a múlt ködébe vész?


kkzsolt # 2019.07.10. 21:20

Ha végigolvasod a kérdést látod, hogy a probléma ezen aspektusát még eddig itt még nem vetettem fel.

Szerencsére a 15 millióból van még 1-2 ember aki gondolkodik, és a következő kérdést tették fel:

Ha 80 éve kiadtak egy építési engedélyt, akkor az abban foglaltak addig érvényesek amíg maga az építési engedély érvényes (tehát mondjuk 4 évig). Mellesleg ez az önk. álláspontja is.
Csakhogy az építési engedélyen olyan határozatrész is szerepelt ami időkorlát nélkül ró kötelezettséget az építetőre illetve ad jogot az építetőnek.
Éppen úgy mint az a kitétel, hogy az építető csak akkor kap engedélyt, ha az előkertjét ingyen a "városnak ajándékozza". Ez sem jár le az építési engedéllyel.

Ha pedig így van, akkor az építési engedély egy része még mindig hatályos. Persze gyanítom, hogy ezért megállapítására vonatkozó kérelemmel kell a bírósághoz fordulni.

kkzsolt # 2019.07.10. 20:59

Hogy tisztán láss:

Nos amikor azt mondom, hogy állami/önkormányzati tulajdon elbirtoklása, akkor úgy néznek rám mintha a Marsról jöttem volna.

Megkeresem néhány erre területre szakosodott (közigazgatás, kisajátítás ...) ügyvédet akik nagyjából azt mondták, hogy fogalmuk sincs a megoldásról (persze nem ingyen).

Ezek után elméletileg két megoldást látok:
1). Magam keresek jogi megoldást. Darabokra bontom a problémát, hátha apránként sikerül eredményt elérni.
2). A Magyar jogrendet és közigazgatást hulladéknak nyilvánítom és mint a régi időkben polgárháború útján keresek orvoslatot.

Én pillanatnyilag az 1-es megoldást preferálnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.07. 17:03

Időről időre előhozod ezt az ügyet. Hidd el, most sem lesz más az eredmény, mint az eddigi négy-öt alkalommal.

kkzsolt # 2019.07.07. 16:08

Tisztelt Mindenki!

Még a második világháború előtt (vagy 80 éve) kiadtak több építési engedélyt több házra. Az építési engedély feltétele volt, hogy a tulajdonos a telek előkertjét ingyen a "város"-nak ajándékozza. Az építési engedélyben írásban rögzítették, hogy az előkertet érintő útvonalbővítésig az előkertet a tulajdonos használhatja és lekerítheti.

A kérdés: vajon ma is érvényes ez az engedély vagy sem?

A szakszerű válaszokat köszönve: kkzsolt