Átnyúló faág


nanemaaa # 2016.10.03. 12:49

Jeromos
Köteles. Vagy összeszeded és átadod.

Jeromos # 2016.10.03. 11:16

"Sőt, ha nem közterületre, hanem pl. szomszédhoz lóg át a fa ága, az azon lévő termés is azé, akinek a területén áll a fa."

Na de mi van, ha nem engedem be a telkemre, hogy összeszedje? Vagy köteles vagyok?

drbjozsef # 2016.10.03. 10:44

A fa termése szervesen a fához tartozik, ezért az azé, akinek a fa a területén áll.

Ha maga a fa közterületen állt volna, akkor leszedhette volna, mert bár elvileg a termés az önkormányzat tulajdona, de a szokásjog alapján azt bárki leszedheti, ha magában a fában kárt nem tesz.

Sőt, ha nem közterületre, hanem pl. szomszédhoz lóg át a fa ága, az azon lévő termés is azé, akinek a területén áll a fa.

Úgyhogy nem szedte el jogszerűen, itt nincs szomszédjog.

nanemaaa # 2016.10.03. 09:27

A közterület tulajdonosa, felszedhette volna a lehulló termést. A szomszédod vélhetően nem maga az önkormányzat, és ráadásul nem fel, hanem leszedte. Vagy az igekötőkkel nincs tisztában, vagy a lopás fogalmával. Mondjuk én lehet, hogy tettem volna feljelentést ismeretlen tettes ellen. (Szerintem.)

zinda # 2016.10.03. 07:59

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Szomszédom (de ez esetben tkp mindegy, hogy ő volt, vagy nem)az utca fölé kihajló fügefám gyümölcseit szedte le a járdára állított létráról az orrom előtt. Így neki lett fügéje, nekem nem. Mivel jogász, a szomszédjogra hivatkozott.
Megnéztem a 2013. évi CLXXIV. törvényt, és csak ezt találtam:
3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa felszedheti az ingatlanára a szomszédos ingatlanról áthullott terményt, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta.

Ez nem teljesen az én esetem. Ugyanis a termés még a fán volt,mert szerintem még nem volt eléggé érett a füge. És az utcáról érhető csak el a fa nagy része...tehát nem lehullottat, nem szomszéd telekről.

Kérdésem: Ő vajon e törvény mely paragrafusára hivatkozott? Egyáltalán: volt jogalapja?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.25. 11:01

Nincs szükség sommás birtokvédelmi eljárásra - szerintem mód sincs rá. Külön törvény rendelkezik a szomszédjogoknak erről a fajtájáról.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.25. 10:50

Fotókkal dokumentálva lehet fordulni a területileg illetékes Önkormányzat jegyzőjéhez. Lehet próbálkozni hivatalos ügyvéd által megírt felszólítással is, hogy amennyiben nem tesz eleget a kérésednek úgy tovább viszed az ügyed és lesznek költség igényeid, mint pl. kertész, ügyvédi költség stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.25. 10:04

Az átnyúló ágak levágására lehet felhívni, és ha annak nem tesz eleget, akkor le lehet vágni helyette. (De még ennek is feltétele, hogy az átnyúló ágak valóban akadályozzák a szomszédos ingatlan rendeltetésszerű használatát. Amiről engem például nem győzött meg.)

katonag # 2016.07.25. 09:37

Valami indoklás van hozzá?

Ez nem birtokháborítás? Enyhén szólva nem tudja a tulajdonát rendeltetésszerűen használni.

Ha ő visszadobálja a gyümölcsöt (fel 6-10m-re, ami aztán leesik a másik kertben, imitálva a fát), és az eltalál valakit, akkor persze gondolom rögtön felelős lenne. Csak nem értem mi a különbség.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.24. 09:53

Nem fogják kivágásra kötelezni.

Lineth84 # 2016.07.24. 09:41

Tisztelt Hölgyem/Uram,

A segítségét szeretném kérni, a szomszédunkban narancseper fák vannak végig a kerítés mellett, kb. 1 méterre vannak a közös kerítésünktől.
Ugyan a fák már akkor is itt voltak, mikor a házat megvettük, de a fa negatív hatásaival csak azóta ismerkedtünk meg.

A fa magas ágai nagyon átlógnak hozzánk, konkrétan sokszor karcolják a háztetőnket, fán nagy alma méretű „gyümölcsök” nőnek, amelyek folyamatosan a kertünkbe esnek, a levelekről nem is beszélve, illetve a fa ágai tele vannak méretes tüskékkel.

Korábban többször is leesett egy ilyen gyümölcs kb. 10 méter magasról és majdnem a fejünkre esett.

Többször kértük a szomszédot, hogy csináljon valamit a fával, de a kivágásra nem hajlandó, mert hogy árnyékot ad neki, ám sajnos az ágakat sem vágja le, úgy, hogy ne érjen át hozzánk.

Mi a saját pénzünkön már egyszer levágattuk az átnyúló ágakat, de ezt nem szeretnénk időről-időre újra megtenni.
Azt gondolom, hogy mind a tüskés ágak, mind a méretes gyümölcs nagyon veszélyes, kicsi gyerekünk van, akire ha ráesik egy ilyen termés bele se merek gondolni a következményekbe.

Az elmúlt hónapban 3x mentünk át szólni a szomszédnak, egyszer két tanú jelenlétében, mindig csak ígérgeti, hogy majd egyszer levágja, de azóta sem történt semmi.

Ez egy folyamatosan probléma, időről-időre mi vágjuk le az ágakat, de mivel a fán hatalmas tüskék vannak ezeknek a levágása sem egyszerű. Múltkor az egyik tüskétől férjem kezén lett sérülés, ami csúnyán begyulladt.
A fa legmagasabb ágai már olyan magasra nőttek (amelyek szintén átlógnak hozzánk), hogy folyamatosan attól rettegek, hogy ezek a méretes gyümölcsök leesnek arról a 10-15 méter magasról akár komoly sérülést okozhat nekünk felnőtteknek is, nem beszélve a gyerekekről. (ezt a félelmünket is kifejtettük a szomszédnak – korábban a másik oldali szomszéd is átjött szólni, mivel az ő gyerekei is szoktak a mi kertünkben játszani)

Magam is természetvédő vagyok, nem vágnék ki fákat, de ez a fa egy gyom, ami nő mint a gomba, és így, hogy a szomszéd egyáltalán nem kezeli veszélyes.

Kaptam már választ, hogy vágassuk le és akár törvényi úton követelhetjük a munkadíjat, de ez is csak időleges megoldás (amellett, hogy semmi nem garantálja, hogy kifizetnék), a saját biztonságunk érdekében azt szeretném, ha ezeket a fákat kivágnák.

Kérem segítségüket, hogy mit lehet tenni.

Nagyon köszönöm,

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.15. 13:46

PTK. és a fákra vonatkozó szomszédjog

  • a szomszédjog fő szabálya;
  • áthajló ágak levágásának szabályai;
  • mire perelhet a szomszéd?
  • esőcsatorna takarítás kinek a feladata?;
  • A fa ültetés szabályai

Előfordulhat, hogy a telek tulajdonosát zavarják a szomszédos területről átnyúló ágak. Gyanta csöpög az autóra, vagy a ház falát szélben súrolja az ág, vagy korhadt ágak veszélyeztetik a közös kerítést. Mi a teendő.
Általános vélemény
Fontos megjegyezni, hogy lehetőség szerint törekedni kell a közös megegyezésre. A gallyazás tönkreteheti a fát élettanilag, illetve ha a fa egyensúlya jelentősen megváltozik, a fa nem kívánt mértékben megdőlhet.
A gyökerek részbeni eltávolítása is sok veszélyt rejt magában. Akár egy közepes erősségű szél is számunkra elképzelhetetlen forgatónyomatékkal nyomja a fát, ami csupán a gyökérzeten keresztül tud ennek ellenállni. Átnyúló gyökérzet károsítása megbonthatja ezt a kényes egyensúlyt, ami a fa kidőléséhez vezethet. Ilyenkor tehát célszerű mindenkinek érdekében megegyezni.

A Ptk. szomszédjogi főszabálya
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. A kulcsszó a szomszédjog sérelmében a „szükségtelen”.
A Ptk. szomszédjogi szabályai a szomszédjogok gyakorlása érdekében együttműködést, az ingatlan tulajdonos részéről tűrést írnak elő.

A Legfelsőbb Bíróság egyik állásfoglalása kimondta, hogy a szomszédos ingatlanon - különösen a közös határvonal közelében - levő növényzet zavaró, károsító hatása miatt a növényzet eltávolítása iránt indított perben mindenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye. A növényzet kivágására való kötelezésre kivételesen kerülhet sor, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon,így kártérítéssel sem hárítható el.

Tehát a következőt kell tenni
:
A szomszédot először szóban vagy akár írásban is fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat maga metssze le, mert az zavarja Önt a kert rendeltetésszerű művelésében. Ha erre a felszólítás ellenére sem hajlandó, akkor Ön a szomszédja költségére is elvégeztetheti az áthajló ág eltávolítását, és a felmerült költségeket akár bírósági úton is követelheti. Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni, pl. jelentős leárnyékoló hatása van, az ág zavarja a kert művelésében, nem tud traktorral elmenni alatta stb. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására, a bíróság a fa kivágására pedig csak a legvégső esetben utasíthat.
Pl. a tető felújítása az ingatlan rendes használatához tartozik, tehát az ágak levághatók. Ön azonban köteles az ágak eltávolítását először a szomszédjától kérni.

Levágtam az átnyúló ágakat, mi lesz most?
Véleményem szerint, ha Ön nem jogkövető magatartásként levágja az áthajló ágakat, akkor ezért feljelenteni nem lehet. A szomszéd vagyonjogi pert kezdeményezhet és kártérítésként a faág értékét követelheti.
Áthajló ágak, az azokon lévő gyümölcs, átnyúló gyökerek
A 101. § (2) bekezdése szerint
A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi;
az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.
A Ptk. 102. § (1) bekezdése szerint
Ha az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
A ház tulajdonosa jogosult, hogy a csatornáját eltömő ágakat, tűleveleket (amit a szomszéd telkén lévő fa okozott) a szomszédja takarítsa ki, vagy a szomszéd költségén a tulajdonos végeztesse el.

A fa ültetés szabályai
A törvény nem állapítja meg, hány méterre ültethet a szomszéd fát a telekhatártól. Ehelyett példaként felsorol néhány nem megengedett magatartást. A tulajdonos például nem veszélyeztetheti szomszédai telkét vagy építményét a saját ingatlanán (beleértve a telkén is) végbevitt építészeti megoldásokkal
A fa gyökerei, törzse vagy ágai átnyúlhatnak a szomszéd telkére, és kárt tehetnek annak tulajdonában.

Sok esetben Önkormányzatok is rendelkeznek saját szabályokkal, melyet hívatottak rendezni kerítések mellett ültetett növényzetekről.

Lala07 # 2016.07.15. 12:58

Tisztelt Fórum !
A szomszédomal van már évek óta egy fűzfa gond ami évről-évre élesebb!A fa nő a problémával sajna nem jutunk előbbre ő állítja hogy semmi jogom levágni az ágait a szemét is engem illett,a telek 15m széles a fa már a telkem felénél tart.
Egy szőlő lugast nevelek alatta, de már nem nagyon ad őrömöt!
Szerinte a légtérhez annyi köze van mint nekem!
Mit tehetek?

groszfater@gmail.com # 2015.04.27. 12:19
bezsere # 2015.04.27. 08:45

Tisztelt hozzáértő!

Arra szeretnék választ kapni, hogy édesanyám tulajdonjog fenntartással ( Elővásárlási szerződéssel)részletre eladta a házát.Még másfél év lenne kb.de édesanyám fel akarja bontani a szerződést mert nem teljesítik a szerződésben foglaltakat. Itt most nem is ez a lényeg csak azért írtam le hogy érthető legyek. Édesanyám megtette a jogi lépéseket velük szemben és ez miatt elmentünk hozzájuk hogy megnézzük, és beszéljünk velük . Ekkor vettük észre hogy az udvaron ami még édesanyám nevén van igaz ők laknak még benne mindenféle előre jelzés szó kérés nélkül kivágták az összes nagy ( lilaakác 1db.fehér akác 7db.,fenyő 1db., és fehér eper 2db.) fákat. Kérdésem az lenne hogy ő ezt csak így megteheti minden engedély nélkül,hisz itt ténylegesen hatalmas fákról volt szó hisz a fenyő kb 25 méter lehetett az akácoknak meg az átmérője elérte a 80cm-1 métert is. Erre szeretnék választ kapni.

lajcsó # 2015.02.27. 12:52

"Kérjem meg esetleg, hogy küldje át a favágót és fejezze be rendesen a munkát?"
Inkább fejezd be te a saját ízlésed szerint! Elvégre az átnyúló ágakat neked kellett volna levágnod.

rss112 # 2015.02.27. 10:39

Tisztelt Fórumozók!

Tájékozódni szeretnék az alábbi ügyben. Nekünk díszkertünk van, szomszédunknál csak örökzöldek nőnek.
Tájolása, illetve a mi kertünkben növő 70-80 éves fák miatt a szomszéd kert felénk eső kb 1,5 m-es sávja csak reggel és du. kap napot. a házat és a kert többi részét egész nap éri a napsütés.
Van egy öreg juharfa ami elég közel nő a telekhatárhoz és a többi fa miatt átlóg a koronája a szomszédba. Elismerem, hogy a lehulló levelek okoznak némi plusz munkát a szomszédnak, de nyáron gyönyörű és oxigént is termel.
Beszéltünk már arról a szomszéddal, hogy esetleg az alsó ágakat le kellene vágni. Én nem éreztem nagy szükségét, mert semmi kárt nem okoz és ettől még a fa többi lombja át fog hullani, nem tudok vele mit tenni. Ez a fa már akkor is ott állt amikor a szomszéd házat oda építették.
Most lettünk figyelmesek rá, hogy a szomszéd önhatalmúlag levágta az alsó ágakat, nagyon csúnya lett és egyértelműen átnyúltak a kertünkbe a vágásnál.
Ha szóltak volna, nyilván át is jöhetett volna a favágó és meg lehetett volna oldani rendesen. Így most kiáll a fából 6 csonk.
Mi a véleményük mi ilyenkor az intézés módja? Kérjem meg esetleg, hogy küldje át a favágót és fejezze be rendesen a munkát?
Nem túl jó a viszonyunk, mert folyton önhatalmúlag pusztít a szomszéd, egyszer már meg is büntették, mert az egyik fánkat derékban elvágta és átdobta a kerítésen.

Köszönöm a segítséget!

Prunus P. # 2015.01.18. 06:33

Köszönöm!
(A gugli mindenáron csak a régi PTK-t ajánlgatta.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.17. 20:36

Mert külön törtvénybe kerültek. 2013. CLXXIV. tv. 2-6. §§

groszfater@gmail.com # 2015.01.17. 18:06
Prunus P. # 2015.01.17. 17:53

Az új PTK-ból kimaradtak a régi szomszédjogi szabályozások, pl.:
Ptk."101. §
(2) A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi; az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.

Ptk.104. § (1) A föld határvonalán álló fa vagy bokor és annak gyümölcse egyenlő arányban a szomszédokat illeti. A fenntartással járó költségeket a szomszédok ugyanilyen arányban viselik.
(2) Ha a határvonalon álló fa vagy bokor valamelyik föld rendeltetésszerű használatát gátolja, e föld tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el.

Ezek a dolgok átkerültek esetleg egy másik törvénybe, rendeletbe? Tud erről valaki valamit? Vagy valamelyik mostani § ráhúzható ezekre az esetekre?

nanemaaa # 2014.11.18. 09:00

viola3
Ha a saját tetődre mentél fel, akkor semmi gáz. A saját tetődön akár táncolhatsz is, ha nincs tériszonyod.

nanemaaa # 2014.11.18. 08:40

Hisztilda
Ha nem akarsz pereskedni, akkor sehogy. Ha mégis, akkor egyrészt majd az ügyvéded segít. Alkalmasint nyilván a károdat alátámasztó szakértői véleményre lesz szükség.

viola3 # 2014.11.15. 17:33

Üdvözlet a Fórum Tagjainak !
Tanácsot szeretnék kérni. Milyen büntetésre számíthatok, ha a szomszéd birtokháborítás miatt feljelentett? A probléma okozója egy XXL méretű diófa, melynek az ágai átlógnak hozzánk. A szomszédod az elmúlt évben 2x kértem meg, hogy vágja le a zavaró ágakat. Múlt hónapban emiatt. 3x próbáltam meg beszélni vele, de nem nyit ajtót. 12 éve lakunk ezen a helyen. A telekhatáron vsz. engedély nélküli kuszlikok hullámpala fedéssel, a pala természetesen felénk lejt. A konyhakertünk végig ezen a részen van, emiatt a lehulló lombot 12 éve jó 2 órás munkával szedjük össze, mi vesszük meg a zsákokat (10 db). Hiába dolgozom vele, a tetőn maradt levelek egy része szelesebb napon újból a kertbe vándorol, így számtalan alkalommal kell dolgoznom vele. Mivel beszélni nem tudtam vele, ezért az engedélye nélkül felmentem a tetőre és seprűvel összeszedtem a lombot és rengeted letört ágat. Ezt észrevette és nagy balhét csapott, minősíthetetlen stílusban ordított, lek..-zott és tettleg is megfenyegetett. Én jót akartam, el is mondtam neki. Segítő válaszokat várok.

viola3 # 2014.11.15. 17:33

Üdvözlet a Fórum Tagjainak !
Tanácsot szeretnék kérni. Milyen büntetésre számíthatok, ha a szomszéd birtokháborítás miatt feljelentett? A probléma okozója egy XXL méretű diófa, melynek az ágai átlógnak hozzánk. A szomszédod az elmúlt évben 2x kértem meg, hogy vágja le a zavaró ágakat. Múlt hónapban emiatt. 3x próbáltam meg beszélni vele, de nem nyit ajtót. 12 éve lakunk ezen a helyen. A telekhatáron vsz. engedély nélküli kuszlikok hullámpala fedéssel, a pala természetesen felénk lejt. A konyhakertünk végig ezen a részen van, emiatt a lehulló lombot 12 éve jó 2 órás munkával szedjük össze, mi vesszük meg a zsákokat (10 db). Hiába dolgozom vele, a tetőn maradt levelek egy része szelesebb napon újból a kertbe vándorol, így számtalan alkalommal kell dolgoznom vele. Mivel beszélni nem tudtam vele, ezért az engedélye nélkül felmentem a tetőre és seprűvel összeszedtem a lombot és rengeted letört ágat. Ezt észrevette és nagy balhét csapott, minősíthetetlen stílusban ordított, lek..-zott és tettleg is megfenyegetett. Én jót akartam, el is mondtam neki. Segítő válaszokat várok.