BAR lista


zsoca86 # 2019.06.12. 17:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne,hogy 2 napja kifizettem egy aktiv státuszt,az eos faktor felé teljes követelést egy összegben,menyi idő allat állítják át az aktív státuszt passzív statuszá?Az eosz faktor 2 munkanapon belül lekönyvelte a kifizetést és két napja van hogy le jelentse a bisz zrt felé..ennek függvényében mégis menyi idő mire a bisz frissíteni fogja az új statuszomat...?Előre is köszönöm

bgreta0530 # 2019.05.31. 10:11

Tisztelt Szakértők!

Februárban vonták az utolsó törlesztő részletem /legalábbis ezt hittem/, de nem bízván a véletlenben mind a munkáltatómtól, mind pedig a faktoring cégtől kértem megerősítést,hogy sikerült törlesztenem az adósságom. Mindkét esetben azt a megerősítést kaptam, hogy már nincs tartozásom. Májusban kaptam egy levelet miszerint még van tartozásom... Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben van e rá lehetőségem, hogy az a bizonyos 1 év onnantól teljen amikor megkaptam a hitelesítést miszerint eleget tettem a kötelezettségeimnek, avagy az efféle helytelen és téves adat átadás nem jár következményekkel sem a faktoring sem pedig a cég dolgozóinak? Van bármiféle jogi lehetőségem "fellázadni" az eset miatt?

v@gábor # 2019.05.21. 18:54

Tisztelt Szakértők!
Van egy 20 éves b-hiteles otp-s tartozásom amiről 19 évig azt hittem,hogy ki van fizetve mert válás után a volt feleségemmel szóban úgy egyeztünk meg,hogy kifizeti.A lényeg,hogy a bátor zrt küldött egy levelet,hogy egyenlítsem ki a tartozásom a kamatokkal együtt vagy khr listára tesznek.Beszéltem velük telefonon,hogy nem ismerem el a tartozást.Úgy alakult az életem,hogy hitelt szerettem volna felvenni de kiderült,hogy fent vagyok 2001.04-től a listán ezek után a bátortól levélben kértem a törlést amire válaszként elküldték azokat a papírokat amivel ők hivatkoznak a tartozás meglétére.Ők az otpfaktoringtól 2013-ban vették át a tartozás én 2018-ban kaptam tőlük sima postai levelet.A hivatkozó levélben ott volt,hogy az otpfaktoring mit tett a pénz beszedése érdekébe.2005-ben volt az első a listán amit nem tudok értelmezni az volt,hogy "a behajtás megkezdése" ezt mondjuk nem tudom náluk mit jelent.Az egyik kérdésem,hogy a otpfaktoringnak nekem kellet volna-e 30 nappal a listára rakás előtt küldenie egy értesítést? Két hónapja voltam bent az otpfaktoringnál,hogy a elküldött levelek másolatát küldjék már el nekem.Az ügyintéző azt mondta 3 héten belül küldik de még azóta sem kaptam semmit.A másik,hogy mit lehet ilyenkor tenni.Hozzáértő válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.04.18. 05:37

Tatilla,

A KHR rendszerbe jelentést az adatszolgáltatók adják le a státuszt, tehát a BISZ részéről biztosan lehet. Kérdés, a bank részéről? Ezt nála kell megkérdezned. Egyfelől miért ne, hiszen az csak nem lehetne ellenükre, hogy még pénzt akarsz nekik adni. Másfelől viszont a szerződésedet a megegyezéssel minden bizonnyal lezárták. Hogy ezt újra lehet-e tárgyalni, jó kérdés.
Én azt mondanám, hogy a banknál érdeklődj, de ne a pultnál vagy a call centernél. Vagy egy tértis levél a jogi osztálynak, rövid, de pontos adatokkal, vagy valamilyen ezzel foglalkozó back office-t kellene keresni.

Tattila # 2019.04.17. 16:31

Tisztelt Szakemberek,

Kérem, hogy segítsenek az alábbi kérdésben;

Egy folyószámla hitel miatt kialakult tartozást, megegyezéssel fizettem meg a pénzintézet számára. Ennek okán kialakul az 5 éves nyilvántartási folyamat. Ez történ 5 hónapja. Most szeretnék egy jobb státuszba kerülni, azaz az 1 éves időszakkal megfogalmazottba.

Van e arra lehetőség Önök szerint, hogy most újra megkeressem a pénzintézetet, azzal, hogy szeretném kiegyenlíteni az elengedett tartozást, az előzőekben körülírt ok miatt.

Az álláspontunk megfogalmazását előre is köszönöm

helloka # 2019.02.21. 07:34

köszönöm. Akkor csendben örülök neki, lehet elnéztek vmit.

drbjozsef # 2019.02.21. 05:38

Nem változott.
2011. évi CXXII. törvény 8§.
Egy év a teljes kifizetéstől. Azonnal csak akkor törölnek, ha szabálytalanul kerülsz be.
Talán hiba? Nem tudom.

helloka # 2019.02.20. 15:29

Sziasztok,

1 hónappal ezelőtt kifizettem a barlistás tartozásomat egy összegben a teljes összeget. Az ügyintéző is azt mondta hogy 1 év passzív státusz után véglegesen lekerülök, meg ezt is írják mindenhol, viszont most lekértem a hiteljelentést és már nem vagyok rajta se passzívba, se aktívba. Ez változott vmikor, hogy már nem tesznek 1 évig passzívba, hanem azonnal törölnek a teljes összeg kifizetése után? Intrumos követelés volt.

drbjozsef # 2018.11.05. 14:02

Nincs ilyen státusz. "Aktív" meg "passzív" van, más nincs.

Ha késedelembe estél a törvény szerinti mértékben és felkerülsz a listára, de megegyezéssel később fizetsz, akkor a teljes teljesítésig aktív KHR listás vagy, majd ez után is rajta maradsz még passzív státuszban 1 évig. Ha időközben nem fizetnél, akkor 5 évig marad fent a passzív.

Jonci # 2018.11.05. 13:41

Üdv!

A következő kérdésem lenne aki lrt hozzá:

meglévő banktól MKK által átvett hitel, ami most a banki fizetési könnyítési megállapodás szerint van fizetve, a KHR-en azonnal, egyben visszafizetendőként van feltüntetve.

Amennyiben sikerül megállapodni az MKK-val egy a mostaninál magasabb részletben, akkor a státuszát megváltoztatják-e folyamatban lévő, fizetve lévő hitelre?

Előre is köszönöm!

Tommy82 # 2017.12.27. 19:22

A lényeg hogy a tartozás veszteségként le lett írva.Tehát nem behajtható.viszont így azt mondták hogy a khr-en maradok.5 év már bőven eltelt és mégis.A kérdés hogy ilyen esetben le tudom e vetetni magam.
A válaszokat előre és utólag is köszönöm.

ius latratus # 2017.12.27. 15:55

Én vagyok a hülye, elnézésed kérem. Jogtárból néztem, rossz szakaszt adtam meg.

drbjozsef # 2017.12.27. 15:40

Én azt hittem, a KHR-ről akar lekerülni. Lehet, ez nem jó, de egy próbát megér, hátha megindokolják neki, miért is maradna élethosszig rajta.

ius latratus # 2017.12.27. 14:39

Ez mondjuk nem pont az, amire a kérdező kíváncsi.
:)

drbjozsef # 2017.12.26. 17:47

Elvileg a szerződés megszűnésétől számított öt évig tarthatják nyilván.

Bogarászd át melyik passzus vonatkozhat rád a 2011. évi CXXII törvényből (8. és 9. paragrafus), és írjál nekik egy szép levelet, hogy szerinted lejárt, azonnal és véglegesen töröljenek.

Aztán vagy megteszik, vagy válaszolnak, hogy miért nem, és akkor okosabb leszel.

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Tommy82 # 2017.12.26. 17:12

Tisztelt szakértők!

2002 a hitel szerződésének időpontja.
2006-ban megszünt a szerződés és a KHR listán úgy szerepel hogy veszteségként leírva.
Az lenne a kérdésem hogy lehet levetetni magam ezek tekintetében a KHR-ről.
A Bisz zrt kollégája azt mo dta hogy hiába szűnt meg életem végéig fent lesz.
Ebben az esetben az elévülés mennyi idő?
Joci úton le tudom magam vetetni?
Előre is köszönöm

nonolet # 2017.12.17. 15:22

"nem vagyok adós a KHR-ben? "

És?

Attól még lehetsz adós ... csak már nem banknak tartozol.

- -

Anno kifizetted amit kellet vagy nem?

Úgy tűnik, hogy nem.

Akkor pedig: ha még nem évült el a tartozásod, jogosan követeli az akinek éppen tartozol (mert ő megvette a banktól a tartozásod) plusz a behajtási költségeket is rád veri .

- -

"évekig egyezkedés a pénzintézettel eredménytelenül"

Esélyes, hogy a tartozásod még nem évült el.
Hisz 2012. december vége még játszik...

Mikor kaptál utoljára fizetési felszólítást a banktól, vagy bárkitől?!

jhsyl # 2017.12.17. 13:37

Tisztelt Szakértők!

Saját KHR lekérdezést kértem bankban és a kapott BISZ Zrt. nyilvántartás szerint nem vagyok adós a KHR-ben.

Ha ez így van akkor ez egy hivatalos jelentés arról, hogy nem tartozok semmilyen hitelintézetnek v. követeléskezelőnek?

2008-ban CHF autóhitel, 2012 felmondott hitelszerződés, évekig egyezkedés a pénzintézettel eredménytelenül. 2015 csináltak egy saját kft. és engedményezték a hitelt.
2016-ban eladta az engedményezett cég a portfóliót egy követeléskezelőnek, aki bejelentkezett 2017.09-ben VH inkasszó bankszámlára, nem a hivatalosan leadott levelezési címemre küldték ajánlatukat a lezáráshoz, FMH-t, VH-t.
Most VH megszüntetést kezdeményeztem kézbesítési vélelem megdöntése okán ez folyamatban.

Hogy történhetett meg, hogy nem vagyok adós a KHR-ben? és ha nem vagyok akkor erre való hivatkozással ez lehet jogalap, hogy nem is tartozom?

Historikus adatokat le lehet kérdezni KHR nyilvántartásból h ki és mikor törölte a jelentést?
mert valószínűleg a 2x engedményezés során ez történhetett ...

Köszönöm a válaszukat!

drbjozsef # 2017.11.23. 16:30

Passzív státusszal van bank, amelyik már folyósít hitelt, igaz, meg szokták nézni, hogy mi a passzív státusz oka, és ha nem az, hogy rendezte a hitelét, hanem más (elévülés, elengedés), akkor nem annyira.

harmankardon # 2017.11.23. 14:50

Tisztelt József!

Köszönöm az eddigi segítőkész válaszait,kikértem a saját hiteljelentésem......már meg is küldték,passzív státuszban vagyok az iratok szerint,a telefonos ügyfélszolgálatukon is érdeklődésemre megerősítették ezt az állapotot,4 és fél év múlva már újra hitelképes leszek.

Üdvözlet,szép napot!

drbjozsef # 2017.11.22. 06:50

Szerintem nem értesítik a bankot. Neked küldik el az adataidat.

Ha akarod, ne a bankon keresztül kérd le az adatokat. A BISZ honlapján vannak fent formanyomtatványok, személyesen vagy postán keresztül lekérhető, akár 3 nap alatt is, ha emailre kéred az eredményt. Sajnos elektronikusan ezt nem lehet (bár az ügyfélkapura felvezethetnék).

drbjozsef # 2017.11.22. 06:47

Elképzelhető. Ha a bank felrakott a listára, és a tartozás nem lett rendezve, akkor simán lehet, hogy még fent vagy rajta.

Ingyen lekérhető bármelyik bankfiókon keresztül a BISZ-től a saját adataid. Kérd le, aztán kiderül mi van.

A KHR lista nem tilt semmit, a bankok saját belátásuk szerint döntenek, számlát aktív státusszal is nyitnak szerintem, ha aktívként vagy fent akkor viszont hitelkeretet nem nagyon szoktak adni. Lehet, hogy valami anomália van.

harmankardon # 2017.11.21. 14:37

Tisztelt József!

Tehát ha jól értem,akkor minden esély megvan arra,hogy 14 év után aktív státusz szerepeljen a KHR nyilvántartásban?
Amivel még nem vagyok tisztában,hogyha a BISZ-től egy státusz lekérés el lenne indítva,akkor ilyen esetben ők értesítik a bankot 14 év távlatában,hogy a tartozás megtérüljön feléjük?
(azt meg végképp nem értem,hogy más bank hogy nem látta a rendszerben ezt,és engedélyezte a számlanyitást,vezetést hitelkerettel.)

Köszönöm!

drbjozsef # 2017.11.21. 11:07

Megjegyzem, a legtöbb szolgáltató (telefon, közüzem, internet, bank, akármi), ha törvény másra külön nem kötelezi, akkor azoknak nem szolgáltat, akik tartoznak neki, akkor sem, ha ezer éve évült el a követelés. Ők nyilvántartják ameddig akarják, az elévülés nem jelenti a tartozás megszűnését.

drbjozsef # 2017.11.21. 11:04

harmankardon,

nem vagyok biztos benne, de ha jól tudom, a nem behajtható követelések 5 évig maradnak fent a KHR listán.
Hogy az 5 év mikor indul, az jó kérdés : lehet, hogy csak akkor, amikor a bank már leírta behajthatatlanként a követelést (esetleg bírósági ítélet mondja ki az elévültséget). Ez esetben akár évtizedekig is fent lehet egy "elfelejtett" tartozás.