Telekadó megsemmísítése visszamenőleges hatállyal


Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 05:48

Általános határozatban egyedi rendelkezés? Elég hülyén venné ki magát.

drbjozsef # 2019.04.05. 05:24

Az ilyen utólag megsemmisített rendelkezésekről rendelkező rendelkezésben kellene a visszafizetést is előírni, az lenne az ügyfélbarát. De hát ez nem az a hely.

wers # 2019.04.05. 05:17

a törvény erre nem ad lehetőséget.

értem én, csak Juliska néni kap egy csekket, befizeti. Arról sem a kiskegyedből, sem a brazil sorozatok közötti reklámból de még a sarki zőccségestől sem értesül, hogy ezt ő visszakaphatja.
Nem vitatkozom én a törvénnyel, de annak kell(ene) tudnia, hogy vissza kell fizetnie, aki kiszabta. Szerintem.

oligaliga # 2019.04.05. 05:13

Az adóhivatal magától nem térít vissza, a törvény erre nem ad lehetőséget. Amúgy a határidő nem jogvesztő.

wers # 2019.04.05. 04:59

a visszatérítési kérelmet a döntés közzétételétől számított 180 napon velül kell előterjeszteni.

Csak magánvélemény:

Nagyon jól tudják, kiktől szedtek be és mennyit, és mi az, amit immár jogosulatlanul. Maguktól kellene hivatalból visszafizetni. Esetleg elnézést kérve a kellemetlenségek miatt, és hogy használták a pénzüket megkérdezni, hogyan szeretnék azt visszakapni.

oligaliga # 2019.04.04. 17:29

Nem a NAV adja vissza, mert nem a NAV az adó jogosultja.

A valószínű forgatókönyv: kapsz egy hiánypótlást, amiben le lesz írva, hogy milyen adatokat kell még megadnod. Teljesíted a hiánypótlást és az önkormányzat határozatot hoz. A határozat jogerőre emelkedése után kapod vissza a befizetett adót (mínusz az esetleges adó- vqgy köztartozás) arra a számlára, ahová kéred.

Ha ismersz olyat, akit érint, érdemes őket tájékoztatni, mert a visszatérítési kérelmet a döntés közzétételétől számított 180 napon velül kell előterjeszteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 15:26

Nem.

Papp Zsolt # 2019.04.04. 14:02

Köszi szépen Oligaliga!

Hú, de bonyi!
Hát akkor az önkormányzat majd jól kiröhögi a fizetési felszólításomat... :-)
Ezek szerint a NAV-nak kell írnom az ilyen adók miatt is?

oligaliga # 2019.04.04. 12:00

Papp Zsolt

A Kúria határozata miatt a telekadóban túlfizetésed keletkezett. Nem a visszafizetést kell kérni, hanem a kiutalást, amit az adózás rendjéről szóló törvény 196.§ alapján fognak elbírálni:

196. § [Visszatérítési igény érvényesítése az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntése alapján]
(1) Ha az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága az adófizetési kötelezettséget előíró jogszabály alaptörvény-ellenességét, önkormányzati rendelet esetén más jogszabályba ütközését, illetve az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó jogi aktusába ütközését a döntés kihirdetéséhez képest visszamenőleges hatállyal állapítja meg és a döntés alapján az adózónak visszatérítési igénye keletkezik, az első fokú adóhatóság az adózó kérelmére a visszatérítést - a döntésben foglalt eltérésekkel - e § rendelkezései szerint teljesíti.
(2) Az adózó a kérelmet az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntésének közzétételétől, illetve kézbesítésétől számított száznyolcvan napon belül az adóhatósághoz írásban terjesztheti elő. A kérelmet az adóhatóság határozattal utasítja el, ha a döntés közzétételének, illetve kézbesítésének napjáig az adó megállapításához való jog elévült.
(3) A kérelemben az adózó adóhatósági azonosításához szükséges adatokon túl meg kell jelölni a kérelem előterjesztéséig teljesített, visszatéríteni kért adót és azt a végrehajtható okiratot, amelyen az adó befizetése alapult, utalni kell az Alkotmánybíróság, a Kúria, illetve az Európai Unió Bírósága döntésére, továbbá nyilatkozni kell arról, hogy

  1. az adózó a visszatéríteni kért adót a kérelem előterjesztéséig más személyre nem hárította át,
  2. hatósági vagy bírósági eljárás alapján a kérelem előterjesztéséig az adó visszatérítésére sem az adózó, sem más személy részére nem került sor, és ilyen eljárás a kérelem előterjesztésekor nincs folyamatban vagy az adózó az eljárás megszűnését a kérelem előterjesztésétől számított kilencven napon belül az adóhatóságnál igazolja.

(4) Ha a (3) bekezdés a) és b) pontjában foglalt egyéb feltételek nem teljesülnek, az adóhatóság a kérelmet határozattal utasítja el. A végrehajtható okiratban foglaltakkal kapcsolatban az adóhatóság a kérelem benyújtásától az eljárás végleges befejezéséig és a visszatérítést elrendelő határozat esetén a véglegessé válást követően - e határozat végleges megsemmisítéséig, hatályon kívül helyezéséig - végrehajtási cselekményt nem foganatosít.
(5) Az adóhatóság a visszatéríteni kért adó befizetését megalapozó végrehajtható okiratban foglalt tényállást veszi alapul, illetve - ha az a tényállás tisztázásához szükséges - az ellenőrzés során alkalmazható bizonyítást folytat le azzal, hogy az adó áthárításával kapcsolatos bizonyítás arra a személyre is kiterjedhet, akire, amelyre az adózó a visszatéríteni kért adót átháríthatta.
(6) Ha az adózó visszatérítési igénye megalapozott, az adóhatóság - az adó visszatérítésével egyidejűleg - a visszatérítendő adó után az adó megfizetésének napjától a visszatérítés teljesítéséről szóló határozat véglegessé válásának napjáig a jegybanki alapkamattal azonos mértékű kamatot fizet. A visszatérítés a teljesítését elrendelő határozat véglegessé válásának napján esedékes, a visszatérítést az esedékesség napjától számított harminc napon belül kell kiutalni. Az e §-ban szabályozott visszatérítésre - a 65. § kivételével - egyebekben a költségvetési támogatás kiutalására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

Papp Zsolt # 2019.04.04. 11:28

Köszönöm szépen a válaszokat és az inspirációt!
Igyekszem pontosabb lenni:
Erről van szó:
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

És a lényeg a rendelkező részből:

  • megállapítja, hogy Kisköre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 9/2015. (IX. 25.) számú önkormányzati rendelete 31. § (1a) bekezdés b) pontja a C–26-os telektömb vonatkozásában törvénysértő, ezért a 31. § (1a) bekezdés b) pontját kihirdetése napjára visszamenőleges hatállyal, 2017. február 1-jével megsemmisíti;

És a rendelet:
https://www.google.com/url?…

Ez a tavalyi Kúriás kb 400, közművesítetlen telek tulajdonosára vonatkozik. Az a C26-os telektömb.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 05:30

A vonatkozó helyi rendeletet (valószínűleg annak is csak egy bizonyos szabályát) helyezte hatályon kívül a Kúria önkormányzati tanácsa.

lajcsó # 2019.04.03. 21:29

"a telekadót pedig a Kúria tavaly megsemmisítette, a kihirdetés napjára visszamenőleg."
Ezt honnan szedted?

Ez a törvény:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Bőven benne van a telekadó!

Papp Zsolt # 2019.04.03. 12:06

Kedves Jogtudorok!

Van egy telkem amit jól megadóztatott az önkormányzat évekig. Ezt a telekadót pedig a Kúria tavaly megsemmisítette, a kihirdetés napjára visszamenőleg.
Az előbb küldtem el a fizetési felszólítást az önkormányzetnak, hogy szépen adják vissza a pénzem.
Jól tettem?
A visszamenőleges hatály azt jelenti?
És ha erre nem fizetnek, mehet a fizetési meghagyás is?

Köszönöm szépen!