Önkormányzati rendelet


Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 09:28

Igen, úgy is lehet. Mint mondtam, ez pusztán a jogalkotó (a képviselőtestület) szándékán, akaratán múlik.

chrisnemeth # 2010.04.27. 09:25

Elnézést kérek, úgy látszik akkor nekem nehéz ma a felfogásom, vagy nem tudok olvasni a sorok között.
Az világos hogy van egy türelmi idő, ameddig el kell vinnie a megengedetten felüli létszámot (nyilván nem várható el hogy pl. 2 napon belül intézkedjen). Ami nem világos az az a rész, hogy „lehetséges ilyen szabályozás”, tehát lehet úgy is szabályozni hogy az rá ne vonatkozzon csak az újonnan létesített méhészetekre?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 08:59

Pont erre válaszoltam.

chrisnemeth # 2010.04.27. 08:35

Köszönöm szépen! És olyan létezik, amit az önkormányzat mond, hogy ha ők most lecsökkentenék a tartható méhek számát 20 családra, akkor a szomszéd továbbra is tarthatna több mint 100 családot, mert a rendelet alkotás előtt is itt volt és ennyit tartott?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 08:18

Lehetséges olyan szabályozás, hogy az új rendelet által engedélyezettet meghaladó, már meglévő állatállományt meghatározott idő alatt le kell csökkenteni. Csak szándék kérdése.

chrisnemeth # 2010.04.27. 08:11

Igen, még nincs meg rendelet, aláírásokat szeretnénk gyűjteni hogy hozzanak. De azt mondták hogy hiába az aláírások, meg a rendelet, akkor sem fog az a méhész szomszédra vonatkozni.

És ezért bátorkodtam feltenni a kérdést, mert ha ez valóban igaz, akkor nem fektetnénk felesleges energiát az aláírás gyűjtésbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 07:54

Ha hoznak? Szóval még nincs is rendelet? Vagyis olyan rendelet tartalmáról kérdezel bennünket, amelyet még nem is alkottak meg?

chrisnemeth # 2010.04.27. 07:49

A kérdésem a következő lenne:

Ha egy önkormányzat hoz egy helyi rendeletet állattartással kapcsolatban, (jelen esetben tartható méhcsaládok száma), akkor annak aki a rendeletben meghatározott területen több méhet tart, mennyi ideig kell elszállítani a méheit, illetőleg vonatkozik-e rá is a mennyiségi korlátozás? Ugyanis nekünk azt a választ adta az Önkormányzat, hogy ha hoznak egy helyi rendeletet, akkor a jelenleg szomszédomban lakó méhészre ez nem vonatkozik, mivel ő már évek óta itt tartja a méheit.

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2010.01.26. 11:22

escargot
Igen, ha van rendszáma, akkor van forgalmija is, max nem érvényes. Ilyen esetben nem viszik el.
Mellesleg, ha van rendszám, akkor a tulaj könnyen beazonosítható, így ha el kellene vinni, akor először fel tudnák szólítani a tulajdonost. Szankció (pl elszállítás) jogszerűen csak akkor van, ha a tulajdonos felhívásra sem folytat jogkövető magatartást, tehát önkélnt nem teljesít.

monalisa1 # 2010.01.25. 19:03

Olyant már olvastam hogy területfoglalási engedélyt kell kérni és Ft/m2/nap fizetni a közterületfelügyelőségnek, és akkor állhat ott nem forgalomképes autó vagy akármi is - persze vélhetően nem időtlen időkig is.

"Mona"
laikus hozzászóló

escargot # 2010.01.25. 17:12

nanemaaa:

Köszi!

Nem az én kocsim, hála égnek....
rendszám volt rajta, csak nem volt műszaki vizsgáztatva - pár hét múlva menne/ment volna. Fórumtéma volt máshol és úgy rémlett többünknek, hogyha a rendszám rajta van, akkor nem vihetik el.

nanemaaa # 2010.01.25. 15:21

escargot
Helyi önkormányzati rendeletnek kell lennie a közterülethasználat szabályozásáról. Jellemzően a közterület nem szemétlerakó, és nem garázstelek. A legtöbb ilyen helyi rendelet szerint az érvényes forgalmival/rendszámmal nem rendelkező "elhagyott" járművet elviszik. Ha ki tudják deríteni a kocsi tualjdonosát, akkor a szállítás és a bontó díját utólag ráverik.

Forgalmival nem rendelkező autóval nem lehet parkolni, hiszen közlekedni sem. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 09:42

A Közigazgatási Hivatal felé fordultam több évvel ezelőtt ugyanebben a fűtéstámogatási témában…
Akkor figyelmeztették az Önkormányzatot,hogy csakis ajándék jogcímén osztogathatnak pénzbeli támogatást minden lakosnak.

No, ha eddig kételkedett volna benne bárki is, hogy mese, ezek után biztos lehet.

escargot # 2010.01.24. 16:01

Hello!

Mikor vihetik el a közterületesek egy közterületen szabályosan parkoló autót, ha annak lejárt a műszakija és ponyvával le van takarva? Milyen kötelező értesítéseket kell a tulajnak küldeniük elszállítás előtt?

Köszi a választ :)

fittness # 2010.01.24. 14:42

Kedves végrehajtó1!
Nem hiába jöttem ide a Jogi Fórumra mert ebben a rendeletben 800% azaz nyolcszáz százalékról van szó!!!
És már 20-án kifizetésre is került itt semmi tévedés elírás nincs ez a valóság!
A Közigazgatási Hivatal felé fordultam több évvel ezelőtt ugyanebben a fűtéstámogatási témában...
Akkor figyelmeztették az Önkormányzatot,hogy csakis ajándék jogcímén osztogathatnak pénzbeli támogatást minden lakosnak.

fittness # 2010.01.24. 14:32

Kedves monalisa1!

Ahol lakom nem tették fel a rendeletet...Ó vajon miért?:) De én nem voltam rest kikértem a Hivatalban a rendeletet melyet a jegyző szívélyesen átadott sőt szépen kiszámolta az összeget a nettó 228 ezer forintot! Nem semmi ez kérem szépen! Nem azt jelenti az Önkormányzatok autonómiája,hogy ők mindent megtehetnek így meghozhatják rendeleteiket törvénysértő,jogsértő magatartással na nem?
Ez még egy laikus számára is azonnal érzékelhető és érthető:),hogy ez a rendelet úgy hibás ahogy van.
A szociális törvény nem hagyhatja ennyire szabadon a lehetőségeket,hogy az önkormányzatok maguk döntsenek a pénzbeli ellátásokról.Főképpen az ilyesfajta célzott fűtéstámogatást.

végrehajtó1 # 2010.01.24. 14:15

Itt most eldönteni nem tudjuk hogy 80 vagy 800%-e.
De ha nem tetszik a rendelet akkor csak az alkotmány bíróságon lehet megtámadni jelen pillanatban.

fittness # 2010.01.24. 14:07

Kedves nanemaaa !
Bizony bizony,sajna bajna :) a szóban forgó rendeletben a 28500 FT 800 % azaz nyolcszáz százalék szerepel bármennyire hihetetlen is!
És,hogy még egy csodálkozásra adjon okot a történet a Testületi ülésen a szoc.bizottság elnöke többször kihangsúlyozta merő jóindulatból :) nem kell izgulni azok is megkapják akik nettó jövedelme 200 ezer forint felett van.
Akkor én is azt mondtam " nanemaaa " :)

monalisa1 # 2010.01.23. 23:52

A 800% az abszurdum, az vagy elolvasás vagy elgépelés.

És a történetből az is kevésbé hihető, hogy az önkormányzat bár juttat egy bizonyos összeget a lakosság egy részének, azonban a pénz "visszaszármaztatik" az önkormányzathoz...

A helyi önkormányzat honlapján bizonyára megtalálható a vonatkozó rendelet teljes szövege, azt tessék kellő odafigyeléssel elolvasni.

"Mona"
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2010.01.23. 22:52

Az öregségi nyugdíj minimumösszege 2010. január 1-től 28.500. ,- Ft. Ennek a 80 %-a 22.800,- Ft
A többire így már vélhetőleg nem kell válaszolnom. :)

fittness # 2010.01.23. 01:50

Üdvözlök minden kedves olvasót.
Egy kis településen...az önkormányzat olyan rendeletet alkotott,hogy : egyszeri fűtéstámogatás jogcímén minden család részesülhet 25 azaz huszonötezer forint juttatásban. A rászorultsági alapot úgy határozták meg a rendeletben: "Az ellátásra az a személy jogosult, akinek a családjában az 1 főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 800%-át.
Ez 8x28500=228000forint!!!???
Most gondoljunk bele, ha például egy családban négyen dolgoznak és mind a négy főnek a nettó jövedelme 228000 Ft azaz kétszázhuszonnyolcezer forint ( de mennyi lehet a bruttó??? )akkor is jár fűtéstámogatás jogcímén a családnak a 25, azaz huszonötezer forint. És mindez szociális rendeletben foglaltak szerint. Szerintem ez teljesen nonszensz!! Ráadásul akiknek adósságuk van az önkormányzat felé azoknak nem került kifizetésre az összeg.( holott azok a legrászorultabbak,a legkevesebb jövedelemből élők hiszen ezért nem tudják törleszteni részleteiket...) És sajnos nem is a gázszolgáltató felé lett átutalva!Hanem az önkormányzat felé fennálló adósságba írták jóvá. Ez is teljesen érthetetlen!
Vagy aki szegény az fagyjon meg…a jobb módú embereknek pedig úgyis rendben van a gázszámlája ( a rendeletben meghatározott nettó jövedelemből ki lehet ám fizetni a gázszámlát és még talán kenyérre is marad). De vannak emberek, családok akik éhbérért dolgoznak .Vagy talán József Attila után szabadon: „Aki szegény az a legszegényebb…”
Várom a kedves fórumozók válaszát és talán oly szerencsém lesz, hogy egy jogi szakérő is fogja olvasni és lereagálja írásomat, mert hát azt tudom, hogy ajándékozási jogköre van az Önkormányzatoknak ... de ezt a rendeletet nem tudom elfogadni, hogy fűtés támogatási jogcímen alkotnak rendeletet miközben ezt szigorú szociális törvények szabályozzák és valóban kötelező a rászorultsági alap mérlegelése… Most már az a kérdés ezek a jogszabályok hol találhatóak és milyen feltételekkel hozhatnak Önkormányzatok helyi rendeletet ebben a témában…

Köszönöm… egy szebb és egy jobb élet reményében…

Üdvözlettel: - ÉN -

sibeal # 2010.01.03. 18:06

Köszönöm a választ Egyjogász.
Átnéztem 240Ft helyett 350Ft /hét A bujtatva emelés. Sajnos mi ránk semmilyen kedvezmény nem vonatkozik mert én csak bérből fizetésből élő két gyermekes vagyok!

Egyjogász # 2010.01.02. 19:13

Gyöngyösön az alábbi rendelet rendelkezik a szemétszállításról, javaslom, hogy ezt tanulmányozd át alaposan. (Vannak kivételek is.)
Egyébként az önkormányzati rendelet jogszabály, amelyet alkotmánysértő volta miatt az AB-nál lehet megtámadni, amíg viszont az AB nem semmisíti meg, mindenkire (legalább is akikre a hatálya kiterjed) kötelező érvényű. Az AB viszont ezt nem szokta elkapkodni, 4-5-6 év mire érdemben döntenek róla.

http://www.gyongyos.hu/…zszolg_2.pdf

sibeal # 2010.01.02. 17:45

Kedves Dr. Attika!
Nyert de úgy látom képben van. Ami ebben a városban folyik az megérdemelne egy két dolgot. Kezdve a hospinvesttől a most is sirunk és költjük(a negatív reklámra a pénzt) az Apolló dologra.
Nem vagyok egy párti sem csak gondolkodó polgár.
Innét Mona-nak is: A lakosági forum , levél a képviselő testületnek ,polgármesternek(mert szerintem nem úr)Ez mind mind halottnak a feltámasztó csók annyit ér.

monalisa1 # 2010.01.02. 17:21

Azt senki nem mondta, hogy 120 lit/hét szemetet termelj, csak azt, hogy egy ekkora ürtartalmú edény díját fizesd - és ez önkényesség.

A legközelebbi lakossági fórumon el kell érni, hogy a továbbaikban legyen lehetőség akár kisebb edély után szerződést kötni - EZT kell rákényszeríteni az önkormányzatra.

Nálunk az évek óta jól bevált szelektív gyűjtést pár hónapja megszüntették mondván nincs rá pénz. (A Lajtától nyugatabbra aki nem külön gyűjti a papírt-, a műanyagot- a fémet stb. azt külön megbüntetik.)

"Mona"
laikus hozzászóló