Méhtartás


hagyma # 2007.05.21. 11:17

Az a körülmény, hogy a szomszéd méhtartása megfelel a MÉM rendeletnek, illetve az önkormányzat azt engedélyezte, még nem jelenti azt, hogy ne kérhetnél birtokvédelmet a biróságtól a Ptk.100.§-ra hivatkozva.
A te tulajdonodhoz fűződő jogaidat sértheti és korlátozhatja a méhtartás, pl.nem mehetsz a kertbe, a gyerekeket nem engedheted ki, allergiás lehetsz a csipésükre stb.
Ilyen esetben a biróságnak mérlegelnie kell az ő méhtartáshoz fűződő- feltehetőleg gazdaságilag is alátámasztott-érdekeit és a te zavartalan birtoklásodhoz való érdekeidet, és végső soron akár el is tithatja a szomszédot a méhészkedéstől.
Egy perinditást szerintem megér.

budje # 2007.05.19. 07:49

Elég ijesztő, hogy az önkormányzat szerint a méhek tartásának korlátozására sem területileg, sem mennyiségileg nincs jogszabályi lehetőség. Akkor a kutyák, macskák, lovak stb. számát és tartási helyét miért lehet korlátozni. Vajon a méhek mitől különlegesebbek? Elég nagy problémát tud okozni egy méhcsípés egy arra allergiás embernek. Az sem várható el, hogy akinek a szomszédjában méhészetet tartanak nyáron ne járjon ki az udvarára, ne használjon medencét, ne szárítson ruhát a szabadban. Sőt az én szomszédom azt mondta, hogy az udvart napkelte előtt és napnyugta után használjuk, mert akkor a méhek berepülnek a kaptárakba, és nem fognak megcsípni.

Egyjogász # 2007.05.18. 12:59

A "háztömb" fogalma jogilag nincs definiálva, vélhetően a háztömb köznapi beszédben használt jelentése értendő alatta.
(Egy tömbben álló, egymással közvetlenül (fallal) határos házcsoport, de lehet, hogy tévedek.)

budje # 2007.05.18. 12:27

Köszönöm a választ. Éppen erre a rendeletre hivatkozva mondták a Polgármesteri Hivatalban azt, hogy nem lehet korlátozni a méhtartást - tehát a település meghatározott részein nem lehet megtiltani a méhészkedést-. Valóban így van ez ? Azt mivel lehet bizonyítani, hogy éppen a szomszéd méhészetből származó méh csípett meg. Azt sem tudták megmondani, hogy mit jelent a háztömb fogalma. Ezekre keresem a választ.

Egyjogász # 2007.05.18. 10:37

15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet
a méhészetről

  1. § A méhészkedést - a vonatkozó külön (állat-egészségügyi, növényvédelmi stb.) jogszabályok megtartásával - erre alkalmas területen mindenki szabadon gyakorolhatja. Háztömbök területén méhészetet létesíteni és fenntartani nem szabad.
  2. § (1) A többlakásos lakóházak udvarán és közös használatú kertjében méhészetet létesíteni csak az összes lakás bérlőjének (tulajdonosának) hozzájárulásával és a (2) bekezdésben foglaltak megtartása mellett szabad.

(2) Méhészetet közös használatú épülettől és a szomszéd ingatlanoktól 4 méter, használatban levő utaktól (közúttól, saját használatú úttól) pedig az út melletti vízvezető árok külső szélétől számított 10 méter távolságon túl szabad csak elhelyezni. A saját használatú út tulajdonosa (használója) az út ideiglenes lezárása esetén az úton és az út mentén a letelepedést engedélyezheti.
(3) Ha a szomszéd ingatlantól való 4 méter távolságot megtartani nem lehet, a méheknek ellenkező irányban vagy - legalább 2 méter magas, tömör (deszka stb.) kerítés vagy élősövény létesítésével - a magasban való kirepülését kell biztosítani.
(4)
3. §

(3) Utak közelében történő letelepedés esetén a méhlakásokat úgy kell elhelyezni, hogy azok kijáró nyílásai az úttal ellentétes irányban legyenek. Az úton a méhészettől jobbra és balra 50-50 méter távolságra, jól látható helyen „Vigyázat méhek!” felirattal figyelmeztető táblát kell elhelyezni.
(4) Vándorméhészetet 20 családnál nagyobb állandó méhészettől csak legalább 200 méter távolságra szabad elhelyezni. Ettől a szabálytól azonban az érdekeltek megegyezéssel eltérhetnek.

A Ptk. szerint az állattartó az állat által okozott károkért az általános szabályok szerint kárfelelősséggel tartozik. Szerintem ez vonatkozik a méhcsípésre is.

budje # 2007.05.17. 10:55

Segítséget kérek.
A szomszédom az ingatlanomtól kb. 30 méterre méhészkedik. Közel 200 méhcsaládot tart. Az udvaromba nem tudunk a gyereknek még egy pancsolót sem kirakni, mert azonnal ellepik a méhek a vizet. Õszibarackot, dinnyét és más illatos gyümölcsöt nem tudunk a kertben enni. Évente kb. 10-15 alkalommal éri a családunk tagjait méhcsípés, amely hol bedagad, hol nem. A Polgármesteri Hivatalban azt mondják, hogy nem lehet a méhtartást korlátozni, mert arra magasabb szintű jogszabály lehetőséget ad. Javasolták, hogy kérjek birtokvédelmet, de hogyan tudom bizonyítani, ogy éppen a szomszédos méhészetből repülnek be hozzám a méhek. Valóban nincs arra lehetőség, hogy a település egyes részein megtiltsák a méhek tartását ? Tudja-e valaki, hogy mi a háztömb fogalma.
Előre is köszönöm a segítséget.