közüzemi tartozás


pappcs # 2014.03.17. 15:11

Ha már kifizetetted a férjeddel (én nem fizettem volna ki a helyébe, fizesd csak ki te! De az ha valakit a pina dirigál és papucs, az az ő baja) akkor már nem sok mindent lehet tenni, akkor kellett volna a pofádat kinyitni amikor kikapcsolták, vagy eleve be se engedni a szerelőket! Utólag már könnyű okoskodni, a számlát meg fizetni kell vagy lopni az áramot, különben kikapcsolják!

Bodzza # 2014.03.17. 13:36

Kedves Besszerita,

Értelmes, konstruktív hozzászólást várnék. Természetesen fizetjük a számlákat, nem keveset, nem egy címre. De ha a szolgáltató saját hibájából rossz címre küldi leveleit, sosem tudjuk meg, hogy gond van.
Irigy, rosszindulatú, rosszhiszemű emberekből tele van világ, kérem kíméljenek!

Bodzza # 2014.03.17. 13:12

Tisztelt Urak,Hölgyek!

A mai napon az ELMŰ kikapcsoltatta fodrászüzletünkben az áramot azzal, hogy januári be nem fizetett 14e forintos tartozásom van. Az üzletben folyna a munka.
Párom most jött el az ügyfélszolgálatról, ahol kiderült, hogy ugyan minden számla az új lakcímünkre jön, az elmaradásról szóló figyelmeztetés az egy éve eladott házunk címére küldték.
17e forintot kértek, párom befizette, valamikor ma délután visszakapcsolják.
Hogyan lehet jogorvoslatot kapni? Gyakorlatilag az ő hibájukból üzleti veszteség, pénzveszteség történik, ügyfélvesztés pedig várható!
Legszívesebben beperelném őket!!!!

Köszönöm,
Bodzza

Neni91 # 2014.03.05. 19:07

Tanácsra lenne szükségem, olyan kellemetlen helyzetbe keveredtem, hogy a volt párom (nem volt se férjem, se hivatalos élettársam) szüleivel egy háztartásban éltünk, ami a szülők tulajdonában volt. majd elég sok tartozást halmoztak fel a gáz szolgáltatónál, ezek után hogy a szolgáltatást ne kapcsolják ki, kitöltettek velem egy albérleti szerződést, illetve a gázszolgáltatónál egy szerződést, hogy xy dátumtól az én nevemen legyen a gázóra, de majd ők fizetik a továbbiakban, csak írjam alá. Eleinte még rendezték a számlákat, de a későbbiekben "elfeledkeztek róla". Természetesen már utólag hibáztathatom magam, hogy bele mentem, de nem volt más választásom. 2012. április környékén a házat elárverezték. A gáz tartozás összege jelenleg már 400ezer Ft-ra felszökött, melynek kiegyenlítését tőlem várja a szolgáltató. Nem tudom mi tévő legyek. Ha kifizetném a tartozást akkor valamilyen módon "behajthatnám rajtuk"?
Várom mihamarabbi válaszát.

powerfix # 2014.02.23. 20:23

Vásároltunk egy ingatlant végrehajtótól tehermentesen.
Közműszolgáltató nem volt a végrehajtást kérők között,amikor a villanyt szerettük volna beköttetni akkor az áramszolgáltató közölte hogy addig nem köt vissza amíg a címre szóló tartozás nincs rendezve(400000)A kérdésem az lenne hogy lehet -e az áramszolgáltatót kötelezni a hálózatra kapcsolásra?Nekem nem volt velük szerződésem az ingatlant meg tehermentesen vásároltam.

gerbera317 # 2013.12.03. 12:57

a jelzálogbejegyzés alapján miért nem lehet az ingatlan értékéből levonni a tartozásukat

Valószínűleg azért, mert a ti jelzálog-jogotokat sorrendben megelőzi másik jelzálog- ill. végrehajtási jog, és rátok csak ezeknek a kielégítése után kerülhet sor. Járni éppenséggel jár, csak már nem jut.

és az is hogy nekünk tisztességesen fizető lakóknak-milyen alapon kell több százezer forintot kifizetni mások helyett?

Saját érdeketekben. A közös költségvetés osztatlan közös, és ugyanígy a költségvetési hiány is, amit közösen kell betömni. Ez a röghöz kötöttséggel jár. Ha lakókocsiban élnél, ilyennel nem kellene szembesülnöd.

röghözkötött # 2013.12.02. 07:00

Tanácsot szeretnék kérni! Budapesten egy társasházban vettünk lakást 9 éve.A házban egy lakó és a földszinten működő étterem -1,5 millió Ft közösköltség tartozást halmozott föl.Az ingatlaokra a jelzálogot a társasház képviselője bejelentette.Most a két ingatlan elárverezésre került-az étterem csődeljárásban.A tartozásukat a társasház képviselője nem tudja érvényesítettni-így azzal a felszólítással hogy az ingatlanokat az új tulajdonosok csak tehermentesen veszik meg-kiterhelték a tartozást az többi akókra. Közgyűlési többségi határozattal.Számomra érthetetlen, hogy a jelzálogbejegyzés alapján miért nem lehet az ingatlan értékéből levonni a tartozásukat és az is hogy nekünk tisztességesen fizető lakóknak-milyen alapon kell több százezer forintot kifizetni mások helyett?
kérem valaki ezt el tudná nekem magyarázni4 Jogi ügyekben teljesen járatlan vagyok-lévén műszaki ember.
köszönöm szépen előre is a választ

luigi74 # 2013.10.13. 09:00

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
2013. áprilisában lejárt számlatartozás miatt meglátogatott a gázszolgáltató embere. Megegyeztünk, hogy mikor tudom befizetni az elmaradást, így el is ment. Egy ilyen kiszállás díja majdnem 10000 forint. A számlatartozás rendezésével egyidejűleg kifizettem részükre a kiszállás díját is. Október elején jött felszólító levelem a szolgáltatótól, amelyben 60 napon túli tartozásként jelenik meg ez az összeg. Az áprilisi átutalás bizonylatát elfaxoltam nekik egy kísérő (magyarázó) levél kíséretében. Pár napra rá beszéltem az ügyfélszolgálattal telefonon, a hölgy megerősítette, hogy nincsen lejárt tartozásom. 2 napja újra jött egy felszólítás, hogy a kért összeget fizessem be , ellenkező esetben kikapcsolják a gázt. Összehasonlítottam a felszólító leveleket és a havi gázszámlák összegét, így sikerült megvilágosodnom: az áprilisban átutalt összeget nem arra fordították amire utaltam, hanem egy sima havi résszámla 18000 forint körüli összegéből vonták le, így a műszaki intézkedés számlája az ő szemszögükből valóban nincs kifizetve.
A kérdésem az volna, hogy van-e valamilyen szabály arra, hogy a különféle követeléseiket milyen sorrendben kell a beérkező összegekből jóváírniuk, illetve a havi rendszeres számla összege előny élvez-e az egyéb költségekkel szemben?

monalisa1 # 2013.07.08. 18:53

Ha megvették az ingatlant menjenek és kössenek szerződést a szolgáltatóval, a mérőóra felállításának költsége önöket terheli.

monalisa1 # 2013.07.08. 18:50

A tartozás azé aki nem fizetett, márpedig az eddigi szerződő fél az, akinek fizetnie kell.

Zsuzsa86 # 2013.07.01. 14:08

Tisztelt Jogi Fórum!

Ingatlan vásárlása előtt állunk. Az ingatlanról le lett kötve a villany nem fizetés miatt. Kérdésem a következő: Az ELMŰ behajthatja-e rajtunk, mint új tulajdonos, az ingatlanon lévő tartozást? Válaszukat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2013.06.04. 14:43

Jelzáloghoz közgyűlési határozat kell.
Vh-hoz fizetési meghagyást kell kérni a KÖZJEGYZŐTÖL 1 milla alatt..
A közös képviselőt pedig rúgjátok seggbe mert csak ült az ügyön vagy lövése sincs mit kell tennie...

zöldségleves # 2013.06.04. 12:29

Köszönöm a választ.
Egy másik lakóval kapcsolatban már 2 éve megy a húzavona, aki szintén nagy összeggel tartozik, annak a nyugdíjából a végrehajtó le is tiltotta a 33%-át a nyugdíjának. Most ott tartunk, hogy 200 ezer forintun ment rá és még a mai napig nem érkezett meg a letiltott pénz a közös számlánkra. A nyugdíjfolyósító elkülönitett számlán tartja, de nem tudni miért, ugyanis fehéren feketén kitűnik, hogy május 1-ével utalni fogja az összeget.

Ez a másik notórius lakó aki ilyen nagy összeggeltartozik. Mint már említettem 800 e Ft-fölött,szóval a háznak egy fillére nincs, mert a vízdíjat ki kell fizetni a "tolvaj" vízhasználók miatt is. Ez vérlázító, mert visszaélnek azzal, hogy rajtuk nem lehet behajtani.
Hogyan kell elindítani a jelzálogot és a végrehajtást?
Pénz nélkül szerintem ez nem megy!!
A Bírósági úton lehet -e kezdeményezni a közös képviselőnek, és hogyan lehetne elindítani.
Köszönöm előre is a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.04. 11:03

Jelzálog az ingatlanra, aztán fizetési meghagyás, végrehajtás. Rég meg kellett volna a közös képviselőnek tennie.

zöldségleves # 2013.06.04. 09:58

Sűrgősen kérnék segítséget!
15 lakásos társasházban lakom, a mai állás szerint több mint a fele nem mizet közös költséget, és ami még rosszabb a saját vízfogyasztását sem fizeti ki. Van aki már közel 900.000. Ft.-tal van elmaradva.
Mindenkinek külön vízórája van, de a vízmű a közös óra után számláz és nem hajlandó külön lakásonként szerződést kötni.
Mi a megoldás?? Az illető nem dolgozik, nincs nyugdíja sem ahonnan le lehetne tiltani!!!

monalisa1 # 2013.05.28. 18:28

A szociálisan rászoruló fogyasztó részletfizetést és fizetési haladékot (max 30 nap) kérhet 12 naptári hónapon belül egy alkalommal, a kikapcsolásról szóló fizetési értesítést megalapozó utolsó számla fizetési határidejének lejártáig. Kérhet továbbá előre fizető mérőt.

Az Ön által leírtak valamint a fent idézettek alapján nem tudok mást mondani, mint hogy nem működött együtt a szolgáltatóval, azaz az előző felszólításuknak nem tett eleget - hallgatott mint a csuka. Továbbá 12 hónapon belül egyszer már kért részletfizetést de az nem teljesült.

A szolgáltató csak abban az esetben szerel fel fizetős órát ha lát reményt az előzőekről felgyülemlett tartozás megtérülésére - hiába is a védett fogyasztó státusz.

Próbáljon ismét kérni...

---
  • laikus hozzászóló
kecske1 # 2013.05.28. 17:00

Tisztelt Jogi forum

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy kaptam a tigáztol egy levelet mej szerint 251000ft tartozásom van amely még a tavaj évi is.jött egy kikapcsolási értesitő amiben azt irják hogy 6. hoban kikapcsolják a gázt.Védett fogyaszto vagyok és kértem az előrefizetős ora felszerelését melyet megtagadtak,arra hivatkozva hogy az előző felszolitásukra nem reagáltam.Mit lehet tenni annak érdekében hogy a gázszolgáltatás ne szünjön meg.Sajnos nem tudom egyösszegbe kifizetni ezt a hatalmas összeget.Egyrészletfizetést is kértem volna de azt a választ kaptam hogy 12 honapon belül már kértem egyet ami nem teljesült és igy azt is elutasitották.Kérem sekitsen!!

Előre is köszönöm:Debiec Zoltán

polariton # 2013.05.09. 19:43

Tisztelt Jogi Fórum/Tanácsadók!

Tanácsot kérnék. Az ELMŰ fizetésre szólított fel, noha a számlák rendben be voltak fizetve. Személyesen azonban azt a tájékoztatást kaptam tőlük, hogy nincs tartozásom. 1 hét múlva este kikapcsolták az áramot. Kivettem egy nap szabadságot és ismét bementem hozzájuk ügyet intézni. 25 percen át bogozták ki a könyvelési hibákat, együttérzően, majd még aznap este visszakötötték az áramot.
Még helyben kártéírítési igényt nyújtottam be, 1 napi munkabéremről és a családom nagyszülőkhöz való utaztatásáról. Bőven 2 héten túl dokumentmot kértek, amivel alátámasztom a követelést, küldtem kereseti igazolást és egy levelet az autó fogyasztásáról. 3 hete nincs válasz.

Szeretném kérdezni, hogy mekkora kártérítésre lehet esélyem az okozott megaláztatást és kellemetlenséget figyelembe véve (2 kisgyerekem van, 20:00-kor kapcsolták ki, majd másnap 19:30-kor vissza a villanyt); mi a gyakorlat. Már nem szeretném csupán egy kisebb összeggel beérni.

Válaszát köszönöm,
polariton

Whisper # 2013.05.06. 14:35

T. Dil Emma 02!

Sajnos jól látod, a tartozás azé, aki nem fizetett, márpedig a szerződő fél az, akinek fizetnie kell, nem a tulajdonosnak vagy a haszonélvezőnek, a jogviszony a szolgáltató és közötted áll fenn, így jogosan kérik tőled.

Szerintem hagyni kellene kiköttetni a közműveket, (vagy kérni a kikötésüket), legalább nem növekedne tovább a tartozás és valahogyan rendezni a már felgyülemletteket, de gondolom ez nélkülem is világos.

Sajnos hirtelen más lehetőséget nem látok. Persze később lehetne igényt támasztani a fiaddal szemben, ha sikerül hozzá megtalálni a jogcímet, de ez a szolgáltatót nem hiszem, hogy pillanatnyilag érdekelni fogja.

Üdv,

Dil Emma 02 # 2013.05.03. 13:12

Tisztelt Jogi Fórum!

Sürgős segitségre van szükségem. Fiam 2011 év végén, nagykorúsága betöltése után elköltözött saját tulajdonú lakásába, amely akkor még haszonélvezeti joggal volt terhelt. Én az ingatlannak soha nem voltam tulajdonosa, tulajdoni hányaddal sem rendelkeztem az ingatlanban, haszonélvezeti jogom sem volt soha. Csak a terheit viseltem a lakásnak. A közüzemi dijak nem lettek átiratva a nevére, tartozás miatt. A hátralékokat időközben rendeztem, de sajnos idővel újabb tartozások keletkeztek (viz,gáz,villany), amelyek mind engem terhelnek, lévén én vagyok a szerződő fél. A haszonélvező tavaly, 2012 decemberében (miután közöltem vele, hogy köteles fizetni a rezsiköltségeket) ajándékozási szerződéssel lemondott a haszonélvezetéről, igy fiam kizárólagos tulajdonosa lett az ingatlannak. Most sorozatosan jönnek a behajtásról szóló értesitések, ügyvédi felszólitások a közüzemi dijtartozásokról, amelyeket anyagi helyzetem miatt képtelen vagyok megfizetni. Mit tehetek, ha a szolgáltatók sem irják át a tulajdonost, addig, amig a tartozás fennáll. Sürgősen intézkednem kell, mert a munkahelyemet is elveszithetem ezek miatt. Fiamat sajnos nem érdekli semmi, az iskolát félbehagyta, nincs munkahelye, nem érdekli semmi sem, beszélni nem tudok vele, rám csapja a telefont, teljesen megromlott a kapcsolatunk. Arra sincs tekintettel, hogy a testvérével mi lesz, ha az én jelzáloghitellel terhelt ingatlanomat vonják végrehajtás alá. Az idő rövidsége miatt sürgős választ szeretnék kapni. Köszönettel, tisztelettel: egy aggódó szülő, aki nem sokára fedél nélkül marad kiskorú gyermekével

C I N I # 2013.01.30. 13:33

Hát ez már rég nem így van... Minden lehetséges eszközzel a tulajdonosra, tulajdonostársra stb. terhelik a közszolgáltatók a hátralékot.

Az történhetett, hogy az ingatlan-nyilvántartás megtekintése során az nem derült ki, hogy ez az ingatlan természetben hogyan is néz ki, ezért fordulhatott elő, hogy az üres telek tulajdonosára átterhelték a tartozást.

Fentiek kivédhetők, ha van mindenre saját mérőóra, ezzel elhatárolódhattok a szomszéd dolgaitól.

Részletes helyszínrajzzal, földhivatali papírokkal stb. személyes utánajárással tisztázni kell a szolgáltatónál a helyzetet.

Whisper # 2013.01.29. 08:47

T. Riaa!

Túllépve az általam értelmezhetetlen arányokon és tulajdoni viszonyokon, az remélem világos, hogy bármilyen számlát csak az kap (vagy annak kellene kapnia), aki szerződéses kapcsolatban áll a szolgáltatóval. Ez teljesen független a tulajdoni viszonyoktól.

Egyszerűbben: akinek a nevén a mérő van, az fizet.

  • szolgáltatás lehet a víz is, és vízcsap lehet üres (földcsupasz???) telken is.

Egyszóval: értelmezhetetlen a kérdés.

Üdv,

Riaa # 2013.01.27. 15:06

Tisztelt Fórumozók,

Azt szeretném megkérdezni, hogy osztatlan közös tulajdon esetén a természetben elválasztott tulajdonosok között az egyiknek az 4/32-ed tulajdonú telkén,azaz 4/32ed tulajdoni arányán, annak a 4/32-ed tulajdoni aránynak a bekerített 1/1-es tulajdoni házán, kizárólag Ő a tulajdonos és családtagjai, mégis a szolgáltató a másik mellette lévő 4/32-ed tulajdoni arányú, földcsupasz telkesnek küldte meg a számlát? Mivel magyarázható ez?

Természetesen megy a vizsgálat, lehet, hogy valamit nem tudunk?

Ennyi erővel bármelyikünknek megküldhetik a másik tartozását? VAN Ilyen? több mint félmillió forintról van szó!!! M i eeeezzz???

Szíves útbaigazítást, segítséget előre hálásan köszönjük,

gerbera317 # 2012.12.03. 16:17

Nem tudom, neked miképpen jött ki a 3 hónap különbözete?

Hát úgy, hogy ott laktok 9 hónapja, fizetitek az átalánydíjat (ha fizetitek), 9 hónap után pedig kijött az éves elszámolás. Ez 3 hónappal több, mint a tényleges fogyasztás. Meg - gondolom - a 9 hó átalánynak is van némi föle. Vagy ez: „miért 9 hónapra számol éves elszámolást” nem ezt jelenti?

Neked van gyermeked?

Van, persze. Csak nem tudtam hová tenni az ÉMÁSZ-os kérdésben, és most, hogy megmagyaráztad, ugyanúgy nem tudom. Igaz, most már az eredeti kérdést sem tudom hová tenni.

arthas74 # 2012.12.03. 08:37

Kedves gerbera317

Nem tudom, neked miképpen jött ki a 3 hónap különbözete?
Mert a beköltözésünktől számítva 9 hónapra rá kaptuk meg az éves elszámolásos számlát, tehát nem 3, hanem 9 hónap különbözetére kértünk részletfizetési lehetőséget.

A kérdésedre, kérdéssel felelnék.
Neked van gyermeked?
Ha igen akkor tudhatnád, hogy ebben a korban nem igazán fogja megérteni, miért kell sok ruhát fölvenni otthon
amikor eddig meleg volt bent.

Normál válasz a kérdésedre. Mert nem szeretném, ha beteg lenne, és kórházba kellene Vele rohangálni, mert otthon
nem fog tudni gyógyulni.