Iratmásolat hivataloktól


rigoz # 2018.12.26. 09:04

A hatóság az általa készített iratoktól - kivéve, amik nem nyomtatottak (számítógépen készítettek, majd kinyomtatásra kerültek), illetve a nála egyéb okból - mer amúgy úgy küldték, mert nyilvántartás-vezetési kötelezettség miatt (szinte minden szervnél így van amúgy, különösen rendőrségnél és tudtommal a kormányhivataloknál is) - elektronikus formában, akár szkennelve is egyébként rendelkezésre álló iratokról az ügyfél választása szerint az e-mail címére vagy az Ügyfélkapujára illetékmentesen köteles másolatot adni, mely kérelmet 1 munkanapon belül köteles teljesíteni.

Egyébként a 100Ft/oldal irányadó a nem hiteles másolat esetében.

Ha a másolat minősége kifogásolható, az polgári jogi jogvita, amit közigazgatási jogkörben okozás esetén a területileg illetékes törvényszék előtt lehet érvényesíteni, nyilván lehet kérni a hatóság arra kötelezését, hogy megfelelő másolatot adjon.

Ugyanígy lehet visszakérni a bizonyíthatóan a hatóságnál elektronikus úton is rendelkezésre álló iratokról elektronikus úton, de illeték ellenében adott másolatokért fizetett összeget, különbözetet is.

Ha kifejezetten papír alapú másolatot szeretne, szeretnének, azt tanácsot kifejezetten jelezni, ugyanis az elektronikus ügyintézés előnyben részesítendő, eltérő rendelkezés hiányában.

gerbera317 # 2018.06.23. 05:00

Okmánybélyeg? Az micsoda?
Nem a másolat kerül annyiba, hanem a másolás, az, hogy valakinek ott kell bíbelődnie a forgatós sz@raiddal az üveglapon, ami helyett akár hasznos munkát is végezhetne, vagy éppen kávézhatna. Én a 100 forintot is kevesellném ezért. Szerintem fordulj bírósághoz, hogy kötelezék a hatóságot egyenes, fekete margó nélküli másolatok kiadására; és majd számolj be a híradó kamerái előtt, hogyan határozott az elsőfok, másodfok, Kúria.
Az elektronikus másolatról papírlenyomatot készíteni kb. 2 Ft oldalanként - ennek a megtérítését ugyanabban a keresetben kérheted.

havrilla # 2018.06.08. 12:10

Üdvözlettel!

Emlékszem, hogy milyen nehezen ment azt elérni, hogy a hivatalos iratokról lehessen saját fényképezőgéppel, telefonnal másolatot készíteni. De most már lehet. Na de ugye nem mindenkinek sikerül mindig.
Esetem:

Hivataltól kértem iratok másolatát. Sokat. 10 ezres okmánybélyeg átadva á/100 Ft oldalanként. Ez van.
Erre - mivel az email címemet tudták - email mellékletként küldték meg a 100 oldalt. Nem ügyfélkapun, tárhelyre, hanem a magánra.
Egyrészt én 100 forint/oldalért elvártam volna a papírmásolatot, ahogy ez szóban is volt.
Másrészt az ügyintéző (semmi más panaszom nem lehet rá! ) úgy szkennelte be a lapokat, hogy nem szedte szét a dossziét, hanem oldalazva rányomta a felületre. Így látszik az irat görbülete, változik emiatt az élessége ( azért olvasható maradt ) és ferde általában a szöveg. Szóval nem minőségi másolat.
Mivel máshol fel kell használnom ezeket a másolatokat én bizony szégyelném ilyen minőségben benyújtani.
Emailben jeleztem, de eddig választ nem kaptam.
Kérdéseim:
Ugyanannyi-e az ára az elektronikus másolatnak és a papíralapúnak? Megjegyzem, hogy mivel hivataos eljárás szerintem minden irat már elektronikusan ügyintéződött, tehát a számítógépben fájlban megvan, azaz nem tudom miért kellett szkennelni. Ha meg fájlban van, akkor nem simán és ingyen kellene átküldeni nekem? A jogom megvan a másolathoz amúgy.
Panaszlehetőség adott esetben?

Köszönettel:

Havrilla István