Birtokvédelem (kínai nád)


Szomorú örökös # 2020.08.24. 12:40

James Bond 007

a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Azért arra figyelj oda, hogy ha a bambusz a túloldalon előbb megvolt és te ennek tudatában ültetted oda a dísznövény kollekciót, akkor arra jó eséllyel nem fogsz kártérítést kapni.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.23. 10:05

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.08.23. 08:35
  1. a bíróság ritkán határoz olyanban, amit a felperes nem is kért. Kérjetek mindent is, legfeljebb kevesebbet kaptok. De ami nem kértek, olyat biztosan nem kaptok.
  2. lásd mint fent. Érdemes tudni, hogy kérni bármit lehet.
Szomorú örökös # 2020.08.23. 06:39

James Bond 007

Nem akarok én dolgozni helyette. És a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Ha ő nem csinálja meg, akkor jobb, ha te teszed meg, bármennyire is nem akarsz „helyette” dologozni, lehet jobban jársz, ha mégis. Attól félek, hogy ez nem lesz egyszerű kivárni a megoldást.

Abban reménykedem, hogy egy ügyvédi felszólító egy jelentősebb kártérítési összeggel megoldja a problémámat, de ha nem, kész vagyok végigmenni.

Hány esztendőd van rá? Hosszú lesz a végéig, nem egy-két hónapról van szó. A kártérítést meg vagy megadják, vagy nem. :-O

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.23. 04:29

Nem akarok én dolgozni helyette. És a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Abban reménykedem, hogy egy ügyvédi felszólító egy jelentősebb kártérítési összeggel megoldja a problémámat, de ha nem, kész vagyok végigmenni.

Az eredeti kérdéseimre tudja valaki a választ?

Szomorú örökös # 2020.08.22. 23:47

James Bond 007

Bíróságon akarom elérni, hogy kötelezzék a kerítés építésére és a nád kiirtására a telekhatárról

És az alatt a pár év alatt mit fogsz csinálni, amíg meg nem születik a döntés? Mellesleg ok, neked adnak igazat, de utána mi lesz a biztosíték, hogy azonnal meg is teszi majd? Ha nem, akkor megint mehetsz követelni a határozat végrehajtását.

Szóval inkább magad uram, ha szolgád nincs. A kerítéshez meg te is tehetsz le védő lemezt.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.22. 11:27

"könnyen bizonyítható, hogy csakis tőled jöhetett a vegyszer."

Szerintem a saját kertemben azt vegyszerezek, amit akarok. Ha nem tetszik neki, hogy átszívódik, vágja el a gyökereket kerítéssel a telekhatáron.

De ezek a megoldások nem működnek. Ahogy írtam, 100-150 m2-nyi nádról van szó, több száz szál, 10 méter magasak. Én nem akarok ugyanekkora erdőt növeszteni a saját kertemben, csak azért, hogy lepermetezhessem.

Bíróságon akarom elérni, hogy kötelezzék a kerítés építésére és a nád kiirtására a telekhatárról.

Szomorú örökös # 2020.08.21. 21:07

az ott javasolt eljárás arra az esetre szól ha az egész mennyiséghez hozzáférsz.

Az ott javasolt hozzászólások gyakorlatilag épp azt írják le, hogy a kínai bambusznád szinte kiirthatatlan, ha felelőtlenül ültették. Hiába szeded ki az összes hajtást nálad a földből, újra és újra át fog hajtani a kerítést alatt.

Amennyiben a szomszédból jön az utánpótlás, akkor könnyű belátni, más megoldás kell - mint most az esetedben. A felszívódó vegyszer az, amit érdemes használnod

Nem igazán javasolt ilyen megoldás a felszívódó vegyszer saját területen sem. Ugyanúgy ha laborvizsgálattal megállapítja a szomszéd, hogy az ő részén is kiirtottad a vegyszerrel a bambuszt - mert az anyatőre is kihatott - úgy nagy valószínűséggel feljelentéssel kell szembenézned, mivel eléggé könnyen bizonyítható, hogy csakis tőled jöhetett a vegyszer.

Szomorú örökös # 2020.08.21. 03:06

James Bond 007

Itt olvasgathatsz róla, hogy nem lesz könnyű kitakarítani azt a kínai bambuszt. Itt nem csak a totális gyomirtó szert javasolják, gyakorlatilag minden egyes maradványát ki kell takarítani a földből, hogy ne jöjjön ki többé a földből. Bár azt írja, hogy még ha beton zárófalat teszel le, azt is képes áttörni. :-O

https://www.gazdabolt.hu/…usz-kiirtasa

Szomorú örökös # 2020.08.20. 14:56

James Bond 007

Amit még ha meg is akarnék tenni, a saját kertemből nem tudom, szóval még át is kéne másznom, ami nem jó ötlet.

Nem is kell átmászni, elég egy jó hosszú permetezőszár. :-)

alfateam # 2020.08.20. 13:01

Némi "jó" tanács. A Te oldaladon hagyd megnőni, legyen felület ahol fel tud szívódni megfelelő mennyiségű szer ami kifejti hatását a gazda növényre is.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 13:00

Ez ugyanúgy glifozát. Leveleken keresztül szívódik fel, de a nád rengeteg tápanyagot tárol a gyökerében. A sarjakon lévő pár levélen keresztül nem szívódik fel elég, csak úgy lehet kiéheztetni, ha a szomszéd náderdejét le tudom permetezni, hogy minden levélre jusson. Az is olyan 100-150 m2 lehet.

Amit még ha meg is akarnék tenni, a saját kertemből nem tudom, szóval még át is kéne másznom, ami nem jó ötlet. Hogy valami joggal kapcsolatosat is írjak. :)

alfateam # 2020.08.20. 12:44

Fozát 480-as. Okvetlen betartani a használati utasítást!!

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 12:37

A mi kertünkben most is glifozátot használunk a sarjak ellen (ecsettel kenve, mert a gyepet kímélni kell), de annak semmilyen hatása nincs már a 30 centire lévő következő sarjra sem, nemhogy méterekkel odébb.

De ha tudsz olyan, akár engedélyköteles szert, ami több méternyi gyökéren át átszívódik a szomszédba is, örülnék neki. :)

alfateam # 2020.08.20. 12:32

Ugyan-ugyan, mielőtt kalandokba vernéd magad (Bírósághoz tervezünk fordulni a szomszéd 10 méter magas nádja miatt,) nézz körül a felszívódó gyomirtó szer között.
Ezt minden gond nélkül használhatod a saját kertedben.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 12:05

Tisztelt fórumozók!

Bírósághoz tervezünk fordulni a szomszéd 10 méter magas nádja miatt, ami egyrészt sötétbe borítja a fáinkat, cserjéinket, másrészt a gyökerei 6 méter mélyen benyúlnak a kertünkbe, ott nagy számban hajtásokat hoznak, aminek az irtása jelentős munka. A jegyző az 1 éven túli probléma miatt elutasította az intézkedést.

Kérdéseim:

  1. a megoldás módját a bíróság dönti el, vagy nekünk kell a keresetben követeléseket megfogalmazni? Amit szeretnénk: a nád kiirtása a kerítéstől minimum 2 méterig és 60 cm mély áthatolhatatlan alap (beton vagy vaslemez) építése a kerítés alá.
  2. A követeléseknek lehet pénzügyi része? (A sarjak kiirtásához a mi területünkön 100 m2-en talajcsere és gyep újratelepítés szükséges, ennek fedezését követelnénk a szomszédtól).