fiatalkorú büntetése buszon


rigoz # 2018.12.23. 21:19

A cselekvőképesség korlátozottságából fakadó semmisségre annak az érdekében lehet hivatkozni, aki korlátozottan cselekvőképtelen (Ptk. 2:24. §)

A cselekvőképesség hiányából vagy korlátozott voltából fakadó semmisség nem áll fenn, ha a cselekvőképesség fennállása esetén az adott nyilatkozat megtétele - végintézkedés kivételével - indokolt lett volna (Ptk. 2:09. § (1) bek.)

A hivatkozott nyilatkozat érvényességét a Szolnoki Járásbíróság előtt megtámadhatja, kérve az érvénytelenség megállapítását.

Addig viszont, amíg ezt ki nem mondják, az hatályos, az alapján tehát a követelés igényelhető.

Az érvénytelenség megállapítása magával vonja a követelés kizártságát, azaz a "megúszást" is.

A 17 éves gyerek, fiatalkorú ugyanis korlátozottan cselekvőképes, érvényes jognyilatkozatot csak a törvényes képviselője hozzájárulásával tehet fő szabály szerint, meghatározott kivételekkel.

A pótdíjazás, mint követelés jogosságának elismerése nem tartozik ebbe a körbe, ráadásul a semmisség, érvénytelenség alkalmazásához a cselekvőképességében korlátozottnak, gyermekének is érdeke fűződök, nem beszélve Önről.

Egyébként a KMKK Zrt. tudomásom szerint konzekvens hozzáállását tekintve, célszerű lehet ezt tehát peren kívül megkísérelni jelezni nekik, az is lehet, hogy elengedik az ügyet.

Ugyanakkor a fentiek csak akkor foghatnak helyt, ha írásos formában, aláírva valóban elismerte a felelősségét, e körben nyilatkozott a gyereke, ha csak kapott nettó egy csekket és bediktálta az adatait, akkor nem, hiszen akkor csak a kötelezés alapjául szolgáló nyilatkozatot közölték vele, mely ténylegese címzettje ugyan Ő, de Őt Ő képviseli, így az kiállja a jogszerűséget minden tekintetben.

A BKK gyakorlata is ez egyébként és eddig nem úszták meg egyszer sem.

B.laci # 2018.10.13. 14:23

Üdvözletem!
Szolnoki helyi járaton történt a 17 éves lányommal,hogy megvette a szokásos bérletét,amit nem töltött ki(feledékenységből,lazaságból,trehányságból...). Jött az ellenőr és megbüntette,aláírta,tudomásul vette.Kijött a csekk és repült a kukába.Jött egy második csekk-ezt én kaptam kézbe a postástól és néztem is bután.Meg van a hajlandóságom kifizetni csak érdeklődöm,hogy jogilag egy fiatalkorú tanulót csak így rá vehetnek egy fizetési kötelezvény aláírására?Jövedelme sincsen,mert tanul.Megúszni lehet valahogy?
Köszönöm,ha válaszolnak.