iparűzési adó


Lolitasz # 2019.07.19. 10:03

Tisztelt Fórumozók!

Vállalkozás indítása előtt kérek szépen tanácsot:
Egyéni vállalkozásomat KATÁ-sként, alanyi adómentesen kívánom elindítani 2019. szeptember 1-jével. A helyi iparűzési adó megfizetési formája kérdéses számomra.
A települési helyi adórendelet nem tér ki részleteiben egyedi feltételekre.

Ha a tervezett szerint alakul a vállalkozás működése, akkor idővel mindenképpen a KATÁ-sok számára elérhető, tételes, évi 50 ezer forintos iparűzési adózást választanám.
A tevékenység minimális költséggel jár.
Viszont úgy vélem, hogy a kezdeti várható bevételek mellett még a nettó árbevétel 80%-a alapján történő adómegállapítás lenne számomra a kedvezőbb. Úgy gondolom, hogy jövő év február 15-ig már látható lenne számomra, hogy a jövő évre érdemes-e már a tételes adózást választanom.

  • Az első kérdésem az, hogy van-e valami külön feltétele a nettó árbevétel 80%-a alapján történő adómegállapításnak?
  • Ha nincs és választhatom egyelőre ezt a formát, akkor kell-e a kezdetekkor adóelőleg összeget megjelölni a bejelentkezéskor? Hiszen nincs korábbi üzleti év, ami alapján lenne támpont ehhez. Ha kell, akkor az összeget mi alapján adjam meg?
  • Amennyiben a fentiek szerint választom meg az adózást, tehát egyelőre a nettó árbevétel 80%-a alapján számítva, akkor mikor kell először bevallást készítenem, illetve iparűzési adót fizetnem? Mert ha rám ilyen esetben az vonatkozik, hogy legelőször jövő év május 31. mind a bevallás, mind a fizetés határideje, akkor még mindig kérdés, hogy március 15-ig kell-e előleget fizetnem, és ha igen, mi alapján számítva?
  • Viszont, ha február 15-ig úgy döntök, hogy jövőre már a tételes adózást választom, akkor legelőször március 15-i határidővel 25 ezret fizetek 2020-ra, majd május 31-gyel az idei darabévre vonatkozóan bevallást készítek és adót fizetek?
  • Vagy esetleg ebben az esetben is él az, ami a tételes adózás esetében, azaz hogy a bejelentkezést követő hónap 15-ig, majd az utolsó hónapot követő hónap 15-ig kell az idei év adóját megfizetnem? Azaz szeptemberi indulás esetén október 15. és január 15.? Ha így van, akkor szintén kérdés, hogy mi alapján fizetek októberben?

Elnézést, ha értetlen a kérdésem, de szeretnék tisztán látni, mielőtt választok. Helyben úgy vélem, nem térnének ki ilyen dilemmákra.

Előre is köszönöm a választ!

SaireyVMK # 2019.02.08. 18:40

Az iparuzesi adonak szerintem semi koze a lakcimedhez. Legfeljebb a vállalkozasod telephelyének vagy helyének a címéhez. Magyarul hacsak nem nyitsz godollon is egy vallalkozast ketlem hogy ott is fizetni kellene.

esyter # 2019.02.03. 08:13

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni egy iparűzési adóval kapcsolatos ügyben. KATA-s kisadózóként fizetem az iparűzési adót az állandó lakcímem (Budapest) szerinti fővárosi számlára. Igaz az, hogy ha létesítek a budapesti állandó címem mellé egy tartózkodási helyet Gödöllőn, akkor duplán kell fizetnem az iparűzési adót (fővárosnak és gödöllői önkormányzatnak is)? Nekem ez nonszensz módon hangzik... Segítségeteket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.17. 11:08

Nálam nem. :)

Rexor # 2007.08.17. 10:44

az nem lémer? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.09. 10:16

Miért ne? Az egyéni vállalkozó vállalkozói és magánvagyona nem különül el. Éppenséggel az APEH volt a lámer.

ÁdidiGaga # 2007.08.09. 09:51

sziasztok!

részben IPA kérdés,de ide vág leginkább...:
Önkormányzat Adó osztály inkasszálhat-e
számlavezetésre kötelezett egyéni vállalkozó
másik. lakossági folyószámlájáról..
a vállalkozóiról meg sem próbálták!

(velem 1x megtörtént, nyilván nem 2 nappal az IPA fizetési határidő után, a követelés jogos volt...
csak azt furcsállottam,hogy ilyenre az APEH sem vetemedett még,ők a vállakozóira tették rá és vártak türelemmel,miközben a lakosságin ott figyelt a pénz..)

köszönöm előre is a segítséget
további szép napot és üdv

ádidi

Rexor # 2006.03.02. 08:08

Egyéni vállalkozó esetében is levonható 2006-ban.

Biga Cat is kifejtette, hogy az iperűzési adónak semmi köze nincs a veszteséghez. Veszteségről akkor beszélünk, ha az adózás előtti eredmény (korrigálva növelő csökkentő tételekkel) negatív.

Az iparűzési adó alapja teljesen más, így alakul:

nettó árbevétel + kamatbevétel 50%-ka csökkentve az anyagköltséggel az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével.

Röviden vissza akkor igényelhetsz, ha adóeleőlegre és feltöltésre többet fizetteél, mint amennyi a 2005 évi tényleges adófizetési kötelezettséged volt, de ennek megint semmi köze nincsen a veszteséghez.

Julianna # 2006.03.02. 07:59

2006-tól a társasági adóalapból levonható lesz az iparűzési adó 100 %-a. És egyéni vállalkozó esetében???
Egyébként a könyvelőm váltig állítja, hogy a tavalyi veszteségem indokolja, (tavaly befizettem) hogy idén ne fizessem be az iparűzésit, mert májusban a bevallást követően visszaigényelhetem. Ha ez így van minek kamatozzon a pénzem náluk? Még mindig nem világos számomra az iparűzési működése. Ha valaki tisztában van vele, kérem válaszoljon.

Rexor # 2006.02.28. 15:39

Ez tény és való, de mi köze ennek az idei iparűzési adóelőleghez?

claire # 2006.02.28. 15:37

T. Julianna!
2006-tól az iparűzési adó 100 %-a levonható lesz a társasági adóalapból, 2008-tól pedig teljesen megszűnik az iparűzési adó.
Ügyvéd

Rexor # 2006.02.28. 12:23

Az önkormányzat maga határozza meg a HIPA mértékét, de szerintem csak önkormányzati rendeletben, mindenkire kiterjedő hatállyal és feltételekkel lehet mentességet biztosítani.

the big cat # 2006.02.28. 09:32

Pontosan miylen jogszabály alapján is mentesülne a fizetés alól?

Bogie # 2006.02.28. 08:15

Találkoztam már olyan esettel (a tiedhez hasonló szituáció miatt), hogy nem kellett fizetni, de ezt írásban előzetesen kérni kell a helyi önkormányzat adócsoportjától, magadtól nem döntheted el. Szóval telefonálj, hogy név szerint kinek küldheted/viheted a kérelmet, talán úgy gyorsabban el tudod intézni.

the big cat # 2006.02.28. 07:09

Én ilyesmiről nem tudok. Az iparűzési adó nem igényelhető vissza, de a TAO-t csökkenti az 50%-a. Az iparűzési adónak egyébként a társaság nyereségéhez nem sok köze van, az veszteséges vállalkozásban is fizetendő.

A könyvelőd esetleg arra célzott, hogy eljárás folyik Mo. ellen az EU bíróságain az iparűzésui adó miatt, de ezen eljárások kimenetele kétséges, és nem lehet tudni, hogy az esetleges negatív döntés visszaható hatályú lesz-e.

Julianna # 2006.02.28. 06:33

Tavaly kellett először egyéni vállalkozóként iparűzési adót fizetnem, befizettem, azonban veszteséges volt a vállalkozásom. Azt mondta a könyvelőm, hogy idén -legalábbis most márciusban ne fizessem be mert úgyis visszaigényelhető a tavalyi veszteség miatt. Helyes és járható út így? Tényleg nem kell befizetnem?