közmű jogok


groszfater@gmail.com # 2022.02.14. 08:34

Veriakilis!
A vizet hogyan számlázza a szolgáltató, csak vizet számláz szennyvíz nélkül?

Veriakilis # 2022.02.14. 08:30

groszfater@gmail.com

"Van közműve, a 2011 évi CCIX. törvény szerint ahol van ivóvíz vezeték azt a telket közművel ellátottnak kell tekinteni."

Akkor ezek szerint nem is kéne az önkormányzat jóváhagyása ahhoz, hogy a fizikailag telken lévő csonk papíron is hivatalossá váljon.
Vagy ezt félreértem?

Veriakilis # 2022.02.14. 08:28

gerbera317

"De csak nem képzeled, hogy ehhez a te kis jogvitádhoz az önkormányzatnak bármi köze van?"

Én úgy gondolom, hogy annyiban köze van hozzá, hogy annak idején nem hajtotta be a tartozását az előző tulajtól.

Szép is lenne, ha az önkormányzat mindenhova beköti a csonkot, de senki meg sem próbálja behajtani azokon az embereken, akikhez bekötötte.
Annak idején nyilván kaptak egy értesítést róla, hogy erre, és erre a számlaszámra ilyen olyan jogcímen be kell fizetniük a bekötés díját.

Veriakilis # 2022.02.14. 08:24

groszfater@gmail.hu

Látom konstruktívan állsz a kérdésemhez.

Mit lehet tenni ilyen esetben?
A vizet mi köttettük be, a szennyvízcsonk meg ténnyeg ott volt a kerítésen belül.

Én hallottam olyat is helybéli ismerősömtől, hogy attól is beszedték volna a díjat, akinek az előző tulaj befizette,- rájött, és végül elismerték, hogy tévedtek.

Nálam nem így van, az előző tulaj tényleg nem fizette be.

Mit tegyek?

Veriakilis # 2022.02.14. 08:18

"Az, hogy te egy sumák adásvételi szerződéssel szerezted az ingatlant, nem korlátozhatja az önkormányzatnak a közmű-hozzájáruláshoz való jogát. "

Nem sumák adásvételi szerződéssel szerezem.
Had kérdezzem meg, hogy mitől lenne sumák az adásvételi szerződésem?

Az szerepel az adásvételin, hogy a telek köztartozás, és tehermentes, a gázcsonk a telekhatáron belül van, a víz, villany a telek előtt.
Ha most akkor egy szerződésben az szerepel, hogy a gázcsonk a telekhatáron belül van, akkor ennek logikailag 4 féle jelentése lehet a '"valóság" " + "papirforma" miatt:

valóság: bent van a csonk a telken
valóság: nincs bent a csonk a telken
papirforma: papiron (is ) bent van a csonk a telken.
papirforma: papiron nincs bent van a csonk a telken.

Mivel informatikus vagyok, én számba szoktam venni az összes lehetséges variációt.

Szóval ez 4 féle lehet.
Persze ha az adásvételi szerződésen az van, hogy a szennyvízcsonk a telken belül van, akkor ha ezzel az ügyel kapcsolatban mindenki jogkövető magatartást tanúsított volna, akkor befizette volna az előző tulajdonos az 52000 Fr-ot. Nem fizette be, tehát nem volt jogkövető.
Az önkormányzat pedig annyiban nem volt jogkövető, hogy nem hajtotta be / nem próbálta behajtani az 52000 Ft-ot.

Én nem érzem úgy hogy bármiben is hibáztam volna.
Az én logikám szerint ez sima zsarolás.

Azt mondta az ember, hogy semmi jogi lehetőségük nincsen arra, hogy a tartozást az előző tulajdonoson behajtsák!
Talán akkor kellett volna a tartozást behajtani ,- feltételezem, hogy amikor még jogilag meg lett volna a lehetőség - amikor fizikailag bekötötték.

De ki fogom nyomozni, hogy kivel / milyen céggel kapcsolatban vesztett pert az önkormányzat?
Nyilván sok lehetőség nincs, vagy a kivitelező céggel, vagy valaki hasonólan járt, mint én, és beperelte az önkormányzatot.
Lehet szerintük a kivitelezőnek kellett volna beszedni a bekötések díját, közben meg nem így volt.

groszfater@gmail.com # 2022.02.14. 08:13

Hú-ha, gerbera317 alaposan elhajítottad a sulykot,
"Neked nem lehet ingyen közműved csak azért, mert a jogelődöd mulasztott. "
Van közműve, a 2011 évi CCIX. törvény szerint ahol van ivóvíz vezeték azt a telket közművel ellátottnak kell tekinteni.

Szomorú örökös # 2022.02.14. 04:58

Veriakilis

A telket 2008-ban vettük, az adásvételi szerződésen az szerepel, hogy tehermentes!

És ez igaz is volt, hiszen a szennyvízbekötés nem volt rákötve a rendszerre, így az gyakorlatilag nem is létezett.
Mindezt most, 14 év eltelte után firtatni eléggé érdekes hozzáállás.

gerbera317 # 2022.02.13. 17:54

Nos, ha az a szabály, hogy aki nem fizetett közmű-hozzájárulást, annak nem jár közműszolgáltatás, annak nem jár közműszolgáltatás. Ez nem zsarolás, hanem ez igy helyes. Neked nem lehet ingyen közműved csak azért, mert a jogelődöd mulasztott. Az, hogy te egy sumák adásvételi szerződéssel szerezted az ingatlant, nem korlátozhatja az önkormányzatnak a közmű-hozzájáruláshoz való jogát. Tehát vagy kifizeted a közmű-hozzájárulást, vagy pedig nem lesz közműved. Aztán ha becsapva érzed magadat, még mindig érvényesítheted az így keletkezett kvázi károdat az eladó ellen; aztán majd meglátod, hogy mit mond erre a bíróság. De csak nem képzeled, hogy ehhez a te kis jogvitádhoz az önkormányzatnak bármi köze van?

Veriakilis # 2022.02.12. 13:21

Segítséget szeretnék kérni egy szennyvízbekötési ügyben.

A helyi polgármesteri hivatal nem karja jóváhagyni a szennyvízcsonkom vízműves rákötését (fizikailag bent van a csonk, csak papíron nem), mert az előző telektulajdonos 2006-ban, amikor kötelező jelleggel minden telekre bevitték a szennyvízcsonkot nem fizette be az 52000 Ft-ot.
A telket 2008-ban vettük, az adásvételi szerződésen az szerepel, hogy tehermentes!

Először az önkormányzat alkalmazottja azt mondta szóban, hogy nekik nincs jogi lehetőségük az előző tulajdonoson behajtani a tartozást, amit tulajdonképpen annak idején elmulasztott befizetni (és az önkormányzat elmulasztott behajtani), és ezért csak annyit tud tenni (ez az én felfogásomban kimeríti a zsarolás fogalmát), hogy az új tulajdonosnak addig nem hagyja jóvá a bekötést, amíg be nem fizeti az 52000 Ft-ot.

Írtam az önkormányzatnak egy hivatalos papírt, amiben érdeklődöm, hogy miért nem járulnak hozzá a bekötéshez (amikor a szóbeli tájékoztatást kaptam, akkor előzőleg leadtam már egy kérvényt), illetve szerintük kinek kéne befizetni a tartozást, és küldtem egy újabb bekötési kérelmet is.

Ezt ajánlva adtam fel, hogy legyen bizonyítékom arról, hogy leadtam nekik a kérvényt, és a kérdéseimet.

Azért írtam ezt, mert szeretném, hogy amit az önkormányzat embere elmondott, legyen meg írásban is.

Ennek 4 hónapja, de semmiféle válasz nem érkezett.

Közben telefonon sikerült a polgármesterrel is beszélnem, aki tulajdonképpen nekem adott igazat (telefonon szóban...), és azt ígérte, hogy a "fejére koppint annak az embernek, akivel beszéltem".
A polgármester azt ígérte, hogy visszahív.
Ennek kb. 2 hónapja, és nem hívott vissza,- azóta egyszer a titkárnőjével beszéltem, Ő is visszahívást ígért.

Annyit mondott a polgármester, hogy ezzel az ügyel (mármint a bekötésekkel) kapcsolatban már volt az önkormányzatnak egy pere, amit elvesztettek.
Azt gyanítom, hogy lehet, hogy a szennyvízcsonkokat kivitelező céggel pereskedtek, akik sok ingatlanhoz kötötték be anno a csonkot.
Vagy lehet, hogy valaki hasonló helyzetben volt, mint én és beperelte őket.

Ez az információ sokat segítene, hogy megoldjam ezt az ügyet.

Hogyan lehet legálisan hozzájutni egy önkormányzat korábbi bírósági pereskedéseinek irataihoz, adataihoz?

Mit lehet tenni ilyenkor? Befizessem, vagy mit tegyek?

Illetve mivel az önkormányzat nem válaszolt hivatalosan írásban egy bekötési kérvényre, és a hozzá kapcsolódó kérdésekre, van valamiféle válaszadási kötelezettsége az önkormányzatnak,- van erre jogorvoslat?

A segítséget előre is köszönöm!

gylab # 2021.11.25. 18:26

Csatorna ügyben nem akarok senkit elkeseríteni, de az Magyarországon egy hatalmas mutyi. Nekem az utcában van, de nem vagyok rákötve. Az utolsó részletet a hozzájárulásra már végrehajtásban vitték el, nem voltam hajlandó befizetni, miután kiderült, hogy nem lesz csatornám, nem kötnek rá. Talajterhelést is viszik végrehajtásban, nem vagyok hajlandó fizetni. Perben a helyi hatalmasságokat kellene támadnom, ráadásul egy olyan jogi környezetben, ahol nem is kötelesek nekem csatornát biztosítani. Úgy döntöttem, megvárok egy rezsimváltást.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.25. 17:34

Nem megy el a cső a portátokig?

rock2000 # 2021.11.25. 17:21

Az előzőekben leírtak megoldásában kérnék segítséget.

rock2000 # 2021.11.25. 17:19

A csatorna kiépítése a faluban megtörtént. A mi házunk nem lett csatlakoztatva a hálózathoz mivel a kivitelező nem tudta vagy nem akarta a bekötést megoldani. A ház előtt nem megy vezeték amire csatlakozni lehetne.Amikor a kivitelezőnél ezt a problémát felvetettem akkor azt a megoldást ajánlotta, miszerint a hivatal ad ki egy igazolást arról, hogy műszakilag nem megoldható a bekötés.Ez utóbbi kijelentést a lakossági fórumon tette ahol a ezt az opciót a jelenlévő polgármester is megerősítette.Egy későbbi megkereséskor már a Polgármester mereven elzárkózott ennek lehetőségétől, bár semmiféle megoldási javaslattal nem állt elő.A mai napig nincs megoldás viszont egy tájékoztató levelet kaptam a Vízműtől , miszerint a bekötés kötelező és ennek hiányában talajterhelési díjat kell fizetnem.Ha nincs rákötési lehetőségem, mivel a kivitelező nem biztosított így ezt a problémát hogyan oldjam meg? Mit tudok ill. mit kellene tennem?

oligaliga # 2021.05.09. 16:36

Csillis

A szennyvíz bekötésnél akadtunk meg, ugyanis a csatorna szolgáltató cég azt mondja, hogy nem köthető rá a telkünk a csatornára, mert nem megy el a telek előtt a csatorna gerinc vezeték.

Ebben igaza van: a víziközmű-törvény végrehajtási rendelete szerint a bekötési igényt el kell utasítani, ha a törzshálózat műszakilag nem elérhető, vagy annak kapacitása nem elegendő az igényelt szolgáltatás biztosítására.

Az ügyben szakértő ismerősünk azt mondja, hogy ha a telek határától 1-mel beljebb egyenesen rá látni az utcán léőv szennyvíz aknára akkor fizikailag beköthető a csatorna a telekre (elnézést a kissé pongyola fogalmazásért).

Tényleg elég pongyola, mert ha így lenne, akkor műszakilag elérhető, vagyis közvetlenül a telketek előtt lenne a csatorna.

Elképzelhető, hogy azért nem építették meg, mert az általunk megvásárolt telek akkori tulajdonosai nem járultak hozzá a fejlesztéshez, és ezért az önkormányzatnak nem volt kötelessége a terv szerint végig megépíteni a csatorna gerinc vezetéket?

Elképzelhető, nem tudjuk.

Továbbá mi azt is felajánlottuk, hogy előre kifizetünk x összeget fejlesztési hozzájárulásként, és valahogy oldjuk meg, hogy rácsatlakozhassunk a már kiépített vezetékre. Első körben (szóban) a település jegyzője azt mondta, hogy ezt így akkor meg tudjuk oldani, de a következő alkalommal amikor már a szolgáltató is ott volt az egyeztetésen, a szolgáltató közölte, hogy ezt nem lehet így megoldani. Hozzáteszem a telefonon beszéltem a szolgáltató egyik ügyintézőjével, aki azt mondta hogyha az önkormányzattól kapunk egy nyilatkozatot, hogy minket rá lehet kötni a szennyvíz hálózatra akkor rá fognak kötni.
Vajon akkor most mi lehet az igazság? Milyen megoldással tudnánk rácsatlakozni a szennyvíz hálózatra?

Az előre kifizetés nem sokat ér. A műszaki elérhetőség annyit jelent, hogy előttetek húzódik a gerinc. Ennek a megépítése az önkormányzat feladata és költsége. Erről a bekötővezeték megépítése a ti feladatotok és költségetek.

NE akarjatok mindenáron rácsatlakozni a szennyvízhálózatra, ha nem megy. Egyszerűbb és olcsóbb megépíteni a házi szennyvízkezelőt, és megvárni, amíg bevezetik a csatornát az utcába.

Csillis # 2021.05.09. 12:59

Segítséget szeretnék kérni egy szennyvízbekötési ügyben.

Adott egy telek, amelyre építkezni szeretnénk, jelenleg folynak a közművesítések.
Az utcában csak a víz van végig vezetve, minden más az általunk megvásárolt telek melletti utolsó beépített teleknél ér véget.
A szennyvíz bekötésnél akadtunk meg, ugyanis a csatorna szolgáltató cég azt mondja, hogy nem köthető rá a telkünk a csatornára, mert nem megy el a telek előtt a csatorna gerinc vezeték.
Az ügyben szakértő ismerősünk azt mondja, hogy ha a telek határától 1-mel beljebb egyenesen rá látni az utcán léőv szennyvíz aknára akkor fizikailag beköthető a csatorna a telekre (elnézést a kissé pongyola fogalmazásért).

1. kérdés: Ez valóban így van és meg kellene engedjék, hogy rácsatlakozzunk a szennyvíz hálózatra?

A település település fejlesztési tervében látszik, hogy az általunk megvásárolt telekig van megtervezve szennyvíz csatorna gerinc kiépítése, de ez nincs megépítve, csak az utolsó beépített (lakott) telekig. Elképzelhető, hogy azért nem építették meg, mert az általunk megvásárolt telek akkori tulajdonosai nem járultak hozzá a fejlesztéshez, és ezért az önkormányzatnak nem volt kötelessége a terv szerint végig megépíteni a csatorna gerinc vezetéket?
Mi van akkor ha mi a terv alapján vállaljuk a kiépítést, azért hogy rá tudjunk csatlakozni a szennyvíz csatorna hálózatra. Az önkormányzat és a szolgáltató ezt elutasíthatja vagy támogatnia kell/ jóvá kell hagynia a kiépítést.

Továbbá mi azt is felajánlottuk, hogy előre kifizetünk x összeget fejlesztési hozzájárulásként, és valahogy oldjuk meg, hogy rácsatlakozhassunk a már kiépített vezetékre. Első körben (szóban) a település jegyzője azt mondta, hogy ezt így akkor meg tudjuk oldani, de a következő alkalommal amikor már a szolgáltató is ott volt az egyeztetésen, a szolgáltató közölte, hogy ezt nem lehet így megoldani. Hozzáteszem a telefonon beszéltem a szolgáltató egyik ügyintézőjével, aki azt mondta hogyha az önkormányzattól kapunk egy nyilatkozatot, hogy minket rá lehet kötni a szennyvíz hálózatra akkor rá fognak kötni.
Vajon akkor most mi lehet az igazság? Milyen megoldással tudnánk rácsatlakozni a szennyvíz hálózatra?

Valaki kérem segítsen, merre induljunk.

oligaliga # 2021.02.04. 14:30

Az sokkal nehezebb egy ekkora területen, kivéve, ha a telkek egy tulajdonosnál vannak.

Ekkor lehet az, amit írtál: az elején eredetileg befizetett pénzből visszacsordogálhat az, amit a később belépők fizetnek.

De: ennek az összehangolása, dokumentálása és végrehajtása sokkal nehezebb, bonyolultabb, mint egy társulás alapítása és működtetése. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek önkéntes alapon kell beszállnia, vagy a kutya vacsorája lesz belőle.

david1111 # 2021.02.04. 12:06

És amennyiben nem társulásként történik?

oligaliga # 2021.02.04. 07:49

david1111

Nem jól érted.

A társulás megalakul. Megállapítja, hogy a hatókörébe tartozó ingatlan tulajdonosainak mennyit kell fizetnie. Ennél figyelembe veszi azt is, hogy milyen anyagi forrásai vannak (vehet fel hitelt, összefoghat az önkormányzattal, stb.). A megállapított hozzájárulást közli a tulajdonosokkal, akiknek be kell azt fizetnie. Ebből nem kap vissza akkor sem, ha a többiek később fizetnek. Aki nem fizet, az ellen akár végrehajtási eljárás is indítható (előtte a szokásos eljárásokkal), és be lesz hajtva, ha ez évekig tart, akkor évekig.

Egyébként nem szokott 250 millió forintba kerülni egy sima közművesítés, vagy ha igen, akkor nem a tulajdonosok fizetik az egészet. Ekkora beruházásra az önkormányzat is ad támogatást (főleg, hogy a víziközmű a végén az övé lesz), meg kedvező kamatozású hitelt is adnak, sőt, alkalmanként pályázni is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.04. 06:11

Azt csak a példa kedvéért. A veleje az volt, hogy kissé sokallom a telkenkénti költséget.

drbjozsef # 2021.02.04. 05:07

Nem - csak - csatornázás lehet.
Víz, gáz, áram...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.03. 18:03

Ne viccelj már! Ezüst csatornacsövek az illesztéseknél aranyozással?

david1111 # 2021.02.03. 14:16

És amennyiben nem társulásként történt a történet?

Plusz akkor jól értem, hogy tegyük fel 2,5M forintot kértek telkenként (maximum 5-10 nm eltérés van a telkeken), akkor aki a későbbiekben tervez beszállni, ő kifizeti a társulatnak a 2,5M forintot (amit akkor ezek szerint a társulat elnöke köteles visszaosztani a befizetők között az idők végezetéig?), és ezen felül kell még felkeresnie a közműveket és behuzatni az utcáról a telkére további (tegyük fel kb.) 1M forintért? Jól értem?

Egyébként köszönöm a segítséged.

oligaliga # 2021.02.03. 14:09

A társulás az első vagy második közgyűlésen meghatározza, hogy kinek mennyit kell befizetni. Aki nem fizet be, azt különböző eszközökkel rá lehet bírni a fizetésre, általában végrehjatási ritkán jut el a dolog. Ez a forma azért jó, mert a telek tulajdonosa akkor is kötelezhető a fizetésre, ha nem akarja. Ez a meghatározott összeg az évek folyamán nem változik.

Tehát pl. 2019-ben megalakult a társulás, megállapították, hogy négyzetméterenként x forintot kell fizetnie minden teleknek. Ezt az x * nm összeget kell 2021-ben vagy 2023-ban (amikor a közművet akarja) kifizetnie annak, aki előtte nem fizetett.

A társulás többi tagja nem jár rosszul, mert a munka kész, a közművek átadva a szolgáltatónak/önkormányzatnak, már csak a pénzt kell beszedni.

david1111 # 2021.02.03. 13:54

Minden bizonnyal társulásként, de ennek még utána nézek. És ha például valaki 20 év múlva akar rácsatlakozni majd a közművekre, akkor a mostani telektulajdonosoknak visszaosztják az ő hozzájárulási költségét? Vagy hogyan működik ez?

oligaliga # 2021.02.03. 13:28

Nem járnak jobban, mert a későbbiekben a csatlakozásért többet fognak fizetni, mint a mostani tulajdonosok. Társulásként intézitek? Ha igen, akkor nem csak többe kerül majd nekik, de a vizet pl. addig nem is kötheti be, amíg a társulásnak ki nem fizeti a hozzájárulást.