mindkét irányból behajtani tilos


Chilly # 2019.09.04. 07:06

Tisztelt Szakértők!
Egy fogós és ravasz kérdésben szeretném a szakmai véleményüket kérni, mivel több kollégámnak egymással ellenkező jogértelmezése van a fenti témában.

Szóval, adva van egy 'Mindkét irányból behajtani tilos' tábla, melyet kiegészítettek egy "Kivéve engedéllyel" feliratú táblával.

Véleményem - és szakmai tapasztalatom szerint - az oda behajtó, érvényes és jogosan használt, megfelelő módon kihelyezett mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező gépjármű behajthat oda. Közterület-felügyelőként nincs vele szemben intézkedési kötelezettségem.

Ez, az én tapasztalatom (véleményem, jogértelmezésem).
Más kollégák viszont úgy értelmezik az ide vonatkozó jogszabályokat, hogy igenis intézkedni kell velük szemben, mert az ilyen kiegészítő tábla nem ad lehetőséget az Ő behajtásukra.

Mi az Önök tapasztalata? Ügyvédként, jogászként hogyan tudják értelmezni a KRESZ idevágó passzusait?

Köszönöm, ha figyelmet tudnak fordítani erre a kérdésre!
Üdv, Chilly.

Grád András # 2009.04.22. 19:31

Kedves Patriota!

Ha nem veszi rossz néven, nem fogok vitatkozni Önnel, feltett egy kérdést, én megválaszoltam. A fellebbezési illetéket nem fogja visszakapni, ha csak csökkentik a bírságot, és nem évült még el az ügy, mert az elévülési idő nem két hónap. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

patriota # 2009.04.22. 19:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válaszát tisztelettel megköszönöm. Egy percig sem vitatom, hogy akkor ott parkoltam, de, ha az Önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának válaszát időben megkapom, 2008. december 31-ig, akkor 2009. 02.02. napján annak szellemében cselekedtem volna. Én úgy gondolom, hogy ezt az ügyletet jogfolytonossá tettem azzal, hogy időben megkértem a hosszabbítást.
Azt gondolom ez a válasz a mai napig nem született volna meg, ha nem megyek személyesen panaszt tenni( 14.-én) a bírság miatt, melyet 10.-én vettem kézhez. Nos ekkor megszületett a "gyors" válasz 17.-én, 8.-ára visszadátumozva.

Még két kérdésem lenne?

Amennyiben mérsékelik a bírságot, visszakapom-e a fellebbezési illetéket? (5000.- Ft)

Mennyi az az idő, amely alatt elévül a szabálysértés?( emlékezetemben mintha 2 hónap lenne az az idő, amennyire az ekövetést követően kiróható)

Grád András # 2009.04.22. 18:47

Kedves Patriota!

A szabálysértést minden kétségen felül elkövette, hiszen nem volt érvényes már az engedélye, újjal meg sem akkor, sem utólag nem rendelkezett. Úgyhogy csak azért fellebbezzen a leírtakra hivatkozással, hogy enyhítsék a bírság összegét, és ezt el is fogja érni. Kb. a felére le fogják venni, de eltörölni nem fogják. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

patriota # 2009.04.22. 16:57

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban vázolt esetre kérném állásfoglalásotokat.
Egy északi kisvárosban dolgozok, ahol mint vállalkozó egy szolgáltató irodát üzemeltetek. Amikor az üzlet elkészült (2001) a használatbavételi engedély kiadását a városi önkormányzat egyéb feltételek között ahhoz is kötötte, hogy az üzlethelyiség, minden megkezdett 10 négyzetmétere után 300 ezer forint parkolási hozzájárulást vagyok köteles fizetni.
Így a kedvezmény(nyugdíjas) igénybevétele után 300 ezer forintot meg a fenti indokkal.

Az üzletbe az áruszállítás-rakodás megoldatlan volt, mivel a ház melletti néhány parkolóhelyet a ház lakói rendre foglalva tartottak.
Az üzlettel szemben az út túloldalán, van egy kb. 25-30 m hosszú köz, amely a háztömb hátsó földszintjén lévő elektromos trafók megközelítését szolgálja. A zsákutcáska egyetlen bejáratát – mindkét oldalról behajtani tilos tábla védi.

2008. évben engedélyt kértem a városi önkormányzattól az ott rakodásra – tartózkodásra, melyhez az ÉMÁSZ támogatását is megkaptam. A kért engedélyt a városüzemeltetési iroda 2008. december 31.-ig megadta.

2008. december 02. napján , levélben fordultam kéréssel az engedély kiadójához, kérve annak meghosszabbítását. S bár nem kaptam levelemre semmilyen választ, továbbra is használtam a helyet, abban bízva, hogy csak kicsit megkéstek, majd megkapom pozitív válaszukat, hiszen nem történt semmi olyan esemény amelyből annak ellenkezője következhetett volna.
Mivel az késett, két hónap múlva szóban érdeklődtem annak elmaradása miatt. Akkor megjelent egy hölgy, aki azt mondta: tájékozódni jött a körülmények megismerése miatt, és majd küldi a választ. Szavaiból nem lehetett annak negatív tartalmára következtetni.

2009.április 10. napján 50 000 Ft bírságról szóló határozatot kaptam a régió rendőr-főkapitányságáról, amelyben az általam elkövetett, behajtás tilalmára, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A szabálysértés elkövetésének időpontja , 2009. február 02.

A határozatukban a következőket írják. „ Az eljárás megindításáról szóló előzetes értesítést az ügy egyszerű megítélésére és a tényállás előzetes tisztázását nem igénylő, a határozat azonnali meghozatalát lehetővé tevő jellegére tekintettel mellőztem.”
Nem értem. A szélvédőmön az engedély kiadásának pillanatától ki van ragasztva annak kicsinyített példánya. Tehát aki akarja az el is olvashatja. Továbbá, ott tartózkodásom idejére jól láthatóan a szélvédő mögé tábla van helyezve, amely jelzi, hogy hol vagyok található.

Volt már arra is példa, hogy bejött az üzletbe a rendőr érdeklődni, hogy enyém-e a gpjármű. Felhívta a figyelmemet arra, hogy az engedély lejárt, s amikor bemutattam neki a meghosszabbítási kérelmet, elfogadta azt.

Végül 2009. április 8.-i keltezéssel, 17.-én megérkezett az önkormányzati válasz, amelyben elutasítják a kérelmemet, azzal, hogy nem vagyok jogosult., de ez egy másik ügy. Igaz semmi nem változott a megelőző engedély kiadását követően. Hacsak az ügyintéző személye nem.

A rendőrség határozatára , amint azt az ünnep engedte, észrevételt írtam, amelyben jeleztem, hogy, jelzett területre engedéllyel rendelkezem, amely engedélyt – anno - a városi rendőrkapitányságnak is megküldött a városüzemeltetési iroda. Remélve, hogy erre válaszolnak és így elkerülhetem az 5000 Ft tarifájú fellebbezést. Sajnos a 15 nap a hét végén lejár.

Fellebbezzek, vagy várjam a választ? Mit tanácsoltok?
Elmarasztalható vagyok-e azért, hogy jóhiszeműen vártam arra, hogy - bár az engedélyemmel kapcsolatban, minden tőlem elvárható intézkedést megtettem – az illetékesek az ügyintézési határidőből kicsúszva is, de egyszer csak válaszra méltatnak.

50 éve vezetek. Hivatásos jogosítványom van. Soha senkinek egy fillér kárt nem okoztam. Bírságot. KRESZ vétség miatt soha nem szabtak ki rám. Igyekeztem, mindig a jogszabályoknak megfelelően élni. Bűnhődhetek-e azért, mert a hivatal semmibe vette kérésemet.
Hiszen, amennyiben határidőben értesít arról, hogy engedélyemet nem hosszabbítja meg, akkor 02.02. napján, már nem követem el ezt a szabálysértést.

Csak hab a tortán, hogy a tegnapi napon, ugyanazon a helyen, ahol én szoktam várakozni, közel 2 órán keresztül várakozott egy rendőrautó is. Erről fényképet is készítettem.

Kérdésem: HOGYAN TOVÁBB?