közüzemi tartozás


Attila2012 # 2017.10.31. 16:14

Jó estét!
Érdeklődnék, hogy beköltöztem egy ingatlanba albérlőként!
Nos a baj az lenne hogy a víz korlátozva van de mivel albérlő vagyok én megszüntethetem a korlátozást?
Leírom a részleteket , hogy mindenki értse!

1. A Közmű ( Vízdíj ) Kivan fizetve teljes egészében!
2. Sajnos Végrehajtói díj nincs kifizetve!
3. Mivel én albérlő vagyok és mivel új felhasználó lennék nekem feloldanák az ivóvíz korlátozást?

Mert a Tulajdonosnak hiába van kifizetve a vízdíj de a végrehajtónak nincs kifizetve és állítólag addig a Vizesek nem szüntetik meg az ivóvíz korlátozást amíg nincs kifizetve a végrehajtói díj !

Nos ez lenne a kérdésem, hogy mivel ÚJ FELHASZNÁLÓ vagyok,nekem tartozásom a vizesek felé egyáltalán nincs és úgy mondd az ivóvíz szolgáltatás kivan fizetve,nekem mint albérlő az ivóvíz szolgáltatást helyreállítanák vagy nem?

Előre is köszönöm!

misike123 # 2017.08.14. 11:46

Es pontosan mit ertesz az engedmenyzte masra?

misike123 # 2017.08.14. 11:45

Nincs leszerelve az óra es nem engedmenyezte masra. De ha uj az alberlo akkor elmeletileg ha a tulajdonos vallalja tovabbra is a tartozast irasban en pedig az uj orat kerem akkor nem jon ossze?

drbjozsef # 2017.08.14. 08:28

Vadsuhanc,

bérlő vagy ebben az ingatlanban?

Vadsuhanc # 2017.08.14. 07:40

misike123

Azt kell megtudnod, hogy a tartozást a szolgáltató engedményezte-e másra már. Gondolom az óra le is van szerelve.

Amennyiben a tulaj tartozását már másra engedményezte az áramszolgáltató a megkötött albérleti szerződéssel és a tulajdonos nyilatkozatával az ügyfélszolgálaton kérd az áramszolgáltatást, amely kicsit macerás lesz, de megoldható és kb 25.000. forintodba fog kerülni.

Tavaly végig csináltam ugyan az első körben elhajtottak írtam egy panaszlevelet ezután pont az az ügyintéző kötött szerződést, aki pár napja elhajtott.

Nem állítom, hogy sikerülni fog, nekem sikerült mellesleg a leszerelt óra miatt új bekötésnek minősült, így a szolgáltatást nem tagadhatta meg igazán a szolgáltató. Nem igazán mentem utána a dolgoknak, mivel nekem megkötötték a szerződést.

Menj be az ügyfélszolgálatra és megkapod a formanyomtatványokat, ha elhajtanak ne hagyd magad.
( ha ennyire ragaszkodsz ehhez az ingatanhoz )

drbjozsef # 2017.08.13. 18:14

Egészen biztosan nem fogja átírni az órát a nevedre az áramszolgáltató tartozással. Pontosan azt kell tenni, amit Te írtál, nullásként indulni egy új órával, amit úgy lehet megtenni, hogy a tulajdonos (vagy bárki) kifizeti a tartozását. Anélkül nem lesz nullás órád.

gerbera317 # 2017.08.13. 10:24

Nagy valószínűséggel nem fognak veled szerződést kötni, amíg a számlatartozás fennáll. Több akna is el lehet ott ásva, ami téged ugyan nem érint, de villany nélkül ne vedd ki a lakást!

misike123 # 2017.08.13. 10:14

Udvozlet!
Egy olyan kerdessel fordulnek magukhoz, hogy alberletbe szeretnek koltozni, es az aram szolgaltatonal a tulajdonosnak 230.000 ft tartozasa van. Ha bekoltozok mint uj alberlo akkor kerhetem az uj ora felszereleset es nullarol kezdeni az en nevemmel? Valaszokat elore is koszonom!

nonolet # 2017.06.27. 08:23

Vevőként bejelented...
A szolgáltató kijön ellenőrizni és jegyzőkönyvez.

Ezzel a részedről OKÉ!

Szerintem.

runningman # 2017.06.26. 21:06

víznél 30 nap bejelentési kötelezettség, utána felel az új tulaj a régi tartozásáért

58/2013 kormányrendelet

60. § (1) A felhasználó személyében bekövetkezett változást a korábbi és az új felhasználó köteles a vízmérőállás megjelölésével a változástól számított 30 napon belül a víziközmű-szolgáltatónak bejelenteni az üzletszabályzatban meghatározottak szerint. A bejelentés elmulasztása esetén a felhasználási helyen fennálló díjtartozás megfizetéséért és a víziközmű-szolgáltatót ért károkért a korábbi és az új felhasználó egyetemlegesen felel.

/mondjuk mi van ha én mint vevő bejelentem, az eladó meg nem? /tőlem persze csak akkor lát pénzt az eladó ha együtt megyünk mindenhova//

runningman # 2017.06.26. 20:51

"Követelhetnek e olyan számlát ami kb 20 éve keletkezett?-és ez csak most derült ki."

Ha időközben nem szólítottak fel, hogy fizesd ki, akkor vszleg elévült. Ez azt jelenti, hogy követelhetik ugyan, de segítséget az állam nem nyújt a pénz beszedéséhez. Ebből következik, hogy az ilyen követelést az adósok ívben szarják le.

pazs # 2017.06.22. 11:27

Te örököltél egyedül? Akkor biztosan terhel téged (tartozást is lehet örökölni).

anika4 # 2017.06.22. 10:46

jo napot!Az lenne a kérdésem h örököltem egy házat apukámtol amin tartozás van és az orát elviték de én voltam bent az émászban h szeretnék uj orát kihozatni mint uj tulajdonos ki is fizetem a szerelöt aki meg nézte a hejet ahova bekötné uj tulajdonosként engem terhel a tartozás ha az elözö órán volt??????

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.18. 05:55

Igen. (De szerintem most tetted fel rosszul a kérdést.)

Simis # 2017.06.18. 05:34

Tisztelt Fórumtársak!
Köszönöm a gyors válaszokat,de sajnos én tettem fel rosszul a kérdést, ezért még most sem egészen tudom,hogy mi a megfelelő válasz.
Tehát mégegyszer neki futok.
Követelhetnek e olyan számlát ami kb 20 éve keletkezett?-és ez csak most derült ki.Jól írtam a
húsz évet.
Tisztelettel köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.14. 07:26

A hatályos Ptk. szerint a felszólítás nem szakítja meg az elvülést. (És ha a víz- nem is, de a gázdíj valóban két év alatt évül el.)

pazs # 2017.06.14. 07:01

Nincs ilyen szabály, az elévülés öt év és többek között minden írásbeli felszólításnál újrakezdődik.

Simis # 2017.06.14. 06:28

Tisztelt fórum Társaim!
Már nem emlékszem arra,hogymelyik TV műsorbanbeszéltek arról,hogy 2 évnél korábbi kőzüzemű számla követelésére
a közszolgáltatónak (Vímű) nincs joga követelni.
Vajon igaz lehet ez?Ha igen akkor Melyik rendelet szabályozza?
A válaszra,amit előre is köszönök,sajnos sürgősen szükségem lenne.

Vadsuhanc # 2017.05.11. 15:05

Nem néztem utána, így lehet, hogy téves amit írok, de szerintem a vízdíj esetében is igaz, hogy a fogyasztó személyében történt változást vagy az előző vagy a következő vagy az együttes bejelentésen alapszik. A tulajdonosnak szerintem nincs köze hozzá.

A kérdező akkor járna el helyesen, ha bejelentené, hogy a szerződő fél meghalt, kérné a mérőóra leolvasását.

Még egyszer leírom nem néztem utána és nem tudom, hogy mi az amit leírtál és hol a másság:

A villamos energia törvény és a végrehajtási rendeletek a villamos közmű szolgáltatóknak nem teszi lehetővé azt, mint a távhő vagy víztartozás esetében a közszolgáltatóknak.

Mit nem tesz lehetővé és kinek ?

capisca # 2017.05.11. 14:53

A villamos energia törvény és a végrehajtási rendeletek a villamos közműszolgáltatóknak nem teszi lehetővé azt, mint a távhő vagy viztartozás esetében a közszolgáltatóknak.

Vadsuhanc # 2017.05.11. 14:45

Saját példám igaz nem víz, hanem áram. Lehet az eset egyedi, de leírom.

Édesapám ingatlanjában albérlők laktak, akik az áramszolgáltatóval szerződést kötöttek. Az albérlők leléptek szó nélkül tartozást felhalmozva az ingatlanban kikapcsolták az áramot. Édesapán közben meghalt az ingatlant én örököltem.

Bementem a szolgáltatóhoz és kértem az áramszolgáltatás helyreállítását, amelynek díját természetesen rendezem. Ekkor közölték, hogy a tartozást is rendezzem le, mert már én vagyok a tulajdonos.

Írtam egy panaszlevelet, amelyre a szolgáltató válaszolt és kérte jelenjek meg a kirendeltségen. Ott még a levelet sem kellett bemutatnom, hanem ugyanaz az ügyintéző szó nélkül megkötötte a szerződést velem, aki előtte elutasított. A tartozást azóta sem említette senki.

Mondom lehet egyedi a dolog és a visszakapcsolás költségeit álltam is, de a tartozást nem kellett kifizetnem.

capisca # 2017.05.11. 14:42

Ez nehéz eset, mert, ha nem jelenti be az ingatlan tulajdonosa 30 napon belül a fogyasztó személyében bekövetkező változást, akkor a tulaj a fogyasztóval egyetemlegesen fele a tartozásért.

Ha konex bejelentette a bérlője halálát, a bérleti szerződés megszűnését a halál napjától számított 30 napon belül, akkor a vízművek nem követelheti a tartozást.

drbjozsef # 2017.05.11. 12:53

Jó. Miért?

drbjozsef # 2017.05.11. 12:17

Szerintem meg nem.

A tulajdonos mögöttes felelőssége törvény szerint a távhőszolgáltatásnál van. (Nem is lehet egyedileg kikapcsoltatni). Úgy általában a közműveknél nincs.

Vizóra átírás esetén, az új tulajdonos kérje az új szerződés megkötését. Gyakran másik ügyintéző szó nélkül megköti.

De ha nem, akkor verni kell az asztalt, hogy jöjjön ki a főnök, és hozza magával a törvényi paragrafusokat, hogy miért nem kötnek szerződést egy ÚJ ügyféllel, és mutassák meg.

Ha ezt se teszik, vetess fel jegyzőkönyvet, hogy az a felettes szervhez eljusson. Szerintem meg fogják gondolni.

A tartozás kifizetésére mindig az örökös köteles, ami mindig van, ha természetes személy nincs, végső soron az állam az örökös. De ő is csak a hagyaték erejéig örökli a tartozásokat, ha a lakód ingóságai eladása után sem marad elég pénz, akkor a vízmű így járt.

Kivéve persze azt az esetet, hogy ha a lakó úgy kötötte meg a vízmű szerződését, hogy ahhoz a tulajdonos nem csak a beleegyezését, de a kezességét is adta. Szeretik ezt csinálni szolgáltatók, jópár internetszolgáltató pl. 200.000. Ft-ig készfizető kezességet vár el a tulajdonostól, ha nem ő a szerződő.

konex # 2017.05.11. 09:46

Az alábbi ügyben kérek segítséget. A tulajdonomban lévő családi ház lakója elhunyt, örökös nélkül. A nevén lévő - pl. vízdíj - tartozást nekem kell kifizetnem, vagy ezt nem kell kifizetni? Az ingatlant eladtam, a vevő nevére viszont nem írják át atartozás rendezése nélkül.