Békéltető Testület határozata - nincs jogorvoslat?


kissramona # 2018.05.30. 09:16

Kedves Fórumozók!

Az alábbi helyzet megoldásában kérném a segítségeteket:

Pár éve van egy kis vállalkozásom, ami ellen tavasszal békéltető testületi eljárást kezdeményeztek. Konkrétan a cég székhelyének szomszédságában élő néni egy szomszédjogi vita megoldását szerette volna a testület elé vinni.
A cég képviseletében a Fogyasztóvédelmi törvénynek és a Békéltető Testület figyelmeztetésének megfelelően határidőben megküldtem a válasziratunkat a Testületnek. Főként arra hivatkoztam, hogy a vita nem fogyasztói jogvita, így a Testületnek nincs hatásköre eljárni, de az ügy érdemében is nyilatkoztam.
A meghallgatásra elmentem, és azon a másik fél is megjelent. A Békéltető Testület végülis elfogadta az álláspontomat, hogy nincs hatásköre, de azért mégis belementünk az ügy érdemébe.
Ilyen előzmények után nyugodtan vártam a határozat kézbesítését, azonban amikor kézbe vettem a határozatot, nagyon meglepődtem. A határozatban szerepelnek a felek előadásai, meg az is, hogy hatáskör hiányában került sor az eljárás megszüntetésre, de a határozat elején azt írják, hogy azért szüntették meg az eljárást, mert az eljárás folytatása lehetetlen, határozat végén pedig az szerepel, hogy megsértettem az Fgytv. 29. § (11) bekezdésében foglalt együttműködési kötelezettségemet, és a magtartásom nem tette lehetővé az egyezség megkísérlését. Azt is írják, hogy nem tettem figyelmeztetés ellenére az ügyben nyilatkozatot és a meghallgatáson sem jelentem meg.
Ezek a megállapítások nem igazak, hiszen a válasziratot küldtem, a meghallgatáson megjelentem, és az egyezség létrehozását a hatáskör hiánya eleve megakadályozta volna, tőlem függetlenül.

A határozat szerint az Fgytv.36/B. alapján a vállalkozásom nevét, székhelyét, tevékenységét a Békéltető Testület közzéteszi.Ez a közzététel a fentiek miatt teljesen jogtalan, viszont a Fgytv. szerint a határozat ellen fellebbezésre nincs módom, bírósági felülvizsgálatot csak a kötelezést tartalmazó határozat, vagy ajánlás ellen kérhetnék, de ez egy eljárást megszüntető határozat.

A kérdésem az lenne, hogy egy teljesen téves, szerintem rosszul "összeollózott" határozat miatt tűrnöm kell-e, hogy a Békéltető Testületi fekete listáján megjelenjen a vállalkozásom, vagy tudok-e valamit tenni ellene törvényes jogorvoslat hiányában?

Minden ötletet szívesen fogadok, nagyon el vagyok keseredve egyelőre.

Köszönöm!

kissramona # 2018.05.30. 12:39

Még egy kérdés:

A határozat alapján fogyasztóvédelmi bírságra is számíthatok esetleg? Erről ugyan a határozat nem szólt, de az együttműködési kötelezettség megszegése elvileg bírságot von maga után, és jelenleg a határozatban tévesen az szerepel, hogy megszegtem....