Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel


drbjozsef # 2017.04.11. 10:54

Közösen birtokolni? Hát úgy, hogy mindketten beköltöztök, és ott laktok.

Gondolom, nem ez a kérdésed valójában, hanem a tulajdonviszonyokat rendeznétek közös tulajdonra.

Házastársak között minden ügylet illetékmentes pár éve. Neked ajándékozhatja, de akár meg is veheted tőle.

jniki82 # 2017.04.11. 10:13

Tisztelt Szakértők!

Férjemnek van egy háza amit szeretnénk a legolcsóbban közösen birtokolni.Az én részemre Ő odaajándékozhatj a fél házrészt?

Köszönöm a válaszokat!

Rexor # 2017.04.05. 10:46

"Viszont, ha a NAV-nak ez esetleg feltűnik, akkor megállapíthatják, hogy ez a két ügylet így egyszerre az illeték elkerülésére irányult, így az illetéket is ki kell fizetni, meg egy kis büntetést is."

Meg a "kis" bünetetésen felül ez már bűncselekmény (költségvetési csalásnak hívják..). Ja igen, akkor már nem annyira kicsi az a büntetés :)

drbjozsef # 2017.04.05. 10:37

hala,

ha arra gondolsz, _elvileg_ lehetséges, hogy férjed az édesapjának ajándékozza a részét illetékmentesen, majd édesapád a férjed öccsének szintén illetékmentesen.
Nem tilos. Dupla lesz az ügyvédi és földhivatali költség, de ez valszeg eltörpül az illeték mellett.

Viszont, ha a NAV-nak ez esetleg feltűnik, akkor megállapíthatják, hogy ez a két ügylet így egyszerre az illeték elkerülésére irányult, így az illetéket is ki kell fizetni, meg egy kis büntetést is. A NAV mai állapotát nézve én személy szerint simán megcsinálnám amúgy, de ez magánvélemény.

Van nyereség, van kockázat, döntsétek el, megéri-e.

Biztos találtok ügyvédet, aki bátran legyint a NAV-ra, és simán megcsinálja nektek.

Rexor # 2017.04.05. 07:48

Testvérek között az ajándékozás illetékköteles (9% illetékmértékkel)

hala # 2017.04.04. 22:03

Kedves Szakemberek!

A férjem és az öccse, az édesanyjuk halála után, 8 évvel ezelőtt megörökölték a szülők családi házának a felét. Az édesapjuk természetesen továbbra is a házban él. A férjem szeretné most az öccsének ajándékozni a saját tulajdonrészét. Hogy lehet ezt a leginkább "költséghatékonyan" megoldani?

Köszönöm!

Jolana # 2017.03.02. 18:12

Köszönöm szépen Ügyvéd Úr!

lajcsó # 2017.03.02. 18:03

Jól tudod.

Jolana # 2017.03.02. 17:58

Tisztelt Fórumozók!
Jól tudom, hogy nagykorú gyermekemnek ajándékozhatom holtig tartó haszonélvezeti joggal (özvegyi jog) terhelt ingatlanrészemet a haszonélvező engedélye és egyáltalán a megkérdezése nélkül?

Crystalheart # 2017.03.02. 16:37

Kedves szakemberek!

Van egy 100 m2 alapterületű ház, amiben édesanyámmal és húgommal élünk, emellett öten vagyunk testvérek. Édesanyám szeretné az én nevemre íratni az ingatlant - nem a testvéreim használatból való kizárása végett, hanem mert csak bennem bízik meg, hogy ha bármelyiküknek szüksége támadna, akkor segítenék is minden további nélkül. Nem szeretné azt sem, hogy ha vele bármi történik, a ház feldarabolódjon és el kelljen adni mindazt, amit egész életében - a mai napig - épített.

Utánanéztem a dolognak, és azt találtam, hogy az egyenesági ajándékozás illetékmentes, de 15 éven belül nem zárja ki a többi örököst az öröklésből. Az adásvétel ezzel szemben megfelel ennek a feltételnek, noha bizonyosan nem illeték- és adómentes (ezek mértékének még nem néztem utána). Abban nem vagyok biztos, hogy nem ütközik-e valamilyen jogszabályba egy ilyen adásvétel, hiszen egy háztartásban élünk, és nekem nincs jövedelmem (ingyen segítek édesanyám egyéni vállalkozásában, tényleg nincsen pénzem), tehát az adóhatóság jogosan kérhetné a pénz forrásának igazolását. Valamint az sem egyértelmű, milyen szempontokat kellene figyelembe venni az úgymond vételár megállapításakor.

A fentieket figyelembe véve egyik sem tűnik optimális megoldásnak. Vajon van-e más módszer?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.20. 14:43

Van - ha van - egy ügyleti akaratotok. Azt kell írásban rögzíteni.

maryszanti # 2017.01.20. 11:55

Valamint olyan kérdésem lenne még hogy ,mivel én ezt a pénzt betettem a lakásába ez nem fogható-e úgy fel mintha életjáradékot kapott volna tőlem? Megtámadható-e a hugom öröklése amiatt?

maryszanti # 2017.01.20. 11:53

A kérdésem nem arra irányult, hogy a családi probléma hogy oldódik meg ,hanem azt kérdeztem hogy milyen módját válasszuk ha majd öröklésre kerül a sor ,hogy én átvegyem a hugom részét,mert neki nem fog kelleni a lakás.Ajándékozás vagy megvegyem tőle rendesen adás-véttel. Melyik jár kevesebb illetékkel.Nem érdekel már a veszteség amit eddig elszenvedtem ,de a végén nem szeretnék még bukni.

drbjozsef # 2017.01.18. 11:08

maryszanti,

a Te problémád innentől nem jogi jellegű. A jogi tanács annyi, amit kaptál, hogy hogyan lehet megoldani a dolgot, ha egyetértés van : ajándékozással, végrendelettel.

Ha édesanyáddal nem tudod megértetni azt, amit itt előadsz, akkor nincs jó megoldás. Nem tudod se őt, se a testvéredet kényszeríteni semmire. Mielőtt kifizetted volna a lakást kellett volna ezt tisztázni velük. Igazságtalan, de ezt nektek kell megoldani...

Dr.Attika # 2017.01.18. 10:03

Nem képviselem. Bizonyítsa be a NAV, hogy nem akart ajándékozni majd visszaajándékozni. Nagyon sok ilyen szerződés köttetik, de igazad van, ha ügyvéd észleli a színleltséget, akkor nem működhet közre.
Nem adójog, de színleltség szerződésben.
Egyik telefonszolgáltatónál várakozok. Előttem egy idős hölgy- később kiderült a fia- vesz át egy új előfizetési szerződéssel mobilt. Az értékesítő hölgy- látva a néni ügyetlenkedését- kérdezi, hogy "Nem volt még mobilja a néninek?" A néni, mondja, hogy nem és most sem akart venni, de a fiamnak van önök felé jelentős tartozása és csak így lehet új telefonja. Értékesítő: Ja értem. Folytatta tovább az értékesítést. Látnia kellett, hogy a szerződés a nénivel színlelt, azt a célt szolgálja, hogy a fiú gyermek jelentős tartozást felhalmozva a szolgáltatónál újabb előfizetéshez és telefonhoz jusson. A jog szerint az értékesítőnek érvénytelenítenie kellett volna a szerződést színleltségre hivatkozva.

Rexor # 2017.01.18. 09:08

"Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése."

Gondolom képviseled majd őket amikor kézhez veszik a bírságot tartalmazó végzést.

Dr.Attika # 2017.01.18. 08:59

Hívhatjuk adó optimalizálásnak, ami nem büntetendő. Kivitelezhető a dolog. Tegyék.

Rexor # 2017.01.18. 08:42

Igen van benne buktató, ezt úgy hívják adóelkerülés :). Rossz esetben 200%-os bírság is lehet a móka vége...

pantera1 # 2017.01.18. 08:40

Tisztelt Fórumozók!

Egy testvéremmel van közös tulajdonrészünk egy lakásban, amit megvennék tőle. Hogy az illeték ill. adófizetést elkerüljük, lehet-e azt, hogy két lépcsőben veszem meg tőle a tulajdonrészt, mégpedig oly módon, hogy először ő azt édesanyánknak ajándékozza, ő pedig utána nekem. Van ebben valami buktató? Köszönöm a választ előre is.

maryszanti # 2017.01.17. 18:19

Végeredményben ez életjáradéknak is megfelel mivel én ezzel támogattam azt hoyg ő egy magasabb szintű új lakásban lakhasson, ahol a rezsije is kevesebb és így az életkörülményei sokkal jobbak, és ezért én semmiféle ellenjuttatást nem kapok. Nem is akartam ,mert azt szerettem volna hogy az idős kora az normális körülmények között teljen ,és ezért megtettem. Annak ellenére, hogy a hugomat ez nem érdekelte, de az örökségre ugyan úgy jogot formál majd
A ő is, pedig ezt az összeget magára fordította tehát kamatoztatja.Ezt igazságtalannak tartom nagyon.

maryszanti # 2017.01.17. 18:14

ÉDESANYÁM TESZ FEJEMRE, NEM ÉRTÉKELI AMIT TETTEM ÉRTE EZÉRT VOLT IS CSALÁDI VESZEKEDÉS , MERT ÉN KÉRTEM MIVEL ÁLDOZATOT HOZTAM AJÁNDÉKOZZA NEKEM A RÉSZÉT ,DE Ő NEM AKARJA A HUGOMNAK AKARJA ADNI A FELE RÉSZT,annak ellenére ,hogy őt nem érdekelte amikor új lakásba ment hogy beletegye az ő pénzét is ,TEHÁT HOGY A MÁSIK FELE RÉSZ FELÉT Ő FINANSZÍROZZA MEG. akkor nem állna most így az ügy. A hugom PESTEN LAKIK, MI VIDÉKEN ÍGY NEKI NEM IS KELL A LAKÁS Ő OTT AD KI LAKÁST.

Immaculata # 2017.01.17. 17:51

Édesanyádtól is megszerezheted végrendelettel, ajándékozással, eltartással, életjáradékkal stb..

maryszanti # 2017.01.17. 16:28

Kérdésem: anyukámat az én lakóhelyem költöztettem 4 éve,mert idős és egy rossz lakásban lakott .Az ő lakását eladtuk ,de mivel egy magasabb kategóriájú lakásba költöztette, így az új lakásához az ár másik felét én tettem hozzá, mivel az övé azt nem fedezte. Pontosan a lakás 8 millió volt tehát a lakás fele így az enyém 4 mill..A testvérem nem adott bele egy vasat sem, ő inkább magának fektette be lakásba ezt a pénzt,és kamatoztatja kiadásból, míg az enyémben az anyánk lakik. Öröklés esetén a fele ház árának a fele az övé, 2 mill. de mivel én szeretném a lakást megtartani , így azt megvenném tőle. Szeretném megkérdezni illetékköteles lesz-e ha a húgomtól a 2 millió értékű részt megveszem,esetleg hogyan lehetne ezt kikerülni,mert nekem ez dupla bukó, mivel az én pénzem ott áll nem kamatozik,és majd még ha illetékköteles lesz szinte semmit nem nyerek az esetleges magasabb lakásértékkel sem, ha a tőle történő megvételre kerülne sor ,mert az illetékek elviszik azt.
Milyen módon lehetne a leggazdaságosabban megoldani az ügyet? hogy még itt is ne bukjak? Azt tudom ha ő nekem ajándékozná az még magasabb illetéket vonna maga után 8% ,Adás-vétel 4%. köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.16. 05:51

Lehet.

Törölköző # 2017.01.15. 22:26

Tisztelt Segítők!

Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyan szerződést/megállapodást kötni, amiben az egyik fél kijelenti, hogy egy későbbi időpontban a másik félnek ajándékozza majd a tulajdonában lévő ház felét?
A konkrét eset az, hogy van egy házam aminek a felét a feleségemnek szeretném ajándékozni 4 év múlva, amikor lejár a hitel. Az én házam,és a szüleim háza is a fedezet tárgyát képezi,a bank pedig igen bonyolítaná/nehezítené a helyzetet ha most történne ez meg.
Így erre a megoldásra gondoltam, mert igazából ez a feleségem számára is megnyugtató lenne.
Előre is köszönöm a segítségüket!