közüzemi tartozás


ides # 2015.10.03. 16:15

Segitséget szeretnék kérni!

A szüleink meghaltak és közösen örököltük a nővéremmel a lakást. Én másik városba költöztem, mivel férjhez mentem. A közös lakásban a nővérem maradt a párjával és a 2 gyerekkel. Már többször is mondtam nővéremnek, hogy szüntessük meg a közös lakástulajdont, de Ő nem tud kifizetni, Én pedig már nem akarok hazaköltözni. Felvetettem, hogy adjuk el az ingatlant, de Ő nem tud mit kezdeni a fele pénzzel, mert abból nem kap másik lakást. A közüzemi számlák az Ő nevén vannak, mivel lakásfenntartási támogatást kap az önkormányzattól. Most jutott tudomásomra, hogy nem fizeti rendesen a számlákat. Kértem, hogy mutassa meg őket, de megtagadta. Szeretném tudni, hogy az elmaradást kin követelik, mivel közös tulajdon? Hol tudom megnézni, hogy mennyi az elmaradás, mivel nem adja ide a számlákat és igy nem tudom a partner azonosítót sem?Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.03. 15:16
  1. Rosszul tudod.
  2. Igazolja a tulajdoni lap - ez ugyanis a tulajdonos terhe.
  3. Minden bizonnyal rajtuk is végrehajtják, mert egyetemleges kötelezettség. (Az egyetemleges épp nem azt jelenti, hogy csak te felelsz.)
fupci49 # 2015.10.03. 13:50

Közüzemi díj végrehajtása ügyében szeretnék tanácsot kérni.
10 éve örököltem egy ingatlant. 25 %-ban vagyok tulajdonos, a bátyám szintén 25 %-ban, édesapám özvegye pedig 50%-ban, és haszonélvezeti joga is van az egész ingatlanon.
A bátyám használta évekig az ingatlant a haszonélvező özvegy hozzájárulásával, én soha nem laktam a házban.
Néhány napja kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy 2009 óta nem fizetem a hulladékkezelési díjat, ezért végrehajtanak azonnal, nincs apelláta.
Kérdéseim:

  1. Én úgy tudom, hogy a végrehajtás ellen lehet kifogással élni 8 napon belül, vagyis azonnali intézkedés nincs. Tévedek?
  2. Az ingatlant, tudomásom szerint, nem lakja jelenleg senki. Hogy kerülhetnek az adataim kötelezettként a NAV-hoz? A Díjbeszedőnek nem kell okmányokkal igazolni, hogy én vagyok a kötelezett?
  3. Mi van a másik két tulajdonossal illetve a haszonélvezővel? Én egyetemlegesen felelek minden közüzemi díjért? Miért éppen én? Miért nem a másik 3 tulajdonos vagy a haszonélvező?

Jövő hétre van időpontom a NAV-hoz. Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm.

NóruskaCsíruska # 2015.09.20. 21:26

Gáz szolgáltatás esetében a közüzemi számla átírásának a menete:
• A 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet 75. § (3) bekezdése alapján „a felhasználási hely tulajdonosa a felhasználási helyre vonatkozó kapacitáslekötési jogát a felhasználási hely bérlőjének vagy egyéb jogcímen használójának átadhatja, ha nincs lejárt számlatartozása”. Azaz a tulajdonos nyilatkozatot tesz kapacitás lekötési jog átadásáról. A 75. § (7) bekezdése alapján a nyilatkozatban a tulajdonos kijelenti, hogy amennyiben a jogszerű használónak a nyilvántartott kapacitáshoz történő hozzáférése szerződésszegés következtében felfüggesztésre kerül, a felhasználási hely tulajdonosa kizárólag akkor rendelkezhet ismételten a nyilvántartott kapacitásokról, ha megszűnt azon jogcím, amely alapján a tulajdonostól eltérő személy használja a kapacitáslekötés jogát, vagy a felek írásban megállapodtak a rendelkezési jog visszaszármaztatásáról, és e megállapodás az érintett rendszerüzemeltetőnek bemutatásra került, továbbá ha ő vagy a kapacitás feletti rendelkezési joggal bíró személy biztosítja a felfüggesztés megszüntetéséhez szükséges garanciákat és feltételeket, rendezi a jogosulttal szemben a lejárt számlatartozásokat.
Tehát a szolgáltató igényét nem érvényesítheti a tulajdonossal szemben, azonban, ha a tulajdonos biztosítani kívánja a gázt az ingatlanban köteles az elmaradt díjat megfizetni a szolgáltatónak, –ha a haszonélvező nem teszi meg- amely összeg visszafizetésére pert indíthat a haszonélvezővel szemben kártérítés jogcímén.
Amennyiben a haszonélvező nevén van a közüzemi szerződés, de a tulajdonos nem tette meg a fenti nyilatkozatot a szolgáltató köteles a mérőt visszaírni a tulajdonos nevére anélkül, hogy kötelezné a tulajdonost a tartozás megfizetésére (ezt telefon egyeztetés során mondták, erre vonatkozó rendelkezést nem találtam!)

Víz szolgáltatás

• A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. számú törvény 44/E. § (5) bekezdése szerint „amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő díjhátralékos nem tulajdonosa az ingatlannak és a vele szemben lefolytatott behajtás eredménytelen, a díjhátralékot, késedelmi kamatot és a felmerült költségeket az ingatlan tulajdonosától vagy vagyonkezelőjétől kell behajtani”. A tulajdonost tehát mögöttes felelősség terheli, a szolgáltató közvetlenül vele szemben is élhet igényérvényesítéssel!

Áram szolgáltatás
• A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Kormányrendelet 22/A. § (1) bekezdése alapján, ha a villamosenenergiát felhasználó személy megváltozik, a felek a változást legkésőbb a változástól számított 15 napon belül kötelesek a szolgáltatónak az üzletszabályzatban foglaltak szerint bejelenteni és annak rendelkezései szerint eljárni. A bejelentés tartalmazza a felhasználó azon nyilatkozatát, amelyben felmondja a villamosenergia-vásárlási szerződését, a felhasználó személyében bekövetkezett változás jogcímét. Amennyiben a bejelentést elmulasztják megtenni mindaddig a felhasználó felel a villamosenergia-kereskedővel szemben a villamosenergia-vásárlási szerződésben foglaltak alapján fennálló fizetési kötelezettségek teljesítéséért, valamint a szerződésszegő vételezés jogkövetkezményeiért, amíg a hálózati engedélyes a felhasználási hely ellenőrzését a felhasználó bevonásával nem végezte el. Jelen esetben, ha a villanyórát nem írták át a haszonélvező nevére a ki nem fizetett számlákat a tulajdonosnak kell megtérítenie mindaddig, amíg be nem jelenti a változást és meg nem történik a felhasználási hely ellenőrzése, ugyanis ő van felhasználóként a szolgáltatónál bejelentve, azaz a tulajdonos minősül kötelezettnek! Minthogy a villanyhasználat is az ingatlan mindennapos, rendes használatával van összefüggésben a tulajdonos a felmerült követelését peres úton érvényesítheti!

NóruskaCsíruska # 2015.09.08. 19:45

A kérdésem a következő: ha egy haszonélvező áram tartozást halmoz föl akkor ez mennyiben terheli a tulajdonost? A közüzemi szolgáltató a szolgáltatótól is követelheti a tartozást? előre is köszönöm és örülnék pontos hivatkozásnak !! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 16:27

Istenem... Néha az az érzésem, hogy szükség lenne magyar-magyar fordítókra. Vagy hogy nevezzem azt a nyelvet, amelyet a kérdező használ...

imi1983 # 2015.07.20. 14:58

Tiszteletem!

Egy olyan kérdésem lenne hogy párom volt élettársa közüzemi tartozásokat halmozott fel önkormányzati lakásba és nem hajlandó kifizetni a tartozást.Párom bírósági papírral is tudja bizonyítani hogy 2012-be gyerekbántalmazás miatt és ő sérelmére elkövetett bántalmazás miatt elmenekült a gyerekeivel.Azóta volt élettársa haszonszerzés céljából kiadta stb stb.Ha bírósági papírral tudjuk bizonyítani hogy nem lakott ott ilyenkor meglehet kérni a közmű szolgáltatót hogy rajta hajtsák be a tartozást?Mert most kapjuk vissza a lakást és sajnos ennyi tartozást nem tudunk kifizetni albérlet mellett.A válaszokat a imrekovacs1983@gmail.com címre várom előre is köszönöm a segítséget.

Lizi-chan # 2015.07.06. 19:52

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha az anyám lakik az én nevemen lévő házban, és közüzemi tartozást halmoz fel, akkor ezt rajtam behajthatják?
A szolgáltatók az anyámmal vannak szerződésben. Az állandó lakcímemként ez a ház van megadva, de gyakorlatilag nem ott lakom. Habár még nem halmozott fel tartozást, sajnos számítok rá, hogy nem fog tudni fizetni. Nem tudom, hogyan tudnám megelőzni, hogy tartozzon, mert sajnos az összes rezsije fizetését nem tudom felvállalni.

Bori Bori # 2015.06.08. 10:03

Attila, biztos vagy benne, hogy csak áramdíj tartozásuk van? Azt értem, hogy ők szerepelnek a tulajdoni lapon. A tartozásfelhalmozók nem korlátozódnak egyetlen szolgáltató kimerítésében, többnyire halmoznak. Víz, gáz? Voltál náluk érdeklődni?

Bori Bori # 2015.06.08. 09:59

noilar

2 éve vettünk fel lakáshitelt. Bizony a bank kérte a nullás tartozásokat, különben nem írnám. Feltétel volt.
A tartozást nem tudtuk visszatartani a vételárból, mert az eladónak sokkal nagyobb volt a tartozása, mint az ingatlan vételára. Egy fillért se látott a pénzből, rögvest ment mind a banknak és a tulajdoni lapon szereplő közműszolgáltatóknak. Nekünk "csak" azt a hátralékot kellett kifizetni, ami nem szerepelt a tulajdoni lapon.

Egyjogász # 2015.06.08. 07:43

Ez jogilag így van, de a francnak van kedve a korábbi tulaj adóssága miatt vitatkozni a szolgáltatókkal.

A mi ügyvédünk úgy csinálta meg az adás-vételi szerződést, hogy ahol a szolgáltatói igazolás nem "nullás" volt, hanem az előző tulaj tartozott, azt az összeget a vételárból közvetlenül a szolgáltatónak fizettük.

noilar # 2015.06.08. 06:46

Szomorú örökös:

Sajnos azt kell mondjam hogy átvert az ügyintéző, új fogyasztóként ma sincs semmi közöd az elődöd tartozásáért.

Mindegyik egy-egy szerződés, a tied akkor kezdődik amikor a nevedre veszed a mérőt.

Ha nem áll ilyenkor az ember a sarkára akkor megdumálják, hogy fizesse be mert máshogy nem lehet.
Aki pedig nem szokott ehhez hozzá az könnyen fizet ilyenkor, akkor is ha sok pénz, mert hát azt mondták.

Én már sok mérőt kapcsoltattam vissza és egyszer sem fizetem ki az elődöm tartozását, sokszor azt sem tudtam meg mennyi is volt a tartozás.


noilar

Attila2012 # 2015.06.08. 06:13

Sziasztok!

Látjuk a sok válaszokat nagyon rendesek vagytok, hogy mondjátok az információt :) Azt azért szeretném mondani hogy ugye nekünk a mostanicsaládi házban kb.3 hónapja leégett a vezeték.Na most ugye a villanyóra bent volt a lakásban.a kiviel és a szerelés és egyéb eset összesen 55 000 ft-ba került.

Na most az uj lakásban is bent van a villanyóraszekrény amit ki kellene hozni.A kábelekés Földeléssel nincsen baj egyes egyedül a villanyórát kell kintre hoznunk. Ezt gondolom ha ugyanazzal a szerelővel csináltatjuk meg és ugyan az itt is akkor 60 ezernél többe nem kerülne a kihelyezése és kialakitása! :) Az ingatlanon hitel végrehajtás nincs kivéve az Áram szolgáltatás! Na most a viszakapcsolást arra mi is számítunk a költségeire reméljük nem kerülne sok pénzünkbe! :) Mindenkinek köszönöm a sok információt és seitségeteket! Ha esetleg valami hasznos infót hallotok közben irjátok már le nekünk legyetek szívesek! :)

Szép Napot és köszönjük! :)

Szomorú örökös # 2015.06.08. 04:00

noilar

a mérő átíratása után az új fogyasztó kap nullásat, a régi tartozást meg azon hajtják be aki csinálta azaz az előző fogyasztón.

Igaz ez még nagyon régen, 1994-ben volt, de amikor mi vettük a házunkat, akkor itt is le volt kapcsolva az áram díjfizetés elmaradása miatt és a régi tulajdonosnak esze ágában sem volt kifizetni. Amikor bementem a DÉMÁSZ-hoz, akkor sajna be kellett fizetnem a tartozást, még ha új tulajdonos révén a lekapcsolás-visszakapcsolás költségét nagylelkűen el is engedte számomra az ügyfeles hölgy.
Lehet, hogy ma már ez másként működik...

noilar # 2015.06.07. 21:52

A hitelt a ház vételhez adják, annak birtokba vétele és a mérők átíratása is a vételár kifizetése után történik.

A bankot a közművek nem szokták érdekelni, és nem is feltétel az előzetes birtokba adás.

Harmadrészt pedig a mérő átíratása után az új fogyasztó kap nullásat, a régi tartozást meg azon hajtják be aki csinálta azaz az előző fogyasztón.

A visszakapcsolást a fogyasztó átírásával megcsinálja a szolgáltató, ennek költsége sokszor nem az új fogyasztóé.
Ha nem szabványos a mérőhely akkor annak megcsináltatása már az új fogyasztót terheli, de nyilván ha az adásvételiben visszakapcsolt közművel veszik a lakást akkor azt a régi tulajdonosnak kell biztosítania és a fedezetet adni rá a vételárból/foglalóból.


noilar

Bori Bori # 2015.06.07. 18:57

Igénybe vesztek lakáshitelt a vételhez? Ha igen, a bank valószínűleg nullás igazolásokat kér. Ennek hiányában a hitelkérelmet elutasíthatják (elbukhatjátok a foglalót). Na ezt azért írtam, mert ebben az esetben kénytelenek lesztek kifizetni az előző tulajdonos tartozását. Nem az ELMŰ miatt, hanem a bankhitel miatt.

Bori Bori # 2015.06.07. 18:41

Ha megfelelő birtokbaadás jegyzőkönyvetek van, nem kérik tőletek az előző fogyasztó tartozását. A baj azzal van, hogy a fogyasztásmérő nagy valószínűséggel ki van kapcsolva. Mivel a birtokbaadáskor te lettél az új fogyasztó, a visszaállítás költségeit te fizeted, ami tetemes összeg is lehet, ha a fogyasztásmérő nem felel meg az aktuális előírásoknak (új villanyóraszekrény, földkábel vagy bármi hasonló). Jó hír, hogy e rettenetes kiadás után nulláról indulsz a szolgáltatónál.
A jogszabályokat nem tudom, a tapasztalat beszél belőlem.

Attila2012 # 2015.06.07. 09:32

Jó Napot!

Érdeklődnénk, hogy a párommal vásárolnánk egy családi házat.
Azon sajnos egy közüzemi ( Émász ) tartozás van rajta és nem is kicsi sajnos.

Az lenne a kérdésem, hogy ha meg vennénk a házat,akkor a mi mint Új tulajdonosa a háznak ( nem közeli hozzátartozó ) hozzáteszem, akkor Új nullás szerződést köthetnénk az Émász szolgáltatóval??? Attól függetlenül, hogy áram tartozás van a házon ???

Bárkinek a véleményét meghallgatjuk és minden segítségre szükségünk lenne,mert már annyi mindent hallottunk ...

TMOBILEDANI # 2014.08.06. 16:50

tehát hiába szűnt meg a kft jelen esetben térségi vízmű kft utólag is követelheti kintlévőségét?

Sherlock # 2014.08.06. 11:40

ancsasin,

örökösként megnyerted magadnak.

Követelheti az e-on, így két év távlatából a szerződés megszűnése után a díjat, főleg ha ez az un. rendelkezésre állási díj?

Igen.

Úgy hallottam, hogy ez a díj nem kamatoztatható. Igaz-e ez?

Nem. De nem is a kamat miatt annyi, hanem a költségek miatt.

Sherlock # 2014.08.06. 11:37

Elég nehéz így segíteni, ha te sem tudod miről van szó. Az örökösökön örökrészük erejéig be tudja hajtani a követelés, amennyiben jogos. Utóbbit nem tudjuk.

TMOBILEDANI # 2014.08.06. 10:40

ÜDV.
Olyan problémám lenne hogy a vízszolgáltató megszűnt mint kft és egy másik cég vette át a helyét de a régi már megszűnt cég követel tölem közel 400.000 ft ot
fogalamm sics mire se részletezés semmi
és közölték behajó cégnek átadják ha nem fizetem be
a vizóra apám nemvén van de ö már meghalt fél éve ilyenkor mi a helyzet kell e fizetni nem létezö cégnek egy már elhunyt ember személyében vagy valamilyen formában be tudja e hajtani esetleg az örökösökön a kintlévőségüket a felszólitást ajánlva küldték és átvette mivel foggalmam nem volt hogy mi az
nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni ez ügyben köszönöm

ancsasin # 2014.08.05. 06:29

Most kaptam egy faktoring cégtől levelet egy 2012.évi 06. havi e-on közüzemi számla tartozásról(összege 2080 Ft, amely most 4968 Ft-ra rúg). Ebben az a szép, hogy nem én voltam a szerződő fél, hanem a szüleim, akik időközben meghaltak. A szerződés megszüntetésre került e miatt 2013. augusztusában ( a hagyatéki tárgyalás lezárása után), ekkor a villanyóra ellenőrzése és az elszámolás is megtörtént, új névre (az enyémre került) át a szolgáltatás, új szerződéssel. Az akkor elszámolt különbözetet megfizettem.Fizetési felszólításra nem emlékszem..Amit a faktoring cég küldött engedményezési nyilatkozat, az is a szüleim nevére szól csak a boríték címzésében található az én nevem és címem.
Követelheti az e-on, így két év távlatából a szerződés megszűnése után a díjat, főleg ha ez az un. rendelkezésre állási díj? Úgy hallottam, hogy ez a díj nem kamatoztatható. Igaz-e ez?

végrehajtó1 # 2014.03.17. 17:50

Bodzza

Kikapcsolás elött a következőket kell megtenni a szolgáltatónak:
1.2 db fizetési felszólítást kell küldenie
2.Utólag igazoltan kell kiküldenie 1db kikapcsolási értesítőt melyen meg kell jelölnie legalább 5 nap intervallumot hogy mikor következhet be a kikapcsolás.
A tartozásnak legalább 60 napos kell lennie.

Leírásodból úgy tűnik ez elmaradt.Ezért írásban fordulj a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Bodzza # 2014.03.17. 16:23

Azt hittem, hogy ez egy kulturált fórum, csalódtam. Szakmai, jogi hozzá szólást vártam, nem picsázást.

A feleségem ment be az ELMŰ-be, a 15 hónapos kisfiunkra a bátyámék rohantak át vigyázni addig. Valóban, én kivertem volna a balhét, dolgozom, de párom szerencsére nálam fegyelmezettebb, befizette, hogy a vendégeket ne kelljen elküldeni.

Azóta megnézte az e-bankos átutalásokat és megtalálta. Véletlenül nem töltötte ki a befizető azonosítót és elég gyakori a neve. Visszautalást nem találtunk.

Utána rohant az üzletbe, ismételten a bátyámékra hagyva kisfiunkat, hogy a 'max negyedórát várok' -al fenyegetőző 'urat' ne várassa.

Szégyeld magad paraszt!