Lakhatási engedély megkérése


isme # 2017.01.03. 22:59

Segítséget kérnék .

Ház értékesítésekor, a hitelügyintézéskor kiderült, hogy a megvásárolni kívánt épület 1995-ben kibővítésre került. A ház akkori tulajdonosa építési engedélyt kikérte, a munkálatokat be is fejezték, majd életvitelszerűen benn is lakott a házban elhunytáig. Az örökös, jelenlegi tulajdonos a vásárlótól értesült, hogy a kibővített részre nem kértek használatbavételi engedélyt, ezért az nem szerepel a földhivatali vázrajzon.
Mi a teendő ebben az esetben, mi a folyamata annak, hogy az új rész is feltüntetésre kerüljön a vázrajzon?
Kinek kell indítani az eljárást? Mi a leggyorsabb, leg-költségkímélőbb eljárás?

Mielőbbi , gyors választ előre is köszönöm.

Üvd isme

nanemaaa # 2016.12.12. 06:44

Ha van egy csöpp esze, akkor kéri. Főleg, ha megnézi a hivatalos térképmásolatot is.

segitseget kerek # 2016.12.09. 14:00

Még azt szeretném tudni, hogy ha mi végeztük a felújítást, eladásra kerül, akkor kérheti-e az új tulajdonos a használatba vételi engedélyt? Ha 10 év eltelik az változtat-e valamit?
Nagyon köszönöm az eddigi információkat.

nanemaaa # 2016.12.07. 07:33

Használatbavételi kérelemről a földhivatal nem is szerez tudomást, csak már a kiadott határozatról. A bővítés ugyanolyan épületfeltüntetési ceremóniával jár, mint magának az eredeti épületnek a bejegyzése. A vázrajz elkészültét és a földhivatalhoz történő beadását mint épület feltüntetési kérelmet fel fogják széljegyben jegyezni.

segitseget kerek # 2016.12.07. 01:56

Köszönöm. Most szerepel a tulajdoni lapon a ház, használatba vételi engedéllyel, csak 6 m2-rel nagyobb lett azóta, amire építési engedély volt, de a használatba vételi nincs megkérve. Ha beadom a használatba vételit az átépítés miatt, akkor a tulajdoni lapon ez széljegyre kerül feltűntetési kérelem megjegyzéssel?

nanemaaa # 2016.12.06. 07:45

segitseget kerek
A használatbavételi kérelmet nem, viszont az épület feltüntetési kérelmet jegyzik széljegyen a tulajdoni lapon. Én a vevő helyében a saját jól felfogott érdekemben mindenképpen megvárnám a használatbavételi eljárás jogerős befejezését, mert addig amit vesz, az nem ház, hanem zsákbamacska.

segitseget kerek # 2016.12.06. 02:54

Kedves Fórumozók!

A házunkon 2007-ben átalakításokat végeztünk, az eredeti épülethez használatba vételi engedély volt, az átalakításhoz volt építési engedély. Tetőtérben a tető megemelése, néhány válaszfal változott, fűtési rendszer, 6 m2-rel nőtt a 114 m2 terület. Használatba vételi engedélyt az átalakításra nem kértünk eddig. Most értékesítenénk az ingatlant, a vevővel kötnénk a szerződést, aki hitelt venne fel. Kikérném a használatba vételi engedélyt az átalakításra, hogy rendben adjam el a házat. Ezt a kérelmet rávezetik a tulajdoni lapra, a vevő hitelfelvételénél gondot jelenthet, meg kell várni amíg a használatba vételi eljárásnak vége lesz? A hitelkérelmének beadásához kell tulajdoni lap.

nanemaaa # 2016.11.10. 07:28

Az attól függ. Meg kell nézni, hogy érvényes-e még az építési engedély? Van-e szerződött kivitelező, műszaki vezető és építési napló? Eltértek-e az engedélytől és az ahhoz tartozó engedélyezett tervektől? Az eltérés engedély köteles volt-e? Milyen az épület készültsége? Van-e még hátra engedély köteles építési munka?

Nos, ezeket kellett volna tisztázni a vásárlás előtt.

gabigyerek29 # 2016.11.09. 17:06

Szép estét !

Olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy telket amin fel van építve egy ház! De csak telek mert nincs lakhatási engedély !! Megvan a tervrajz meg az építési engedélyi is de a tulaj akié volt elhunyt és az örökös nem fejezte be a házat!! Ilyenkor mi a teendőm mint új tulajdonos ?? Vagy milyen papirok kellenek és mennyi költséggel járhat ??

nanemaaa # 2016.09.28. 07:31

A használatbavételi engedély megadásának a feltétele, hogy az engedélyezett építési munka az engedélynek, a hozzá tartozó -jóváhagyási záradékkal ellátott - építészeti műszaki tervdokumentációnak megfelelően készüljön el, és az építmény, építményrész a rendeltetésének megfelelő biztonságos használatra alkalmas legyen. Ennél több fogódzót a jogszabály nem ad, így a hatóság maga alakítja ki az ezzel kapcsolatos álláspontját (vélhetően egységesen).
Ennek alapján igen, lehetséges. De ha meg is adják, akkor kötelezést kell kibocsátaniuk a hiányzó munkák elvégzésére, ami nem teljesítés esetén szankcionálható, vagy akár hatósági úton is végrehajtható.

41Éves # 2016.09.27. 15:31

Lakhatási engedélynek feltétele-e a burkolás és a külső szigetelés,ha csak felújítás történt?

nanemaaa # 2016.09.05. 08:54

anettt87
Kevés az információ ahhoz, hogy a kérdésedre válaszolni lehessen. Egy biztos, ha nincs használatbavételi engedély, akkor ház se, csak építési munkaterület, ami veszélyes üzem és így ott a munkásokon kívül más személy nem tartózkodhat. Ha így is lehet az épületre használatbavételi engedélyt kérni, akkor kérje meg az eladó, így már kész házat/lakást tudsz vásárolni, amivel utólag már bajod nem lehet.

anettt87 # 2016.08.21. 12:07

Házvásárlás előtt állunk, viszont a kiszemelt háznak még nincs használatbavételi engedélye. A ház jelenleg másfél szobás, azonban az eredeti tervben plusz 2 szoba szerepelt, ami végül nem lett megépítve. Az építési engedély azóta lejárt, viszont nekünk jelenlegi formájában megfelel a ház és a későbbiekben sem szeretnénk építeni hozzá. Ebben az esetben kérhető az ingatlanra használatbavételi engedély vagy egyéb eljárás szükséges?

Dodo55 # 2016.08.12. 19:15

Köszönöm szépen!!!!

nanemaaa # 2016.08.12. 06:37

Szerintem amikor megbíztad a kivitelezőt egy adott munkával, és ő el is vállalta, akkor te azzal kifizetted a naplót és a műszaki vezetőt is. Ha nem követeled meg tőle, az olyan, mint ha nem kérnél számlát a boltban, vagy autó vásárlásnál nem kérnéd a törzskönyvet és a forgalmit, mondván az autót a nélkül is el tudod vezetni. A vakarózás majd akkor kezdődik, ha megállít a rendőr, vagy el akarod adni majd az autót. ;)
Én szeretek nyugodtan aludni, így jellemzően a szabályos utat szoktam választani. Akkor azzal se lesz problémám (vagy nem akkora), ha utólag garanciális problémák vetődnek fel.

Dodo55 # 2016.08.11. 17:33

Ja értem, hát nagyon nem vagyok képbe.
A kivitelezőt még csak csak elérjük, de a műszaki ellenőr eltűnt. Nem veszi fel a telefont, a címét meg persze nem tudjuk.
Most vagy bemegyek az építési hatósághoz és elmondom mi van, gondolom megbűntetnek azt elmondják hogyan tovább.
Vagy nem kérek lakhatásit, mivel használt ház, cím már van bejegyezve. Megvárom míg elévül a dolog, ha egyáltalán van ilyen.
Mivel ilyen kedvesen segítették most megkérdem te mit tennél?
Nem szívesen fizetnék, tudom hogy én is hibás vagyok hogy így alakult, de leginkább abban hogy hittem másoknak. Nekem nem tulajdonságom hogy másokat átverjek. De sajnos vannak ilyen becstelen emberek is.

nanemaaa # 2016.08.11. 05:37

Napló nélkül nincs összesítő lap. ;)

Dodo55 # 2016.08.10. 08:21

Köszönöm a segítséget! Akkor elég az összesítő lapot pótolni?

nanemaaa # 2016.08.10. 05:40

Ha az építési engedélyezési eljárás során közreműködött szakhatóság és volt kikötése, akkor használatbavételi engedélyt, ha nem volt, akkor használatbavétel tudomásulvételét kell kérni.
A kérelemhez csatolni kell az építési napló összesítő lapját papír alapú építési napló esetén. Ha nincs napló, akkor jogszerűen nem tudsz használatbavételit kérni és "jó" esetben az építésfelügyelet megbüntet téged, a kivitelezőt és a műszaki vezetőt is. Ennek elkerülése céljából ilyenkor a kivitelező őrült "napló pótlásba" kezd. A papír alapú napló pótlása sokkal könnyebb, mint ha digitális építési naplót kellett volna vezetnie.

Dodo55 # 2016.08.09. 12:50

Azt mêg hozzátenném hogy az építési naplót még papír alapon lehetett akkor tölteni, nem online.Valahogy lehet azt pótolni?

Dodo55 # 2016.08.09. 12:32

Tisztelt Fórumozók!

Használt lakás felújításra kértünk engedélyt, úgy jöttek sajnos össze a dolgok, (hosszú lenne ezt most leírni, többek között átvert a műszaki vezető és a kivitelező, ) hogy építési napló nem készült. Kaphatunk így használatbavételi engedélyt egyáltalán használt lakásra kell kérni? A választ és segítségetelőre is köszönöm!

nanemaaa # 2016.06.27. 09:57

babika16
Ha terv szerint épült az épület akkor nincs bírság.
Használatbavételi engedélyhez kérelem, 10.000 Illeték, felelős műszaki vezetői nyilatkozat (vagy építési napló összesítő lapja), közműnyilatkozatok és 1. számú statisztikai adatlap kell.
Előtte viszont egyeztess az illetékes építésügyi hatósággal, mert ilyen régi engedély alapján eljárást lefolytatni nem egyszerű, a hatályos jogszabályok ilyet nem ismernek, így kérdéses, hogy a hatóság meg akarja-e oldani a problémát.

babika16 # 2016.06.24. 11:14

Sziasztok!

Egy 1973-ban épült kétszintes családi háznak, csak a felső szintjére kérte meg a tulaj a használatbavételi engedélyét, de az alsó szint is elkészült akkoriban....arra azóta sem lett megkérve. Ha most kérné meg mit fognak bekérni hozzá? Illetve számíthat-e emiatt bírságra?

nanemaaa # 2016.06.17. 07:21

Ha nem volt építési engedély, akkor használatbavételi sincs. Hatósági bizonyítványt kel kérni a befejezés igazolására. Ennek kapcsán senki ki sem fog menni a helyszínre, a benyújtott papírok alapján adják ki a bizonyítványt.
Mellesleg már az építéskor a tervezőnek a szolgáltatóval kellett (volna) egyeztetnie ebben a kérdésben. Ha nem tette és utólag a szolgáltató nehezményez, vagy eljárást kezdeményez, akkor tudod, hogy kit kell majd beperelni.

Egyebekben maga a 20 kV-os vezeték önmagában még nem akadály. Általában egy védőtávolságot szoktak kijelölni, amin belül az épület, vagy annak része nem állhat.

plangi # 2016.06.17. 06:30

Építési engedély kiadására nem került sor, ugyanis az ÉTDR-ben megindított tudomásulvételi eljárás során mindenféle hatósági észrevétel nélkül letelt a 15 napos ügyintézési határidő, így elméletileg megkezdhető az építkezés.