ingatlanszerzési illeték


antaltibor # 2021.06.28. 15:46

Kedves DrBjozsef,

Az ügyvéd felé ezt nem jeleztem, ő csak az új lakás vételéről tudott és ebben segített.

Tulajdonbejegyzés még nem történt meg, csak az adásvételi szerződés köttetett meg az új lakásra (még kb. 3 hónap, hisz még csak a foglalót fizettük ki). A végső, teljes vételárat szeptemberben fogjuk kifizetni, akkor lesz a birtokbaadás is és a tulajdonbejegyzés és csak utána szabják ki a vagyonszerzési illetéket tudmásom szerint.

Ha addig el tudjuk adni a régi lakásunkat, akkor még lehet a NAV felé jelezni és akkor aszerint fogják kiszabni a csökkentett díjat?

drbjozsef # 2021.06.26. 20:42

antaltibor,

Ezt a vásárláskor a B400 nyomtatvány megfelelő kitöltésével jelezni kellett volna (18.blokk, Itv. 21.§(2) szerinti kedvezmény igénybevétele). Ha ezt bejelöli az ügyvéd, de nem csatol már eladott ingatlanról szerződést, akkor a NAV automatikusan kiszabja, de felfüggeszti az illetéket a vásárlást követő 13.hónap utolsó napjáig. Ha addig - külön felhívás nélkül! - igazolod az előző lakás eladásának tényét, akkor törlésre kerül a kiszabott illeték. (lásd. B400 kitöltési útmutató 33. oldal)
PDF itt :

https://www.nav.gov.hu/…ok/B400.html

Mondtad az ügyvédnek a vásárláskor, hogy tervezel eladni egy éven belül másik lakást? (nem ingatlant általában: csakis lakóingatlan).

Utólag szerintem nincs erre formanyomtatvány. Legfeljebb írj egy pár soros kérelmet a NAV-nak, pár mondatban írd le mit szeretnél, függesszék fel az illetéket mert eladnál lakást, kamuzz valamit a B400 kitöltéséről, oszt meglátod mi lesz.

Bár kényelmetlen, és kifizetéssel jár, ha kiszabják az illetéket, és nem függesztik fel, külön kérelemre sem, akkor be kell fizetned, de az a törvény miatt vissza fog járni, ha valóban 1 éven belül eladsz másik lakást. Akkor vissza lehet kérni a NAV-tól.

antaltibor # 2021.06.26. 20:03

Tehát kérvényt szeretnék beadni, mely szerint az adóhatóság az eljárást felfüggeszti és az illeték kiszabásáról a másik lakóingatlan tulajdon értékesítését követően dönt, és ekkor határozza meg a fizetendő illeték összegét.

Sok helyen találtam leírást a neten erről, de pontos formátumot/szöveget, nyomtatványt nem, hogy hogyan kell ezt benyújtani. Köszönöm szépen a segítséget, hogy milyen formanyomtatvány van erre és hol találom. Ha nincs ilyen formanyomtatvány, megköszönnék egy minta szöveget/leírást.

Köszönöm

antaltibor # 2021.06.26. 20:01

Segítsetek kérlek. Vásároltam egy a mostaninál értékesebb ingatlant a családomnak, de még nem adtam el a meglévőt, ami olcsóbb.

Tehát erről az esetről van szó:
"d) A szerződéskötést követő egy évben a vásároltnál alacsonyabb értékű lakóingatlan értékesítését vállalja a vevő"

Kérlek segítsetek, hogy milyen formanyomtatványon kell bejelenteni ezt ?

drbjozsef # 2020.09.03. 06:01

bonyesz,

Nem.
Kizárólag lakóingatlanok között érvényes a kedvezmény. Mindkettőnek annak kell lennie.

bonyesz # 2020.09.02. 21:00

Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék zártkerti gazdasági épület/hétvégi ház (lakóingatlanon kívül bármi) vásárlása esetén használhatok fel cserepótló illékkedvezményt, amennyiben 1 éven belül adtam el egy lakásomat?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Bonyesz

drbjozsef # 2020.08.31. 08:04

(pontosabban : kiszabnak, csak felfüggesztik. Ha.)

drbjozsef # 2020.08.31. 08:04

Igazad is lehet, bár én feltételezem, hogy az adásvételi szerződést esetleg átfutják, és ha a kérdező egy "fékész házat vett", akkor ez szerintem szerepelni fog a szerződésben is.

De igaz, van rá esélye, hogy nem szabnak ki illetéket.

Már ha nyilatkozott is, hogy 4 éven belül beépítené.

Sherlock # 2020.08.31. 07:42

Mármint elvileg. A NAV is csak annyit lát, hogy kivett beépítetlen terület, szinte soha nem mennek ki megnézni. Ha az a besorolása, akkor nincs épületfeltüntetési vázrajz sem.

drbjozsef # 2020.08.30. 11:46

hozee1,

Ez után illetéket kell majd fizetned. Ez egy telek, amin már szerkezetkész épület áll, ezért lakástulajdonnak számít.

"Itv. 102.§(1) E törvény alkalmazásában
...

  1. * lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.
hozee1 # 2020.08.30. 11:17

Kedves Fórumozók,

Illetékfizetési kötelezettség témában a következő kérdésem lenne:
Vettünk egy félkész házat (semmi burkolat, szaniter,....), kb szerkezetkész (falak, tető, nyílászárók) használatban sosem volt, kb '92-ben épült.
Milyen illetékfizetési kötelezettségem van, ha papíron "kivett beépítetlen terület" besorolása van.
Köszönöm
Zsolt

drbjozsef # 2020.08.24. 17:13

ilyen esetben a 24-15=9 millióra kell illetéket fizetnem
Igen.

Szomorú örökös # 2020.08.24. 15:33

Andi29_

Azt olvastam, hogy ha olcsóbban veszek egy éven belül, mint amit eladtam akkor ez illetékmentes.

Amennyiben fele-fele arányban voltatok tulajdonosok, ahogy írtad, akkor ha 15 milláért - tehát a tulajdonrészed értékéig - vagy olcsóbban veszel új lakást, akkor nagy valószínűséggel nem kell illetéket fizetni. De ha drágábban, akkor is csak a különbözetet fogják illetékalapként kezelni. És hogy mekkora értéket fognak figyelni az eladott ingatlanból? Nyilván csakis a tulajdonrészed értékét, nem a teljes ingatlanét.

Annyi még a szabály, hogy egyetlen eladott ingatlant vesznek csak ilyenkor figyelembe, tehát ha még egy másik eladott ingatlant is szeretnél esetleg ebbe az akcióba bevonni, akkor célszerű mindig a nagyobbik értékűt beírni.

Andi29_ # 2020.08.24. 15:12

Kedves Fórumozók,

Exemmel eladunk egy 1/2-1/2 tulajdoni hányadú lakást, az ára 30.000.000 ft.

Ennél olcsóbban, 24.000.000 ft-ért szeretnék venni egy újat, már 1/1 tulajdoni hányaddal.

Azt olvastam, hogy ha olcsóbban veszek egy éven belül, mint amit eladtam akkor ez illetékmentes.

Mi van abban az esetben ha a lakásvásárlásból nekem itt csak 15.000.000 ft jött be bevételként és 24-ért veszek, ilyen esetben a 24-15=9 millióra kell illetéket fizetnem? Vagy nem kell fizetni,mert csak azt nézik, hogy a régi ingatlan értéke nagyobb volt, mint a mostani, hogy az milyen arányban ment már lényegtelen.

Várom mielőbbi válaszukat,
Andi

drbjozsef # 2020.08.05. 15:28

Zoli88888,

Nehezen érthető, hogy egy illetékes topikban miért SZJA-t kérdezel, de végülis mindegy.

Egyébként igen, ajándékoz jogcímen szerzett ingatlannál is él az öt év, vagyis a 2012-es szerzés után már nem kell adót fizetned, a mostani után pedig az eladási ár felének (mert az 1/2 hányad mostani szerzés) 25%-ának a 15%-a lesz az adó. Nem számít, hogy milyen értéket írtatok az ajándékozási szerződésbe. Csak az eladási ár.

Ha pl. 6 millióért adod el, akkor 112.500.- forintot.

Bevallani, megfizetni jövő év május 20-ig, a rendes adóbevallással együtt kell majd.

(Mivel egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes, célszerűbb lett volna, ha adásvétellel szerzed az ingatlant, legalábbis az idei részt, és akkor csak a különbözet után kellett volna adót fizetni, az meg alakítható úgy, hogy lényegében megspórolhattad volna az egészet)

Zoli88888 # 2020.08.05. 14:49

Tisztelt Szakértők!

A szüleim a házukat 2 részletben nekem ajándékozták.
Először édesanyám ajándékozta nekem a ház 1/2-ed részét 2012-ben 3 millió Ft értékben, majd édesapám a ház másik felét idén márciusában szintén 3 millió Ft értékben, tehát összesen 6 millió Ft együtt.

Az lenne a kérdésem, hogyha én idén elszeretném adni a házat, akkor csak az idei 3 millió Ft után kell kifizetnem az SZJA-t és ha igen, akkor mennyit?

molyos # 2020.07.13. 18:56

Kedves József, köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2020.07.13. 18:54

molyos,

Szerintem minden további nélkül.

A kérelembe ezt így szépen le kell írni, felsorolni, mellette jelezve a haszonélvezeteket. Szerintem még csak össze sem kell adni, de ha össze is kellene sem kizáró ok ez. Nem kell bő lére ereszteni, legyen benne a lényeg, néhány mondat.

Egyébként érdemes tudni, hogy a 12 havi részletfizetést szinte az emberek után dobják, aki kéri, megkapja. Még akár annak is, aki nem első lakástulajdonos, csak talál valami indokot.
Komolyan csak az illetékkedvezményt (a 26.§(6) szerinti), és az általános illetékelengedést, ingatlanmérséklést veszik, de azt nagyon. Főleg az utóbbiakat, tényleg csak nagyon kivételes esetben engednek el az illetékből, ahhoz már nagyon jó indokot kell találni.

(megj.: mit veszítetek amúgy? Kérni kell, oszt jólvan)

molyos # 2020.07.13. 18:23

Tisztelt Szakértők!

Párommal lakásvásárlás előtt állunk és az ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatban lenne kérdésem.

Részletfizetést szeretnénk kérni, és a jogszabályban az alábbi szerepel: "Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga."

Mindkettőnknek két-két 25%-os tulajdoni hányada van (szülői és nagyszülői lakás mindkettőnk esetében), és gondolom ezeket összeadják, így összességében mindkettőnknek fejenként 50%-os tulajdoni hányada van.

Azonban a jogszabály így folytatódik: "A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt (...) lakástulajdont." Négyből három lakás esetében az özvegyeknek haszonélvezeti joga van, így ha jól gondolom, ezek most nem számítanak.

Ezek alapján Önök szerint jogosultak lehetünk a részletfizetésre?

Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.07.02. 07:31

Foglaltmindennick,

Igen, nem.

Igen, a CSOK levonható, 40M lesz az illetékalap.

Nem, az új építésű kedvezmény nem érvényesíthető, mert a törvény így fogalmaz : „...15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt;

Tehát a FORGALMI ÉRTÉK számít, pontosabban a CSOK-kal csökkentett, de még az is több mint 30M.

Gondolod, ha résztulajdon számítana, nem mindig egész családok vennének fejenként 14M-ért 60+ milliós lakást? Nem lehet így kijátszani.

Foglaltmindennick # 2020.07.02. 06:54

Tisztelt szakértők,

Párommal új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni beruházótól. Az ingatlan értéke legyen pl. 50M Ft. Szeretnénk igénybe venni 10M Ft CSOK-ot is.

Jól gondolom-e, hogy az illetéket a következő képpen kell kiszámolni?

50M-10M(CSOK) = 40M Ft az adó alap.

Mivel 50%-50%-ban vennénk a feleségemmel, ezért 20M-20M lenne. Itt érvényesíteni lehet (és ez a kérdés) a beruházótól való vásárlás miatti adó kedvezményt, tehát 15M-ig adómentes, így 5M-5M után kell megfizetni a 4%-ot ami 250.000 FT fejenként.

A kérdésem az, hogy a fenti számításom helyes-e, illetve, hogy több tulajdonos esetén így érvényesíteni lehet-e a fenti adókedveményt.

A segítséget előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.04. 14:23

Sürgős a fizetés? Nyugodtan utalhatsz előre is.

molju # 2020.06.04. 14:15

Üdvözlöm, a kérdésem az, hogy mit jelent az illetékfizetésről május végi keltezéssel érkezett nav levélben, hogy:

"Az ügyintézési határidQ leteltének napja: 2020. február 17.
Az adózás rendjérQl szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiak-
ban: Art.) 141. § (3) bekezdése szerint a vagyonszerzési illeték
kiszabására irányuló eljárás esetén a határozat meghozatalára
nyitva álló határidQ 60 nap."

Milyen dátumhoz képest 60 nap, és mi a helyzet, ha ezt átlépi a nav?
Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.05.21. 13:17

Szerintem akkor most gondolkozz el mégegyszer alaposan a kérdésen : abból mi baj lehet, ha legalább részteljesíteni elkezdesz (a semmihez képest) ?

Ez inkább egy kérdésbe öltöztetett tanács, mint igazi kérdés, ha érted, mire gondolok.

Tamasnagy # 2020.05.21. 12:58

Azért kerdezem, mert nincsen elbíralva, így nem tudom, hogy várjak vagy kezdjek el bírálat nélkül részletfizetni?