiának illetékmentesen.

Feltéve, hogy nem tűnik fel a NAV-nak a dolog, és nem gondolják úgy, hogy a valós szándék nem pont ez volt. És kiveti az illetéket. Mondjuk, szerintem ez csak elméleti lehetőség, és nem túl valószínű.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.30. 15:34

apukámnak illetékmentes lenne a tulajdonjog szerzés
Az azért nem biztos. A 10%-os trükk mire jó?

vierzo # 2017.09.30. 13:50

Gyors segítségre lenne szükségem:

Édesapám eladta 1/2 lakás tulajdonrészét tavaly október közepén. Én épp lakást vennék, ugye lehet olyat, hogy édesapámmal közösen megveszem (ő része kb 90 százalék, enyém 10) és amikor bejegyzik a tulajdonjogunkat , akkor a saját részét nekem ajándékozza? Így ha jól értelmezem, meg tudnám spórolni a lakás illetékét, csak a saját 10 százalékom után kéne fizetni illetéket, apukámnak illetékmentes lenne a tulajdonjog szerzés. (nyilván lenne még egy ügyvédi díj, de így is jobban jönnék ki)
  • ha jól értelmezem a tv-t.
Ha nem kérem tudassa velem valaki
  • köszönöm!
munkavál # 2017.08.11. 11:39

Tisztelt Ügyvéd Urak! A hagyatéki eljárás előtt a földhivatalban kaptam egy másolatott, amiben egy 8 és fél milliós ingatlan ajándékozása szerepel. A szépség hibája az, hogy az elhalt először oda ajándékozza a fiának, (ami után elvileg 10 - 15 évig kellene fizetni köteles részt a másik testvérnek) majd az ajándékozott ezt még az elhalt életében tovább ajándékozza a fiának. A közjegyzőnek viszont nem jelenti be, ott van egy érvénytelen végrendelet és egy bank számla. A nagy melegre való tekintettel pozitív válaszokra számítok. köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.18. 16:26

Lehet egy okiratban, lehet kettőben, de az utóbbi esetben sem kell megvárni az adásvétellel, amíg bejegyzik az ajándékozást.
(Szerintem pár tízezret lehet spórolni azzal, ha egy ügyvéd csinálja a két ügyletet egyszerre.)

steffike # 2017.07.18. 16:02

Az lenne a kérdésem, hogy egy okiratba lehet-e foglalni az ingatlan ajándékozást és az értékesítést? A lányomnak szeretném ajándékozni a lakást, majd ő el is adná azt egy harmadik személynek. Ha ezt csak két külön szerződésben tehetjük meg, mennyi idő alatt futtatható le a 2 ügylet?
Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2017.07.18. 12:35

Franci,

kérdésem az, hogy mi az a legkisebb összeg amiért eladhatom neki és a hivatalok nem csóválják a fejüket.

Egy forint (ha átutalás). De hogy a hivatal erre csóválja-e a fejét, azt szerinted ki tudhatja. Még a hivatal sem. Úgyhogy marad az, hogy a helyben szokásos piaci ár alatt nemsokkal. Akkor talán. Esetleg.

Illetve később amikor esetleg a nagynéném szeretné eladni a mostani vételi ár neki nem fog gondot okozni amikor piaci áron adná?

De. Amit megnyerhettek a vámon, elveszítheti a réven.

Bea1 # 2017.07.18. 12:14

Igen, én is termőföldre asszociáltam, elnézést.

Franci2 # 2017.07.18. 11:04

Köszönöm a válaszokat, sajnos itt a kérdésemre nem kaptam választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.18. 10:54

Kicsit megtévesztő volt a szóhasználatod.

Mondjuk, hogy nem közokirat-hamisítás. A költségvetési csalás jobb?

Franci2 # 2017.07.18. 10:29

Bea1

Nem 6 hektár és nem szántóföld, hanem ipari földterület.

Lajcsó

Melyik része okirathamisítás? Mibe nyúlhat bele bárki?

Nelekael # 2017.07.18. 10:12

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.18. 08:17

Nem.(Az egyoldalú megszüntetés felmondás vagy elállás; de aligha van jogod bármelyikre is.)

Nelekael # 2017.07.18. 07:08

Tehát egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.18. 06:47

Mit tehetek, ha az ajándékozási szerződést én szeretném felbontani?
Ajánlhatod az ajándékozónak. Aztán vagy elfogadja vagy nem.