Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel


drbjozsef # 2020.05.06. 05:39

aniko7777,

-erről kell külön egy ajándékozási hiteles közjegyzői papír?vagy elég magunk közt írni .-

  • vagy simán utalhatják az eladónak a pénzt ?Azt lehet hogy az én nevemre veszük de más utalja a pénzt ? Ennek van valami jogi akadálya?

Nem kell semmilyen papír, egyenesági rokonok ingyenesen és illetékmentesen ajándékozhatnak egymásnak pénzt is, összeghatár nélkül. Esetükben pár éve még a NAV felé történő bejelentést is megszüntették.
Ha utalja a pénzt a szülő, és a gyerek szerzi az ingatlant, egyértelmű az ajándékozás. Szerintem nincs teendőtök.
Talán tisztább, ha előbb neked utalja, és utána te a párodnak, de nincs rá szükség szerintem.

-Vagy egyszerűbb ha összeházasodunk? itt olvastam hogy akkor nincs semmi illeték se adás vételné se ajándékozásnál.,

Az illetéket megspórolnátok, igen, mindegy mi az ügylet jogcíme.

de ha ajándékba kapom a férjemtöl ingyen akkor 10 évig a fia kérheti az 1/6 át?
ha megveszem tőle akkor nincs illeték és a fia nem kérheti az 1/6-át ?Válaszukat előre is

Ha ajándékba kapod, akkor kérhet köteles részt, ha megveszed tőle akkor elvileg nem. De házasok közötti adásvétel azért nem szokásos dolog, mert ha közös vagyon, akkor azt nem szokás adásvétellel intézni (inkább a közös vagyon rendezése), ha külön vagyon (lenne), az meg továbbra is megtámadható lenne a gyerek által.

Ha közösen vettétek, közösen fizettétek a hitelt, akkor annak a lakásnak egy része a párodat, és a halála esetén a leszármazóját illetné. Ezért a köteles rész is jár, azt nehéz kikerülni. Legegyszerűbben talán úgy, ha nem házasodtok össze, és adásvétellel megveszed a lakását. Csak aztán a neki átutalt pénz ne kerüljön egyből a Te vagy a szüleid számlájára vissza...

aniko7777 # 2020.05.05. 21:04

Tisztelt fórumozók !
Vettünk élettársammal /(25 éve élettársam )/egy lakást 6 évvel ezelőtt hitelre ami már lejárt.Akkor egyszerűbb volt csak egy névre venni az övére.Most szeretnénk az én nevemre átírni mert van külföldön egy fia aki lehet szeretné örökölni a lakást .Sima adás-vételel 4%illetéket kellen utána fizetnem ,.A lakásra a pénzt a szüleim adnák (ajándékba )
-erről kell külön egy ajándékozási hiteles közjegyzői papír?vagy elég magunk közt írni .-
-vagy simán utalhatják az eladónak a pénzt ?Azt lehet hogy az én nevemre veszük de más utalja a pénzt ? Ennek van valami jogi akadálya?
-Vagy egyszerűbb ha összeházasodunk? itt olvastam hogy akkor nincs semmi illeték se adás vételné se ajándékozásnál.,

  • de ha ajándékba kapom a férjemtöl ingyen akkor 10 évig a fia kérheti az 1/6 át?
  • ha megveszem tőle akkor nincs illeték és a fia nem kérheti az 1/6-át ?Válaszukat előre is köszönôm
Frigyi 4 # 2020.04.30. 04:55

Köszön szépen a megtisztelő válaszát .

Elnézést, ha elsőre. nem volt világos minden számomra, ill. nem értelmeztem, megfelelően a leírtakat .

drbjozsef # 2020.04.29. 07:24

Frigyi 4

A helyzet az, hogy főszabály szerint a juttatáskori értéket kell figyelembe venni (az ajándékozási szerződést semmiképpen, az hasraütéses is lehet), DE a bírósági gyakorlat pont az, hogy (mivel a jogosultak általában kérik a (2) pont szerinti eltérést) ingatlanok esetében, ha az eltelt idő alatt jelentős értéknövekedés történt (akár csak a lakáspiaci ármozgás miatt), azt érvényesítik a köteles rész alapjában. Mintha most örökölte volna a köteles részre jogosult. De persze lehet olyan körülmény, ami ezt is felülírja. Vagy megegyezik a jogosult a megajándékozottal, vagy majd a bíró eldönti az előadásaik alapján.

Ptk. 7:80.§
(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
(2) Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.

Szomorú örökös # 2020.04.29. 05:04

Frigyi 4

az ajándékozási szerződésben szereplő, ingatlan értékéből jár a harmad, vagy a jelenlegi piaci értékből ?

Szerintem erre is válaszolt KBS

Főszabály szerint az örökhagyó halálakor számított értéke.

Frigyi 4 # 2020.04.29. 04:59

Köszönöm szépen a gyors válasz !

Még arra szeretnék, válasz kapni, hogy az ajándékozási szerződésben szereplő, ingatlan értékéből jár a harmad, vagy a jelenlegi piaci értékből ?

drbjozsef # 2020.04.28. 19:32

Frigyi 4,

Feltehetőleg igen, jelentsen is bármit az az 1/6, 1/3 követelés.

Az örökhagyó halálát megelőző tíz évben minden ingyenesen juttatott vagyonból köteles rész illeti meg azt, aki enélkül egyébként örökölte volna. A hatályos Ptk. szerint ez a törvényes örökrész harmada.

Ha ketten a testvérével örökölte volna (nincs más testvér ÉS házastárs sem, vagy ez az ingatlan volt az elhunyt utolsó közös lakhelye a házastárssal), akkor az értékének 1/6 része (a felét örökölte volna, ennek harmada) minden bizonnyal járhat neki. Főszabály szerint az örökhagyó halálakor számított értéke.

Ez a köteles rész nem jár automatikusan, kérnie kell, alapesetben a kifizetését (nem az ingatlanrészt), ha nincs megegyezés akkor neki kell perelnie.

Frigyi 4 # 2020.04.28. 18:08

Tisztelt fórumozók !

Kérdésem a következő . Az apa még életében, az ingatlanát, lányának ajándékozta, (ajándékozási szerződéssel ) . A fiát bizonyos okok miatt, kizárta az ajándékozásból .Ezen szerződés k.b három éve köttetett . Az apa nemrég életét vesztette . Az ajándékozásból kizárt, fiú gyermek , öröklési hányaddal ,1/6 ,1/3 rész követeléssel állt elő . Vajon jogos- e a követelése ?

Kisteleky Márton # 2020.04.20. 17:45

Köszönöm, hasznos volt a válasza, így már érthető számomra.

drbjozsef # 2020.04.18. 16:48

Kisteleky Márton,

Ha az az ingatlan egyébként is a különvagyonod (mert örökölted, vagy már a kapcsolat előtt is megvolt), akkor ajándékozhatod, pontosabban ezen a jogcímen is érdemes.

Ha ez az ingatlan már az életközösség alatt vettétek, vagy közös hitelből, stb, vagyis a házastársi közös vagyonból, akkor annak az ingatlannak most is tulajdonosa jogilag a házastársad, a törvény erejénél fogva, csak ún. ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos. Ha ezt rendezitek, akkor nem az ajándékozás a megfelelő jogcím, hanem a házastársi vagyonrendezés.

De a kérdésed szempontjából ez édesmindegy : mindkettő illetékmentes, mindkettő okirat hasonló nagyságrendbe fog kerülni. Mivel úgyis ügyvédkényszeres az úgy, meg is tudod beszélni vele, hogy a helyes okiratot készítse el.

Kisteleky Márton # 2020.04.18. 12:16

Köszönöm a válaszát.

"Az nem ajándék. A szerződés meg nem ajándékozási, hanem házassági vagyonjogi."
Nem értem teljesen, kifejtené egy kicsit bővebben?
Milyen szerződés? Házassági vagyonjog?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.18. 11:59

Az nem ajándék. A szerződés meg nem ajándékozási, hanem házassági vagyonjogi.

De amúgy a házastársak közti ügyletek illetékmentesek. Ha csak az a kérdés. De azért az ügyvédek nem dolgoznak ingyen. A földhivatal sem.

Kisteleky Márton # 2020.04.18. 11:41

Tisztelt Fórumozó,

Egy ingatlan van a tulajdonomban, amelynél a házastársam 50 %-os haszonélvezeti joggal rendelkezik.
A haszonélvezeti jog helyett az ingatlan 50 %-át szeretném neki ajándékozni.
Ha jól értelmezem, az illetéktörvény alapján 17. § (1) bekezdés p) pontja alapján az ajándékozás illetékmentes házastársak között.
A fent leírt szándék kivitelezhető? Mi a menete? Jár-e költséggel, illetékfizetési kötelezettséggel?

drbjozsef # 2020.03.06. 12:43

Daff,

Egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Ajándékozás is, öröklés is.

A legcélszerűbb az lenne, ha édesanyád neked ajándékozná (vagy megvennéd, mindegy) az ingatlanát, és "kifizetnéd" a testvéredet. (Hivatalosan : édesanyád ajándékozza a vételárat a (másik) gyermekének)

Ha elhunyta után rendeznétek, és ketten lennétek örökösök, és jól értem, hogy édesanyád 100%-át örökölnétek felesben, akkor azt a hagyatéki eljárásban osztályos egyezségben is rendezhetitek illetékmentesen.

A testvéred nem egyenes ági rokonod, ha vele bizniszelsz, akkor az illetékköteles (vétel 4%, ajándékozás 9%).

Rexor # 2020.03.06. 12:38

Édesanyádtól az öröklés nem adó, hanem illetékmentes, egyébként helyes.

Testvéred részét ha megveszed a normál 4% mértékű vagyonszerzési illetéket kell fizetned.

Ha a tesvéred elajándékozza az ingatanrészét az édesanyátoknak az is illetékmentes.

Daff # 2020.03.06. 12:32

Üdv.
Édesanyámtól egyenes ágon örökölni fogom, a háza 50%-át. Ugytudom ez adómentes, jól tudom??? A későbbiek folyamán szeretném a testvérem 50% is megvásárolni, milyen összeget kell fizetnem a testvérem részéért illeték szempontjából? Milyen lehetőségeim vannak arra, hogy az államnak minnél kevesebbet kelljen fizetnem? Családommal jó viszonyt ápolok, minden megoldás érdekel, ajándékozás, lemondás, még édesanyám életében készek vagyunk ezeket az ügyeket intézni, csak hogy minnél kevesebb illetéket kelljen fizetni. Előre is köszönöm a választ. Üdv. Daff

drbjozsef # 2020.03.05. 12:02

Adaszi,

Nem, egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes, az ajándékozás is.

Adaszi # 2020.03.05. 11:47

Tisztelt szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy adott egy ingatlan ami édasanyám nevén szerepel jelenleg, de használni már több éve én használom. Most szeretnénk ezt átírni az én nevemre.
Mi a menete ennek? Illetékfizetést von maga után, ha közeli hozzátartozó ajándékozik ingatlant?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.29. 13:08

Szerintem jó pénzért az amerikai közjegyzők is kimennek házhoz.

Johny010 # 2019.10.29. 12:10

Üdv!

Szeretnék tanácsot kérni, hogy a kissé kacifántos helyzetben mi a jogi tanácsadás.

Amerikai államporgár egy nem egyenes ágú rokonom, akinek van magyarországon egy ingatlanban tulajdonrésze, melyet rám szeretne hagyni, ajándékozni.

A hölgy mozgáskorlátozott, ez jelentősen bonyolítja a helyzetet, mert nem tud elmenni a nagykövetségre.

Van valamilyen megoldási javaslat, hogy milyen úton indulhatnánk el a folyamattal?

Az ideális az lenne, ha egy meghatalmazást tudna adni például egy itt élő rokonomnak, aki eljárhatna a nevében.

Van valakinek hasonló esettel tapasztalata?

Üdv,
B

Immaculata # 2019.10.21. 22:40

Nem közös és nem terhelhető meg.

enikö # 2019.10.21. 22:23

Kedves Fórumozók!
A férjemmel kb 25 éve vásároltunk egy ingatlant. 50-50 százalék tulajdonrész. 10 évvel ezelőtt a férjem nekem ajándékozta az ő részét. Igy a tulajdoni lapon 1/1 arányban az én nevemen van. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is közös vagyonnak számít az ingatlan? Továbbá még azt szeretném tudni, hogy a férjem által okozott részére jogerős kártérítési igény esetén megterhelhető a lakás?

drbjozsef # 2019.08.22. 11:53

teodora30,

Rosszul olvastad, szántó esetén 18% az illeték. A 9% csak lakóingatlanra vonatkozik.

Nem egyszerűbb a procedúra. Ajándék esetén nem kapsz cserébe semmit, adásvételnél, mint a neve is mutatja, eladod, tehát ki kell fizesse az értékét.

Ha esetleg arra célzol, hogy "papíron" venné meg, az több okból is problémás lehet, de valóban csak a jövőre vetítve : közvetlenül az ügylet után valóban jóval kevesebb illetéket kell befizetni az államnak.

Egyrészt olyan szerződést kötni, ami nem a felek tényleges, valós akaratát tükrözi, nem túl bölcs dolog. Másrészt az adott föld eladásánál az adófizetési kötelezettség máshogy alakul (jellemzően az ajándékozással szerzett a drágább), illetve, például, egy későbbi vita esetén az számít, mi van a papírban (az ajándék, szűk körben, de visszakövetelhető). Gyakran válásnál szokott ez például gondot jelenteni, esetetekben ez most persze nem számít. De ki tudja, milyen ok miatt lehet probléma egyszer majd, hogy papíron kaptál tőle több milliót, miközben nem is...

(Ha közösen örököltetek, ott illetékmentesen juttathattad volna neki osztályos egyezség keretein belül (ennek is van pár feltétele, de az általában megoldható).)

teodora30 # 2019.08.22. 11:39

Kedves Fórumozók!

Örökölt szántó ajándékozásában gondolkodom testvérem részére.
Oldalági rokonoknál 9% az illeték ajándékozás esetében, viszont ha jól olvastam, adásvételnél csak 4%? Ha valóban így van, akkor ilyenkor miért érné meg jobban az ajándékozás? Egyszerűbb a procedúra?

Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.08.12. 17:49

Igen.