Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Birtokháborítás?

drbjozsef #   2020.08.04. 13:55

Az érdekel, hogy birtokháborítás-e ez az eset.

Az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.08.04. 13:52

Azon már túl vagyunk.
Saját birtokodon belül megvernek, és akkor te még mindig csak birtokháborításban gondolkozol?

bermuda háromszög #   2020.08.04. 13:42

Azon már túl vagyunk.
Az érdekel, hogy birtokháborítás-e ez az eset.

alfateam # e-mail 2020.08.04. 13:40

Talán még mindig ott van és ha rossz helyre lépsz jól elkalapál?

bermuda háromszög #   2020.08.04. 13:02

Ki kell-e mennie és ha nem teszi, akkor az birtokháborítás-e?

alfateam # e-mail 2020.08.04. 12:03

Aktívan.
Elmondta hogy szerinte a terület mely részére nem tehetem be a lábam, és ennek az elképzelésésnek erővel érvényt is szerzett.

Megérdemled, ha nem tudod ilyen esetben mi a teendő.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.04. 12:01

A közös tulajdon csupa öröm. Már a rómaiak is megmondták...

www.kbs-ugyved.hu

bermuda háromszög #   2020.08.04. 11:39

Aktívan.
Elmondta hogy szerinte a terület mely részére nem tehetem be a lábam, és ennek az elképzelésésnek erővel érvényt is szerzett.

gerbera317 # e-mail 2020.08.04. 11:16

És tevőlegesen akadályozott, vagy csak passzívan azzal, hogy nem tudtál ott füvet nyírni, ahol részegen fetrengett?

bermuda háromszög #   2020.08.04. 11:00

Engem korlátozott a kert használatában.
Állítólag ilyen megbízást kapott.
Borral fel volt szerelkezve

gerbera317 # e-mail 2020.08.04. 10:00

És mit csinál ott? Egész nap csak ácsorog étlen-szomjan? Adj neki egy kis zsebpénzt azzal, hogy a közeli vendéglő teraszán kényelmesebben is lebzselhet!

bermuda háromszög #   2020.08.04. 09:14

Üdv.
Adott egy osztatlan közös tulajdon, egy kertes ház.
Köteles-e a telket elhagyni az a személy akit én nem ismerek, fizikai erejével viszaélve felszólításom ellenére jött be, felszólítom a terület elhagyására, de arra hivatkozik, hogy a másik tulajdonostól engedélye van?

A másik tulajdonos engem nem értesített hogy engedélyt adott, nincs jelen, pillanatnyilag nem is érhető el, hogy igazolja, és az ilető semmiféle rokoni kapcsolatban nincs senkivel a tulajdonosok és családjaik körében. A maásik tulajdonos lakásába bemenni nem tud, csak a közös tulajdonú részen tartozkódik.

the big cat # e-mail 2004.01.09. 16:31

Kedves Law! Lehet, hogy nem azért, de úgy teszed szóvá, és ez a baj.

Egyébként én nap mint nap megküzdök a parkolóba való beszorítással, meg azzal, hogy mire a rendőr kiér már híre hamva sincs a szabálytalanul parkolónak, úgyhogy üdvözölném a statáriális eljárást, akár helyszini főbelövéssel is.

Law1 # e-mail 2004.01.09. 12:54

Függetlenül attól, hogy ez most birtokháborításnak tekinthető-e, nevetséges és szomorú állapotnak tartom, hogy Magyarországon X évvel a rendszerváltás után még mindig nem tudtak/akartak kialakítani egy olyan jogszabálykörnyezetet, amely az "életszerű" helyzethez igazodva lehetővé tesz egy azonnali hatósági beavatkozást ilyen esetben.

Ausztriában és Németországban pl. minden garázs- és egyéb kapubejáróra ki van függesztve egy szép kis figyelmeztető-tábla, amely az illetéktelen parkoló tudatára hozza, hogy a garázsbejáró elé való parkolás esetén a személygépkocsi elszállításra kerül sor. Ha ennek ellenére valaki úgy gondolja, hogy még is oda kell állnia, akkor általában 20-30 perc alatt már viszi az ÖAMTC a kocsit rendőr kíséretében.

Nem ártana már Magyarországon is eljutni erre a szintre, mert álláspontom szerint nem életszerű az, amikor pl. valakinek sürgős dolga akad (munka, gyerekorvos, stb.), valaki miatt nem tud kiállni a garázsból és erre közlik vele, hogy kérjen birtokvédelmet a jegyzőtől. HaHaHa!!! Ezek olyan életszerű helyzetek, amelyek azonnali intézkedést igényelnek.

Amúgy hasonló helyzetbe keveredtem én is Pesten. Felhívtam a rendőrséget, hogy intézkedjenek, mire a diszpécser hölgy közölte velem, hogy a legtöbb kerületben megszűntették az elszállítást, mert túl költséges. Nem tudom elképzelni, hogy túl költséges lenne, akkor, amikor az elszállítás költségeit normális esetben a kocsi tulajdonosa viseli. Ha meg úgy gondolja a tulaj, hogy többet ér a büntetése mint a 30 éves Polski Fiat és ezért nem váltja ki, akkor más út is van a behajtásra. Ez tehát megint csak kiduma a rendőrség és az önkormányzat részéről.

Látod Big Cat, ezeket nem azért teszem szóvá, hogy mások hazai önérzetét letiporjam, hanem azért, mert ezek sajnos rohadt kellemetlen és minden napos tények Magyarországon, amelyeken már rég lehetett volna változtatni, csak egyszerűen itt még senki nem vette a fáradtságot túlfizetett köztisztviselő kollegáink közül a minisztériumokban és főleg az önkormányzatoknál, hogy kigondoljanak egy életszerű megoldást a megfelelő jogszabálykörnyezet kialakítására.

Üdv

samujani # e-mail 2004.01.02. 16:18

Köszönöm a választ, pontosítok a dolgon. Ez egy társasház ami több tömbből áll, melyek közrezárnak egy területet. Ezen belül van az út is amin parkolnak. Szerintem ez így osztatlan közös. A garázsajtó és az út között kb. öt méter füvesített rész (erre lett rakva a járdakő) és járda van. Több garázs is van egymás mellett, enyém a szélső. A járdaszegély csak a garázsbeállóknál van átalakítva, máshol a normál patka van. Ha valaki úgy áll meg, hogy az autó "belóg" az átalakított részbe, akkor már nem lehet "dagonya" nélkül kiállni. És ez a gondom. Előszeretettel állnak meg így, mert egyébként a kialakított parkolóban kellene állni, ami akár 1 percnyi sétát is jelenthet.

the big cat # e-mail 2003.12.30. 20:02

Ez mindenképpen birtokháborítás, mert akadályoznak abban, hogy abirtokodat rendeltetésszerűen használd. Azt jó lenne tudni, hogy ahol parkolnak, az magán vagy közterület-e, ha magánterület, akkor osztatlan közös, vagy esetleg különtulajdonrész?

samujani # e-mail 2003.12.30. 15:28

Az eset a következő: adott egy garázs ami egy tömbház aljában van. A garázs elött füvesített rész, majd járda és az úttest van. Az út és a járda közötti szegélyt lecserélték, hogy könnyebb legyen felhajtani rá. A füves részre beton járdalapok lettek rakva, hogy esős időben ne kelljen a sárban "dagonyázni". Arról hogy a bejáróra álljanak az autósok, már sikerült leszoktatnom őket (mivel nem tudtam beállni addig nyomtam a dudát amíg amíg le nem jött valaki és félreállt). Most az a divat, hogy úgy parkolnak, hogy a bejárót használva nem tudok kiállni, így kénytelen vagyok "dagonyázni". Azt szeretném megkérdezni, hogy ha már a szép szó nem használ, tehetek-e törvényesen valamit vagy "dagonyázzak" tovább.
Előre is köszönöm.