ingatlanszerzési illeték


Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.21. 12:33

Abból mi baj lehet, ha legalább részteljesítesz?

Tamasnagy # 2020.05.21. 12:29

Tisztelt Tanácsadó,

A kérdésem az lenne, hogy megkaptam az ingatlan szerzési illeték papírt és adott határidő szerint holnap kellene befizetnem az összeget. 4 napja adtam be az 1 évre elosztási kérelmet. Mennyi ideje van a navnak ezt elbírálni, illetve van-e most teendőm mielőtt ezt a kérelmet elbírálnák? Attól tartok, hogy holnapig nem fogjak elbírálni, el kéne kezdenem a részletfizetést a nav felé?

Üdvözlettel,
Nagy Tamás

Lujo # 2020.04.12. 18:08

Kedves József!

Köszönöm válaszát!

üdv,
Lujo

drbjozsef # 2020.04.12. 16:43

Csilla0502,

Több feltételnek kell megfelelned 35 év alatti ÉS a teljes lakás forgalmi értéke 15millió alatt kell legyen.

Ha ez stimmel, akkor még meg lehet nézni a kivételeket :

Itv. 26. §(9) A (6) és (15) bekezdés alkalmazásában első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el. Nem minősül első lakástulajdont szerzőnek az, aki a (6) vagy (15) bekezdés szerinti kedvezményt az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően igénybe vette. A kedvezmény igénybevételéről, valamint a kedvezményre jogosító feltételek fennállásáról a szerző félnek az illetékfizetési meghagyás véglegessé válásáig kell nyilatkoznia.

Ez alapján egy esélyed lehet még, ha 2011-ben még kiskorú voltál.

Csilla0502 # 2020.04.12. 16:29

Tisztelt Tanácsadó!
Lakásvásárlás előtt állok, de 2011-ben édesanyám a tulajdonában lévő ingatlan 50%-át ajándékozási szerződéssel a részemre átadta. Ez az ingatlan ugyanebben az évben eladásra került.
Az én kérdésem az lenne, hogy ez mennyire zavarja az első lakásvásárlás illetékére vonatkozaó kedvezményt? Teljes illetéket szükséges majd fizetnem vagy ilyen esetben van-e olyan, hogy elévülési idő és nem veszik figyelembe az illetékem megállapításánál.
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.04.11. 05:27

Lujo,

Nem számít, hogy a vásárlásnál nem nyilatkoztatok, ezt lehet utólag is. Adjátok be most a kérelmet, hogy 1 évre (a vásárlástól) függessze fel a NAV az illeték kiszabását. Ha közben megtörtént, és jön a fizetési meghagyás, az abban leírtak szerint azt hiszem még mindig lehet kérelmezni a felfüggesztést (de ebben nem vagyok biztos, ezt az eljáró ügyvédtől kellene megkérdezni).

Viszont az fontos, hogy a vásárlást követő 13. hónap végéig igazold a NAV-nak az eladás tényét a szerződés beküldésével, különben visszamenőleg pótilletéket szabnak ki pluszban.

Lujo # 2020.04.10. 21:15

Tisztelt Szakértők!

Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatban lenne kérdésem. Vásároltam egy lakást, az adásvételire nem írtuk rá, hogy 1 éven belül tervezek ingatlan értékesíteni és az illetékről beadtuk a papírt. Még nem szabták ki az illetéket, nem fizettünk még semmit. Most úgy alakult,hogy lehet mégis értékesítenénk egy lakást 1 éven belül. Ilyenkor még kérhető az illeték kiszabás felfüggesztése 1 évig, vagy ennek mindenképpen rajta kellett volna lenni az adásvételin? Előre is köszönöm válaszukat!

drbjozsef # 2020.04.08. 07:10

Szerintem nem sajnos.

csadri80 # 2020.04.07. 18:50

Kedves József,

Köszönöm a gyors választ.
Az eladott telekkel az volt a helyzet,hogy a férjem nevén lévő telekre a cégünk épített ccsaládi házat.Az értékesítésnél 2 adás-vételi szerződést írtunk.A telek részt a férjem mint magánszemély adta el,a házat a cégünk.
De gondolom itt most ez sem mérvadó akkor sajnos...

drbjozsef # 2020.04.07. 17:42

csadri80,

Sajnos egyik sem járható út.

Az előbbibe én is futottam bele. Ki is kellett fizetni. Az illetéktörvén egyértelmű, külön definiálja az építési telket :

lakóház építésére alkalmas telektulajdon: az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek megfelelően kialakított, lakóépület elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet vagy olyan földrészlet, amelyen az f) pont szerinti szerkezetkész állapotot el nem érő, lakóház céljára létesülő építmény áll

Bármilyen bejegyzés van a tulajdoni lapon, az már nem építési telek. Nincs mérlegelés, nincs méltányosság.

A másik, az illetékkedvezmény sem játszik. Az meg azért, mert az eladott ingatlan telek volt (már ha az volt).

lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon

CSAK és kizárólag két lakás ingatlan között igényelhető ez a kedvezmény. Ha akár csak az egyik telek/zártkert/nyaraló/akármi, akkor már nem. Itt sincs mérlegelés.

Észre kellett volna venni, és az eladónak kellett volna elintézni az építési telekké nyilvánítást, és úgy kellett volna megvenni tőle. Tudom, ez nem vígasztal.

csadri80 # 2020.04.07. 16:51

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2019 novemberében vásároltunk egy telket,amin a vásárlás előtt egy faház állt,de még a vásárlás előtt le lett bontva.A földhivatal felé viszont a tulajdonos nem jelezte a bontást,így ott szerepel az egyéb épület megnevezés.Ennek okán a NAV ma megkülte a vagyonszerzési illeték kiszabásáról az értesítést.Arra hivatkozva,hogy a mentességi kérelmünket elutasítja mivel nem üres telekként szerepel az ingatlan a nyilvántartásban.
Kérdésem,hogy lehet-e valahogy kérelmezni az ügy kivizsgálását?Van-e lehetőség bármivel bizonyítani (pl.fotók,szomszédok beszámolója),hogy a faház a vásárlás előtt ke lett bontva?
Amennyiben ez nem járható út, számításba lehet-e venni,hogy a férjem 2019 elején eladott egy másik telket?Csökkenthető-e annak a teleknek az értékével a vagyonszerzési illeték alapja?
Ha csökkenthető,akkor azt így lehet egyáltalán utólag kérelmezni?

drbjozsef # 2020.01.27. 06:38

Kata 1001,

Ha több mint 5 éve szerezted a lakást, akkor nincs jövedelmed az eladásból, nincs adófizetési kötelezettséged az eladás után, bevallanod sem kell az eladást. Semmi teendőd nincs.

Ha veszel másikat 3 éven belül (ez már jó ideje fel lett emelve 3 évre), akkor a különbözet után kell csak illetéket fizetned, ha olcsóbbat veszel, akkor nem kell illetéket fizetned. Itt annyi a teendőd, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor jelzed az ügyvédnek, hogy adtál el másik lakást, vidd el az eladáskori szerződést, hogy az adatokat be tudja írni a megfelelő adatlapba.

Egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Gyermekednek ajándékozás esetén - legyen az ingatlan, készpénz vagy bármi -, nem kell illetéket fizetnie, és pénz ajándékozás esetén már bejelenteni sem kell azt sem. Szintén nincs teendőd.

Szomorú örökös # 2020.01.27. 05:20

Kata 1001

Eladtam a lakásom (15 éve örököltem).....Az új lakás vásárlás fele akkora összeg lesz, mint amit az előzőért kapok. Hogy fogok adózni...?

Sehogy, mivel jócskán túl van már a szerzés az 5 éven - sőt ha jól tudom, még be se kell nagyon vallani ilyenkor. Illetéket se kell valószínűleg fizetni, ha 1 éven belül új ingatlan vásárlására kerül sor, mivel kisebb értékű az új ingatlan. De ehhez az 1 évet szigorúan be kell tartani és az ügyvédnek sem árt jelezni, hogy volt 1 éven belül ingatlan-eladás, nem automatikusan működik. Én ezt így tudom! De én csak egy laikus vagyok, aki a közeli múltban átesett ingatlan eladáson-vásárláson. Az ajándékozás kérdésében majd a szakosok válaszolnak.

Kata 1001 # 2020.01.27. 04:21

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Az alábbiak szerint érdeklődnék, illetve kérnék útmutatást. Eladtam a lakásom (15 éve örököltem). Az új lakás vásárlás fele akkora összeg lesz, mint amit az előzőért kapok. Hogy fogok adózni, illetve a nem lakás céljára fordított bevételt tovább ajándékoznám gyerekem részére. Mi ilyenkor a teendőm?
Köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Kata 1001

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.18. 16:34

Nem.

dora29 # 2020.01.18. 16:23

Tisztelt Szakértők! Véleményüket kérném, hogy telekre vonatkozó illeték fizetés 4 éves halasztását lehet-e meghosszabbítani, amennyiben az építkezés megkezdése hatósági/önkormányzati okok miatt jelentősen csúszott? Van-e valamilyen törvényi lehetőség, méltányossági kérelem? Ha igen, milyen módon érdemes ezt kérni. Egyrészt a telek átírása 8 hónap volt, a víz bevezetésének előkészítése, amelyet az önkormányzat végzett (több szomszédos telekre vonatkozó telekalakítás, közterületté nyilvánítás) 2 év volt. Az építkezés már folyamatban van. Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.23. 22:16

Igen.

ERA1962 # 2019.11.23. 21:14

Tisztelt Szakértők! Ebben az évben vásároltunk egy ingatlant.amely az ingatlan nyilvántartásban belterület kivett beépítetlen területként szerepel,de van rajta lakóház amire sem építési engedélyt sem használatba vételi engedélyt nem kértek, és nem adtak ki.Kérhetem a 4 év illeték megfizetésének halasztását ami az építési telek esetében van? Várom válaszukat köszönettel!!


Üdvözlök mindenkit!
Az iránt szeretnék érdekl?dni,hogy Anyósom élettársát mi ketten a Sógornömmel temettÜk el fizettük annak költségét, de az

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 10:52

Az a kedvezmény csak lakásingatlanokra van.

Atys13 # 2019.11.05. 10:00

Tisztelt Uraim, Hölgyeim
Olyan kérdéssel fordulnek önök felé, hogy vettünk egy hétvégi házas nyaralonak minősített ingatlant.
Ha 1 éven belül eladom egy másik nagyobb értékű ingatlanom, kell e illetéket fizetnem?
Úgy tudom, hogy nem. Meg van egy olyan eshetőség, hogy 3 éven belüli külföldön de EUn belul eladtam egy másik nagyobb értékű ingatlant is.
Köszönöm a válaszokat.
Üdv A

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.08. 08:45

(És még az sem elég, ha öt éve - vagy hosszabb ideje - nem lakásként használják. Fordítva viszont nem érvényesül ez a szabály.)

lajcsó # 2019.10.08. 07:36

"akkor lakásnak minősül és járhatna utána a kedvezmény akkor is, ha a tulajdoni lapon a "lakás" megnevezés nem szerepel?"
A tulajdoni lapon is lakásnak kell szerepelni!

judit68 # 2019.10.07. 18:38

Kedves Sándor,

Köszönöm.
Végülis én is erre jutottam, a NAV a határozatában is erre hivatkozik többek között.
Akkor ezt elnéztem a vásárláskor. De hogy az ügyvéd is, annak nem örülök. Nem kérhetek tőle valamilyen kártalanítást vagy valami ilyent?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.07. 16:10

ezt arra alapozza, hogy a tulajdoni lap megnevezés részében lakás/lakóingatlan nem szerepel?
Igen. Mert csak ez számít. Itv. 102. § (1) f)

judit68 # 2019.10.07. 15:50

Köszönöm a válaszokat.

Sándor : köszönöm. Feltételezhetem, hogy ezt arra alapozza, hogy a tulajdoni lap megnevezés részében lakás/lakóingatlan nem szerepel? Vagy más miatt?

Immaculata : ebben azért remélhetőleg téved, mert az ingatlan a város családi házas övezetében van, körülötte mindenhol családi házak, újabban 2-3 lakásos ikerházak a nagyobb telkeken, itt mindenhol lehet építkezni, pörög is a hely. Egyébként a bontás azóta megtörtént (ez is probléma most, hiszen már meg se tudnám mutatni a hivatalnak, hogy de, itt egy lakás, nézzétek meg), a tanács kiadta a határozatot a megtekintés után az építési telekké nyilvánításhoz, már a földhivatalban van az ügy.

wers : köszönöm, azért én azt hittem, hogy egy épület, amiben kettő szoba és konyha van, ablakokkal, ajtóval, az lakás. Igaz, lehetne iroda is, de nem az. Az is igaz, hogy csatorna nem volt, víz a ház előtti kútból volt, és a wc egy budi volt a telek sarkában. Szóval nem összkomfortos lakás volt, de áram be volt vezetve, fűteni-világítani lehetett, laktak is benne.

lajcsó: ez némileg ellentmond Sándor által írtaknak. Ezek szerint ha az építmény megfelelt volna ezeknek a feltételeknek (mintahogyan szerintem megfelelt), akkor lakásnak minősül és járhatna utána a kedvezmény akkor is, ha a tulajdoni lapon a "lakás" megnevezés nem szerepel?

Mondjuk azt érdekesnek találom, hogy a város széli cigánysoron tucatjával vannak olyan házak, amelyek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ez az épület volt. Ott mégis lehet lakni, ez meg nem volt lakás?