Lakhatási engedély megkérése


lajcsó # 2016.06.16. 19:28

Gondolom a vezeték már az építési engedély kiadásakor is ott volt. Ha akkor nem volt probléma, akkor valószínűleg most sem lesz az!

plangi # 2016.06.16. 09:30

Sziasztok!
Az építési telek kis része fölött egy 20 kV-os szabdvezeték húzódik, ami szerepel a tulajdoni lapon is.
Azzal riogatnak, hogy emiatt nem fogják megadni az épülő családi ház lakhatási engedélyét. Igaz ez?
Előre is köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2016.06.16. 06:53

zila90
Használatbavételi engedély hiányában a telek az ingatlan-nyilvántartás szerint jelenleg üresnek, beépítetlennek minősül. Ha téged nem zavar, akkor nagy bajod nem lehet belőle.
Legfeljebb az építésfelügyelet megtiltja engedély hiányában a használatát.
A kérdés leegyszerűsítve: Érdemes-e úgy autót vásárolni, hogy nincs meg a forgalmi engedélye és a törzskönyve?
Nem akarom a frászt rád hozni, de rengeteg problémát jelenthet, ha rendezetlen körülményeket vásárolsz. Ráadásul későbbi komoly anyagi ráfordítást is, mire megszerezheted esetleg a szükséges papírokat. Az sem biztos, hogy te megszerezheted, hiszen ez az építtető és nem a tulajdonos joga és kötelessége.
2002-es engedélyre és tervekre nem kaphatsz CSOK-ot.

Remélem kimerítő voltam. ;)

zila90 # 2016.06.15. 17:05

Sziasztok!

Családi házat szeretnénk venni.
2002-ben épült a ház, de valahogy elfelejtődött a használatbavételi engedély kikérése.
A tulaj intézné, amennyiben megvennénk a házat.
A kérdésem az lenne, hogy lehet nekünk a jövőben ebből bármilyen problémánk?
Az új CSOK-ra így jogosultak lennénk?
Nem a 10+10-re gondolok, mi csak két gyerek után szeretnénk felvenni.

Válaszotok előre is köszönöm!

Aliz

wers # 2016.06.02. 05:56

:)) tényleg

nanemaaa # 2016.06.02. 05:29

wers
A törzskönyv is ződ! :)

lajcsó
Gyanítom a beruházóéra. Ha csak az új tulajdonosok nem jelentették be a jogutódlásukat. De ez alighanem közömbös abból a szempontból, hogy amíg nincs lezárt építési napló, addig nincs használatbavételi engedély sem.

wers # 2016.06.01. 15:44

ződkártya” nanemaaa. :)) hacsak nem a biztosítók által kiadott nemzetközi igazolásra gondolsz

(bocs, most jól esett kekeckedni)

lehet túl sokba kerülne nekem végül ez a ház

Gyanítom igen, sokkal többe.

lajcsó # 2016.06.01. 08:49

Hmmm?

Ki nevére szól az építési engedély?

nanemaaa # 2016.06.01. 07:04

snapi
Gondolj arra, hogy ez olyan, mint amikor veszel egy autót, de addig nem viheted ki a szalonból, míg nincsenek meg az autó papírjai (vizsgáztatás, forgalmi, biztosítás....ződkártya) Pedig az autót a gyár már legyártotta.

nanemaaa # 2016.06.01. 07:02

Hmmm?
Nem.
Nem.

Hmmm? # 2016.05.31. 19:06

Szép estét!

A kérdésem az lenne, hogy nemrég kaptuk meg a lakhatási engedélyt a házunkra. Ezen az engedélyen csak a férjem, illetve az a férfi szerepel, akitől a telket kb 2 éve vásároltuk, az én nevem nem, pedig a tulajdoni lap szerint a ház mindkettőnk tulajdona. Lehet ebből bármi gond? Szükséges-e módosíttatni ezt az iratot?
Előre is köszönöm a válaszokat!

snapi # 2016.05.31. 18:57

nanemaaa,
jogosnak érezném a szerződés rám eső várakozás részét, ha nem állna az épület másfél éve.

nanemaaa # 2016.05.31. 06:49

Pisti971
Építési engedélyt kellene kérned, hogy befejezhesd az építkezést. Mivel meglévő szerkezetek felhasználásával fogod "megépíteni" a házat, így az elkészült részekre szakértői véleményt kell készíteni. (Ez lényegében kiváltja a régi építési naplót is.) Lehet, hogy az engedély érdekében kénytelen leszel olyan munkát is bevállalni, ami önmagában is építési engedély köteles lenne. Tervező majd segít. Egy 20 éves terv szerint ma már biztosan nem lehet építkezni, így a terveket mindenképpen felül kell vizsgálni és aktualizálni kell. Ez tervezési feladat.
Ha a hátralévő munkák elvégzéséhez rendelkezel megfelelő szakmai képesítéssel, akkor természetesen elvégezheted magad is azokat.

Pisti971 # 2016.05.30. 13:32

Sziasztok!

Házvásárlás előtt állok, találtam is egy nekem megfelelő házat, viszont van vele néhány probléma, ami miatt nem tudom, hogy meg merjem-e vásárolni, lehet túl sokba kerülne nekem végül ez a ház, mire lakhatóvá tenném. Akkor szépen sorban leírom a tényeket:

  • Adott egy telek, amin 1990-körül épült egy 140 m2-es kétszintes ház, tervek szerint, viszont nem készült el csak olyan 60%-ig a ház. Tető rajta van, belső falak állnak, nyílászárók is akkor kerültek bele. Nincs se belül, se kívül bevakolva, a padlón is csak beton van. A víz az udvarban, szennyvíz elvezető az udvarban, gázcsont az udvarban. Egyedül a villamoshálózat lett kiépítve az egész házban. A háznak a tulajdonosa 12 évvel ezelőtt meghalt és megállt az építkezés, közben megörökölte a gyereke, aki most eladásra kínálja a házat.

A telek a földhivatalban beépítetlen területként szerepel, mivel a ház nem jutott el arra szintre anno, hogy meg lehessen rá kérni a használatba vételi engedélyt.
Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
Okozhat-e problémát, hogy nincs építési naplója a háznak? Bár állítólag a 90-es évek elején még kellett ilyet vezetni. Ha be szeretném fejezni az építkezést, akkor újra meg kell tervezni házat és meg kell kérni az építési engedélyt? Mivel már az előző lassan 20 éve lejárt. Esetleg erre a földhivatal kiszabhat valamekkora bírságot?
Erre a házra milyen törvények vonatkoznak, a használatba vételi engedéllyel kapcsolatban? Milyen előírásoknak kell megfelelni a háznak, hogy elkezdődjön a használatba vételi eljárás? Ha be szeretném fejezni most 2016ban, akkor kívülről vastagon le kell szigeteltetni a házat? Vagy csak elég ha kap egy sima vakolatot? A munkákhoz mindenféleképpen meg kell bíznom egy kivitelezőt vagy saját kezűleg is megcsinálhatom a vízvezeték szerelést, vakolás, burkolást?
Válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2016.05.25. 06:53

snapi
A te szemszögedből érthető, hogy szeretnél minél kevesebb veszteséggel "üzemelni". Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy van egy szerződés, amiben meghatározott teljesítési határidő szerepel. Addig, amíg a kivitelező tartja ezt a határidőt, addig szerintem nincs mit számon kérni rajta. Azt nem kérheted számon, hogy bár csak 2018-ra kérted megépíteni az épületet, de ő megcsinálta - véleményed szerint készre - évekkel hamarabb is. A szerződés megkötésekor számítottál rá, hogy 2018-ig többlet kiadásaid lesznek és vársz a lakásodra. A többi az egyéb kívánságok kategóriájába tartozik. Ha hetente csak egy tégla sebességgel haladna az építéssel, hogy 2018-ra teljesítsen, akkor is meglennének azok a többlet költségeid, amikkel már a szerződés megkötésekor is, mint betervezett veszteséggel számolnod kellett. A szerződés mindkét felet kötik. Őt azzal, hogy addig teljesítsen, téged azzal, hogy addig várni vagy kénytelen.

snapi # 2016.05.24. 13:20

nanemaa,

ha csak a 2018-at tudja tartani, én fogom személyesen feljelenteni. Havi 20E Ft-ot bukok csak azért, mert nem tudok tartózkodási helyet bejelenteni, és ezért nem tudom elszámoltatni az utazási költségemet. Plusz pár engedély is lejárt már, amik szükségesek a használatba vételhez (pl. kémény), amik ki lettek fizetve, mondván, hogy intézi már, intézi..

nanemaaa # 2016.05.23. 12:54

snapi
Kivitelező, műszaki vezető csak olyan tempóban tudja tölteni a naplót, amilyen idő kell egy-egy építési folyamathoz. Jelenleg ezek szerint még nem tartanak a terep előkészítő munkáknál sem. Ha megcsinálná két nap alatt az egészet, akkor lebukna okirat hamisítással. Ezt általában senki sem kockáztatja szívesen. Már az is elég gáz, hogy volt, aki bevállalta a napló vezetést utólag, mert ha közben kimegy az építésfelügyelet, akkor is kész a bukta. De ha minden jól megy, akkor tartani tuja majd a 2018-as határidőt.

snapi # 2016.05.20. 09:05

Szia Rexor!
Annyira van hatósági szakaszban, hogy most írták bele e-naplóba, hogy felvonulásra átadva a terület. De a ház már áll másfél éve!
A kivitelezővel 2018-as határidő van, de a kivitelezés már lezárult 2014 decemberben. A műszaki vezető, aki a kivitelezővel van hivatalosan szerződésben, viszont nem mozdul, e-naplót nem tölti, papírokat nem adja be az önkormányzatnak. Mivel e-napló nincs lezárva, mi sem tudjuk.
Most azon gondolkodom, hogy feljelentem a kivitelezőt (mivel szerződés szerint csak őt tudom), hogy e-napló szerint még semmit nem csinált, de már áll a ház. Ő meg majd lerendezi a műszaki vezetővel. Csak nem szeretnék ilyen módon eljárni, ha van más lehetőség..

Rexor # 2016.05.20. 08:47

Ha nem vezettékk az e naplót azért az elég komoly probléma. Viszont ha jól értem jelenleg már a hatósági szakaszban van az ügy, tehát itt csak várni tudtok. Viszont a kérdés az, hogy a kivitelezővel kötött szerződésben mi szerepel (pl. kötelesek e x időpontig megkérni a használatbavételi engedélyt, nem jár e kötbér erre az esetre, stb.)?

snapi # 2016.05.20. 05:55

Tisztelt Fórumozók!
Információra lenne szükségem. Felépült egy új építésű ház, másfél éve készen van. Ellenben azóta sem tudjuk megkérni a haszhnálatba vételit, mert az e-naplót nem töltötték. Pár napja lett bejegyezve az e-naplóba, hogy átadták felvonulásra az építési területet! Hiába kérünk, könyörgünk, pénzt ígérünk, hogy gyorsítsuk a folyamatot, nem hajlandóak, és a műszaki vezető a helyi ipartestület elnöke, így senki nem mer "rálépni a kisujjára". Mit tudok tenni, hogy felgyorsítsam a dolgot? Szükségem van a használatbavételi engedélyre a tartózkodási hely bejegyzéséhez, ennek hiányában több, mint egy éve havi 20E Ft mínuszban vagyok, a munkaadóm a km támogatást csak a lakcímre vagy tartózkodási hely címre hajlandó fizetni, a lakcím pedig gyakorlatilag a munkahely mellett van, arra nem jár pénz.
Minden segítséget előre is köszönök!

nanemaaa # 2016.03.24. 07:43

"Legalizálni" csak azt lehet, ami megfelel a rá vonatkozó építésügyi jogszabályoknak. E tekintetben közömbös, hogy a 10 év eltelt, vagy sem.
Amíg használatbevételi, vagy fennmaradási engedély nincs, addig a földhivatal nem tünteti fel az épületet sem, így a telek beépítetlennek fog minősülni.

A törvény szerint a lakóhely az a lakás vagy helyiség, ahol élsz. Állandó lakcím lehet egy egyébként lakásnak nem minősülő épület vagy helyiség is (pl. pince, üzemi épület, raktár).

No, itt a bibi. Amíg nincs használatbavételi engedély, addig nincs lakás, de nincs épület sem, így véleményem szerint, ha a címképző hatóság a feladata magaslatán áll, az ingatlannak nem képez címet és nem enged bejelentkezni sem.
De ha már felvetted a kapcsolatot az építésügyi hatósággal (aki persze nem a járás), akkor már pontosan tudod minden lehetőségedet, csak azt kell eldöntened, hogy melyiket választod.

racsp # 2016.03.23. 14:30

Tisztelt Fórumozók.

Egy 2004 terv alapján elkezdtünk közös telken épiteni egy ikerházat. maga az épitkezés 2010 körül indult meg addig szépen évenként kértük az épitési engedély meghosszabbítását.
2013-ban 3 nappal később adtuk be az épitési engedély meghosszabitását amit elutasitottak a határidő miatt.
Ezt akkor már időközben átkerült a járási hivatalhoz ők utasitották el, amúgy 1 év eltelte után.
Tulajdonképpen 2 éve nincs épitési engedélyünk, viszont 2013 óta lakjuk.

  1. épitési engedélyre aztmondják újra terveztetni kell, csomó pénz
  2. fennmaradási engedélyt kérhetünk, mert amúgy szabályosan épült, ill. azóta már tértünk el az eredeti tervektől.

2a, fennmaradásit kaphatnánk, de ugye akkor épitési birsággal megfejelve, riogatva hogy ez akár az épület értékével megegyező összeg is lehet. Mondjuk egy fillérünk sincs nemhogy 15-20millió forint, mert kb ennyit érne a ház ha eladnám, de akkor ott állnák földönfutóként.

2b, 10 évet lakunk benne utána fennmaradási engedély, az épitési birság pedig elévülne addigra.

Szóval a kérdés hogyha 10 évig élek benne ill. tovább is, nem áll szándékomba eladni, akkor legalizálható-e az épület igy?

A másik kérdés miként tudnék addig is bejelentkezni ide? Mert ugye egyik oldal aztmondja nincs rá lakhatási nem lehet. Mig egy másik törvény azt mondja hogy : A lakóhely az, amit a köznyelvben állandó lakcímnek hívunk. A törvény szerint a lakóhely az a lakás vagy helyiség, ahol élsz. Állandó lakcím lehet egy egyébként lakásnak nem minősülő épület vagy helyiség is (pl. pince, üzemi épület, raktár).

Bejelentés azért lenne jó mert iskolakorba lépő gyermekeim szeretném ide járatni, nem a most cimmel rendelkező másik faluba, nagyszülői cim.

Köszönöm

Gabcsii # 2016.03.09. 14:52

Köszönöm nanemaaa!

Akkor az eladót kötelezem a szerkezetet illetően minden felelősség vállalására. Amúgy szakemberrel nézettem meg a félkész házat és azt mondta minőségi munka minőségi anyagokból. Az eladó az ép. iparban dolgozik és magának építette (volna). Ha jogilag nem jelent nekem problémát az ép. napló hiánya akkor nem lesz gond.
Az ép. hatóság semmi extra észrevételt nem tett és megkaptuk az eredeti eng. dokumentációt is.

nanemaaa # 2016.03.09. 09:26

Gabcsii
Nem. A használatbavételi eljárásnál nincs időkorlát. Építési engedély van, és annak hatályossága, ami a kivitelezés megkezdésétől számított 5 év. Ezen belül bármikor is kéred a használatbavételi engedélyt, az illeték mindig ugyanannyi. Pl lakás esetén 150 m2 alatt illetékmentes, felette pedig 25.000 az illeték.
Használatbevétel tudomásulvételi eljárása esetén pedig 10.0000.
b.) Kellett. 1998. óta. ;) Annyiból mindenképpen, hogy az addig elkészült szerkezetek megfelelőségéért akkor ki fogja vállalni a felelősséget? A befejező munkák műszaki vezetője biztosan nem.
c.) Pl. mindaz, ami az építési engedélyben szerepel, vagy időközi jogszabályváltozás következtében újólag fellép.

Gabcsii # 2016.03.08. 12:08

Köszönöm nanemaaa! :)

Akkor ha jól értem a 4. pont szerint ha kapok egy érvényes ép.enget. és három hónap múlva megkérem rá a használatbavételit, akkor az illetékmentes lesz mert benne vagyok a 3 évben (persze ha addig nem változik az illeték)?

Köszönöm a további tanácsokat. :)

a.) van egy minimális eltérés, de nem olyan ami a módosításba nem férne bele.
b.)A napló nincs és (az eladó szerint) 2008-ban nem is kellett (?) Ez lehet gond nekem?
c.) Milyen kapcsolódó feltétel lehet ami a megújításról szóló végzésben nem szerepel? Azt megkaptuk.
d.) Igyekszem körültekintő lenni, ezért is kérdezősködtem itt is. ;)

Köszönöm a válaszodat!