Közigazgatási bírság


mrteacher # 2009.03.19. 12:20

Üdv Mindenkinek!
Segítséget kérnék. Közig bírság, gyorshajtás miatt.
2008. 08.01. történt. A határozatot 2008.09.29.-én hozták, és 2009. január 8.-án kaptam kézhez!!! Vasúti átjárón 58-al haladtam át. A hatóság azt állítja, hogy lakott területen volt, így 90.000, de nem lakott terület, akkor csak 30.000 Ft.
Írtam egy kérelmet (lefotóztam a vasúti átjárót több irányból, lakott terület tábla egy darab sem sehol), hogy nézzenek utána, hol készült a fotó, és vizsgálják felül a határozatot. Erre 34 nap (naptári nap) után jött egy levél, hogy illetékköteles, mert fellebezés. Át lehet minősíteni a kérelmet fellebbezéssé? Naptári, vagy munkanapot számol a törvény? A határozathozatallal túllépték a 30 napot, illetve a kérelemnél is az 5 napos határidőt, ami a hiánypótlásra szól. Van értelme "kekeckednem" velük?
Minden jót kívánok!

monalisa1 # 2009.03.12. 22:08

A második bírságolás már túlbuzgóság..., bár nem biztos, hogy egy ugyanazon személy járt el. (Bizonyára elő van nekik írva a havi mennyiségű büntetőtömb felhasználása.)

Sajnos a második büntetés is jogos volt - csak nem emberséges, hiszen gondolnia kellett: oka van annak, hogy az autó hosszasan áll egyhelyben.

A döntés a te kezedben van, ha mégsem, akkor legalább a részletfizetés iránti kérelem.

Zárójelben: volt már hogy a belvárosban egy kocsira pár óra alatt három Mikulást is felraktak...

Monalisa
laikus hozzászóló

Trobert # 2009.03.12. 21:02

Kedves Fórumozók! 2009.02.05-én 3,5m-re parkoltam le egy útkereszteződéstől. Amikor a kocsimért mentem 15:05-kor találtam is egy "tiltott helyen várakozik" cetlit rajta, ami után belenyugodtam, hogy 30.000Ft büntetést kell fizetnem. A mai napon két határozatot kaptam, mely szerint ugyanazon a napon 10:44-kor és 15:05-kor is megbüntettek ugyanott. Nap közben nem mozdult el a kocsi, tehát ugyanott állt. A rendőrségen arról tájékoztattak, hogy akár egy nap többször is megbírságolhatnak. Én ezt nem érzem jogosnak. Kérdésem az, hogy jogos-e a fenti eljárás, illetve, ha 5000Ft illetékért megfellebezem a jogtalan 2-szer 30000Ft-os büntetést, és elismerik hogy ők hibáztak, akkor nekem 35000Ft-ba fog ez kerülni jogosan? Köszönöm előre is ha reagáltok!

monalisa1 # 2009.01.14. 15:34

zatioichi80

Jó esetben 30 nap, egyébként 60, de az is előfordulhat hogy még annál is később..., de igen-nem alapon választ mindenképpen fogsz kapni kérelmedre.

Javasolnám addig is menj be személyesen és kérj néhány üres (= biankó) csekket és kezdj el önként fizetni, pl. a kiszabott büntetést elosztod 4 havi részletre, többre már nem igen...

hgabesz

Egy lerobbant kocsihoz nem kell rohanni (...) elég oda a Kreszt betartva is odaérni. Tehát a gyorshajtást semmi nem indokolja - nem vagy "te" egy megkülönböztetett jármű...

hgabesz # 2009.01.14. 15:16

Tisztelt "bajtársaim"

Sajnos nekem a munkámmal jár (soförsegély), hogy sietnem kell az autómmal.. korábban többször is beleszaladtam traffiba, mióta megtudtam, hogy akár 300.000 forintomba is kerülhet, azonnal vettem egy traffi előjelző készülék csomagot (a márkáját nem írom le, mert gondolom ez nem a reklám helye) de a lényeg, hogy azóta többszörösen megtérült az ára, mert minimum négyszer időben jelzett. Egyébként Budapesten sok helyen indokolatlanul alacsony a megengedett sebességhatár. Ha a rendőrség nyílvántartásába egy éven belül kétszer bekerülsz, akkor esélytelen a kérelem. (Nekem ez a tapasztalatom) Bár nem tudom, hogy ezen mennyire váltztattak mióta közigazgatási eljárásban dolgoznak. Szóval érdemesebb megelőzni a bajt. Én tőlük vettem ezt a készletet: www.bestradar.hu más cégnél nem találtam egybe csomagott. (Ha valakit érdekel) Addígis kitartás!

zatoichi80 # 2009.01.14. 13:11

Sziasztok,

A következőt szeretném kérdezni, dec 4-én vettem át a bírságomat 10-én elküldtem egy tértivevényes méltányossági kérelmet amiben mindenre hivatkozva kérem annak csökkentését.
A kérdésem az lenne hogy kb mikor kapok erről akár igen akár nemleges választ?
Ha egyáltalán kapok....
Vagy figyelembe sem veszik és míg várok addig letiltják a fizumat??

Köszönöm...

monalisa1 # 2008.12.22. 16:06

Részletfizetést mindenképp, esetlegesen méltányosságból csökkentést, elengedést. Szóval hogy mi okból a bírságolás - ami nem tartozik ide -, valamint a személyi/családi körülményeid stb. Írj egy kérelmet tértis levélként.

Mindig a remény hal el utoljára...

zsolt0309 # 2008.12.22. 13:44

Sziasztok elég nagy problémám van de hisz én vagyok az oka hisz gyorsan hajtottam a Közigazgatási bírságot kaptam 40000ft! Ez elég sok pénz főleg így karácsony és újév környékén de a gázszámla mellé nem hiányzott! Kőműves vagyok és ebben pont ilyenkor nincs pénz! Rátérek a kérdésem lényegére! Ezt a büntetést le lehet dolgozni? Vagy részletfizetést kérni? Ha valaki tudna válaszolni a kérdéseimre nagyon meg köszönném! Zsolt

catrace # 2008.12.13. 15:05

Sw02!

A települési naplót leellenőrizte az ügyintéző? Amit a kamerázó rendőrök vezetnek? Mert könnyen lehet, hogy ott van a hiba! Egyszerűen csak elírták a helyszínt, vagy az időpontot a traffisok, amikor a szalagot feldolgozták. Azt sajnos hivatalból (vagy kérésre) kijavíthatja a hatóság, jogszabály alapján.. Derítsd ki, hogy rá bírnak-e jönni a hibára és ha nem akkor fellebbezz!

catrace

Sw02 # 2008.12.13. 07:29

Sziasztok,

Tanácsra lenne szükségem, hogy mit is tehetnék.
A napokban készhez kaptam egy 30.000 Ft-ról szóló csekket, miszerint 2008. szeptemberében 50-es táblánál 69-el mentem. Bementem és kikértem egy példányt a fotókról, amin az autóm és a rendszámom is kivehető, viszont egy záróvonalon kívül semmi más nem látszik.
Az állításukkal viszont van egy kis probléma. Az autó 100%, hogy nálam volt és más nem használhatta, mivel aznap péntek volt és épp hazafelé tartottam vele.
Az idő, a helyszín és az irány viszont nem stimmel, mivel az általuk megadott címen nem jártam még(teljesen biztosak voltak abban, hogy a fénykép ott készült, ezt háromszor is megkérdeztem), majd miután kézhezkaptam a képeket megkerestem a házat, ami előtt készült a célfotó. Ahogy a képen látszik a záróvonal íve, kizárásos alapon csak arra mehettem volna, amerről jönnöm kellett volna.
A másik érdekesség, hogy a munkahelyemet 16.45-kor hagytam el. Ezt hivatalos papírral is tudom igazolni, valamint az autópályán is biztos ellenőrizték, hogy van-e engedélyem felmenni az M3-ra, a célfotó pedig 24 perccel később készült. A szükséges szakasz megtételéhez 30 percre lenne szükségem( legalább 90-es tempóval egy hegyi szerpentinen), de ha még arra is mentem volna, még meg is kellett volna valahol fordulnom, hogy kép elkészülhessen.

A kérdésem az lenne, hogy ha fellebbezek, akkor mit tehetnek?
Egyszerűen elnézést kérnek a téves cím miatt, előkeresik, hogy pontosan hol is lettem bemérve, márha még van rá lehetőségük és postázzák a helyes címmel újra a csekket?
(Az úton, amin hetente járok az eltelt 2 év óta rutinból közlekedek. Tudom hol mérnek és mikor, a táblákat pedig be szoktam tartani.)
Vagy van egyéb más lehetőség is?

Az elmúlt napokban elég sok olyan esetről szereztem tudomást, hogy nem volt helyénvaló a büntetés.
A sajátommal pedig nem is értek egyet.

Már azt is tudom, hogy milyen készülékkel csinálták a videót, amiből kivették a képeket és ezt meg is nézném, hogy tudjam hol is történt valójában, ha megtörtént.
Van erre lehetőségem? Ha igen akkor mit kell tennem?

Köszönöm.

catrace # 2008.12.09. 21:18

Kedves Tibi!

Őszinte leszek: nem sok.
Az amit leírtál nagyon kevés, ezzel csak pazarlod az illetékbélyeget. Ha írsz valamit az max. csak méltányossági kérelem legyen(nem pedig fellebbezés). Esélyed- tudomásom szerint- csak akkor van, ha a szab.szegés elkövetése után történt valami olyan dolog, ami jócskán rontott az anyagi helyzeteden, pl. ellopták a lízinges kocsidat, vagy hasonló. Szóval szerintem reménytelen. Viszont részlet- vagy halasztott fizetést kérhetsz.

catrace

R1200GS # 2008.12.09. 15:33

Tiszteletem!

A mai nap kézhez kaptam egy közigazgatási bírságot, miszerint 2008.10.4-én 50 km/h helyet 74 km/h-val mentem. A levél 12.01.-én íródott. Édesapám a gépjármű üzembentartója, tulajdonképpen őt büntették. Én jelenleg nem dolgozom, és a kérdésem az lenne, érdemes e felebezni a határozat ellen? Azt írnám le, hogy én követtem el a szabálysértést, de mivel nincs jövedelmem ezért mérsékeljék a bírságot. Persze ezt normálisan megfogalmazva. Van rá esély, hogy csökkenteni fogják a bírságot?

Üdvözlettel Tibi

catrace # 2008.12.09. 11:44

Csucsor!

A 30+30 nap sajnos nem vicc. Túl sok kézen megy keresztül egy szimpla gyorshajtásos ügy.
Visszadátumozni nem lehet, az ilyen fajta rendszer automata.
Le tudod ellenőrizni, ha bemész és megnézed a rendszerükbe, hogy mikor jött, mikor készült el, és mikor ment fel a központba az ügyed. Jogod van az iratokba, ügymenetbe való betekintéshez!

A postázásról nem szól az idevágó törvény.

csucsor # 2008.12.09. 11:22

A 60 napos határidő egy vicc :( Most kaptam egy augusztusról szóló csekket, aminek a határozata még éppen belefér a 60 napba. Viszont a postázás is majdnem 2 hónap volt. Az a gyanúm, hogy egyszerűen beirtak a múlt héten egy dátumot októberre a határozatra. Ezt nem lehet valahogy ellenőrízni? A postára adás és a határozat meghozatala között eltelhet bármennyi idő? Ha igen, akkor az érdekes helyzet...

catrace # 2008.12.06. 20:51

Lotifuti!

Nézd meg a fotókat és ha közel vagy a vonalhoz az elsőn, akkor fellebbezz!

A hatóságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy meghozza az I. fokú határozatot, ami még 30 nappal meghosszabbítható. Ergó 60 nap. De ebbe a postázás nem számít bele! A dátumot nézd alul, ha eközött és a szab.szegés elkövetése között 60 napnál kevesebb van, akkor buktad.

Ja és még kitalálhatják, hogy ez az egész piros lámpázás jogszerűtlen és akkor mindenkinek visszautalják a bírságösszeget. Tehát ne keseredj el, hanem derítsd ki mikor van ügyfélfogadás, nézd meg a képeket, ha közel vagy a vonalhoz fellebbezz, ha kicsúsztál a határidőből, akkor igazolási kérelmet is mellékelj és úgy fellebbezz!

lotifuti # 2008.11.20. 10:59

Én is kérdeznék valamit. Problémám hasonló. Veszprém, piros lámpa, közig. bírság. Legjobb tudomásom szerint, az idevonatkozó törvény szövege úgy szól, hogy a szabálysértési ügyben illetékes hatóság az elkövetés napjától számított 60 napon belül határozatot kell, hogy hozzon, amit az elkövető részére kipostáz. Az elkövetőnek, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezési joga van. Ha az elkövető a 16. napon nyújtja be fellebbezését, azt a választ kapja, hogy az erre törvényileg meghatározott határidő lejárt, így ezzel a problémával nem tudnak foglalkozni. Kérdésem, én mondhatom e azt, az elkövetéstől számított 72 napon kipostázott határozatra, hogy: - Uraim, az erre törvényileg meghatározott határidő lejárt, így nem tudok a problémájukkal foglalkozni. Másik kérdésem. A 60 nap mit jelent? Eddig 2 helyen kérdeztem. Az első válasz úgy szólt, hogy 60 napon belül kell az eljárást megkezdeni. Második válasz, hogy erre még nincs kialakult gyakorlat. A törvény pedig tudomásom szerint azt írja, hogy 60 napon belül kell határozatot hozni. Valójában mi az igazság? Köszönöm.

kata83 # 2008.11.18. 11:13

Természetesen jogos a bírság, a szabálysértés pedig nem évült el. Csak a határozat kései közlése okán szerettem volna vmilyen kibúvót találni.

gitron # 2008.11.18. 11:02

Ha "letraffizták", akkor valószínűleg a megengedettnél gyorsabban ment, vagyis szabálysértést követett el, ergo jogos a bírság.
A szabálysértésnek elévülési ideje van, amelyen túl szankció nem alkalmazható. Feltételezem, hogy ilyen triviális hibát nem vét a hatóság.

kata83 # 2008.11.18. 10:48

:-)

Kedves Gitron!

Valójában az a problémám, hogy szeretném megfellebbezni a vőlegényemnek kiküldött közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozatot. Mivel még júnuisban letraffizták, és most küldték csak ki a határozatot, gondoltam, eljárási hibára hivatkozva fellebbezhetnék. Már ha másra úgysem tudok. A pp-ben van egy ilyen szakasz, hogy meddig kell kézbesíteni a határozatot. Azért kérdeztem, hogy esetemben hivatkozhatok-e rá, vagy sem.

gitron # 2008.11.18. 10:20

Nem világos, hogy mi a gondod?
A jogorvoslati lehetőséged a kézhezvételtől nyílik meg, tehát itt hátrány nem ér.
Ha már fizetni kell nem jobb később? (Nem a te pénzed romlik legalább.)
Amúgy meg nem violna abban semmi logika, hogy meghozzák a határozatot, majd egy évig "dunsztolják", és csak utána küldik ki.

kata83 # 2008.11.18. 09:21

És a polgári perrendtartásról szóló tv sem vonatkozik erre a dolgora? Közig bírságot szabnak ki rám, és akár egy év múlva is kiküldhetik a határozatot, minden következmény nélkül?

gitron # 2008.11.18. 07:53

Nincs.

kata83 # 2008.11.17. 22:21

Sziasztok!

Bogarászom a 2004. évi 140-es tv-t. Nem tudom, van-e valamilyen előírás arra vonatkozóan (egyszerűen nem találom), hogy a határozatot hozó hatóságnak hány napon belül kell értesítenie az érintettet...légy szíves segítsetek!

Előre is nagyon köszönöm!

üdv.
Kati

Kiszi # 2008.10.02. 08:00

Enorcsi!

Köszi szépen, pont ezt kerestem! Jól elbújt a kis ...! Én mindenáron csak a rendeletekben kerestem. Legalább egy kis jó hír a havernak, hogy ezt már nem kell kifizetnie. Éreztem, hogy úgy nem lenne "frankó" :), de egyszerűen nem találtam és hogy őszinte legyek, meg sem fordult a fejemben, hogy ennek a tv.-nek a "A járművek használata" c. részében lesz. Hurrá kodifikáció! Na de sebaj, a lényeg, hogy megvan, még egyszer köszi!

kisattila80 # 2008.09.29. 15:05

Sziasztok!

2008.06.23-án 69-el lefénykéztek lakott területen belül.
A határozaton 2008.08.07 van.
A levelet első kézbesítéskor átvettem 2008.09.18-án.

A kézbesítés nem számít bele a 60 napos határídőbe? Vagy erre más határidő vonatkozik?

Ha nyilatkozom, hogy édesapám autóját én vezettem, akkor lesz ez a közigazgatási bírság és még egy szabálysértési bírság is?

Mivel érdemes próbálkozni?! Max részletfizetést lehet kérni?

Segítségeteket köszönöm.
Attila