Határidő számítás


rigoz # 2019.02.09. 06:07

Tisztelt Csirkepöri!

Álláspontom szerint amennyiben a hosszabbítás szabályszerű volt - az alaphatáridő letelte előtt került rá sor, vezető állású beosztott, avagy amennyiben a hosszabbítást lehetővé tevő jogszabályhely ezt a jogot a hatóság vezetőjének címzi, akkor Ő vagy a helyettese személyesen, ügyintéző bevonása nélkül rendelkezett róla -, akkor 8 hónap, azaz meghoszabbított határidővel egyező időtartamú időnek a meghosszabbított határidőt követő elteltével jár a kétszerese a megfizetett illetéknek vissza.

Ha a meghosszabbítás nem volt szabályszerű, akkor a 4 hónap után járna már a kétszeres illeték vissza.

Amúgy egy megjegyzés: Ennyi idő elteltével már rég mulasztási ítéletet lehetett volna begyűjteni a hatóság terhére...

csirkepöri # 2019.02.06. 19:15

Sziasztok!

A kérdés a következő: ha 2 hónap az ügyintézési határidő, amit egyszer szintén 2 hónappal meglehet hosszabbítani, akkor határidő túllépés esetén 6 hónap vagy 8 hónap után kell duplán visszafizetnie az illetéket a hatóságnak? Vagyis attól, mert lehetett hosszabbítani és a 2 hónapból 4 alatt kell elintéznie az ügyet a hatóságnak utána 2 hónappal vagy az így hosszabbított újabb 4 hónappal kell számolni mire duplán kell visszafizetnie az illetéket?

Előre is nagyon köszi a válaszokat, régebbi ügy még Ket-es:

"33/A. §210 (1) Ha a hatóság a rá irányadó ügyintézési határidőt az ügyfélnek és az eljárás egyéb résztvevőjének fel nem róható okból túllépi, köteles az ügyfél által az eljárás lefolytatásáért megfizetett illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget, ha pedig az ügyintézés időtartama meghaladja az irányadó ügyintézési határidő kétszeresét, az ügyfél által az eljárás lefolytatásáért megfizetett illetéknek vagy díjnak megfelelő összeg kétszeresét az ügyfél részére visszafizetni."