Többdiplomás fiatalokat bocsát el a VPOP


Law1 # 2003.10.13. 13:58

A magyar egy érdekes nép. Várja, amíg a sült galamb a szájába repül. S amikor szóvá teszed, hogy mekkora káosz, fegyelmezetlenség és fejetlenség uralkodik ebben az országban, akkor teljesen megsértődve kapásból felsorolnak 20 magyar nobeldíjast és arról regélnek, hogy ebben az országban milyen okos mindenki. Hát igen, ennek a 20 nobeldíjasnak is akkor jött meg az esze, amikor elhúztak ebből az országból és találmányaik más országokban láttak először napvilágot. Ezért írták a külföldi lapok 95%-a Teller Ede halálakor, hogy:" meghalt egy AMERIKAI nobeldíjas". Néhol megemlítették zárójelben, hogy magyar származású volt. Ez a szomorú valóság, hogy ez az ország képtelen letenni valamit az asztalra, ha meg igen, akkor más zászló alatt!!!

Az igazság az, hogy addig, amíg ebben az országban az emberekben nem lesz akaraterő és önfegyelem, addig ez az ország nem fog labdába rúgni.

És addig, amíg ebben az országban mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon azáltal, hogy keresztbe teszünk az európai módon gondolkodó fegyelmezettebb fiatal generációnak - és a kormány ezt még támogatja is - addig semmi nem fog változni, legalább is pozitív irányba.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.13. 12:05

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Law1 # 2003.10.13. 10:11

"Nem okosokodni akarok, de szerintem arról, hogy ez az ország ilyen, senki más nem tehet, hanem kizárólag mi magunk." (Order)

Ebbe teljesen igazat adok. De sajnos a magyar ember ilyen. 13 évvel a rendszerváltás után sem képes európai fejjel gondolkodni, még mindig az a "nem szólok inkább, mert úgy sem tudok ellene tenni semmit" mentalitás jellemző az emberekre. Nem először tapasztalom saját magam, tapasztalja más is, hogy pl a közigazgatásban sok ügyintéző (tisztelet a kivételnek) még mindig úgy beszél az ügyféllel, mint ha éppen a se....éből rántotta volna ki. Nem tanította meg őket senki, hogy ő nem az ügyfélnek tesz szívességet azzal, hogy kiszolgál, hanem azért kapja az adófizetők pénzéből kifizetett bérét, mert ő értünk van és az a feladata, hogy maximálisan kiszolgáljon. Sajnálom, hogy ez a kormány nem vállalja fel azt, hogy rendet tesz a közigazgatásban/államigazgatásban úgy, hogy annak tényleg haszna legyen. Lehet, hogy morális szempontból senki nem meri elzavarni az idősebbeket, arra hivatkozva, hogy 55 évesen 3 gyerekkel úgy sem kap munkát, de a fiatalok igen - másrészt tudjuk, hogy ennyi fiatal, amennyit elbocsát a VPOP és más közigszerv nem, nem fog egyszerűen állást találni, akár hány nyelvet beszél és akár hány diplomája van.

Amúgy egy ismerősöm is a közigazgatásban dolgozik és mondja mennyire megdöbbentő, hogy rengeteg főosztályon egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek olyan szinten, hogy pl EU-s dokumentumokkal el tudjanak valamit kezdeni. Inkább továbbküldik az ott dolgozó fiatal, több nyelvet beszélő jogászoknak és lefordítatják. Nesze neked hatékonyság: a fiatal jogászaink fordítói és titkárnő munkát végeznek, csak azért, mert a közigazgatásban dolgozók 90%-a max oroszul tudna kibökni 1-2 mondatot.

Szerintem a kormánynak fel kellett volna vállalnia az ország érdekében, hogy elküldi azokat, akik nem tudnak hatékonyan dolgozni.

Az ország érdeke nagyobb, mint azoké, akik esetleg 55 évesen nem kapnak állást.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.11. 20:49

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Béres-Deák Attila # 2003.10.11. 13:54

A VPOP karcsusítása sajnos úgy fog végbemenni, hogy a régi magukat bedolgozott EU-s feladatokra alkalmatlan káderek maradnak a többiek mehetnek. Soha nem volt cél a VPOP-nél a helyesen , érdekmentesen jogalkalmazók megtartása. Mindíg azok voltak túlsúlyban, akik túlbonyolították az ügyintézést annak érdekében, hogy bizonyos körök elvárásainak megfeleljenek.
Ismereteim szerint egyvalaki tudná levezényelni a Pénzügyőrség EU-s "átállását". Az illető: Czikora András pénzügyőr dandártábornok.


attika

Rexor # 2003.10.09. 09:34

Teljesen egyetértek ezzel. Alapvetően teljesen jó lenne az a koncepció, hogy a közigazgatást karcsúsitsák szerintem, mégis mint a legtöbb jó elképzelés balul sült el.

Itt lenne a lehetőség, hogy végre az udvariatlan, dolgozni nem akaró "kövületektől" megszabaduljon a közigazgatás (a félreértések elkerülése végett nem a munkájukat jól végző, keményen dolgozó emberekre gondolok..), és kicsit felfrissüljön, erre pont azok maradnak benn, akik leginkább érdemesek lennének a kirugásra.

Nem tudom őszintén szólva mi lenne erre a megoldás, de az EU küszöbén álva elég elkeserítő látványt nyujt a magyar közigazgatás.

Law1 # 2003.10.09. 08:12

Hová süljed még ez az ország???

Gratulálok! Inkább elküldenek többdiplomás és több nyelven beszélő fiatalokat és megtartják a nyugdíj előtt állók azon embereit, akik se nyelveket nem beszélnek és a szocializmusban megszokott "hatékonysággal" végzik munkájukat.

Hát persze, ez kellett nekünk.

Law1 # 2003.10.09. 08:06

A nyugdíjjogosultak többségét megtartja, viszont többdiplomás, próbaidős fiatalokat bocsát el a VPOP.

Egy, az „állományilletékes parancsnokoknak” címzett telefaxban a múlt héten azonnali hatállyal felmondott az összes próbaidősének – köztük többdiplomás, nyelveket beszélő fiataloknak – a vám- és pénzügyőrség. Noha várhatóan csak október 15-én hirdetik ki azt a rendeletet, amely megteremti a további, 2004. május elsejéig összesen 808 fős létszámleépítés jogi alapjait, a VPOP-n már zajlik az átszervezés előkészítése. A korábban meghirdetett tervekkel ellentétben azonban a testület nem a már nyugdíjjogosultak továbbfoglalkoztatásának és a felesleges irányítói apparátusnak a megszüntetésével kívánja végrehajtani a költségvetési megszorításokkal rákényszerített létszámleépítést. Mint ahogy a VPOP vezetőinek az az állítása sem állta ki az idő próbáját, hogy az ország uniós csatlakozása miatt jelentősen csökkenő „klasszikus vámfeladatokra” tekintettel nagyobb mértékben csökkentik azoknak a létszámát, akik eddig a vámellenőrzéseket, vámigazgatási feladatokat láttak el, mint azokét, akik a végrehajtó apparátusokban jövedéki ellenőrökként, nyomozókként, utóellenőrökként dolgoztak.

E témában az utolsó hivatalos információ Nagy János vezérőrnagytól, a VPOP vezetőjétől származik, aki a budapesti vám-világkiállításon azt mondta: május elsejéig 808 munkatársától lesz kénytelen megválni a testület, igaz, a „leépítendő létszám” bérét és annak járulékait már január elsejétől sem kapják meg a költségvetéstől. Nagy a konferencián még nem tudott választ adni arra, honnan teremtik elő a távozók négyhavi bérének és bérterheinek a fedezetét. Azóta a VPOP illetékesei – az átszervezést (leépítést) önálló biztos irányítja – folyamatosan értekeznek, számunkra legalábbis elérhetetlenek.

Nevük mellőzését kérő pénzügyőrségi források ugyanakkor elmondták: a gyakorlat jelentősen eltér a sajtóban hangoztatott leépítési elvektől. A nyugdíjjogosultak közül például szinte csak azoknak kellett távozniuk, akiket „Arnold embereiként” tartottak számon, azaz, akiket még a tavasszal nyugállományba vonult előző országos parancsnok nevezett ki magas pozícióba; közülük volt, akit már 57 évesen nyugdíjba küldtek, miközben a vele azonos bérbesorolású és státusú – ő nem „Arnold embere” – 61 éves főtiszttel szerződést hosszabbítottak. Sajátos módon látszik megvalósulni a VPOP létszámleépítése is. A karcsúsítás, vagy ahogy testületen belül fogalmaznak, a vízfejtelenítés jelszavával 140-180 apparátusi dolgozót helyeznek át az úgynevezett középfokú szervekhez, azaz jellemzően a regionális parancsnokságokhoz. Zártkörű értekezleteken azonban a VPOP vezetői nyomatékosan a régióparancsnokok értésére adták, hogy a középfokú szerveknél is elkerülhetetlen létszámleépítések „nem érinthetik a fentről lehelyezetteket”.

Kínos helyzetbe kerültek a leépítések miatt a Rendőrtiszti Főiskola pénzügyőr-hallgatói is, akiket tanulmányi szerződés köt az iskolához és a VPOP-hez egyaránt. A másodévesek próbaidős pénzügyőröknek minősülnek, így rájuk is vonatkozik a próbaidős munkatársak azonnali elbocsátásáról hozott döntés. Csakhogy tanulmányi szerződésükben a vámőrség vállalta, hogy tisztté avatásuk után még legalább három évig foglalkoztatja őket. A főiskolások a vámőrségen kollégáiknak elpanaszolták: a VPOP meg nem nevezett illetékesei megfenyegették őket, ha elbocsátásuk esetén munkaügyi bírósághoz mernek fordulni, akkor nemhogy a vámőrségen nem kapnak munkát, hanem a testület a főiskolától is megvonja az anyagi támogatást (a VPOP fizet a pénzügyőr-hallgatók oktatásáért), s akkor tanulmányaiktól is elbúcsúzhatnak. A hallgatók szerződéseinek felmondása hússzal csökkenthetné a leépítendő létszámot.