Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


ingatlanszerzési illeték

Csilla0502 # e-mail 2020.04.12. 18:29

Tisztelt Tanácsadó!
Lakásvásárlás előtt állok, de 2011-ben édesanyám a tulajdonában lévő ingatlan 50%-át ajándékozási szerződéssel a részemre átadta. Ez az ingatlan ugyanebben az évben eladásra került.
Az én kérdésem az lenne, hogy ez mennyire zavarja az első lakásvásárlás illetékére vonatkozaó kedvezményt? Teljes illetéket szükséges majd fizetnem vagy ilyen esetben van-e olyan, hogy elévülési idő és nem veszik figyelembe az illetékem megállapításánál.
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef #   2020.04.11. 07:27

Lujo,

Nem számít, hogy a vásárlásnál nem nyilatkoztatok, ezt lehet utólag is. Adjátok be most a kérelmet, hogy 1 évre (a vásárlástól) függessze fel a NAV az illeték kiszabását. Ha közben megtörtént, és jön a fizetési meghagyás, az abban leírtak szerint azt hiszem még mindig lehet kérelmezni a felfüggesztést (de ebben nem vagyok biztos, ezt az eljáró ügyvédtől kellene megkérdezni).

Viszont az fontos, hogy a vásárlást követő 13. hónap végéig igazold a NAV-nak az eladás tényét a szerződés beküldésével, különben visszamenőleg pótilletéket szabnak ki pluszban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lujo # e-mail 2020.04.10. 23:15

Tisztelt Szakértők!

Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatban lenne kérdésem. Vásároltam egy lakást, az adásvételire nem írtuk rá, hogy 1 éven belül tervezek ingatlan értékesíteni és az illetékről beadtuk a papírt. Még nem szabták ki az illetéket, nem fizettünk még semmit. Most úgy alakult,hogy lehet mégis értékesítenénk egy lakást 1 éven belül. Ilyenkor még kérhető az illeték kiszabás felfüggesztése 1 évig, vagy ennek mindenképpen rajta kellett volna lenni az adásvételin? Előre is köszönöm válaszukat!

drbjozsef #   2020.04.08. 09:10

Szerintem nem sajnos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csadri80 # e-mail 2020.04.07. 20:50

Kedves József,

Köszönöm a gyors választ.
Az eladott telekkel az volt a helyzet,hogy a férjem nevén lévő telekre a cégünk épített ccsaládi házat.Az értékesítésnél 2 adás-vételi szerződést írtunk.A telek részt a férjem mint magánszemély adta el,a házat a cégünk.
De gondolom itt most ez sem mérvadó akkor sajnos...

drbjozsef #   2020.04.07. 19:42

csadri80,

Sajnos egyik sem járható út.

Az előbbibe én is futottam bele. Ki is kellett fizetni. Az illetéktörvén egyértelmű, külön definiálja az építési telket :

lakóház építésére alkalmas telektulajdon: az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek megfelelően kialakított, lakóépület elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet vagy olyan földrészlet, amelyen az f) pont szerinti szerkezetkész állapotot el nem érő, lakóház céljára létesülő építmény áll

Bármilyen bejegyzés van a tulajdoni lapon, az már nem építési telek. Nincs mérlegelés, nincs méltányosság.

A másik, az illetékkedvezmény sem játszik. Az meg azért, mert az eladott ingatlan telek volt (már ha az volt).

lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon

CSAK és kizárólag két lakás ingatlan között igényelhető ez a kedvezmény. Ha akár csak az egyik telek/zártkert/nyaraló/akármi, akkor már nem. Itt sincs mérlegelés.

Észre kellett volna venni, és az eladónak kellett volna elintézni az építési telekké nyilvánítást, és úgy kellett volna megvenni tőle. Tudom, ez nem vígasztal.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csadri80 # e-mail 2020.04.07. 18:51

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2019 novemberében vásároltunk egy telket,amin a vásárlás előtt egy faház állt,de még a vásárlás előtt le lett bontva.A földhivatal felé viszont a tulajdonos nem jelezte a bontást,így ott szerepel az egyéb épület megnevezés.Ennek okán a NAV ma megkülte a vagyonszerzési illeték kiszabásáról az értesítést.Arra hivatkozva,hogy a mentességi kérelmünket elutasítja mivel nem üres telekként szerepel az ingatlan a nyilvántartásban.
Kérdésem,hogy lehet-e valahogy kérelmezni az ügy kivizsgálását?Van-e lehetőség bármivel bizonyítani (pl.fotók,szomszédok beszámolója),hogy a faház a vásárlás előtt ke lett bontva?
Amennyiben ez nem járható út, számításba lehet-e venni,hogy a férjem 2019 elején eladott egy másik telket?Csökkenthető-e annak a teleknek az értékével a vagyonszerzési illeték alapja?
Ha csökkenthető,akkor azt így lehet egyáltalán utólag kérelmezni?

drbjozsef #   2020.01.27. 07:38

Kata 1001,

Ha több mint 5 éve szerezted a lakást, akkor nincs jövedelmed az eladásból, nincs adófizetési kötelezettséged az eladás után, bevallanod sem kell az eladást. Semmi teendőd nincs.

Ha veszel másikat 3 éven belül (ez már jó ideje fel lett emelve 3 évre), akkor a különbözet után kell csak illetéket fizetned, ha olcsóbbat veszel, akkor nem kell illetéket fizetned. Itt annyi a teendőd, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor jelzed az ügyvédnek, hogy adtál el másik lakást, vidd el az eladáskori szerződést, hogy az adatokat be tudja írni a megfelelő adatlapba.

Egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Gyermekednek ajándékozás esetén - legyen az ingatlan, készpénz vagy bármi -, nem kell illetéket fizetnie, és pénz ajándékozás esetén már bejelenteni sem kell azt sem. Szintén nincs teendőd.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.01.27. 06:20

Kata 1001

Eladtam a lakásom (15 éve örököltem).....Az új lakás vásárlás fele akkora összeg lesz, mint amit az előzőért kapok. Hogy fogok adózni...?

Sehogy, mivel jócskán túl van már a szerzés az 5 éven - sőt ha jól tudom, még be se kell nagyon vallani ilyenkor. Illetéket se kell valószínűleg fizetni, ha 1 éven belül új ingatlan vásárlására kerül sor, mivel kisebb értékű az új ingatlan. De ehhez az 1 évet szigorúan be kell tartani és az ügyvédnek sem árt jelezni, hogy volt 1 éven belül ingatlan-eladás, nem automatikusan működik. Én ezt így tudom! De én csak egy laikus vagyok, aki a közeli múltban átesett ingatlan eladáson-vásárláson. Az ajándékozás kérdésében majd a szakosok válaszolnak.

Kata 1001 # e-mail 2020.01.27. 05:21

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Az alábbiak szerint érdeklődnék, illetve kérnék útmutatást. Eladtam a lakásom (15 éve örököltem). Az új lakás vásárlás fele akkora összeg lesz, mint amit az előzőért kapok. Hogy fogok adózni, illetve a nem lakás céljára fordított bevételt tovább ajándékoznám gyerekem részére. Mi ilyenkor a teendőm?
Köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Kata 1001

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.18. 17:34
dora29 # e-mail 2020.01.18. 17:23

Tisztelt Szakértők! Véleményüket kérném, hogy telekre vonatkozó illeték fizetés 4 éves halasztását lehet-e meghosszabbítani, amennyiben az építkezés megkezdése hatósági/önkormányzati okok miatt jelentősen csúszott? Van-e valamilyen törvényi lehetőség, méltányossági kérelem? Ha igen, milyen módon érdemes ezt kérni. Egyrészt a telek átírása 8 hónap volt, a víz bevezetésének előkészítése, amelyet az önkormányzat végzett (több szomszédos telekre vonatkozó telekalakítás, közterületté nyilvánítás) 2 év volt. Az építkezés már folyamatban van. Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.23. 23:16
ERA1962 # e-mail 2019.11.23. 22:14

Tisztelt Szakértők! Ebben az évben vásároltunk egy ingatlant.amely az ingatlan nyilvántartásban belterület kivett beépítetlen területként szerepel,de van rajta lakóház amire sem építési engedélyt sem használatba vételi engedélyt nem kértek, és nem adtak ki.Kérhetem a 4 év illeték megfizetésének halasztását ami az építési telek esetében van? Várom válaszukat köszönettel!!

Üdvözlök mindenkit!
Az iránt szeretnék érdekl?dni,hogy Anyósom élettársát mi ketten a Sógornömmel temettÜk el fizettük annak költségét, de az

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.05. 11:52

Az a kedvezmény csak lakásingatlanokra van.

www.kbs-ugyved.hu

Atys13 # e-mail 2019.11.05. 11:00

Tisztelt Uraim, Hölgyeim
Olyan kérdéssel fordulnek önök felé, hogy vettünk egy hétvégi házas nyaralonak minősített ingatlant.
Ha 1 éven belül eladom egy másik nagyobb értékű ingatlanom, kell e illetéket fizetnem?
Úgy tudom, hogy nem. Meg van egy olyan eshetőség, hogy 3 éven belüli külföldön de EUn belul eladtam egy másik nagyobb értékű ingatlant is.
Köszönöm a válaszokat.
Üdv A

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.08. 10:45

(És még az sem elég, ha öt éve - vagy hosszabb ideje - nem lakásként használják. Fordítva viszont nem érvényesül ez a szabály.)

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2019.10.08. 09:36

"akkor lakásnak minősül és járhatna utána a kedvezmény akkor is, ha a tulajdoni lapon a "lakás" megnevezés nem szerepel?"
A tulajdoni lapon is lakásnak kell szerepelni!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

judit68 #   2019.10.07. 20:38

Kedves Sándor,

Köszönöm.
Végülis én is erre jutottam, a NAV a határozatában is erre hivatkozik többek között.
Akkor ezt elnéztem a vásárláskor. De hogy az ügyvéd is, annak nem örülök. Nem kérhetek tőle valamilyen kártalanítást vagy valami ilyent?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.07. 18:10

ezt arra alapozza, hogy a tulajdoni lap megnevezés részében lakás/lakóingatlan nem szerepel?
Igen. Mert csak ez számít. Itv. 102. § (1) f)

www.kbs-ugyved.hu

judit68 #   2019.10.07. 17:50

Köszönöm a válaszokat.

Sándor : köszönöm. Feltételezhetem, hogy ezt arra alapozza, hogy a tulajdoni lap megnevezés részében lakás/lakóingatlan nem szerepel? Vagy más miatt?

Immaculata : ebben azért remélhetőleg téved, mert az ingatlan a város családi házas övezetében van, körülötte mindenhol családi házak, újabban 2-3 lakásos ikerházak a nagyobb telkeken, itt mindenhol lehet építkezni, pörög is a hely. Egyébként a bontás azóta megtörtént (ez is probléma most, hiszen már meg se tudnám mutatni a hivatalnak, hogy de, itt egy lakás, nézzétek meg), a tanács kiadta a határozatot a megtekintés után az építési telekké nyilvánításhoz, már a földhivatalban van az ügy.

wers : köszönöm, azért én azt hittem, hogy egy épület, amiben kettő szoba és konyha van, ablakokkal, ajtóval, az lakás. Igaz, lehetne iroda is, de nem az. Az is igaz, hogy csatorna nem volt, víz a ház előtti kútból volt, és a wc egy budi volt a telek sarkában. Szóval nem összkomfortos lakás volt, de áram be volt vezetve, fűteni-világítani lehetett, laktak is benne.

lajcsó: ez némileg ellentmond Sándor által írtaknak. Ezek szerint ha az építmény megfelelt volna ezeknek a feltételeknek (mintahogyan szerintem megfelelt), akkor lakásnak minősül és járhatna utána a kedvezmény akkor is, ha a tulajdoni lapon a "lakás" megnevezés nem szerepel?

Mondjuk azt érdekesnek találom, hogy a város széli cigánysoron tucatjával vannak olyan házak, amelyek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ez az épület volt. Ott mégis lehet lakni, ez meg nem volt lakás?

lajcsó # e-mail 2019.10.07. 14:19

"Szerintem ez egy lakóingatlan,"
Na, ez nem így működik!
A lakás fogalmát jogszabály határozza meg. Ha az építmény megfelel a lakás jogszabályi feltételeinek akkor lakásnak minősül, ha nem, akkor csak "épület".

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers #   2019.10.07. 09:24

(azt csak így zárójelben, ez az ügyvédnek hogyan nem tűnt fel?)

wers #   2019.10.07. 09:22

Szerintem ez egy lakóingatlan

Szerinted. De ez nem attól függ, hogy teszerinted mi.

Attól, hogy egy épületben vannak helyiségek, van fűtés, világítás, konyha, wc, zuhanyzó, az akár egy irodaház vagy műhely is lehet.

Tudod, ha a lovat befestjük fekete - fehérre attól az még nem lesz zebra.

Immaculata # e-mail 2019.10.07. 05:03

Úgy tűnik, hogy ez a telek nem építési telek, így lakóingatlan sem építhető rá.